építőipari vállalkozói szerződés jogvita


akos.k # 2023.09.19. 11:45

Köszönöm szépen!

Kaptam egy ügyvédi levelet különben tőle, abban még 2 milliót követelt, és ha nem fizetem be, meghagyást küldenek 8 nap múlva, de válaszoltam, hogy azt nem fizetem ki, mert nem jogos, de felajánlottam 1 milliót ( a munkadíjat visszafizetem, amit nekem kifizetett , meg az anyagot ha mutat számlát és írtam, hogy ezt sem tartom korrektnek amúgy), de felhívott hogy 1 millió nem jó neki, de 1.5 igen a többit meg majd levonja az építésvezetőjétől........ Erre azt mondtam legyen, 2 részletben kifizetem, most ott tartok, hogy megadtam a két dátumot neki és az ügyvédjének, de nem tudok belenyugodni, mert nem jogos szerintem! Most akkor próbálok egy szakértővel egyeztetni, megmutatni a videót, mert megvannak és esetleg majd akkor jelzem feléjük, hogy mégsem és menjen a per. Nagyon magabiztos különben és ez tántorít el, pedig tudom, hogy nincs igaza, de mégis minden alkalommal úgy adja elő, mintha a világ pénzét le tudná perelni rólam. De lehet ez csak a stratégia része nála a lehúzáshoz.

Mégegyszer köszönöm a válaszait, nagyon hasznos volt!

drbjozsef # 2023.09.19. 11:24

akos.k,

Igen, elég sok sebből vérzik ez a dolog.

Szerintem nem lennének rossz esélyeid, ha visszautasítanád a követelést.
Fizetési meghagyást küldhet, aminek ellent kell mondanod, és akkor perré alakul.
Ott bizonyíthat.

Egyébként a bíróságon szabad bizonyítás van, videókat is hozhat, tanúkat is, bármit.
Az való igaz, hogy most már szakértő kirendelésének nincs értelme, legfeljebb a videó elemzéséhez. De hát azon nehéz bizonyítani, hogy tényleg az van, amit te csináltál, és senki más nem nyúlt hozzá.

Legfeljebb a rossz híredet kelti, aztán munkád nehezebben lenne...

akos.k # 2023.09.19. 10:42

Igen a videón az van, ami szerintük rossz, de az is látszik a videón, igazából, hogy javítható lett volna. Videós anyagokat mennyire vesz komolyan a bíróság? HIszen tényleg akár egy trükközés része is lehet főleg a kifizetés után 1 hónappal.
Az épület már át van adva azóta, szóval a szakértő ilyenkor mit néz meg, csak a videót?
Ami a szerződésben van az semmi, gyakorlatilag a végén annyi szerepel, hogy vitás esetben a polgári törvénykönyv szerint járnak el a felek, nincs beleírva kötbér, se semmi igazából, sőt 1 aláírt példány van, az is nálam tudomásom szerint, ezen még befejezési határidő sem szerepel. az egész egy oldal az ő adatai az én adataim a helyszín a vállalkozói díj és a végén ez, hogy vitás esetben a PTK..

Tehát esetemben a szavatossági jog miatt, még jól is jöhet az, hogy nem szüntettük meg írásban a szerződést, hiszen jól sejtettem, hogy jogom lett volna a javításhoz? PLusz talán valamilyen jegyzőkönyv sem ártott volna arról, hogy leszedték mert nem jó, jól sejtem?

Nagyon köszönöm a válaszát!

drbjozsef # 2023.09.19. 10:24

Az a baj, hogy ez nem jogi kérdés, hanem szakkérdés. Te tudod, milyen jól csináltad meg, te láttad a videót (ezen van, hogy mi volt rossz szerintük?). A bíróság is szakértőt fog kirendelni (jó drágán), nem saját ötletből dönt.
Egyébként igen, ha szavatossági, javítási igénye lett volna, hozzád kellett volna fordulnia, neked kellett volna kijavítanod, pont azért, hogy ne tudjon átverni azzal, hogy kijavítja, és követeli az árát. Főszabályként nincs ilyen. Ez neked elvileg jó.
És akkor még elég sokat számít egészen pontosan az a vállalkozási szerződés amit kötöttél. Lehet, hogy abban is el van rejtve bármi.

Ha úgy hiszed, jól csináltad, és csak le akarnak húzni, menj perbe.
Bizonyítani annak kell, aki állít és követel, esetedben a fővállalkozónak. Szerinted tudja, hogy rossz volt a kivitelezés (akár trükközve, neked meg nincs semmi a kezedben) ? Akkor ne menj perbe.

akos.k # 2023.09.19. 07:12

A vállalkozó külföldön volt, és bennem akkor fel sem merült, hogy írásban is le kéne ezt fektetni kezdő vállalkozóként inkább csak hálás voltam, hogy nem szemétkedik, megérti a helyzetet, nagyon normális volt.
Magát a munkát tudom, hogy jól csináltuk meg végig ott volt az építésvezető látta és ugye ki is fizették nekem magát a munkát, a kifzetés ténye nem azt feltételezi, hogy az elvégzett munka jó?
Azért félek mert kezdő vállalkozóként egy nagyobb céggel szemben nem tudom, hogy mennyi esélyem lehet, még úgy is, hogy egy hónap telt el a munka helyességének megkritizálása és a kifizetés között. Az építésvezető pedig azt mondja, hogy ő nem látta, hogy hogyan lett csinálva. Félek a pertől, bár ennyiből 1 hónap alatt akár leszedethette, és felrahtatta pár videó erejéig rosszul , hogy azt mondja az én voltam, kifizetés után jól tudom, hogy neki kell bizonyítani, hogy valami nem jó? lehet csak még rosszabbul járok és 1.5millióból még több lesz bár az összeg is kétséges, hogy hogy jön ki ennyire. Ezért gondoltam, hogy kérek tanácsot afelől, hogy érdemes lehet-e kockáztatnom.

drbjozsef # 2023.09.19. 07:00

Érdemes belemenni egy jogi vitába vagy engedjek a megegyezésnek és bukjam el ezt az összeget vajon?

Az "érdemes" szó, az nem jogi fogalom.
Érdemes, ha szerinted rendben csináltad meg, nincs félnivalód. Valamint van időd és pénzed a pereskedésre.

megegyeztem szóban a fővállalkozóval
Ezt miért így?

akos.k # 2023.09.19. 06:46

Tisztelt hozzáértők! Lenne egy problémám, amiben érdekelne a véleményük, Elvállaltam vállalkozói szerződéssel egy munkát, hőszigetelés munkakörben, a folyamatok szépen haladtak részemre a szigetelés felhelyezésének díja ki is lett egyenlítve június végén, majd sajnos a munkaerővel probléma lépett fel, felmondtak, ezért megegyeztem szóban a fővállalkozóval, hogy kienged a szerződésből, befejezi a munkát más. Majd 2 hét múlva, azaz július végén felhívott az építés vezető, hogy gond van a szigeteléssel menjek ki, mire kiértem az építkezésre a fele szigetelést leszedték, arra hivatkozva, hogy nem volt jó, csináltak 5 videót és most szeretnék, ha kifizetnék 1500000 ft. Miközben az én kifizetett vállalkozó díjam arra a munkára 495.000 ft volt, és a leszedett szigetelés nagyrészét újra felhasználták, számlával nem tudják azt bizonyítani, hogy mennyi anyagi kár keletkezett. Mindeközben alapból jogtalannak tartom, hogy hivatalosan élő szerződés mellett nem voltam jelen a hibák feltárásánál, ráadásul tőlem azt a munkát már átvették kifizették 1 hónappal előtt amikor nagyon dícsérték is. Én ingyen bérmentve leszedtem volna ha hibás sőt a javítást is megcsináltam volna amúgy ha valóban kell. Érdemes belemenni egy jogi vitába vagy engedjek a megegyezésnek és bukjam el ezt az összeget vajon?