leszázalékolás


spaniel # 2010.12.01. 17:38

Kedves Mindenki!

Végig olvastam a történeteiteket, és igazán sajnálok, és együttérzek veletek. Talán azért ilyen ellenséges, embertelen az ORSZI, mert nem tudja átérezni a helyzeteteket.
Az én történetem a másik oldal! Keresztfiam 40 éves, Csongrádon lakik, ott százalékolták le, alkoholizmussal. Alig van 10 éves munkaviszonya, de mára már 62.000.-Ft a nyugdíja. Jelenleg Írországban dolgozik, napi 10 órát. Szerencsére az alkoholról leszokott, normális életet él, csak a felülvizsgálatra játsza meg magát, és mindig sikerül tovább-és tovább leszázalékolva maradnia. Itthon gyűlik a pénze, Írországban jól érzi magát, független, és mindene megvan!
Nos ezért néha aggályaim vannak a leszázalékoltakkal kapcsolatban! Tisztelet a sajnálatos kívételnek!

gyzsuzsa # 2010.11.30. 12:33

Kedves Mindenki!

Én újságíró vagyok, és kérlek, segítsetek nekem, hogy segíthessek Nektek, mert ugyanebben a helyzetben vagyok én is. (Olvasd lentebb... és elnézést a gépelési hibákért, úgy látszik a düh és a bosszúság elvette a figyelmemet.)
Kérek mindenkit, akinek hasonló problémái vannak, az elnok@fusz.hu e-mail címre írja meg nekem, hogy összegyüjthessük és közzétehessük, illetve átadhassam a panaszokat országgyűlési képviselőnek.

Több, mint egy éve szórakoznak velem, ez a "kivéreztetés" , vagyis: vagy feladja, vagy beledöglik alapon.
Az én esetemben az Igazságügyi Orvosszakértő helyben hagyta a rokkantságomat, nálam a bíró packázik, holott nem lenne ehhez joga!


gyzsuzsa

gyzsuzsa # 2010.11.30. 12:20

Sziasztok!
Szeretném elmondani a kálváriámat, hátha tud valaki segíteni!
Egy súlyos autó-baleset következményei miatt leszázalékoltak. Ehhez kapcsolódtak egyéb betegségek is. (Súlyos astma, szívelégtelenség, stb).
Eleinte kétévente, majd évente hívtak vissza felülvizsgálatra. 2008-ban már az I.fukú felülvizsgálatnál is azonnal helyben hagyták a rokkantságomat. 2009-ben úgy I., mint II.fokon elvette az ORSZI. Átnézve a kapott iratokat észrevettem, hogy a balesetemmel kapcsolatos leletek az ORSZI szakvéleményéből ki lettek hagyva. (!!!)
Megfellebbeztem a Munkaügyi Bíróságon, aki kirendelte az Igazságügyi Orvosszakértőt. Az I.O.szakértő megállapította, hogy jár a rolkkantnyudíj - mi több, fel volt háborodva a leleteim láttán, hogy azt az ORSZI hogyan vehette el.)
A Bírósági tárgyaláson a bíró közölte, hogy sem az ORSZI, sem az Ig.Orv.Szakértő nem részletezte, miből tevődik össze a rokkantsági százalék megállapítása, ezért felkérte a feleket a részletezésre. Az ORSZI az Ig.O.Szakértő részletezését megküldte nekem, az ORSZI-ét nem. Bár korábban az ORSZI azt írta, ha az Ig.Orv.Szakértő jelzi, miben tér el kettejük szakvéleménye, akkor azt elfogadja.
Mindennek ellenére, hogy a Bíróság a saját maga által kirendelt Orvosszakértpő immár részletezett szakvéleményét megkapta, azt nem fogadta el, és most éppen Igazságügyi Szakértői utató Intézetek szakvéleményét kéri.
Magyarul: Időhúzás. Ügyem több, mint egy éve húzódik. Azóta nincs nyugdíjam, nincs jövedelmem, és gyógykezeltetni sem tudom magam, hiszen nem vagyok biztosított.
Jelen pillanatban éppen a fentebb említett Szakértői Kollégium szakvéleményére várok, ami kb még egy hnap, aztán a bíró majd csak kitűzi további hónapok mulva a tárgyalást és dönt... önt arról, amiről már a saját maga által kirendelt orvosszakértő szakvéleményt adott. Az állapotom pedig romlik...
Most már vitathatatlanul látszik a bíró rosszindulata. Mit tehetek?


gyzsuzsa

vbartamonika@citromail.hu # 2010.08.27. 15:22

Sziasztok!

Nagy nehezen rá jöttem ,hogy tudok ide beírni hozzátok.Tegnap voltam a rókkant nyugdíj felebezés miatt harmadfokú tárgyaláson.Ott közölték velem ,hogy ki számolhatom én magam is ,hogy menyit ér a betegségeim százalékokban,Őrület mert nem is tudunk eligazodni mi mit és hogyan jelent.És ráadásul tavaj júliusba kezdődőt az egész és talán jövő márciusba lesz vége. üdv

Móncsi73

jácintka # 2010.05.10. 09:27

Kedves Terike és mindenki ki megjárta az ORSZI -
t
Sajnos azt kell mondnom -irnom , hogy drasztikus " elbirálás van.
Dobálják ki a beteg embereket.
A Raynaud szindromát ugy lesöprik és a magsvérnyomást is mintha nem is lenne.
Ha valakit bövebben érdekel az ORSZI ténykedése megtalál bennünket az iwiw-en z ORSZI által szimulánsnak... fórumon.
Sajnos a Munkaügyi bíróság által kirendelt szakértők em fogják kedves kollégájuk szakértelmét kétségbe vonni !
És ezzel bezárul minden .
Ezen a fent mlitett fórumon van agydadanattal , széklet inkontinenciával , 190/100 és két infartusal a hátamögött lévő beteg aki járadékot kap ami 27.000 -,. ft.
Államunk és kormányunk ezt a ellátási öszeget nem emelte januártól.
Ezek az emberek után semmiféle támogatást nem kap a munkáltató , ha véletlenül felvennék.
Habár ezen a fórumon olvasható olyan is aki 32 % -t kapot és dolgozik , de , hogy meddig tűri a munkálltatója azt nem tudni.

Terike # 2010.05.06. 13:05

Sziasztok!

Újra itt vagyok.
Május 21-én lesz az első tárgyalás az ügyemben.
Azóta megtörténtek az orvosi vizsgálatok is az újabb állapotrosszabbodásaimmal kapcsolatban, oly annyira, hogy június 17-én be kell feküdnöm a kórházba miattuk, mert nagyon rosszak az eredményeim.
Az új diagnózis: SLE antifoszfolipid syndróma
Raynaud
Lupus
Kétoldali idegi hallás károsodás
Nem tudja valaki megmondani, hogy ezek az újabb betegségek mennyivel növelik meg az újra nyugdíjazás lehetőségét?
Egyáltalán lerokkantosítottak már valakit ezekkel a betegségekkel?
Én attól félek, hogy ha az eddig 12 éven át meglévő autoimmun, magas vérnyomás, paizsmirigy alulműködés,sjögren syndróma, szív infarktus nem volt elég a rokkantosításhoz, akkor ez az újabb három betegség sem fog számítani, de reméljük minél előbb kiderül.
Kérem minden sorstársamat, szorítson nekem, hogy győzzön az igazság, és vissza kapjam a rokkantságimat!

babika # 2010.04.29. 12:11

Abban az ügyben szeretném ha segítenének,hogy 2007. nobember 1-től voltam leszázalékolva 67%-ot megkaptam 2009. nobember 10 én meg csak 43 % -ot kaptam most fogok menni az igazságügyi orvosszakértőhöz. Milyen jogszabály vonatkozik rám. Mert ahány helyen olvasom mindenhol más van leírva,és nem tudom értelmezni a jogszabályokat,mert hisz nem vagyok jogi szakember.

DGitta # 2010.04.20. 09:36

Tisztelt fórumozók!

Miután már tudomásom és ismereteim szerint mindent megpróbáltam ügyünk rendezése érdekében, s nem jártam sikerrel, arra gondoltam, hogy megpróbálkozom itt is kérdésemmel.

Édesanyám, 2008. március 31. napjáig, Húgom haláláig ápolási díjon volt otthon, mivel Húgom értelmileg és mozgásában egyaránt korlátozott volt. A halálát követő 2 hónap elteltével édesanyám gyakorlatilag mindenféle ellátás nélkül maradt. Életkorából adódóan, illetve egészségi állapotának nem túl jó állapota miatt sajnos munkát vállalni nem tud, részére munkalehetőséget az azóta eltelt időben nem találtunk. Álláskeresési ellátásra nem jogosult, hiszen az ápolási díj szolgálati jogviszonynak minősül, azonban munkaviszonynak nem, hiszen munkavállalói járulék fizetése ebből az ellátásból nem történik.

Egészségi állapotának romlása miatt, 2008. év folyamán Édesanyám kérte az egészségkárosodásának megállapítását. Az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézet I. fokú Bizottságának szakvéleménye szerint, Össz-szervezeti egészségkárosodása 40 %, amelynek megállapítása 2008. év január 01. napjától véleményezhető. Felülvizsgálata csak állapotváltozás esetén szükséges.

Rendszeres szociális járadék iránti igénye azzal az indoklással került elutasításra, miszerint idézem: „az egészségkárosodás során megállapítást nyert, hogy az egészségkárosodás nem keresőtevékenység folytatásának időtartama alatt keletkezett”.

Kérdésem ehhez kapcsolódik. Szeretném megtudni, tudnak e nekem valamiféle információval szolgálni ez ügyben, történt e esetleg az elmúlt időszakban a szabályozásban valamiféle változás, illetve valamiféle javaslattal, ötlettel tudnának e nekem, nekünk segíteni, hogyan próbáljuk meg rendezni Édesanyám életét. 1954-ben született, 38 év 311 nap elismert szolgálati idővel rendelkezik

Segítségüket előre is köszönöm.

macskás # 2010.04.08. 17:16

Kedves fórumozók!

Elolvasva az alábbi leveleket bevallom az idáigi félelmem rettegéssé változott.
53 éves vagyok, 18 éve vagyok beteg, 12 éve rokkantnyugdíjas.
PCP-m van, vagyis izületi gyulladásom. Deformálodott az egész kezem, van néhány elferdült ujjam.
A szteroidok miatt eléggé elhíztam, nehezen mozgok, márcsak emiatt is.
Volt orbáncom néhányszor, ezért főleg a bal lábam dagadt, mert az orbánc tönkretette a nyirokkeringésem.
Mindenhol szokott fájni, ahol izület van.
4 évvel ezelőtt a felülvizsgálaton 100%-os rokkant lettem, de csak kettes csoportú, de munkára alkalmatlan.
Azután jött a biológiai terápia. Nagyon drága, 100 000 Ft-nál többe kerül darabja, de majdnem az egészet fizeti a TB.
Aki ismeri, tudja, hogy ez maga a csoda.
Tényleg jobban vagyok, rövidebb ideig kell bejáratni a kezem, de sajnos a deformáció nem múlt el, így igazán nem lehet használni.
2 évvel ezelőtt a felülvizsgálaton 80 %-ot kaptam, és ülőmunkát végezhetnék.
Az ORFI-ban a főorvosnő is azt kellett írja, hogy jobban vagyok, mert a biológiai terápia miatt nem írhatott mást, és tényleg jobban vagyok.
Azt ugyan odaírta, hogy közösségbe nem mehetek, mert a biológiai terápianak azért hátránya is van, nagyon leviszi az ellenálló képességet, ezért kell minden hónapban vérvétel, és fél évente tüdőszűrés, hasi UH.
Tehát nagyon könnyen elkap mindenféle betegséget, aki ezt kapja.
A nagyobbik lányom ápolási segélyen van itthon velem, mert egyedül nehezen tudnék eljutni akárhová, és itthon is van olyan munka, ami problémát okoz.
Sajnos tavaly április 20.-án meghalt a férjem, 53 éves volt.
Egy évig járna az özvegyi nyugdíj, de azért, amiért én rokkant vagyok, mostantól addig míg rokkant leszek, jár az idáig kapott összeg fele.
A kisebbik lányom is dupla árvaságit kap, mert én rokkant vagyok.
ÉS ITT LESZ AZ ÁLDÁSBÓL ÁTOK!!!!!!!
Mert ugye itt a biológiai terápia, ami nagyon sokba kerül az államnak!
Azután több pénzt kell adjanak a rokkantságom miatt!!
Már rájöttem, hogy mostmár nem a beteg állapota számít, hanem a pénz.!
Nagyon szeretném a véleményeteket, tanácsotokat olvasni, segítségeteket kérni!
Mondjak le a biológiai terápiáról, vállaljam, hogy ismét sokkal rosszabbul leszek, csakhogy ki ne vegyék a gyerekeim szájából a kenyeret??
Abból hamarosan tolókocsi lesz, de vajon megéri-e?

Most októberben kell mennem felülvizsgálatra, és én rettegek.
Előre is köszönöm:Lné

vénhülye # 2010.04.07. 13:11

Kedves Terike!
Én most fejeztem be egy bírósági eljárást,az első "tárgyalásra"kb 3 hónap mulva került sor,ahol igazságügyi orvosszakértőt jelöltek ki.Az egész eljárás legkevesebb fél évet vesz igénybe.Ez nagyon hosszú idő,figyelembe véve az általad leírtakat.
Javaslom,hogy minél előbb add be az állapot roszabbodással kapcsolatos iratokat az illetékes Nyugdíjfolyósító Igazgatósághoz,az az eljárás korábban lezárul.
Kedvező döntés esetén,pedig értesíted majd a bíróságot,vagy ha beidéznek ott elmondod,hogy ez az eljárás is folyik.
Tisztelettel :vénhülye

vénhülye # 2010.04.07. 13:10

Kedves Terike!
Én most fejeztem be egy bírósági eljárást,az első "tárgyalásra"kb 3 hónap mulva került sor,ahol igazságügyi orvosszakértőt jelöltek ki.Az egész eljárás legkevesebb fél évet vesz igénybe.Ez nagyon hosszú idő,figyelembe véve az általad leírtakat.
Javaslom,hogy minél előbb add be az állapot roszabbodással kapcsolatos iratokat az illetékes Nyugdíjfolyósító Igazgatósághoz,az az eljárás korábban lezárul.
Kedvező döntés esetén,pedig értesíted majd a bíróságot,vagy ha beidézed ott elmondod,hogy ez az eljárás is folyik.
Tisztelettel :vénhülye

Terike # 2010.04.05. 18:23

Szeretném a segítségeteket kérni.

Az I.és II. foku bizottság 12 év után elvette a 67%-omat, 4o%-ot adott, annak ellenére,hogy az állapotom nem javult hanem csak rosszabbodott.
Ez év januárban fellebbeztem a Bíróságra, de eddig még nem kaptam választ.Nagyon lassan halad az ügy.
Közben azóta is folyamatos állapotrosszabbodásom van,és az azokról készült újabb orvosi,kórházi papírokat kűldöm a többi után a Bíróságra, de még egy "köszönöm iktattuk, és majd értesítjük" sem jön tőlük.
Nem tudom mit tegyek, adjak be állapotrosszabbodási kérvényt az ORSZI felé, vagy várjam meg a Bírósági döntést.
Olyan állapot rosszabbodásaim vannak, amelyek életem végéig kísérni fognak, nincs semmi esélyem a gyógyulásra.
/agyérgörcs,bénulás,sclerozis multiplex, raynaud syndroma /Ezeket most pár hete diagnosztizálták és még most készítenek fül MR-t, mert olyan erős recsegésem van a fülemben, hogy szédülök és rosszul vagyok, daganatra gyanakodnak az orvosok.
9 napig értágító infuziót kapok a kórházban jelenleg , és természetesen be kell járnom minden nap az infuzióra. Jó mi? Ide jutottunk. Azt sem tudom, hogy utiköltség jár-e, majd holnap megkérdezem a háziorvost. Nagyon elvagyok keseredve nem tudom mit tegyek, kérlek adjatok tanácsot.
Mivel 12 éve amikor lerokkantosítottak munkanélküli voltam, most nem kapok szociális járadékot, és egyáltalán semmi ellátást sem. Azt sem tudom miből fogom a gyógyszereket kiváltani. A bíróság ráér,de én nem .
Hálásan köszönöm előre is a válaszotokat!
Üdv.Terike

jácintka # 2010.04.01. 08:08

Az iwiw-en vagy egy olyan fórum , hogy ORSZI által szimulánsnak....
Segitséget szeretnénk mi is , mert akik ott írják le gondjaikat azok nem szimulálnak.
Ezuton kérek olyan jogi ismeretekkel rendelkező emberkét aki ezeknek az embereknek tanácsot és segitséget tudna adni.
Szeretettel várjuk az iwiw- en.
Mert nagyon sokan vagyunk kik nagyon hasonló helyzetbe vagyunk mint a lentebb olvasott történetek szereplői.
Sokan tudjuk , hogy milyen megaláztatásnak vannak és voltak kitéve kik az ORSZI szine előtt megjelennek .
Valakiknek felkell venni kesztyűt amit elénk dobott az ORSZI mert ez másképp nem megy.
De a Reuma hirdóban már jelent meg erről egy olvasói levél. Elolvashtó itt a neten legutolsó számában. Valószinű továbbiak követik.
Söt egy nagytekintéjű orvos is kinyilatkoztatta véleményét az ORSZI -vel kapcsolatba.
Ezt is el lehet olvasni az fentebb leirt fórumon.

C a s a b l a n c a # 2010.03.30. 10:50

Hihetetlen, hogy mennyire kiszolgáltatott az ember a rendszernek.
Nem értem, hogy miért kell 2-3 évente felülvizsgálatra járnotok?
Miért nem véglegesítik az állapotát?
Talán kinőnek az ujjai?

Egy rakat kisebbséget ismerek leszázalékolva, néhány év munkaviszonnyal...

kajlabajszi # 2010.03.30. 06:19

Kedves Anikó!
Én végigjártam minden letséges fórumot,I.fokon 42%,II.fok 42%,megfelebbeztem a Munkaügyi Bíróság által kirendelt igazságügyi orvosszakértő 45% %-ot állapított meg.Kimondták a határozatot,"elutasítom,fellebbezésnek helye nincs".
Sajnos nagy valószínűséggel Te is erre számíthatsz,de próbáld meg.
Ez így lesz amíg nem változik az a félelem a felülvizsgálókban,hogy nehogy valaki átcsússzon,inkább tíz beteg embert elmeszelnek,minthogy egy is átcsússzon.
Sok szerencsét kívánok.

aniko8620 # 2010.03.29. 14:10

Kedves fórumozók!
Szeretnék segítséget kérni, reménykedem benne, hogy valaki találkozott már ilyen esettel.
Párom 15 éve munkahelyi balesetben jobb kezéről több ujját is levágta, műtétek sorozata, majd a végeredmény mutató ujja rögzítve, amit behajlítani nem tud, 2 ujját elveszítette.
1995-ben 50%-osnak ítélték, azóta minden felülvizsgálatnál megkapta az 50%-ot.Jobbkezes, a jobb keze sérült.
3 hete volt felülvizsgálaton, megkaptuk a papírt, és 22%-ra vették vissza. Így a baleseti járadék is kevesebb, és mivel 40% alatt van, így a rendszeres szoc. sem jár neki.
Meg lehet ezt csinálni???
Ha 15 éve a munkahelyi baleset következtében 50%-nak ítélték az egészségkárosodást???
Megírtuk a fellebbezést, és ha kell bíróságra megyünk, de a lenti hozzászólásokat olvasva kezdem azt hinni, hogy hiába.....
Nagyon köszönöm, ha valaki válaszol.
Anikó

kajlabajszi # 2010.03.24. 09:23

Tisztelt fórumozók!

Tegnap pert veszítettem a Munkaügyi Bíróságon leszázalékolási ügyben.
Az egész eljárás kb.fél évig tartott ebből az első tárgyalás 10 perc a második szintén 10 perc.
Az első tárgyaláson közölte a bírónő mikor és hova menjek igazságügy orvosszakértőhöz,a másodikon pedig,hogy a beadvány elutasítva,fellebbezésnek helye nincs.Az eljárás során miután a szakvéleményt megkaptam,kértem új szakértő kirendelését,mivel a szakvélemény tartalmazott pontatlanságokat.Válasz:a törvény nem biztosítja új szakértő kirendelését,és különben is minden esetben ezt a szakértőt rendelik ki.Én nem vitatom a szakértő képzetségét,de szerintem nincs olyan ember aki a rengeteg betegség mindegyikének kiválló ismerője lenne.
Ja igaz is elfelejtetem mondani 2 szívinfarktusom,volt már egy szívműtét,ezekhez jön még a légzőszervi,cukor,mozgásszervi betegség.
Felmerül a kérdés,nincs Magyarországon egy olyan szervezet,vagy jogtudó ember aki az ilyen elesett emberek érdekében kiállna az állammal szemben,felszólalna,hogy álljunk meg itt emberekről van szó,mert ami itt folyik az egy modernkori Taigetosz.
Nem lehetne az Európai Emberijogi Bírósághoz fordulni?Én megtenném,ha tudnám az útját,de sem jogi képzettségem,sem pedig anyagi lehetőségem nincs rá.Havi 27000 Ft-ból nem nagyon lehet ugrálni.
Ha valaki mégis kiállna azokért akik valóban betegségük miatt kerültek lehetetlen helyzetben,szívesen állok rendelkezésére.

Veci # 2010.03.06. 07:50

Terike
Olvass bele a Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék topicba, ott találsz olyan fórumozókat, akik megosztják veled a tapasztalataikat.


Üdvözlettel Veci

Terike # 2010.03.04. 17:28

Kedves Galatelli!
Nekem is azt írták a papíromra, hogy a mozgásszervi funkciók jók, amikor 5o méterig tudok csak elmenni, utánna elvörösödik a fejem a fájdalomtól az ájulás határán vagyok kiver a víz. Ezeket a tüneteket akkor minek nevezik "boldogság" syndrómának?
Nevetséges, és felháborító. Az én ügyem most a bíróságon van, de még nem hívtak be. Sok jót nem is remélek attól sem, ha az a terv ebben az országban, hogy leírják a rokkantakat. Nem elég hogy vissza kellett fizetnem 3 havi nyugdíjamat, most még a rendszeres szociális járadékot is elutasították, tehát jelenleg semmit nem kapok. Azt sem tudom, hogy miből fogom a gyógyszeremet megvenni. Az állapotom a gyógyszer szedés ellenére is sokat romlott, most meg pláne.
Ha megmondom az orvosnak hogy nem tudom a gyógyszert kiváltani, akkor azt fogja kérdezni, hogy akkor miért vagyok ott nála. Mit mondjak neki?

monalisa1 # 2010.02.20. 20:24

Kedves wiwienn!

Az még elmegy, hogy "egykezes" munkavégzés és részmunkaidőben, DE sehol sem kínálnak ilyen lehetőséget!

Egyszer egy hasonló problémákkal küszködő betegtől olvastam, hogy "olyan mint a lassú élve eltemetés"...

A "munkajog, foglalkoztatás" rovatban is több topic telehasonló panaszos beírásokkal az ORSZI eljárásai okán.

A Sors sajnos nem mindenkihez kegyes...

"Mona"
laikus hozzászólás

wiwienn # 2010.02.20. 19:41

Borzasztó, hogy nem elég, hogy beteg az ember, még nagyon sok helyen megalázva is van. "nem számit az orvosi /Szakértők/véleménye! ORSZI-nál a beteg-ritkán kap igazságos betegségéhez méltó százalékot!Legyen az I.II.M.bir.Szakértő. "szigoritások miatt!! Megértik a fájdalmunkat! De sok a rokkant! volt a válasz!

"5 évig 67% voltam. Tavaly vissza 40%!!
" véleményük: egykezü munkát 4 órában /cukorbeteg is vagyok/ étkezést biztositva vállalhatok!!!
A bal kezem /használni nem tudom! 3 Ig.Szakértő véleménye:MUNKÁRA NEM ALKALLMAS/ Állapotom végleges.+5x inzulin. Fulladok, Allergia, izületi probl.lumbágó. /32 év/ledolgozva 50 éves.

A kezem rosszabbodás miatt mütik ismét! Teljesen kikészültem, elvették a rokkantságim, igy nem telik gyógyszerekre! Fiam egyedül nevelem még tanul. Nyugatókat irnak, de ettől még nincs fám, étel stb.
Ránézésre látni a kezem állapotát! és sok sorstársamon!/láb stb/ Mi már meghalhatunk? Kell szigoritás, de ne a hozzám hasonló betegeken kell spórolni!
Köszönöm ha elolvastad! Hol a segitség nekünk??

monalisa1 # 2009.03.24. 11:55

Valóban, és köszönöm.

Sőt azt sem tudjuk, hogy a kérdező munkáltatója mekkora vállalkozás, mert lehet hogy egy kisebb cégnél a papírok esetleg nincsenek maradéktalanul rendben (...) vagy ha mégis, a kifizetés "romba" döntheti a vállalkozást.

A TB leszázalékos dolga sem megy mindig simán, de valóban előbb azt kell végig járni, minden egyéb lépnivaló esetlegesen csak majd a későbbikben.

Addig meg a 100% baleseti táppénz.

gittus # 2009.03.24. 11:05

Ez egyenlőre teljesen elhamarkodott dolog bocs monalisa.
A kérdező maga is írta hogy üzemi balesetet elismerték. Ekkor 100% táppénz van. A járadékot csak "kialakult" állapotra adnak, (igényelni lehet baleseti járadékot is ez tb ellátás de szintén csak a kialakult állapotban) 2-3 év hosszú idő és a per többet vihet is mint amit hoz. Először pályaalkalmassági majd baleseti járadék. ha még mindíg kevesebb az így elért kereset akkor lehet baleseti kártérítési igénnyel fellépni a károkozóval. Ez nem feltétlenül per, peren kívül is meg lehet egyezni.De ez még kár most

monalisa1 # 2009.03.24. 10:00

Elnézést, elírtam, helyesen a nich név: gyuzso

monalisa1 # 2009.03.24. 09:59

guzso,

Amennyiben hivatalosan igazolva lesz, hogy asajnálatos balesetben vétlen, azaz megállapításra kerül az üzemi baleset jelleg, a jövedelemveszteség-különbözet miatt bírósághoz kell fordulni és kártérítéssel kell élni I.r. alperesként a munkáltatóval szemben, 2.r. alperesként a balesetet okozó biztosítójával szemben - gépjármnű kötelező felelősségbiztosítás jogcím.

Javasolt ügyvédet fogadni, aztán ő minden elmond és a szükséges papírmunkát elvégzi, a perben pedig képviseli. (A költségek utóbb vélhetően nagyrészt megtérülésre kerülnek.)

Ha elveszti a hivatásos jogosítványt és emiatt valami más munkavégzés (= megélhetés) után kénytelen nézni, a nyugdíjas koráig fog járni a jövedelemveszteség-különbözet.

2-3 éves pereskedésre lehet számítani, nem baj - közben meg majd a kamat ketyeg -, mert önmagától sem a munkahely és főleg a biztosító ne fizet.

Mielőbbi jobbulást!

Monalisa
laikus hozzászóló