Hello,
tanácsot szeretnék kérni!
Vaterán vásároltam egy Nokia telefont, amiről készhez vételkor kiderült, hogy hamisítvány (Nokia szerviz is megerősített ebben), de az eladó nem hajlandó visszafizetni a pénzt.
Vatera reakciója ez volt:
"Ismereteink szerint a szerződés semmis, amennyiben nem a valóságnak megfelelő lényegi információk alapján köttetett. Más kérdés, hogy az eladó lehet jóhiszemű (azaz nem tudott ezekről) vagy rosszhiszemű (ha tudott róla), de ez a szerződés semmisségét nem befolyásolja. Az eladó felet ilyenkor terheli a visszavételi kötelezettség, a PTK alapján. Az ilyen típusú jogérvényesítésre a felek megállapodása alapján, vagy ennek hiányában azonban polgári perben, a bíróságokon keresztül van lehetőség. Amennyiben felmerül a rosszhiszeműség gyanúja, a rendőrség állampolgári jelzés alapján indíthat vizsgálatot is. Ez a polgári pertől független folyamat. A fentiek természetesen a Vatera.hu Kft. saját jogértelmezését tükrözik, és semmilyen módon nem jelentenek a bírói vagy rendőrségi úton alkotott jogértelmezést."
Nem tudom ez mennyiben állja meg a helyét, bár azt sikerült megtudnom, hogy elvileg a szerződés ettől még nem semmis, hibás teljesítés miatt kérhetem a cserét, ennek hiányában elállhatok a szerződéstől és kérhetem vissza a pénzem, amit viszont elutasított az eladó!
Kérdéseim:
- milyen bíróságon kell ilyenkor pert indítani?
- a rendőrségi vizsgálat mit takar pontosan, annak milyen következményei lehetnek?
- az eladó vidéki, ilyenkor területileg melyik szerv az illetékes?
- Nokia feliratú telefont árult, ami hamisítvány, ez törvénybe ütközik?