Hiteles másolat


H. Robi # 2023.03.23. 14:57

Kézpénzes vétel volt, bele a kezébe. Ezért is mondtam, hogy az ügyvéd figyelmeztethette volna.... De nem tudom, hogy mi történt, mi volt a háttérben?
A kapott pénzből vett egy házat, a hitelt pedig havonta törlesztette. A bankot nem érdekelte, a pénz érkezett....
Majd a hitel lejártakor senki nem intézett semmit, sehol.

osztap # 2023.03.23. 14:27

Szóban igen, de a tettek nem ezt bizonyítják.
Segítsd, ahol tudod. A meghatalmazásokat is ezért mondtam. Neki ez az ügy 17 éve véget ért, szerinted mennyire akar vele foglalkozni?

A bank szóba se fog állni vele egy másik ember hitelével kapcsolatban.
Ebben nem lennék 100% biztos, bár van reális esélye. Elvégre az anya fizette ki a hitelt (gondolom - direktbe szokott ilyenkor a vevő utalni a banknak), tehát nem vadidegen megy be az utcáról.

Ha a régi tulaj elintézi a tehelést, mi alapján tudom újraindítani a bejegyzési kérelmet?
Ehhez kell az öröklési bizonyítvány. Abban lesz, hogy az elhunytnak vagyona nem volt, de Te vagy az örökös, és ezért a jogutódja.
Egyébként, ha betekintesz a földhivatalban az iratokba, látni fogod, hogy mi alapján utasították el a bejegyzést. No, azt a konkrét dolgot kell majd orvosolni. Egyelőre csak találgatunk, mi az. Akár az is lehet, hogy nem lett kifizetve az eljárási díj, pár ezer Ft, pl. a jelzálog törlésére. Nem ez lenne az első eset...
Ha a régi tulaj adna meghatalmazást, mindjárt ki tudnád deríteni. Ha nem ad, várni kell az öröklési bizonyítványra.

A 4% illeték nemcsak elbirtoklásnál van, adásvételnél is. És hogy a pénzügyminiszter is jól járjon, nem a 17 évvel ezelőtti érték lesz az alapja, hanem a mai...

H. Robi # 2023.03.23. 14:11

Valóban nem tudom, mi volt a háttérben, hogy ez a szerződés így köttetett meg....

Ha a régi tulaj elintézi a tehelést, mi alapján tudom újraindítani a bejegyzési kérelmet? Jelenleg csak halotti anyakönyvi kivonat van nekem.

drbjozsef # 2023.03.23. 13:14

H. Robi,

17 év után? Hogy etikus volt-e? Azt csinálja, amire a felek kérik...

Jól gondolod. Hogy miért nem így történt, édesanyádtól már nem tudhatod meg, az eladótól meg esetleg. Tekintve, hogy nem ez a szokásos, vagy valami volt a háttérben, tehát nem fog beszélni róla, vagy csak balekra vette anyukádat, tehát nem fog beszélni róla.

Minden ingatlanra 4% a visszterhes vagyonszerzési illeték.

H. Robi # 2023.03.23. 13:02

Igen, a kulcskérdés, hogy a volt tulajdonos mennyire együttműködő.
Szóban igen, de a tettek nem ezt bizonyítják.
Ha a régi tulaj elintézi a tehelést, mi alapján tudom újraindítani a bejegyzési kérelmet? Jelenleg csak halotti anyakönyvi kivonat van nekem.
Egyébbként én felvetném az ügyvéd etikásságát(?) is.
Terhelt ingatlant nem így veszünk! Előszerződés/ előleg / bankitörlés/ végszerződés/ maradék kifizetése. Vagy rosszul gondolom?
Úgy tudom elbirtoklásnál illetéket kell fizetni. Jelenleg gazdasági épületként van feltüntetve. 8%?

drbjozsef # 2023.03.23. 12:17

A másolattal kéred a banktól a törlési engedély kiállítását. Ezzel a földhivatal bejegyzi édesanyádat mint tulajdonost.

Ezt kivéve egyetértek.
A bank szóba se fog állni vele egy másik ember hitelével kapcsolatban.
Ezt a volt tulajdonosnak kell intéznie, mármint a törlést. És utána sem lesz sima az a bejegyzés egy 17 évvel ezelőtti szerződés alapján, de ha nincs ellenvetés menni fog az.

Igen, a kulcskérdés, hogy a volt tulajdonos mennyire együttműködő.

osztap # 2023.03.23. 11:41

H. Robi,

Ha nem tudod igazolni, hogy Te vagy az örökös, az ügyvéd jogszerűen nem adhatja ki Neked az iratmásolatot. A régi tulaj nem adja oda/nincs meg neki?
Ha egyik sem, a jegyzőnek érdemes jelezned, hogy ne várjon fölöslegesen. A hagyatéki eljárás úgy zajlik majd le, hogy nem lesz vagyon, és Neked majd a közjegyzőtől kell öröklési bizonyítványt kérned.

Az öröklési bizonyítvánnyal (i) kérhetsz az ügyvédtől másolatot, meg (ii) kérhetsz iratbetekintést és iratmásolatot a földhivatalban az elutasított bejegyzéshez kapcsolódó összes iratról. A másolattal kéred a banktól a törlési engedély kiállítását. Ezzel a földhivatal bejegyzi édesanyádat mint tulajdonost. Eztán póthagyatéki eljárást kell indítanod a jegyzőnél, mert új vagyonelem került elő. Annak a végén leszel Te a tulajdonos.

Jó fej a volt tulajdonos? Kérj tőle két tanús meghatalmazást, hogy kérhess iratmásolatot a földhivatalban, a bankban meg törlési engedélyt. Vagy menjetek be együtt. Akkor nem kell öröklési bizonyítványra várni.

Egy teljesen másik út az elbirtoklás. Akkor is kell az öröklési bizonyítvány, de nem kell a régi szerződés. Ha jó fej a régi tulaj, együtt elmentek egy ügyvédhez, ahol a tulaj nyilatkozik arról, hogy az elbirtoklást elismeri, a tulajdonjog bejegyzéséhez hozzájárul. Ha nem jó fej, akkor pert kell indítanod ellene, és bizonyítanod kell, hogy édesanyád/Te 15 éve szakadatlanul birtokoltátok az ingatlant (tanúk, közüzemi számlák, stb.)

H. Robi # 2023.03.23. 10:48

Köszönöm a velem való foglalkozást.
6 éves voltam, mikor az adás-vétel történt
Mikor anyám meghalt, akkor mondták a szomszédai, hogy tudom- e, hogy a ház, amiben lakik, ( én már nem, elköltöztem) nem az ő nevén van. Kikértem az e-hivatalos tulajdonlapot, és szembesültem a tényekkel. A ház gazdasági ingatlan, közmű volt, benne laktunk. Amikor az adás-vétel történt, valaki a földhivatalba nyújtott be igénylést az átírásra, mert a f.h. elutasította a jelzálog miatt. Azóta a tulajdonlapon változás nem történt. A régi tulajdonos elmondása szerint kifizette a hitelt, csak nem töröltette. Ez szerintem hihető, mert a bank már biztos árverezett volna.
( Most vele is ezért harcolok.) Megtudtam a közreműködő ügyvéd nevét, és most itt tartok.
A helyi jegyző adásvételi szerződést kér, akkor veszi fel a hagyatéki leltárba. Erre március végéig kaptam időt. Más vagyona nem volt.

osztap # 2023.03.23. 09:41

H. Robi,

Az ügyvédnek igazolnod kell, hogy Te vagy az édesanyád jogutódja mint örökös. Ahhoz hagyatéki végzés kell, ha nincs hagyatéki vagyon, akkor pedig öröklési bizonyítvány. Van-e ilyened?

Az iratot lehet, hogy már selejtezte. Ezt alaposabban meg kéne kutatni, mert 17 év alatt a szabályok változhattak. Most a 2017-es ügyvédi törvény és a 18/2016. MÜK-szabályzat alapján történik a kezelés. Ha a szerződés megvan, vagy nem mondja meg, és nem adja ki, akkor végső esetben perben kérheted a másolat kiadását, ha már igazoltad, hogy Te vagy a jogutód. (Nem valószínű, hogy eljut eddig a dolog. Érdemes belengetni neki a másik megbízás visszavonását. Vagy, ha még az sem segít, egy másik ügyvédtől érkező levél valószínűleg elég lesz.)

drbjozsef # 2023.03.23. 09:25

H. Robi,

Tudod bizonyítani egyértelműen, hogy édesanyád kifizette az ingatlan vételárát, és hogy az az összeg kifejezetten annak az ingatlannak a vételára volt? Tartalmazza ezt az a szerződés?

drbjozsef # 2023.03.23. 09:23

H. Robi,

Jól értem, hogy van egy ügyvéd, aki megírta ezt a szerződést annak idején, nála meg kellene lennie, de ezt a felek nem nyújtották be a földhivatalba?
Ellenjegyezte ez az ügyvéd azt a szerződést? (Bár lehet, 17 éve még nem kellett, nem tudom mióta kell pontosan)
Vagy csak megszerkesztette, és a felek két tanú előtt írták alá?

Nem lesz könnyű dolgod. Az ingatlannyilvántartás közhiteles, ha abban a felek saját mulasztásuk miatt nem jegyeztették be a jogukat (a szerződés megkötése után 30 napon belül kell), akkor harmadik, jóhiszeműen szerző féllel szemben nem nagyon van esélyed.

Eredeti kérdésedre : neked nem kell kiadnia. Ha úgy érzed szükséged van rá, perben, ha a bíró is így véli, kötelezheti a kiadására.

H. Robi # 2023.03.23. 08:10

Örökös lennék, ha tudnám bizonyítani, hogy édesanyám ( meghalt) megvette az ingatlant 17 éve. A földhivatalban az eladó nevén van a ház, nem írták át, mert akkor még hitellel terhelt volt. Most is az, az eladó nem vetette le róla a jelzálogot. Adásvételi biztos készült, tudunk róla. Kb 10 M Ft értékű gazdasági épület.

nanemaaa # 2023.03.23. 08:04

Ha ingatlan adásvételről beszélünk, annak telekkönyvi hozadéka is kellett, hogy legyen. Magyarán az eredeti szerződés, az érintettek által aláírtan megtalálható a földhivatalban. Más kérdés, hogy kiadják-e neked, mint harmadik félnek, ha jól értem.
Az ügyvéd pedig alighanem hülyének néz. Nehezen elképzelhető, hogy az általa megszövegezett, kinyomtatott és aláíratott szerződést utólag szórakozásból beszkenneli a gépére, hogy ott isten tudja miért, de tárolja. Aláírások nélküli szerződés pedig nem szerződés, csak egy papír. Már ha kinyomtatják. Sok mindenre nem lehet használni, mert ahhoz vastag.

drbjozsef # 2023.03.23. 07:52

Ki vagy te és mi az ingatlan az ügyletben?

H. Robi # 2023.03.23. 07:39

Üdvözölök mindenkit!
Ingatlan adás-vételi szerződés hiteles másolatára lenne szükségem, hagyatéki eljárás miiatt. Felkerestem az eredetit megíró ügyvédet, aki egy hónapja különféle indokkal hárít. Ami a végén kirugta a biztosítékot az az, hogy elromlott a nyomtatója, de a megbízási szerződést, több százezer forintos előleggel, megbírta csinálni.
A kérdésem:
Kérésre nem kell kiadni, ill. van ennek valami féle fix díjazása?
Köszönöm
Robi