Szülői építőipari munka iskolában


Majordomus # 2023.09.04. 20:19

Hát, én is elvágtam a kezem,mig felraktuk a kétszárnyu ajtót az osztályban....

osztap # 2023.09.04. 10:18

drbjozsef,

Nem gondolom. Azt viszont igen, hogy amikor az első baleset megtörténik (akár egy önkéntes, akár a felújítás után egy gyerek sérül meg vagy hal meg), akkor majd kivonul a sajtó, az illetékesek elő fogják venni ezt a törvényt venni, és valaki nagyon rosszul jár.

Pedig a törvény csak 3 oldal, és egész használható. El kéne olvasni - elsősorban a fogadó szervezetnek.

drbjozsef # 2023.09.04. 05:08

osztap,

Azért ugye te se gondolod, hogy ezen törvény szerint - vagy hogy egyáltalán hallottak is valaha róla - megy az a több száz, talán ezer iskolában, ahol a szülők újítják fel a termeket, udvari játékokat, bútorokat?

(például : https://444.hu/…-tantermeket)

Majordomus # 2023.09.03. 19:55

Csak mire helyreteszed a dolgokat addigra kész lesz a tanterem

osztap # 2023.09.03. 07:20

gylab,

  1. Definíció: 2. § (1)
  2. "A fogadó szervezet köteles". Azt nem tudom, hogy Te kivel akasz szerződni. Neked kell kiderítened, hogy ki lesz a fogadó szervezeted.
  3. "A fogadó szervezet felel". Igen, felróható, mert az önkéntes tudja, hogy nem ért hozzá. 4. § (2) a)
  4. "A fogadó szervezet nyilvántartást vezet"
  5. 9. § (4) Felhívod a figyelmet, mégis utasítanak, hogy ott fúrj, nem Te vagy a felelős.
Majordomus # 2023.09.02. 20:40

Jobban jársz ha távolmaradsz az iskolától.

gylab # 2023.09.02. 19:27

Alapos, mindenképpen önkéntes, senki nem kötelez rá hivatalosan. Hogy nagy a nyomás/késztetés szerintem nem változtatja a munka státuszát, esetleg egy más bűncselekményt valósít meg, kényszerítést, vagy hasonlót. De most nem ez a felvetés, hanem az, hogy aki vállalja "önként", annak milyen felelőssége van. Akár maga az iskola felé.

gylab # 2023.09.02. 19:22

osztap, köszönöm. Átolvastam, de csak több kérdésem lett.

  • Egyáltalán ez önkéntes munkának számít? Mitől lesz, az? Nem derült ki számomra. A jogszabály csak annyit mod, hogy közérdekű tevékenység. De mitől lesz valami az?
  • "A fogadó szervezet a családpolitikáért felelős miniszternek (a továbbiakban: miniszter) köteles - a (2) bekezdésben foglaltak kivételével előzetesen - bejelenteni az önkéntesek foglalkoztatását". Azaz be kell jelenteni minket? Kinek? Klik?
  • "Az önkéntes által az önkéntes jogviszonnyal összefüggésben harmadik személynek okozott kárért a fogadó szervezet felel. Amennyiben a kárt az önkéntes felróható magatartása okozta, - az önkéntes szerződés eltérő rendelkezése hiányában - a fogadó szervezet az önkéntestől követelheti kárának megtérítését." Ezek alapján a Klik felel érte? Az felróható magatartás, ha olyan munkát végez, amihez nincsen szakkepzettsége?
  • "14. § (1) * A fogadó szervezet - az önkéntes jogviszonnyal kapcsolatos jogok és kötelezettségek gyakorlása, valamint a jogviszonnyal kapcsolatos hatósági ellenőrzés érdekében - nyilvántartást vezet azokról az önkéntesekről, akikkel a megkötött önkéntes szerződést nem foglalták írásba." Ha ez nem történik meg - soha nem volt még összeírás sem -, akkor az kinek a felelőssége?
  • Ha jól látom, a 6. § (5) c) "az önkéntest engedélyköteles építési munkában való részvételre foglalkoztatják", így ezek szerint nem kell írásba foglalni, ha nem egedélyköteles.
  • Arra meg nem is találtam semmit benne ha nem harmadik személynek okoz kárt, hanem az iskolának (illetve tudom, ilyen már nincse, a Kliknek). Ami engem a legjobban zavar, mi van, ha belefúrok (nem szándékosan) a víz vagy villanyvezetékbe? Erre így nem találtam választ.
Alapos # 2023.09.02. 17:46

Rossz az elnevezés. Nem önkéntes munka az, hanem ingyen munka.

Van önkéntesmunka pénzért-ellenszolgáltatásért és van a rabszolgamunka (kényszermunka ).

Az önkéntes munka egy nagyon vékony szelete az amikor díjazást nem kér a munkavállaló.

Egész életemben önkéntesként dolgoztam hol jó hol kevésbé jó bérért. Kb. 40 évet.
Aztán dolgoztam cirka más félhónapot munkabér nélkül.3 -4 hete un. építőtábor (Hanság, Bodrogkeresztúr,Tiszasüly un. építőtábor,kemény kubíkus munka, vagy 10 un.kommunista szombat -különféle értelmetlen munka. Ezek mind politikai nyomásra történtek, aztán dolgoztam áktivistaként évi 10 alkalommal önként, bér nélkül.

A kérdező által felhozott iskolai munka sem önkéntes, mert a gyerek miatt lehet azon elég nagy nyomás -késztetés.
Például a szülő a gyereke érdekében "önkéntesen" végzi azt az ingyenmunkát.

osztap # 2023.09.02. 14:38

gylab,

A kárfelelősség a 10. § az önkéntestörvényben:
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

A 4. § (2) pedig a szakképesítési feltételek.

A 14. § a nyilvántartási feltételek. Ha munkaügyesek helyszíni ellenőrzést tartanának, akkor a szervezet 11. § szerinti bejelentkezését fogják ellenőrizni, meg a 14. § szerinti nyilvántartást. Utána jó munkát kívánnak, és hagynak benneteket dolgozni.

gylab # 2023.09.02. 07:37

Kedves fórumozók! Kíváncsi lennék a véleményetekre.
Az iskolában a szülőktől kérik a tanterem/játszótér felújítását, önkéntes szombat részeként. Mindenki ért egy kicsit hozzá, végzettség, cégforma nincsen hozzá. Ilyen esetekben jogilag ki felel:

  • az általunk esetleg elkövetett, akár hozzá nem értésből, akár véletlen károkozásért? Pl. ha belefúrok a vízcsőbe, mert nem tudom hol megy a falban?
  • azért, ha valaki megsérül esetleg munka közben? Leesik a létráról?
  • a szerszámok biztonságáért? Ha megráz valakit a bevitt hosszabbító/betonkeverő?
  • azért, hogy esetleg később valakire rádől a szekrény vagy a mászóka? Amit nem a szabványoknak megfelelően rögzítettünk? Nem is ismerjük a vonatkozó szabványokat.

Küldhetek-e magam helyett mást, akit megfizetek? Annak milyen adóvonzata van? Kinek kell bejelenteni? Nekem? Az iskolának? Ki felel érte? Én, vagy az iskola?

Engem nagyon zavar már csak azért is, mert adott esetben nem is csak a magam munkája okozhat gondot, hanem annak, akivel együtt "dolgozom".

Amúgy egyáltalán van valami bejelentési kötelezettség, akár magamnak magam után, akár az iskolának utánam? Ha jön egy NAV ellenőrzés, mi lesz annak a végeredménye, hogy bejelentetlen munkások (köztük én) dolgoznak?