Állandó bejelentett lakcím nélkül


Bíkéj # 2022.05.19. 09:16

Jó napot kívánok!

Szeretném röviden vázolni szorult helyzetem, és javaslatot, illetve választ kapni.

A szüleim meghaltak. A lakásunkat a bank elvitte, mert nem tudtuk fizetni a jelzálogot testvéremmel. Ő külföldre költözött rég. Engem egy rokon befogadott magához, az üresen álló lakásába és be is jelentett állandó lakcímmel. Ám most hónapokon belül el szeretné adni a lakást, magyarán ki kell költöznöm.
Albérletbe (mások tapasztalatai alapján) nem fog senki állandóra bejelenteni. Párom nincs. Élő rokonom a közelben nincs. Aki él is, azok nem tudnak bejelenteni magukhoz, mert mindenféle segélyt kell, hogy igényeljenek és azon túl, hogy nem lenne "tiszta" papíron oda bejelentkeznem, nekik nem is jönne jól a plusz 1 kereső a háztartásban. A baráti körömben szintén hasonló a helyzet. Nem is ismerek sok embert a településen és barátom is kevés maradt itt. Lakást vásárolni (hitelt felvenni és fizetni egymagam) nem tudok. Tehát marad az albérlet.

Helyzetemre való tekintettel (bármennyire helytelen) nem fogok bemenni a kormányablakba kijelenteni magam, hiszen így, hogy senkihez nem tudok bejelentkezni, tudom mivel járna.
Mit tehetek ilyen helyzetben? Ha a jelenlegi lakhelyem eladásra kerül, de a rokonom nem jelzi a vevő felé, hogy be vagyok jelentve, szereplek-e azon a tulajdoni lapon, amit nyilván ki fognak kérni a földhivatalból? Vagy csak a tulajdonos van feltüntetve? Ha kiderül az új tulajdonos számára, hogy be vagyok jelentve a lakásba és kényszer kijelentkeztetést alkalmaz, erről értesül a munkáltatóm? Megszűnhet emiatt a munkaviszonyom? Ha továbbra is használom a lakcímkártyát, lesz bárhol nyoma, hogy nem is lakom már ott?
Számomra ez most eléggé kilátástalan, valóban nem tudom, mit tehetnék, hogy ne legyek fiktív...

A válaszokat előre is köszönöm!

osztap # 2022.05.19. 12:48

Bíkéj,

Fölöslegesen idegeskedsz. A tulaj hozzájárulása nem kell a lakcímbejelentéshez, ha teljes bizonyító erejű magánokiratba van foglalva a bérleti szerződés.

Ezért: Aláírod a bérleti szerződést a tulajjal, két tanú is aláírja. FONTOS, hogy a tanúk olvashatóan odaírják a nevüket is és a lakcímüket is az aláírásuk mellé. Akkor lesz egy teljes bizonyító erejű magánokiratod. Ezzel befáradsz a kormányablakba és bejelented az új lakcímedet.

https://kormanyablak.hu/…6/OKMIR00001

Szomorú örökös # 2022.05.19. 16:30

osztap

Aláírod a bérleti szerződést a tulajjal, két tanú is aláírja. FONTOS, hogy a tanúk olvashatóan odaírják a nevüket is és a lakcímüket is az aláírásuk mellé. Akkor lesz egy teljes bizonyító erejű magánokiratod. Ezzel befáradsz a kormányablakba és bejelented az új lakcímedet.

Szép dolog, mikor ilyet ajánlotok mindenkinek, de ettől még továbbra is a lakás tulajdonosa fogja ezt meghatározni. Ha valaki mégis nélküle fog bejelentkezni és kiderül, akkor lehet másik albérlet után kell néznie. Sajnos bármennyire is ezt írja a törvény, ettől még a tulajdonos szabja meg, hogy ki jelentkezhet be hozzá és ki nem. De valahol így is lenne jó, hiszen ez az ember is elmegy onnan és nem tud máshová bejelentkezni, akkor úgymond ottfelejtődik az ingatlanba bejelentve, ami aztán akár kellemetlenségeket is okozhat a lakástulajdonosnak.

Majordomus # 2022.05.19. 17:08

Ez így van.
Én meg szoktam engedni hogy bejelentkezzenek állandóra mert a parkolási díjak horrir áron vannak,de állandóval csak havi 500 ft.
Persze azt megteheted,
hogy miután a tulaj aláírta a szerződésedet,
a munkagelyeden 2 kollégával letanuztatod.
Ha vállalják a rizikót.

osztap # 2022.05.20. 05:41

ottfelejtődik az ingatlanba bejelentve, ami aztán akár kellemetlenségeket is okozhat a lakástulajdonosnak.
Mielőtt teljesen kétségbeejted szegény kérdezőt, pontosan milyen jogokat is keletkeztet a bejelentés maga, ami miatt a tulajnak kellemetlenségei lennének?

A tulajok általában örülni szoktak annak, ha van egy rendesen fizető, normális bérlő. Kisebb gondjuk is nagyobb, mint hogy hónapokkal a bérleti szerződés kezdete után bejárjanak a kormányablakba ellenőrizni, hogy ugyan bejelentette-e magát oda a bérlő... Persze mindig ki lehet fogni egy hülyét.

Szomorú örökös # 2022.05.20. 06:07

osztap

ami miatt a tulajnak kellemetlenségei lennének?

Én a kellemetlenségeket és nem jogokat emlegettem. Pl. jönnek kéretlenül a levelek továbbra is a tulajdonos részére, amit nyilván nem fog tudni mire vélni. Könnyű azt mondani, hogy ki kell dobni a kukába mind, de special számomra, miután ingatlant vásároltam, pár hónap után derült ki, hogy az előző tulajdonos ex-férje valahogy „itt felejtődött” és nem győztem a hivatalos helyekre, ahonnan rendre érkeztek a levelek, jelezni, hogy már nem lakik itt és ne küldözgesség. Ha neked ez nem elég bosszúság, akkor ne is haragudj, de mazochista vagy és direkt bevállalnál ilyeneket.

tulajok általában örülni szoktak annak, ha van egy rendesen fizető, normális bérlő.

A tulajok épp a sok s...ggfej renitens bérlő miatt tiltakoznak a lakcímbejelentés ellen.

Kisebb gondjuk is nagyobb, mint hogy hónapokkal a bérleti szerződés kezdete után bejárjanak a kormányablakba ellenőrizni, hogy ugyan bejelentette-e magát oda a bérlő...

Normális esetben ennek nem így kellene működnie, hogy nekem be kelljen rohangálnom rendszeresen a kormányablakhoz, már ne is haragudj. Nem tudom elfogadni.

osztap # 2022.05.20. 06:42

Szomorú örökös,

Az előző lakók nevére érkező leveleket én legutóbb úgy oldottam meg, hogy ráírtam a borítékra, hogy "címzett ismeretlen, vissza a feladónak", és bedobtam az első postaládába. Útba esik jövet-menet... Pár hónap alatt megszűnt a probléma. Nem hinném, hogy mazochista vagyok. :)

A kérdező helyében én nem reklámoznám a bejelentést a tulajnak, de ragaszkodnék ahhoz, hogy legyen két tanú a szerződésen. Aztán intézném magam a bejelentést. Minimális esélye van annak, hogy a tulaj később bemenjen a kormányablakba ellenőrizni. Másképp pedig nem tudja meg. Ha meg hónapok múltán mégis bemegy, nem fog kitenni egy egyébként normális bérlőt, főleg, hogy a következő bérlő ugyanezt csinálhatja...