közterületen ültetett gyümölcsfa és termése


zoli21 # 2008.07.18. 18:50

Üdvözletem!

Falun lakom, és a házunk előtt közterületen saját ültetésű gyümölcsfák vannak. Mi gondozzuk a fákat és a körülötte lévő területet is, ami az önkormányzat dolga lenne (ráadásul nem kevés kb. 400 m2).

Sajnos évről-évre visszatérő probléma, hogy a fák termését lelopják, engedély nélkül leszedik.

Az lenne a kérdésem, hogy milyen jogi megoldás van, kié a fa termése???

Előre is köszönöm a választ!

Incitatus # 2008.07.18. 18:54

A fa és a termése azé, akié a közterület, vagyis az önkormányzaté. Más kérdés, hogy egyetlen településen se szedi le a polgármester a termést...

anyamaci # 2008.07.18. 18:58

Zoli!!

Sajnos rossz hírem van: a gyümölcs az önkormi-é.

Nálunk is ugyan ez van, ráadásul az ingatlan előtti közterületet, az önkormi rendelete alapján a tulajdonosnak kell gondoznia, tisztán tartania. Magyarul, ha valaki odaboritja a szemetét a kapum elé engem büntiznek meg ha nem szedem össze.

Nálunk az önkorminál az volt a válasz ugyanerre a problémára, hogy nem kell gyümölcsfát ültetni.

Sanda gyanum, nálatok ua. helyzet.

zoli21 # 2008.07.18. 19:20

Köszönöm a gyors válaszokat. Sajnos nem erre számítottam.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.07.18. 19:59

Hát mire? Ha ültetek egy fát az udvarodba, akkor az szerinetd az enyém?

lajoska32 # 2008.07.18. 20:16

Nálunk a szomszéd,ha jöttek"szüretelni",kiállt a kutyával.Ha nem volt otthon kiálltunk mi.A gyerek meg azt szokta mondani,hogy apu tegnap permetezte le,jól mossák meg...

zoli21 # 2008.07.18. 20:27

Kedves Kovács Béla Sándor. Nem értette meg a lényeget. Nem kell ennyire flegma lenni.

lajoska32: :) én is gondoltam már rá hogy kimegyek a kis dobbermanommal, de nem szereti a roma húst.

lajoska32 # 2008.07.18. 20:31

Hát,ha dobermann,akkor póráz+szájkosár.Azt megemlítheted,hogy nem tudod sokáig tartani,meg el van kopva a szíj egy kicsit.Nálunk bevált.

Egyjogász # 2008.07.19. 04:45

Úgy látom félreértés van, nem az az alapvető kérdés itt, hogy kinek a tulajdona a fa.

A kérdező ezt írja: "visszatérő probléma, hogy a fák termését lelopják, engedély nélkül leszedik"

Azaz vélhetően nem arról van szó, hogy a polgármester és a képviselőtestület hivatalosan kiszáll a fákhoz, és mint tulajdonukról hivatalosan leszüretelik a termést. (Ha igen, akkor bocsánat, én értettem félre.)

Ha ez lenne, akkor lenne érdemes vitatkozni azon, hogy ez a tulajdonjoguk alapján jogos-e vagy sem.

Gondolom a "lelopják" azt akarja jelenteni, hogy olyan személyek, akiknek nem tulajdona sem a fa, sem a közterület, illegálisan leszüretelik a termést.

Ez pedig független attól, hogy hol áll a fa, ez gyakran előfordul akkor is, ha a fa a telken van.

Ennek elhárítására pedig vidéken megvannak az ősi népi módszerek, gondolom nem nekem kell ötleteket adnom:)

(Persze manapság egyre többet hallani arról, hogy egyes vidékeken többségbe kerülő-lévő kisebbségeket már nem érdeklik ezek a módszerek, sőt ha valaki próbálja megvédeni a termését, még ő húzhatja a rövidebbet.

De ebbe már nem megyek bele, még felháborodna egy rózsadombi jogvédő.)

Kovács_Béla_Sándor # 2008.07.19. 07:05

Szigorúan jogilag nézve a dolgot: zoli21 nem tuhatja, hogy a gyümölcsöt szedők valóban lopnak-e, nincs-e engedélyük a tulajdonostól, aki nem ő.

(Egyébként érdekesség, hogy a paraszti szokásjog - a kodifikált magánjogunkba át nem vett - szabály a szerint az út mellé ültetett gyümölcsfa termését - a fa károsítása nélkül - szabadon fogyaszthatták a járókelők.)

matthiasi # 2008.07.19. 08:26

Mint többen írták : Pestszentlaposon is az a törvény - a közterületi gyümölcsfa termése az önkormányzaté, az meg átengedi a szegény vándornak - bárki szedheti.
Viszont a gondozás, a rendbetétel a telektulajdonos kötelessége.
Mi a tanulság ? Közterületre díszfát kell ülteteni - vagy olyant aminek a termése aprószemű - meggy, cseresznye esetleg dió. Annak szedése szaporátlan, amit leszed szegény vándor, az semmi !
Nekem is csresznyefáim voltak sokáig, sajnos a tűzelhalás végzett velük.
Most sokkal kártékonyabb társaság telepedett ide.
Az ÓTÓSOK, azok tesznek csak tönkre mindent !

matthiasi # 2008.07.19. 08:31

Egyjogász -nak !

De ebbe már nem megyek bele, még felháborodna egy rózsadombi jogvédő.)

Na ja !
Magyarázzák szegény vidéki néniknek a tolerencia szabályait, a másság tiszteletét ! De ha véletelenül a lányukat környékezni meg egy pizér fiatalember, nem tudom mit tennének ?

guba # 2008.07.20. 17:33

Azaz vélhetően nem arról van szó, hogy a polgármester és a képviselőtestület hivatalosan kiszáll a fákhoz, és mint tulajdonukról hivatalosan leszüretelik a termést.

Amúgy mi köze van a polgármester és a képviselők tulajdonának az önkormányzat tulajdonához?

Gondolom a „lelopják“ azt akarja jelenteni, hogy olyan személyek, akiknek nem tulajdona sem a fa, sem a közterület, illegálisan leszüretelik a termést.

A polgármesternek, a fa ültetőjének, és Gipsz Jakabnak aki leszedte a gyümölcsöt, pontosan ugyanannyi (vagy semmi) joga van a gyümölcshöz, tekintettel arra, hogy együküké sem.

Egyjogász # 2008.07.21. 05:16

"Amúgy mi köze van a polgármester és a képviselők tulajdonának az önkormányzat tulajdonához?"

Végül is semmi....., hacsak az nem, hogy az önkormányzat képviseletében a polgármester és a képviselő-testület jár el.

"A polgármesternek, a fa ültetőjének, és Gipsz Jakabnak aki leszedte a gyümölcsöt, pontosan ugyanannyi (vagy semmi) joga van a gyümölcshöz, tekintettel arra, hogy együküké sem."

Akkor most már tényleg érdekelne, ha se nem az önkonrmányzaté, se nem a fa ültetőéjé, se nem "Gipsz Jakabé" (aki alatt gondolom a falu népe értendő), akkor kié az a gyümölcs?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.07.21. 07:23

Alaposan elkanyarodtunk az eredeti témától, de a képviselőtestület nem jár el az önkormányzat nevében és képviseletében. :) Megtévesztő a neve. (Egyes képviselők kaphatnak meghatalmazást, de az más kérdés.)

A tulajdonosi jogok gyakorlására valóban a képviselőtestület jogosult, de ebben az esetben ez a jogosultság a tulajdon gyümölcsének az elfogyasztására nem terjed ki.

Félreértetted Gubát, ő nem azt mondta, hogy a gyümölcs nem az önkormányzaté. Azt mondta - nagyon helyesen - hogy az önkormányzat egy jogi személy, élesen elválasztandó a polgármestertől, a képviselőtestülettől és a település egyes lakosaitól is.

lajoska32 # 2008.07.21. 08:41

Mivel nagy itt a zavar,leírom nálunk hogy van:aki a háza elötti fát ültette,gondozza(költ rá) azé a termés.(A mi házunk elötti fát szomszéd geggyüli,sose vitattam az övé)Ha valaki csemegézik,nem nylonzacsival,senki nem szól rá.Ha vödörrel jön csúnyán néznek rá,el is küldik.Még senkit nem marasztalt el az önk.,hogy ilyet nem tehet.A telekhatáron álló fáról,csak a kerítésen,vagy képzeletbeli vonalon kilógó gyümölcsöt illik,leszedni,fent említett módon(a fa alól is)A díszfák nagy hülyeség.Haszna nincs,gondozni kell és több a takarítanivaló utánna...

lajoska32 # 2008.07.21. 08:43

Azt hiszem ez a nem írott törvények közé tartozik.Nem tudom most élnek-e még,öreganyám sokat tudott...

the big cat # 2008.07.21. 11:00

Szerintem nem is kérdéses, hogy a szokásjog alapján a magyar településeken jellemző kötelező közterületgondozási feladatokkal együtt jár a közterület bizonyos hasznai szedésének joga, így autóbeállót lehet rá építeni, a gyümölcsfákat le lehet szedni, árnyékot adó fákat lehet telepíteni, stb.

guba # 2008.07.21. 11:18

Akkor most már tényleg érdekelne, ha se nem az önkonrmányzaté, se nem a fa ültetőéjé, se nem „Gipsz Jakabé“ (aki alatt gondolom a falu népe értendő), akkor kié az a gyümölcs?

Egyjogász! Erre a kérdésedre már a legelső válaszoló négy perc elteltével, három nappal ezelőtt megadta a választ: az önkormányzaté. Ezek után, te úgy gondoltad, hogy ha a polgármester szedi az utcán a meggyet, akkor a sajátját szedi:

Azaz vélhetően nem arról van szó, hogy a polgármester és a képviselőtestület hivatalosan kiszáll a fákhoz, és mint tulajdonukról hivatalosan leszüretelik a termést.

Gondoltam, ezt azért nem kellene ennyiben hagyni.
Az tehát két külön kérdés, hogy a gyümölcs kié alapvetően, és hogy esetleg bárki fogyaszthatja-e.

Sücy # 2008.07.21. 11:24

És kié a madárfütty? :D

Egyjogász # 2008.07.21. 11:55

"Ezek után, te úgy gondoltad, hogy ha a polgármester szedi az utcán a meggyet, akkor a sajátját szedi:"

Nem gondoltam úgy.....

Úgy gondoltam, hogy lehet, hogy az Önkormányzaté a fa és a gyümölcs, de a beíró nem azt sérelmezte, hogy a polgármester, vagy a képviselő-testület tagjai, vagy az önkormányzat más megbízottja szedte le hivatalosan a gyümölcsöt (mint az önkormányzat tulajdonát), hanem valakik lelopták.

De én ebbe az emelkedett topicba való írogatást ezzel be is fejeztem......

Kovács_Béla_Sándor # 2008.07.21. 14:11

OFF
Szerintem még mindig front van :)
ON

Goodwitch # 2008.07.21. 15:18

Pedig ez egy izgalmas jogelméleti kérdés. Szerintem ne hagyjuk annyiban, hanem bogozzuk ki.

Az nem vitás, hogy a közterületen ültetett fa, bárki ültesse is oda, az önkormányzat tulajdonába kerül. Így az önkormányzaté a gyümölcs is.
Közterület: közhasználatra szolgáló minden olyan állami vagy önkormányzati tulajdonban álló földterület, amelyet a rendeltetésének megfelelően bárki használhat, és az ingatlan-nyilvántartás ekként tart nyilván.
Kérdés, hogy a gyümölcsfa rendeltetésszerű használatának minősül-e az, ha az ember leszedi róla az érett gyümölcsöt.

Szvsz igen. Ha peedig így van, akkor a gyümölcsöt bárki leszedheti.

Más szerint?


Goodwitch

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.07.21. 15:27

A kérdező sok mindent nem mondott el, többek között azt, hogy ezen a fán szabálysértési értéket ( 20.000,-Ft) meghaladó vagy az alatti értékű gyümölcs volt, vagy hogy a körzeti megbízottnak tett- e már bejelentést( tehát a hatóság elutasítása után, mintegy önigazolásként érdeklődik, vagy óvatos és a hatóság bevonása előtt akar tisztában lenni a dolgok állásával).

Goodwitch # 2008.07.21. 15:36

Dr. Mohos Gábor ügyvéd!

Ezek szerint az a véleményed, hogy mégsem szedheti le bárki azt a gyümölcsöt?


Goodwitch