Az orvossok nem tettek meg mindent a betegert!!!

kety # 2003.08.13. 14:59

Szeretett Edesanyam aki 51 eves volt,2 eve talaltak nala egydaganatott a bal tudejeben,mondtak hogy nem rakos,tudogyulladasbol maradt neki vissza.Mondtak majd mutik,de ezt is hallasztottak.Mig egy nap elpattant egy er rajta,es korhazba ment.Onnan tovabb kuldtek par ora mulva a szanatoriumba ahol vizsgaltak,de kritikus volt a helyzet.Utana is mentovel szallitottak masik korhazba,de a mutetett csak ujra elesztessel tudtak elkezdeni.5 oras mutet utan 3 napig komaban volt,es elhunyt.Oka;Tudorak amije nem volt,es a boncolasi eredmenyt sem kaptam meg,eltelt 3honap.Segitsenek mit tehettek????

Leiterjakab # 2003.08.13. 15:18

Tisztelt kety,

Elöször is együttérzesemet hadd fejezem ki. A hozzászólásából ha jól értem ki derül, hogy az Ön Édesanyjánál 2 évvel ezelötti vizsgálata során tévesen állapították meg, hogy a bal tüdejében talált daganat egy korábbi tüdögyulladásból származott volna és ehellyett tüdörákos volt.

Az orvosi kártérítési jogban nem vagyok annyira otthon, de azt tudom, hogy az orvos kártérítési felelösséggel tartozik a téves diagnózisért. Ennek persze elöfeltétele, hogy a betegség amit az orvos nem ismert fel, azaz az orvostudomány mindenkori állása szerint ismert betegség legyen, a tüdörák nyilván ilyen. Azt is bizonyítani kell, hogy a bekövetkezett események (tehát a beteg állapotának romlás ill. halála) emiatt következett be, a téves dignosztika okozati következménye. Persze azt is meg kell jegyezni, hogy a tüdörák nem (100%-os sikerrel) gyógyítható, így a halál sajnos enélkül is bekövetkezett volna.De a korai stádiumban való felismerés mindenképen kedvezöbb helyzetet teremtett voln a beteg számára.
Nem  tudom, hogy jól sejtem-e de polgári kártérítési pert lehet indítani az orvos/kórház ellen.

Igyekszem elolvasni az idevonatkozó kommentárokat és joggyakorlatot, de remélem, hogy akad addigra szakavatottabb hozzászólás.

Tisztelettel,

Leiterjakab

kety # 2003.08.13. 17:39

Tisztelt Jeiterjakab!!!Elolvastam hozza szolasat,a korzeti orvosa azt mondta hogy higyem el hogy nem volt rakos.A januari leletei otthon vannak,abban is az van jo indulatu daganat,es azt mondtak neki hogy januarban a negyed tudejet leveszik ez miatt.De jo volt az allapota igy elhalasztottak egy felevre kesobb.Amit mar nam elt meg.A masik 8 ora telt el meg mutteni vittek mikor tudtak hogy vert hanyt,valami nincs rendben.Meg a korhaz azt mondta helikopterrel szallitotak ami nem igaz,mentovel.Meg miert nem kuldik a boncolasi eredmenyt???Azt hiszem ha idoben csinaltak volna meg mindig elne,szegeny.Mit tegyek fogadjak magan nyomozott?Ossze szedni a hivalalos papirokkat,nem tudom tul tenni magam az egeszen.KEREM SEGITSENEK!!!!!

VelmaKelly # 2003.08.16. 15:25

Kedves kety!

Csatlakozva az elöttem szólóhoz, szintén együttérzésem fejezem ki.
Az elsö hogy feltétlenül meg kell szerezni a boncolási eredményt. Az én hozzátartozóim halálakor személyesen adták át az összes papírral együtt. Nem vagyok benne biztos, h. postán kiküldik.

A tüdö daganatokat általában mellkas átvilágítás során véletlen észlelik. Mivel biztosan nem dönthetö el ez alapján, hgoy nem malignus tumorról van-e szó, általában sebészi eltávolítást szoktak alkalmazni. Az is biztos sokat elárulna, hogy melyik és milyen ér pattant el. A vérhányás is sok mindent jelenthet.

Szerintem ha kézben van a boncolási jegyzökönyv, feltétlen meg kellene mutatni egy független orvosnak, de ne a körzetinek, mégis esetleg egy onkológus biztos, hgoy sokkal több mindent látott és tapasztalt.

A tünetekröl nem írt, és arról sem, hogy csak mellkasröntgent készítettek-e az édesanyjának vagy más vizsgáló módszert is alkalmaztak. Úgy tudom, hogy a vérkép és a vérsüllyedés alapján már lehet gyanakodni, hogy valami nem olyan, mint kéne.  

Abban az egyben sajnos biztos vagyok, hogy az orvosok védeni fogják a mundér becsületét egy laikussal szemben.
Tisztelettel:

VelmaKelly