OEP által kiállított S1 nyomtatvány


safranek... # 2019.02.12. 08:00

Biztos, hogy Magyarországon kiállított S 1 nyomtatványt kérnek tőle?

Az S 1 lényege, hogy az EU más tagállamában biztosított (svédország), de Magyarországi lakóhellyel rendelkező személy ha itthon van kaphasson TB ellátást itthon.

Fordítva, a Svédek akkor kérik, ha a svéd állampolgár az EU-ban dolgozik, ott biztosított, de Svédországban van az állandó lakcíme. Ezzel lesz jogosult Svédországban ellátásra annak ellenére, hogy külföldön (más EU-s tagállamban, pl. Magyarországon) dolgozik.

http://blog.beratung-kiss.ch/…tvany-e-106/

https://europa.eu/…index_hu.htm

Kérjék, hogy az OEP/NEAK az Ákr. szerinti határozatban döntsön a kérelmükről, ha azt elutasítják, akkor jelöljék meg az azt megelapozó jogi normát, döntésüket indokolják és biztosítsák a jogorvoslati lehetőséget.

@ttila # 2019.02.04. 11:47

Ha valamit nem írtam le elég tisztán, szívesen válaszolok kérdésre.

@ttila # 2019.02.04. 10:17

Üdvözlet mindenkinek

A kérdésem a következö:
Egy ismerösöm, aki már svéd állampolgár (magyar származású), Magyarországon nösült és feleségét szeretné kihozni Svédországba.
A svéd hatóságok viszont megtagadják a személyi szám kiadását azzal az indokkal, hogy a hölgy nem tud Magyarországon kiállított S1 egészségügyi nyomtatványt felmutatni. A TB rendben van, megszakítás nélkül évek óta fizetve de az OEP nem hajlandó mégse kiadni az S1-et.
Mi a törvény és hogyan lehet az S1-et megszerezni?

Elöre is köszönöm a választ.

Attila