Sziasztok!
A következő kérdésben szeretnék segítséget kérni. Magyar állampolgár 3. országbeli állampolgárságú házastársa vagyok, érvényes letelepedési engedéllyel (nemzeti kártya). Amennyiben elválunk a férjemmel, visszavonhatják-e a letelepedési engedélyemet?
Előre is köszönöm a segítséget.
Idegenrendészet - letelepedés
Fontos a pontos fogalommeghatározás.
Neked Nemzeti Kártyád van? (2023. évi XC.törvény 50.-53.§-a alapján, a foglalkoztatás elősegítésére; tartózkodásra jogosít)
Vagy nemzeti tartózkodási kártyád? (Szmtv. 94.§ (2) szerinti)
Van kifejezett letelepedési engedélyed is? (ideiglenes/nemzeti/EK letelepedési engedély)
A 2023. évi XC. törvény 71.§-a családi együttélés biztosítás céljából kiadott tartózkodási engedély kiadására ad lehetőséget pl. a nemzeti tartózkodási kártyával rendelkezőnek. Neked a 71.§ (2) bek. a) pont alapján, a házastárs jogán lenne adható.
Az ilyen jogon kiadott tartózkodási engedély is határozott időtartamú, amelynek érvényességi idejét különböző feltételek megléte esetén a 73.§ taglalja. Ez az engedély legfeljebb 3x hosszabítható meg.
Ilyened van?
A nemzeti tartózkodási kártyára vonatkozóan az alábbi szabály érvényes:
86. § (1) "A nemzeti tartózkodási kártyát az idegenrendészeti hatóság visszavonhatja abban az esetben, ha
- a családi kapcsolatra tekintettel kiadott engedély vagy kártya esetén a házasság az engedély vagy a kártya kézhezvételétől számított három éven belül nem a házastárs halála miatt szűnt meg, vagy a harmadik országbeli állampolgár szülői felügyeleti joga megszűnt, kivéve, ha a harmadik országbeli állampolgár már négy éve huzamos tartózkodási jogosultsággal rendelkezőként vagy bevándoroltként Magyarország területén tartózkodik"
Ez a 3 év egyébként letelt?
A jogszabály nem azt írja elő, hogy a hatóságnak a házasság 3 éven belüli felbontása esetén a kártyát minden esetben vissza kell vonnia, hanem joga van arra, hogy ebben az esetben törvényes eljárással visszavonja.
Én úgy értelmezem a jogszabályt, hogy ha visszavonják a nemzeti tartózkodási kártyát, önmagában az még nem érinti a már kiadott tartózkodási engedély érvényességét. A tartózkodási engedély hatósági visszavonására azonban a törvény lehetőséget ad. A házasság felbontásának ténye önmagában nem lehet alapos indoka a tartózkodási engedély visszavonásának, de nyilvánvalóan értékelni kell a házasság időtartamát, és egyéb körülményeket is.
240. § "A 226. § (1) bekezdés b), d) és e) pontjában foglalt esetben családi együttélés céljából kérelmezett tartózkodási engedély kiadása vagy meghosszabbítása megtagadható, illetve a kiadott tartózkodási engedély visszavonható."
226. § (1) "A tartózkodási engedély kiadását vagy meghosszabbítását – ha e törvény másként nem rendelkezik – meg kell tagadni, illetve a kiadott tartózkodási engedélyt vissza kell vonni, ha a harmadik országbeli állampolgár
b) a tartózkodási jogosultság megszerzése érdekében az eljáró hatósággal hamis adatot, valótlan tényt közölt, vagy a tartózkodási cél vonatkozásában az eljáró hatóságot megtévesztette,
d) a családi kapcsolatot a családi együttélés céljára szolgáló tartózkodási engedély kiadása érdekében hozta létre, vagy
e) részére kiállított tartózkodási engedéllyel az azonos állampolgárságú harmadik országbeli állampolgárok részére kiadott tartózkodási engedélyek száma meghaladná a Kormány által rendeletben meghatározott, adott évre vonatkozó felső határt."
Üdv!
Valóban rosszul írtam, nemzeti tartózkodási kártyám van (korábban ezt nevezték letelepedési engedélynek). 10 évre szól, 2035-ig érvényes. Mivel idén kaptam meg, tehát nem telt el 3 év az engedély kézhezvételétől számítva. A válást még nem indítottuk el, előbb szeretnénk tisztázni, hogy veszélyeztetné-e a státuszomat. Ha jól értem a hivatkozásokat, amelyeket küldtél, azok tartózkodási engedélyre vonatkoznak? Az OIF telefonos ügyfélszolgálatán azt mondták, hogy nemzeti tart. kártyánál a válás nem veszélyezteti a státuszomat, de óvatosan kezelem a tőlük kapott infót, szeretnék biztos lenni abban, hogy mire számíthatok.
Köszönöm.
nyilván nem az OIF ügyélszolgálatos munkatársa fog határozatot hozni a nemzeti tartózkodási kártya visszavonásáról.
És az esetleges visszavonást nem fogod tudni azzal fellebbezni, hogy az OIF a telefonban egészen mást mondott.
A hatóság törvényességi feltételeit pedig most már ismered.
„Ha jól értem a hivatkozásokat, amelyeket küldtél, azok tartózkodási engedélyre vonatkoznak?”
Bár sem jogász, sem érintett nem vagyok, a törvény eljárásrendet ír elő a nemzeti tartózkodási kártyára, valamint az ennek alapján adható tartózkodási engedélyre. Ezeket idéztem a törvényből.
Érdemes elolvasni a törvény végrehajtási rendeletét is (35/2024. kormányrendelet)
67. § "Az a harmadik országbeli állampolgár, aki tartózkodási vízumát vagy tartózkodási engedélyét családi együttélés biztosítása céljából kapta, köteles házassága felbontását, illetve házastársa halálát a házasság felbontására vonatkozó jogerős ítélet kézhezvételétől, illetve a halotti anyakönyvi kivonat kiállításától számított harminc napon belül a szálláshelye szerint illetékes regionális igazgatóságnál az okiratok egyidejű csatolásával bejelenteni."
151. § (1) "Az a harmadik országbeli állampolgár, aki a letelepedési engedélyét, nemzeti letelepedési engedélyét vagy nemzeti tartózkodási kártyáját családi kapcsolatra tekintettel kapta, köteles házassága felbontását, illetve házastársa halálát a házasság felbontására vonatkozó jogerős ítélet kézhezvételétől, illetve a halotti anyakönyvi kivonat kiállításától számított hatvan napon belül a lakóhelye szerint illetékes regionális igazgatóságnál az okiratok egyidejű csatolásával bejelenteni."
Catwoman
„Az OIF telefonos ügyfélszolgálatán azt mondták, hogy nemzeti tart. kártyánál a válás nem veszélyezteti a státuszomat, de óvatosan kezelem a tőlük kapott infót”
Jól teszed! A megoldás sajnos a 151. § (1) lesz, félő, hogy válás után állampolgárság nélkül sokáig nem maradhatsz itt szerintem.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02