ingatlan elhagyása


csilla21 # 2021.07.24. 07:22

Köszönöm a válaszokat!
A szülők próbálnának előre gondolkodni a későbbi problémák elkerülésére, a lányukat, unokájukat támogatni, (úgy hogy manipulatív 44 éves férfit nem szeretnének eltartani) de úgy látszik, nem nagyon van megoldás.
Az „ilyen típusú gátlástalan csalók” mindenre képesek, és tudják, hogyan kell másokat kihasználni, manipulálni, ők ismerik a „jogaikat”, mert nekik vannak.
Sajnos a "becsületesség" és a "tisztességtelenség" esetén általában az utóbbi a "nyerő".
A szülők is gondoltak a bérleti szerződésre (0 ft bérleti díj + rezsi), illetve azzal a kitétellel, hogy a lányukon és unokájukon kívül „életvitelszerűen” más nem használhatja a lakást, esetleg, név szerint beleírnák, hogy „az adott Illető nem teheti be a lábát” vagy szerződés helyett egy hasonló megállapodást kötnének a lányukkal, nem tudni érne-e valamit. Esetleg a szülők szerelhetnének kamerát a saját lakás ajtajuk fölé, hogy lássák titokban bemegy-e a másik lakásba a "nemkívánatos" személy.
A nővel szóban már megegyeztek, mivel segítenek rajta, de félő, hogy a későbbiekben nem lehet bízni benne. A "párja" (akinek se tisztességes munkája, se otthona, csak 3 előző kapcsolataiból lévő gyermeke van, akiket természetesen nem ő tart el), ügyes manipulátorként jól tudja manipulálni irányítani a nőket.
A két lakás egymás mellett van, a nő egy kulcsot kapna, nyilván a szülők nem járkálnának át a lakásba, „ők tiszteletbe tartanak másokat” csak sajnos nem ez a kifizetődő

drbjozsef # 2021.07.23. 12:46

nanemaaa,

Jogi szempontból a szívességi lakáshasználat, vagy bérleti szerződésen alapuló lakáshasználatnál - ha a lakó NEM jogkövető - nincs lényegi különbség a kilakoltatási eljárásban. Még a közjegyzői záradék is csak egy lépcsőfokot ugrik át, még azzal sincs általában sokkal előrébb a bérbeadó.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.07.23. 09:32

Alapvetően nem jó ötlet ez. Nem lehet ezt a problémát jogi eszközökkel kezelni.

nanemaaa # 2021.07.23. 07:01

Csak egy ötlet, de mi van akkor, ha bérleti szerződést kötnek a lányukkal a lakásra azzal a kitétellel, hogy magán és a gyereken kívül más nem használhatja a lakást. Ha a feltételt megsérti, a szerződés azonnali hatállyal megszűnik, és kiteszik a lányt is.
Azt nyilván szintén a szerződésnek tartalmaznia kellene, hogy a feltétel teljesítését hogyan ellenőrizhetik a tulajdonosok. És feltenni egy olyan zárat is az ajtóra, amihez kulcsot a lány se kap. Ha gáz van, akkor csak ezt a zárat kell a tulajnak bezárnia, amikor a lakás éppen üres.
Mondjuk majd a jogász urak megmondják, hogy ez az út járható-e? De én lehet, így oldanám meg.

drbjozsef # 2021.07.22. 18:52

gerbera,
Szerintem távoltartás ne kérhető csak így adhoc jelleggel, annak alapos indoka kell legyen.

csilla21,
Erre nincs jó megoldás. A szülők megtilthatják, de ha mégis beköltözik, idő, pénz, és pereskedés lesz, ha ki akarják rakni. Nekik kell dönteniük : vagy felvállalják ennek lehetőségét, vagy ha nem, akkor nem engedik odaköltözni a gyereküket sem. Vagy-vagy. Nincs királyi út.

gerbera317 # 2021.07.22. 15:41

Hogy lehet jogilag is biztosítani, hogy a férfi ne mehessen/ ne költözködjön a lakásba,
Távoltartási végzéssel. De ennél sokkal egyszerűbb, ha kulcsra zárja a lakást, és nem ad kulcsot a férfinak (nem férfinek!).
ha sunyi módon a nő engedélyével, de a tulajdosok (nő szülei) tudta nélkül beköltözik
Ja, tehát mégiscsak lehet kulcsa? Az gáz. Perrel, legvégső esetben pedig végrehajtással lehet onnan kirakni.

csilla21 # 2021.07.22. 14:55

Segítséget szeretnék kérni egy ismerősöm számára

Egy 55-65 éves házaspár 30 éves lánya akinek egy 4 éves kisgyermeke is van "kétes" kapcsolatba keveredett, egy olyan férfibe lett szerelmes aki a 30 éves nőt anyagilag teljesen kihasználja.
Eddig a nő albérletben lakott a kisgyermekével és a "szerelmével" de a költségeket, beleértve a férfi költségeit is teljes mértékben a nő fizette.
Mivel már nem bírja fizetni az albérletet, a nő szülei felajánlotta a lányuknak, hogy ő és a 4 éves gyermeke a mellettük lévő lakásba költözhet kizárólag a kislányával, azzal a feltétellel hogy a rezsiköltséget neki kell fizetnie, és a párja nem teheti be a lakásba a lábát. (a férfi nem a gyermek apukája), nem költözhet oda.
A lakás a szülők nevén van, a férfival már volt konfliktusuk.
Kérdés: Hogy lehet jogilag is biztosítani, hogy a férfi ne mehessen/ ne költözködjön a lakásba, illetve ha "sunyi" módon a nő engedélyével, de a tulajdosok (nő szülei) tudta nélkül beköltözik, hogyan lehet jogilag "kitenni" a lakásból!
Köszönettel,

drbjozsef # 2021.07.03. 14:48

zsuzso1955,

Ha elromlik a zár, akkor le kell cserélni, nincs mese................

Kovács_Béla_Sándor # 2021.07.02. 20:01

Ez nem jogi kérdés, hanem műszaki. Egyébként igen, a zárakat általában le lehet cserélni.

zsuzso1955 # 2021.07.02. 18:17

T Fórumozók!
A testvérem és felesége vettek 2 névre egy ingatlant. A tulajdoni arány 1/2 1/2 A napokban a sógornőm elköltözött, bútorokat is vitt el minden előzetes egyeztetés nélkül. Kérdés: Le lehet e cserélni a zárat a testvéremnek. Olyan a munkája, hogy napokig nincs otthon. Válaszát előre is köszönöm: Zsuzso1955