Vatera - hibás teljesítés

bund_y # 2013.08.03. 12:52

Üdvözletem,

Vaterán vásároltam terméket, mely a leírásban szerepeltekben több pontban eltér. Az eladóval felvettem a kapcsolatot. Az eladó mint "ezt az árút már több éve forgalmazó cég mutatkozott be" és meg akar győzni, hogy az attól még működik, függetlenül attól ,hogy nem olyan méretű, anyagú alkatrészből készült. Az árút sem visszavásárolni sem kicserélni nem akarja. Mi ilyenkor a teendő?

A másik dolog, hogy hol lehet jelezni a hatóságnak, hogy az általa árult kazán kivitelezését tekintve életveszélyes, nem működőképes. Házibarkács az egész. És a megadott paramétereknek semmi sem stimmel?
Nagy cégként reklámozza magát, holott gyanúm szerint egy magánember aki így szeretné eladni az értéktelen holmiját.

Nekedajo # 2011.08.01. 14:41

A vaterán néhány termék leírásában található ez a kitétel :

AZ EURÓPAI UNIÓ ORSZÁGAIRA VONATKOZÓAN 2004.01.01.-ÉN ÉLETBE LÉPETT ÚJ, A MAGÁN ADÁS-VÉTELI JOGOKAT SZABÁLYOZÓ TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN: AZ ÖSSZES AUKCIÓRA BOCSÁTOTT TERMÉK ÉS/VAGY ÁRU ADÁSVÉTELE SORÁN AZ ELADÓT NEM TERHELI SEMMIFÉLE GARANCIA , FELELŐSSÉG , VAGY VISSZAVÉTELI KÖTELEZETTSÉG A VEVŐJÉVEL SZEMBEN. A VEVŐ EZT VÁSÁRLÁSÁVAL ELISMERI ÉS TUDOMÁSUL VESZI.
Ennek a figyelmeztetésnek az aukció leírásában szerepelnie kell, egyébként a magánszemély 1 évig terjedő garanciát kell adjon az eladott termékre.

Ez valóban így van, milyen EU-s jogszabály mondja ezt ki ?
Írja meg valaki mert fontos nagyon! Köszönöm!

kunkirálylány # 2011.01.02. 08:54

Jó napot!
Lenne egy problémám ami segítségre szorul. A vaterán eladtam egy erősítőt egy fiatalembernek akinek végül is nem tetszett az áru és kérte hogy vegyem vissza. Mondtam semmi gond , küldje vissza és visszautalom a pénzt. Sajnos a csomag darabokban jött meg, de ezt csak otthon vettük észre amikor kibontottuk, kiderült a rossz csomagolás miatt. A fiatalember követeli a pénzét , perrel fenyeget, és követeli a pénzét, mondván ő tanuk előtt tette a csomagba a postán az erősítőt , mi meg nem bontottuk fel a postán ezért nem tudjuk bizonyítani hogy nem mi törtük össze. Ki fog nyerni ez ügyben, van-e esély, hogy az igazunkat bebizonyítsuk? Köszönettel

guba # 2010.02.01. 10:05

A vevő választása szerint kérhet javítást is, bár ebben az esetben akár el is tudna állni, viszont azt, hogy a termék hibás, azt neki kell bizonyítania, és a javíttatás is első körben a te kötelességed lenne.
Minimum, hogy ne csak bemondás alapján fogadd el, hogy hibás a dolog.

spire # 2010.01.28. 22:17

Üdvözletem,

Én a ló másik végén lennék:

Eladtam egy általam használt műszaki cikket a vaterán, és mivel nem volt gond a termékkel, így vállaltam rá x hónap garanciát.

Az aukció sikeresen lezárult, meg is érkezett a pénz, másnap már küldtem is a terméket a vevőnek.
Az áru megérkezésekor a vevő nem értesített, de pozitívan minősített, így úgy véltem, hogy minden rendben ment, én is szintén pozitívra értékeltem.

Az áru megérkezése után pár nappal jött tőle egy email, hogy én biztos át akartam verni, és rossz terméket akartam neki eladni jóként, és hogy azonnal utaljam vissza neki a pénzt.
Én itt vmi megtévesztésre gondoltam. Elmondtam a vevőnek, hogy küldje vissza nekem a terméket az én költségemen, én megjavítattom, és visszajuttatom neki, és mindenki örül.
De ez neki nem felelt meg, mivel azt feltételezte rólam, hogy én így akarom átverni.

Ő ragaszkodik ahhoz, hogy ő javíttassa meg, és ezt fizessem ki neki. De jól érzem, hogy ez nem valami bizalomgerjesztő? Nem látom a hibás terméket, de fizessek neki? Visszaküldeni nem akarja,

Megfogadtam, hogy többet semmiféle garanciát nem vállalok semmilyen eladott termékre, pláne nem olyanra, amit 3. fél(posta,futár) által juttatok el máshoz, a hasonló incidensek elkerülése végett.

Minden tanácsot szívesen veszek, és köszönök!

isti1968 # 2009.06.03. 17:11

A vaterán néhány termék leírásában található ez a kitétel :

AZ EURÓPAI UNIÓ ORSZÁGAIRA VONATKOZÓAN 2004.01.01.-ÉN ÉLETBE LÉPETT ÚJ, A MAGÁN ADÁS-VÉTELI JOGOKAT SZABÁLYOZÓ TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN: AZ ÖSSZES AUKCIÓRA BOCSÁTOTT TERMÉK ÉS/VAGY ÁRU ADÁSVÉTELE SORÁN AZ ELADÓT NEM TERHELI SEMMIFÉLE GARANCIA , FELELŐSSÉG , VAGY VISSZAVÉTELI KÖTELEZETTSÉG A VEVŐJÉVEL SZEMBEN. A VEVŐ EZT VÁSÁRLÁSÁVAL ELISMERI ÉS TUDOMÁSUL VESZI.
Ennek a figyelmeztetésnek az aukció leírásában szerepelnie kell, egyébként a magánszemély 1 évig terjedő garanciát kell adjon az eladott termékre.

Ez valóban így van, milyen EU-s jogszabály mondja ezt ki ?

Rexor # 2009.05.27. 12:35

Monalisa: mi ez a 20 ezer forint? Mindkét esetben kell eljárást indítani, csak az egyiket szabálysértésnek hívják, míg e felett bűncselekményről van szó.

Rexor # 2009.05.27. 12:30

Hát lehet feljelentést tenni, de ez nagy valószinűséggel nem csalás. Hibás teljesítés miatt lehet bírósághoz fordulni. Kérdés, hogy megéri e a hercehurca...

banoka # 2009.05.27. 12:00

Köszönöm a választ, valószínű csak azért is bejelentem, hátha felrángatják Budapestre vidékről egy kis kihallgatásra. Én már évek óta vaterázok és teszveszezek, eladok, veszek, az már elő fordult, hogy nem olyan terméket kaptam amire számítottam (pl. ruha használt volt, pedig újnak hirdették), de ilyen esetbe még nem futottam bele. A piszok ember nem válaszol se az emailemre se a vatera üzeneteimre, ma fel akartam hívni, de a vaterán megadott telefonszáma nem valós. Péntekig adtam neki haladékot a visszafizetésre, de már magam se remélem, hogy visszaadja a pénzt. sajnos Győr messze van tőlem, én még csak csak elguberálgatok a kacatok között, na de a férjem ilyen helynek még csak a környékére se jönne velem :) De azért köszönöm a tanácsot :)

monalisa1 # 2009.05.23. 20:21

Bejelentésre jegyzőkönyvet vesz fel a rendőrség, aztán nagy valószínűséggel részükről ennyiben is marad a dolog...

Én soha nem veszek semmit láttatlanban - eleve okulok mások esetéből.

Más. Nemrég olvastam, hogy pár hónapja nagyon kinőtte magát a győri bolhapiac - az ETO pálya parkolójában tartják és a környező utcák -, aholis esenként huszezernyi ember nyüzsög és ad vesz mindenféle használtcikket., ha esetleg vagy győri/környéki ismerősöd kéred meg hogy egyik vasárnap délelőtt menjen ki és próbálja beszerezni a kérdéses diafilmeket, illetve hasonló másokat. Vagy akár te magad egy családi kirándulásként. (Soha nem tudjatja az ember milyen "kincsre" bukkanhat egy ilyen ex KGST piacon.)

banoka # 2009.05.23. 18:36

Üdv, az érték nem haladta meg a 20 e Ft-ot, akkor nem lehet feljelentést tenni? A 6. levelemre végre válaszolt, hogy szerinte semmi baja, mert egy kereskedőtől vette, és úgy emlékszik átnézte előtte (különben ószeres lehet a pasi, szerintem guberálóktól vásárolhat kacatokat amiket elad- legalábbis megnéztem még miket árul a diákon kívül)
Sajnos túl messze lakik tőlem, hogy személyesen megkeressem. Most lefényképezem neki a hiányos diákat, hogy elhiggye, valószínű csak időpocsékolás részemről.
Könyvtárba nem járok, nem tudom, lehet-e ott diát kölcsönözni, mindenesetre én inkább megveszem.

20 e Ft alatt nem foglalkozik a rendőrség az üggyel???

monalisa1 # 2009.05.22. 19:14

Külön írom: nemrég valaki írta itt a Fórumon, hogy másvalamivel kapcsolatban de hasonlóan járt: nem azt kapta mint amit a licit szerint megnyert. Az oda-vissza passzív levelezéseket megunva fogta magát és személyesen felkereste az illetőt - természetesen meglepetésszerűen. Aztán "meggyőzte", hogy adja vissza a pénzét...

monalisa1 # 2009.05.22. 19:10

Valóban lehet feljelentést tenni, és ha másokat is hasonlóan átvert, valamint ha az egyes tételek összege meghaladja a 20e Ft-ot, akkor csalás miatt eljárást indítanak ellene.

Az egyik-másik nagyobb könyvtárban nem lehet diafilmet kölcsönözni? - csak mint kérdés, nem tudom.

banoka # 2009.05.22. 18:59

Kérdésem:

Vaterán megnyertem 8 diafilmet és egy vetítőt. a vetítőt nem kértem elpostázni, mert hibás volt. a diafilmekre azt válaszolta az eladó, hogy jó állapotúak (egy felhasználó kérdése az volt, hogy sértetlenek-e, és erre válaszolta, hogy igen, jó az állapota).Ennek tudatában licitáltam. Átutaltam az eladónak a pénzt, csomagolási és postaköltséget is felszámított. a kapott 8 diafilm mindegyike szakadt, hiányos, eleje vagy a vége hiányzik, használhatatlan, kukába való. Az eladónak írtam emailt és vatera üzenetet, de már a többedik üzenetemre nem válaszol. Kértem tőle vissza a pénzt, hiszen a termék semmire se használható. Nem vetíthetek olyan filmet a gyerekeimnek aminek vagy az eleje vagy a vége hiányzik....

A vaterának jeleztem a dolgot, válaszuk, hogy ha rosszindulatúan járt el a vevő, akár csalás miatt rendőrségi feljelentést is tehetek. Igaz ez? Fogad ilyen bejeltést a rendőrség? Dühít, hogy valaki így átverjen és még csak nem is hajlandó tisztázni a dolgot. megérdemelné, hogy Szegedről Pestre fel kelljen jönnie a rendőrségre kihallgatásra.

banoka # 2009.05.22. 18:58

Kérdésem:

Vaterán megnyertem 8 diafilmet és egy vetítőt. a vetítőt nem kértem elpostázni, mert hibás volt. a diafilmekre azt válaszolta az eladó, hogy jó állapotúak (egy felhasználó kérdése az volt, hogy sértetlenek-e, és erre válaszolta, hogy igen, jó az állapota).Ennek tudatában licitáltam. Átutaltam az eladónak a pénzt, csomagolási és postaköltséget is felszámított. a kapott 8 diafilm mindegyike szakadt, hiányos, eleje vagy a vége hiányzik, használhatatlan, kukába való. Az eladónak írtam emailt és vatera üzenetet, de már a többedik üzenetemre nem válaszol. Kértem tőle vissza a pénzt, hiszen a termék semmire se használható. Nem vetíthetek olyan filmet a gyerekeimnek aminek vagy az eleje vagy a vége hiányzik....

A vaterának jeleztem a dolgot, válaszuk, hogy ha rosszindulatúan járt el a vevő, akár csalás miatt rendőrségi feljelentést is tehetek. Igaz ez? Fogad ilyen bejeltést a rendőrség? Dühít, hogy valaki így átverjen és még csak nem is hajlandó tisztázni a dolgot. megérdemelné, hogy Szegedről Pestre fel kelljen jönnie a rendőrségre kihallgatásra.

DANSIKA # 2008.11.17. 08:45

Szia.
Nem tudom mennyiért vetted tőle a telefont, de én biztos nem hagynám ennyiben. Nézz szét a vaterán hátha van még hasonló "eredeti" terméke.Jelentsd fel! Lehet, hogy mást is átvert már így, csak nem mertek lépni.
Egy nyomozás során sok minden kiderülhet.
Ne hagyd magad. Sok sikert!

vcarter # 2008.11.17. 08:19

Nekem kell ilyenkor bebizonyítanom, hogy amit küldött az nem eredeti?

vcarter # 2008.11.13. 08:37

Köszönöm az eddigi segítséget, sajnos felmerült egy újabb probléma!

Megírtam az eladónak, hogy vagy visszaadja a pénzem vagy jogi úton szerzek érvényt követelésemnek, amire így reagált:

"Csinálj amit akarsz,a képen egy nokia 6500 van te ezt kaptad meg nem másikat és jobb lesz ha befejezed a zsarolást mielőtt még jobban felbőszítesz.Vidd ahova akarod a nem eredeti telefonodat mégegyszer hangsúlyozom én egy nokia 6500-lát küldtem és nincs közöm semmilyen másikhoz.Az jelenlegi állás az,hogy eladtam neked egy eredeti telót te pedig beszereztél valahonnan egy hamisítványt és azzal próbálsz meg tőlem pénz kizsarolni.
Be tudod bizonyítani,hogy nem eredetit küldtem?A képet nézd meg újra..én még mindíg csak egy nokia 6500-lát látok rajta!A leírásban pedig világosan ott van,hogy nincs garancia!!!
Pénztártól való távozás után a boltokban sincs reklamáció!
Légyszives felejtsük el egymást!"

Mit tudok ebben az esetben tenni?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.11.10. 16:50

Szerintem semmi akadálya nincs, hogy a vételár visszakövetelését fizetési meghagyással érvényesítsd. Sőt - és ezzel magamat is javítanom kell - mivel a követelés 200 ezer forint alatti, kötelező igénybe venned ezt az utat.

guba # 2008.11.10. 16:37

Valóban hibás teljesítésről, és nem semmis szerződésről van szó, mert a kötelezett más dolgot szolgáltatott, mint amiről a szerződésben megállapodtatok. A fizetési meghagyás lejárt követelések, vagy ingó dolgok kiadása esetén használható jogérvényesítési eszköz. Itt nem erről van szó.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.11.10. 09:32
  • Az alperes lakóhelyes szerinti bíróság az illetékes.
  • Nem hiszem, hogy érdemes büntető feljelentést tenni.
  • Egy ilyen per nem tart évekig. Tulajdonképpen fizetési meghagyással is próbálkozhatnál, de ha ellentmond, akkor az vagy három hónapot rátesz - ahelyett, hogy rövidebb lenne.
vcarter # 2008.11.10. 09:13

Még egy kérdésem lenne, létezik olyan eljárás ilyen egyértelmű ügyeknél, amely nem húzódik el évekig?

vcarter # 2008.11.06. 12:23

Hello,

tanácsot szeretnék kérni!

Vaterán vásároltam egy Nokia telefont, amiről készhez vételkor kiderült, hogy hamisítvány (Nokia szerviz is megerősített ebben), de az eladó nem hajlandó visszafizetni a pénzt.

Vatera reakciója ez volt:
"Ismereteink szerint a szerződés semmis, amennyiben nem a valóságnak megfelelő lényegi információk alapján köttetett. Más kérdés, hogy az eladó lehet jóhiszemű (azaz nem tudott ezekről) vagy rosszhiszemű (ha tudott róla), de ez a szerződés semmisségét nem befolyásolja. Az eladó felet ilyenkor terheli a visszavételi kötelezettség, a PTK alapján. Az ilyen típusú jogérvényesítésre a felek megállapodása alapján, vagy ennek hiányában azonban polgári perben, a bíróságokon keresztül van lehetőség. Amennyiben felmerül a rosszhiszeműség gyanúja, a rendőrség állampolgári jelzés alapján indíthat vizsgálatot is. Ez a polgári pertől független folyamat. A fentiek természetesen a Vatera.hu Kft. saját jogértelmezését tükrözik, és semmilyen módon nem jelentenek a bírói vagy rendőrségi úton alkotott jogértelmezést."

Nem tudom ez mennyiben állja meg a helyét, bár azt sikerült megtudnom, hogy elvileg a szerződés ettől még nem semmis, hibás teljesítés miatt kérhetem a cserét, ennek hiányában elállhatok a szerződéstől és kérhetem vissza a pénzem, amit viszont elutasított az eladó!

Kérdéseim:

• milyen bíróságon kell ilyenkor pert indítani?
  • a rendőrségi vizsgálat mit takar pontosan, annak milyen következményei lehetnek?
  • az eladó vidéki, ilyenkor területileg melyik szerv az illetékes?
  • Nokia feliratú telefont árult, ami hamisítvány, ez törvénybe ütközik?