elhunyt hűtési díj?

judijo # 2008.07.08. 09:57

Kérem valaki sürgősen válaszoljon!

Egy ismerősöm nyugdijas édesapja elhunyt a Korányi kórházban, ahol közölték vigyen 12 ezer forintot 5 napi hűtésre!
Én ezt felháborínak tartom.
Mi van ha nem tud fizetni, akkor nem hűtik a halottat?
A temetésig további napidíjat kérnek a hűtésért, és kitudja meddig tart ennek az intézése?
Jogos ez, hogy a hozzatartozónak kell fizetni?
Várom sűrgős válaszukat, amit előre is köszönök!

Kovács_Béla_Sándor # 2008.07.08. 10:31

Szerinted kinek kellene?

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.07.08. 11:09

A hagyatéki terhek közé tartozik a temetéssel összefüggő valamennyi költség, tehát az örökös kötelezettsége a hivatkozott díj megtérítése.

nandy # 2008.07.08. 11:43

Van olyan település, ahol nem kell fizetni érte, sajnos Budapest nem tartozik ezek közé.

Nekünk nem kellett előre fizetnünk (Baross u.), csak miután már mindent megbeszéltünk a tem. vállalkozóval, megvolt a hamvasztás időpontja is, utána - hiszen előre honnan tudnánk, mennyi napig lesz ott a halott?

Ha nincs hagyaték, és nektek sincs pénzetek a temetésre, lehet kérni köztemetést az Önkormányzattól.

Ha van hagyaték, akkor nektek kell a temetés költségeit állni, ilyenkor is lehet segélyt kérni az Önkormányzattól, szociális alapon adják. Az a rossz, hogy csak utólag, tehát először ki kell fizetni a számlákat, azt be kell mutatni az Önkorm.-nak, és kb. 30 nap múlva elbírálják a kérelmet, majd fizetnek valamennyit (vagy nem).

judijo # 2008.07.08. 11:48

Köszönöm a rövid és tömör válaszokat!
En mindenesetre ugygondolom, hogy ez még közel sem a temetési eljárás költségeibe tartozik, mivel még a kórházban van az elhunyt, a temetest pedig csak majd a zárójelentés, halottibizonyitvány megkapása után lehet intézni, nem gondoltam, hogy a temetést másnak kéne fizetni!

Egyjogász # 2008.07.08. 12:16

A Szent Imrében is ez volt az első amit ki kellett fizetni, a közjegyző a hűtési számlát az eltemettetési költségek között vette figyelembe.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.07.08. 12:20

Elég abszurd lenne a holttest hűtését egészségügyi szolgáltatás gyanánt a biztosítóra terhelni.

judijo # 2008.07.08. 12:33

Tisztelt Kovács Úr!
Köszönöm a jóindulatú válaszait, de azert szerencses ember, nem sok halottja lehet a csaladban, sajnos nekem volt egy pár, és soha még nem kértek hűtési díjat, lehet hogy akkor ez még nem volt "abszurd", ma meg már az.
De mi közöm van nekem a kórház belső rendjéhez, tehát hogy mi az eljárás a beteg elhunyta után, egészen addig, amig meg nem kapom a halotti bizonyitványt?
Tanácsot kértem, és az abszurd ahogy itt adja a flegma válaszokat, egy ma hajnalban elhunyt személlyel kapcsolatban! Kell nekem azt tudnom, hogy az elhunytat hűteni kell? Ez a kórház belső ügye és rendje! És ha már fizetni kell érte, akkor miért nem fizethetek akkor, amikor a temetést?

Zoltanuss # 2008.07.08. 14:47

ahol közölték vigyen 12 ezer forintot 5 napi hűtésre!
Én ezt felháborínak tartom.

Az is a javából.

Nem az , hogy hűteni kell, hanem az összeg.
Egyszerű az összehasolítás : mindenkinek van a háztartásban mélyhűtő - számolja ki mennyi 60 - 70 kg hús napi hűtése ! Csak a töredéke ennek az összegnek. Vagy ha morbid - hűtik az élelemiszereket is különféle hűtőházakban is - ugyan azzal a technológiával, mint a halottakat. Ott egy kiló élelmiszer hűtési/fagyasztási költsége kb 2 -3 ft /nap/kg, azaz egy 70 kg -os tömegé kb. 150 - max 200 ft / nap. Tehát az öt nap kb. 800 - 1000ft. Számoljunk némi kegyeleti tényezőt a tárgyalt esetnél, akkor is horrobilis ez az ár. Most ehhez még jön a boncmesterek - mondjuk ki korrupt és maffiózó magatartása, amely abban merül ki, hogy a holttestet ilyen olyan álokokkal szeretik minnél tovább maguknál tartani. Minimum tejelés/kenőpénz, ha valaki azt akarja, hogy időben kiadják.
Példa - egyik hozzátartozóm családtagjának elhunyta alkalmával 3 napot késletették a kiadást, azon álokra hivatkozva, hogy a születési anyakönyvi kivonat nem friss - nem a házassági, hanem az örökérvényű születési a. kivonat - A felvető örülhet, hogy 5 nappal megúszta.
Máskor majd a további temetkezési lehúzókról ! Vannak bőven !!

Zoltanuss # 2008.07.08. 14:58

Tovább : - a boncmesterek az egyik kulcsfigurák az élet után - feltrancsirozzák szegény delikvenst - nehogy azt higyjétek a kórboncnok - ő csak figyel és megállapít ezt azt, amit a szakma előír. Aztán a derék mesterek kényekedvére van bízva a szegény hulla.
A mester elsősorban ígyekszik saját temetkezési vállakozójának kiadni a mostmár 'munkadarabot' - ha a megrendelő nem ért elsőnek az ajánlatból, kicsit késleltetik az ügyet - kifogás mindig található - közben ketyeg a már elemzett hűtési díj, ami majdnem azonos - most más hasonlattal egy középkatagóríás szálloda díjával - tehát üzletnek nem rossz - kell egy fém tepsi - némi hűtési energia és kész a mosatási költség se túl magas - egy slagos átmosás megteszi az új ' vendég 'előtt.
A hozzátartozó meg fizet mint a katona tiszt - csak mikor vége a temetésnek döbben rá - nem érdemes meghalni !!

Zoltanuss # 2008.07.08. 15:06

KBS- től
abszurd lenne a holttest hűtését egészségügyi szolgáltatás gyanánt a biztosítóra terhelni.

Miért ? Ez csak megegyezés kérdése !!!

Meghal valaki egy kórházban - elrendelik a boncolást - ilyen /olyan okok miatt. Pl. azért, hogy ellenőrízzék a kezelő orvosok diagnozisának helyességét, vagy egyszerűen, hogy okuljanak a betegségből, ami esetleg a további más hasonló kezeléseknél hasznos lehet - tehát nem az elhuny ill. nem a hozzátartozók érdeke általában a boncolás.
Akkor tovább - érdekeltek az orvosok is ill. a kórház, mint intézmény, hogy a halál és a boncolás között bizonyos idő eleteljen.
Erre biztos nem fizet rá !!!!

Zoltanuss # 2008.07.08. 15:08

Megtalaáltam :
amig meg nem kapom a halotti bizonyitványt?

Ezt nem adták ki a rokonomnak ilyen /olyan ál hivatkozással.

nandy # 2008.07.08. 16:03

5 évvel ezelőtt Törökbálinton nem kértek a hűtéséért díjat. Amikor rákérdeztem, miért nem, a válasz ez volt: itt az Önkormányzat fizeti. Valószínűleg az Önkormányzatoknál van az eb elásva.
De a boncmester kért 5 ezret, cserébe kaptunk egy sajtfecnire írt "nyugtát".

Budapesten 8 napért fizettünk 13 ezer valahányszáz forintot akkor, 5 és fél éve (számlát kaptunk róla). Itt viszont a boncmester semmi többet nem kért.

Megjegyzem, egyik helyen sem próbáltak temetési vállalkozót ajánlani.

Egyjogász # 2008.07.08. 17:06

Én úgy tudom a díj megfizetését a fővárosban a Főv. Önkormányzat rendelete írja elő.
"Nem kifizetni" nemigen lehet, mert addig nem adják ki azt az orvosi papírt, amit le kell adni a halotti anyakönyvi kiállításához (ami pedig kell az eltemettetéshez és a további hagyatéki ügyintézéshez)
Ez van....sajnos. (Nekem is tavaly hunyt el Édesapám, úgy hogy a "gyakorlatból" ismerem a kérdést, egyébként a kórházban is szabadkoztak, hogy bocs, de nem ők találták ki, ők egy jogszabályt hajtanak végre.)

Playmobile # 2008.07.08. 19:44

Ismerősöm beszámolója alapján:

2008. tavasza, vidéki kisváros

5000 Ft/nap - hűtési díj
10000 Ft - öltöztetés (hamvasztás miatt csak egy db. hálóing)
15000 Ft - koporsóbatételi díj (!)
És még az elhunyt mindig a kórházban van... Boncolás miatt 4 nappal számolva ez 45000 Ft.

A temetkezési vállalkozó lehúzásairól nem is beszélve pl. urnafülke fedelének le- és felcsavarozása 18000 Ft. Hosszasan lehetne sorolni... És sajnos a fellelhető vállalkozások mindegyike ilyen árakkal dolgozott, a kórház pedig sajnos adott volt.

Zoltanuss # 2008.07.09. 09:39

És még lehetne folytani. Pl. a pap vagy a világi búcsúztató díja , ami mellesleg a legszelidebb tételek egyike (10 - 15 eft és az csak beszél egy jó félórát) - mert beszélni közönség elött az emberek többsége nem tud, tehát rábizza 'szakemberre' (pap - búcsúztató stb. Így jön ki manapság a legszerényebb temetés is olyan 200 - 250 eft -ra (vagy tán több lényegesen ??)- Van pl. egy olyan tétel szemfedél 9000 ft urna átvételidíj 8500 ft.

Benccce (törölt felhasználó) # 2008.07.09. 11:29

"Elég abszurd lenne a holttest hűtését egészségügyi szolgáltatás gyanánt a biztosítóra terhelni."

kbs
Kedves KBS!

Ne haragudj, Te vagy abszurd! Igenis a kórháznak megvan az adott darabszámú hűtőrendszere (amit sajnos tapasztalatból tudok, hogy csaknem állandó jelleggel nem elég nekik, annyira szűkre szabott a keretszám, és hűtés nélkül tárolják a halottakat. Durva ez nagyon, mindenesetre az ANTSZ pontosan előírja, hogy 4 fokon kellene tárolni a holttesteket, ehhez képest néhol ami megy, tudod az megint csak abszurd.
De mint olyan, ha szerencsétlen meghal a kórházban, igenis az Egészségbiztosítóra, kórházi finanszírozásra tartozik az is, hogy megfelelő módon helyezzék el ill. tárolják a halottakat. Neked ez miért abszurd?

Sajnos nagyon jó üzlet a halál, nekem is van benne kegyetlen, lelketlen, oda nem való emberektől szerzett tapasztalatom. De van értelme itt nálunk az emberi méltóságról, kegyeletről beszélni a halál után is természetesen?
Bence

Kovács_Béla_Sándor # 2008.07.09. 12:13

Milyen messzire jutottál attól a problémától, hogy a halott hűtéséért fizetni kell.

Egyébként igazad van: fizesse csak az egészségbiztosító a sírgondozást és a jubilleumi gyászmisét is.

websas # 2008.07.09. 13:27

Az hogy fizetni kell oké de ez az ár pofátlanul sok.

Vegyünk példának egy fagyasztóládát 100 kg.tömeget mínusz 20 fokon hűt (nem+5 ön)kb.napi 100 Ft-ért.
Ha hozzávesszük a láda napi amortizációját legyen még napi 100 ft. Ennyit szerintem senki nem tenne szóvá.

websas

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.07.09. 13:49

A biztosítási jogviszony a biztosított halálával megszűnik.

monalisa1 # 2008.07.09. 15:07

A halotthűtés stb. is csak egy SZOLGÁLTATÁS és mint ilyen messze nem olcsó - elvileg nem kötelező igénybe venni...

Benccce (törölt felhasználó) # 2008.07.09. 15:15

Dr. Mohos Gábor igazad van, de azért Monalisa beírása is kicsit abszurd, hogy "csak egy szolgáltatás és nem kötelező ...." Ne haragudj, nem tudok egyetérteni vele, az én ismereteim szerint bizony kötelező nekik 4 fokon tárolni a holttesteket. KBS te pedig legalább ugyanannyira messze mentél mint én, sőt .. én nem beszéltem temetésről, de azt hiszem elvárható egy egészségügyi intézménytől, hogy racionális időtartamig igenis tárolja megfelelően a holttesteket, de temetés meg mise és stb természetesen már más kérdés. Mellesleg én úfy gy tudom, ez nem lehetőség, hanem kötelező, még akiket hamvasztanak, ott is a hamvasztásig kötelező 4 fokon hűtve tartani a halottakat, úgyhogy mindössze ennyire kötelező.
Na most eltérve kicsit a konkrét jogi vonatkozástól, érdekes egy kérdés, hogy ez mennyire helyi sajátosság tud lenni, és van ahol eszükbe se jut ilyet felszámolni van ahol meg szándékosan húzzák-tolják a kiadást, nekem volt már részem mindkettőt tapasztalni.
Bence

nandy # 2008.07.09. 16:24

Tényleg, nem kötelező igénybevenni... Legközelebb hazahozom az anyám testét és berakom a frigóba, nem???

(Ez tényleg végtelenül ostoba, buta hozzászólás volt).

Csak egy kérdésem maradt: nálunk kb. 3 nap telt el a halálozás és a boncolás között. Mégis hogyan vihettem volna el a testet boncolás előtt?

Zoltanuss # 2008.07.09. 16:51

Ha nem beszélünk a dolgokról még jobban paliara vesznek a kapzsi, monopolhelyzetben lévő vállalkózók.
A szerencsétlen, no ne nevezzük így - tehát az elhunyt földimaradványa bekerül egy krómacél tepsibe és egy jól megszerkesztett fagyasztó rendszerbe. Az egész nem több 0.2 m3-es térnél, ezért elkérnek 1000 -től 5000 ft-ig, ahogy itt írták - naponta. Ha gondolkodik az ember, könnyen rájöhet ez a legdrágább luxusszállódai költséget is 10 x esen übereli. Itt is energia kell, itt hűtésre, a szállodában pedig fűtésre. Ezenkivül itt semmi más a szállodánál meg millió egyébb dolog még pluszban. Na ez az üzlet a javából - ezért van az hogy minden ürüggyel húzzák a holtest kiadatását.
A muzumánoknál 3 napra eltemetik a halottat, így volt ez nálunk is évszázadokig, amióta feltalálták a hűtést, nálunk minimum egyhét, de az esetek többségében lényegesen több a halál és a temetés között eltelt idő. ( Nyilván van egyébb szervezésből adódó idő igény is), de a lényeg: egy extra profitot hozó kényszerszolgáltatás ráerőltetése az amúgy a gyász miatt nem nagyon képes racionális gondolkodásra hátramaradottakra.

monalisa1 # 2008.07.09. 16:54

Oké, akkor kötelező a hűtés igénybevétele.

Akkor úgy fogalmazok: a halotthűtés bizonyára szabadáras szolgáltatás - általában a kórház által kiszervezett alválalkozó végzi -, melyet tetszik nem teszik igénybe kell venni, és mint ilyen megfizetni. Kerül amibe kerül.