Pontosan, ezért rablás. És ez nem valami elhanyagolható különbség, Emiatt fognak szabadságvesztést kiszabni, és ha szerencséd lesz akkor felfüggesztik, bár mivel a tetelegességet te követted el, elég jó esélyed van letöltendőre is.
Csoportos rablás
Nem látszott rajta semmi sérelmi nyom, nem fájt neki. Mondom, hogy nem volt igazi rugás, csak ijesztés.
Milyen, ha valakit csak "picit" rúgnak szájba? A foga megmaradt? Mert, ha nem, szerintem még az implantátum számlájára is számíthatsz. Ráadásnak.
VelmaKelly
Engem a haverom vett rá, de tulajdonképpen nem is a haszonszerzés volt a cél, hanem a haverom osztálytársának "megbüntetése", aki a haveromat állandóan b@@ogatta. Tudom, hogy hülyeség volt, de akkor nem tudtam : ((
Egyébként nem vertük meg a srácot, csak ráijesztettünk, de mivel az egyikünknél volt gázspray, amivel ráfújt a kabátjára (direkt nem az arcára) + picit szájba rúgtam a sértettet (de szándékosan nem erősen), ezért rablásnak minősül.
Ezt én is tudom, én igazából Mr Ness egyedi esetére lettem volna kíváncsi, vajon őt mi vitte rá? nem úgy hangzik, mintha megélhetési bűnöző lenne.
Sok mindent vehet rá, valakit, hogy lopjon-raboljon, csak a társadalom egy részének furcsa ez. Van aki csak azért teszi ezt mert, az a haveri környezet amibe belekerül, ezt legitimnek tekinti, mint pénzszerzési lehetőséget. A jog nem az egyetlen létező normarendszer a társadalomban.
Leiterjakab
Egyébként kérdeznék valamit.
Mi visz rá arra valakit, hogy 17 évesen raboljon? Egy nyamvadt mobiltelefont?
Én ha bíró lennék a jó családi hátteret sem venném figyelembe, szerintem nem is teszik a bíróságok. Sőt a kifejezetten rossz családi háttér lehetne inkább enyhítő körülmény, mivel onnan könnyebba bűn útjára lépni. A szociális munka, a feltáró vallomás, az együttműködés valóban enyhítő körülmény, a pszichiátriai szakvélemény csak abban az esetben jöhet figyelembe, ha a belátási képesség korlátozottságát állapítaná meg, de ezt kizártnak tartom. Az egyébként példaszerű életvitel azonban tényleg lehet enyhítő körülmény, hiszen így előfordulhat, hogy a bíró úgy értékeli a büntetés célja annak végrehajtása nélkül is elérhető.
Súlyosító körülmény: a bűncselekmény elszaporodottsága.
A 18-as srác esetében a büntetelen előélet nem enyhítő körülmény.
Leiterjakab
Enyhítő körülmények: jó családi háttér, büntetlen előélet, pszichiátriai vélemény: (nem súlyos, de mégis valami), fél éve szociális segítő vagyok egy álláskereső klubban ingyen, teljesen együttműködtem a hatóságokkal, mindent bevallottam és megbántam + ha számít valamit, jó tanuló vagyok gimiben.
Az, hogy ki hanyadrendű vádlott nem releváns.
Ha a telefon behúzása azt jelenti, hogy valakitől erőszakkal elvettetek egy teelfont, hogy azt eltulajdonítsátok, akkor ez csoportosan elkövetett rablás, és a felnőtt elkövetőre 5-10 évig terjedő szabadságvesztés, a fiatalkorú elkövetőre max 5 év.
Mivel ez nem vétség, hanem bűntett, így az enyhítő körülményeknek nagyon komolynak kell lenni, ahhoz, hogy ne letöltendő szabadségvesztést szabjanak ki, de minden elképzelhető.
Halihó!
Egy telefon behúzásáért (nem volt nagyon erőszakos, 3-an voltunk benne, de tettlegesen 2-ten, fennáll több enyhítő körülmény) - mire számítsak? Az ügy januári, mindent bevallottunk, jól viselkedtünk, stb stb... Most került az ügyészségre. Szabadlábon védekezik mindenki. Én 17 voltam, amikor csináltuk, egy haverom 18 múlt, a másik 15.
Én leszek az elsőrendű vádlott. Reménykedhetek felfüggesztettben? Vagy mindenképp be kell vonulnom sittre : ((
Van ügyvédem, ő azt mondta, hogyha jó bírót fogok ki, megúszhatom. Szerintetek mi lesz? És mi lesz azzal a haverommal, aki már elmúlt 18?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02