Fórum segítségkérés régebbi elöl     új hozzászólás


Kötelezö - e a szemétszállitás???

Kenderice #   2013.02.05. 20:59

monalisa1:
Ezzel így gyakorlatilag kétszer fizet ugyanazért a szolgáltatásért?

Kenderice

vinczefe # e-mail 2013.02.05. 20:38

MajorDomus

Egy régebbi peres ügyemben, megtanultam.

Nem mindegy,hogy milyen sorrendben történnek a dolgok.

Én igénybe vettem volna a szolgáltatást ha ők megnem tagadták volna, nem mindegy ki sért először törvényt, vagy rendeletet.

Tehát akkor egy nem létező szolgáktatásért amit írásban tagadtak meg, Kérhetnek szolgáltatási díjat?

monalisa1 #   2013.02.05. 20:35

Rendezze az elmaradást és kap matricát. A felhalmozódott szemét elszállítását próbálja megrendelni, melyet külön díj ellenében valószínűleg elszállítanak majd.

Ha van ismerőse akinek van utánfutós kocsija lapátolják fel rá és saját maguk vigyék a szeméttelepre, költségkimélőbb...

----
  • laikus hozzászóló
Kenderice #   2013.02.05. 14:56

Köszi KBS, egy ismerősömről van szó.
Közben utánajártam.
A Saubermacher a szolgáltató. Minden év elején mindenkinek küldtek egy matricát, amit a kukára kellett ragasztani. Csak azt az edényt ürítik, amin van tárgyévi matrica.
Ismerősöm a nemfizetése miatt nem kapott matricát, ezért nem tudta azt felragasztani, tehát nem szállították el a szemetét.

Kenderice

MajorDomus # e-mail 2013.02.04. 22:16

igy van.
mint irtam,ez kötelező KÖZSZOLGÁLTATÁS

Vagyis köteles vagy igénybevenni,és a szolgáltató nem tagadhatja meg a szolgáltatást elvégzését.

Vince

a fenti rád is vonatkozik.

a szolgáltatás él,működik,és köteles vagy érte fizetni,egyúttal ez azt jelenti,hogy a helyi rendeletben meghatározott feltételekhez köteles vagy alkalmazkodni.

feltételek, lásd elöbbi beirásom

a feltételek nem teljesitése miatt elmaradt szolgáltatás, a fizetési kötelezettségedre nincs halasztó hatállyal.

egy vidéki nagyvárosban előirás,hogy a kukát a szállitási utvonalhoz 5 méteren belül kell kihelyezni. ha nem húzzák ki oda a tárolóbol,a szemét elszállitása elmarad. DE A SZÁMLA NEM! !!!!!!!!!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2013.02.04. 21:33

Már eleve nem tagadhatta volna meg. Kérhette volna, hogy hajtsák be adók módjára.

www.kbs-ugyved.hu

Kenderice #   2013.02.04. 21:00

Van egy szituáció.
Egy ember nem tudja fizetni a szemétszállítás díját 1 évig.
Hulladékának elszállítását a szolgáltató megtagadja, amely csak gyűlik az ingatlanon.
Emberünk nagyobb összeghez jut és kifizeti az összes tartozását a szemétszállító cég felé és kéri, hogy szállítsák el a felgyülemlett szemetet.
A cég ezt megtagadja.
Jogosan?

Kenderice

vinczefe # e-mail 2013.02.04. 19:28

MajorDomus

Amit írtál egyikesem válasz a kérdésemre.

Köteles vagyok egy nem létező szolgáltatásért fizetni vagy nem?

MajorDomus # e-mail 2013.02.03. 12:53

Vince

szél ellen próbálsz pisilni.

a szemétszállitás kötelező közszolgáltatás,a dija pedig adók módjára behajtható köztartozás.
az a kérdés,hogy a faludban az edényzet kinek a tulajdona. ha a szolgáltatóé,akkor köteles neked megfelelő edényzetet (kukát) biztositani. a dijat köteles vagy az edényzet ütartalma után kifizetni. ha a tied,amít nem hiszek,akkor köteles vagy. a helyi rendeletben a portádra meghatározott ürtartalmu edényzetet beszerezni és azt használni. abban igazad van,hogy szemetelni nem vagy köteles,van módod arra,hogy heti egyszeri üritést kérj, sőt arra is jogod van,hogy amennyiben kevés hulladékot termelsz, akkor kisebb edényzetet igényeljj.
ezt viszont csak a szolgáltató palettájáról lehet választani.

monalisa1 #   2013.02.03. 12:19

Van ahol a 60 literes edényt csak az egyedülállók és a 70 éven felüliek vehetik igénybe. (Nézz utána a jogszabálynak.)

vinczefe # e-mail 2013.02.02. 13:24

Nem monalisa1, ilyen lehetősége sincsen a törvények szerint.
Sőt a hulladék gazdálkodási törvény azt mondja ki, hogy a szemét mennyiségével arányosnak kell lennie a fizetendö díjnak. Ez sem valósul meg sok helyen. Nálunk például 6800 Ft körül van a 120 l kuka üritése negyedévente, de a 60 l kukáé sokkal több mint a fele kb 5000 Ft lehet.
Ez is szabály ellenes.

Rendet kell rakni ebben a kérdésben is!

monalisa1 #   2013.02.01. 21:47

Lehet hogy a "szemetes" 2010-ben olyan módosító szertődést kötött az önkormányzattal miszerint a továbbiakban csak a legalább 120 literes kukákat üríti., nem tudhatjuk, nézz utána.

vinczefe # e-mail 2013.02.01. 21:07

Bocsánat! Itt nem arról van szó hogy nem fizettem vagy nem akarok fizetni. A szolgáltató úgy követel pénzt, hogy közben nem szolgáltat, és ehhez aszisztál az önkormányzat.

Gabicsek #   2013.02.01. 20:50

Akkor miért nem velük beszélsz? Megírták itt kristálytisztán:

a hulladákszállítási díjat akkor is fizetni kell (önkormányzati rendelet szerint), ha üres a ház, és nem keletkezik hulladék.

Ez szinte mindenhol így van.

Zoltanuss # e-mail 2013.02.01. 20:21

wers !
a rendes önkormányzatoknál ez is megoldható !
Kérvényezni kell és megfelelően igazolni !
A korrupt, szemét önkormányzatoknál viszont eleve lehetőséget se biztosítanak erre !
De az ilyen szemét társaságot nem kell újra választani !!

Zoltanuss # e-mail 2013.02.01. 20:18

Azért vannak rendes önkormányzatok is !
pl. a kisújszállási. oTT VAN EGY ALAPDÍJ AMIHEZ HAVI EGY KUKA SZÁLLÍTÁS TARTOZIK. Aztán a plusz 3 szállításért igénybevétel szerint fizet a tulaj.
a kukán vonalkód, azzak lehet azonosítani az elvitelt. a mai világban amikor már egy nyomorult csokin is van vonalkód, egy kukán miért ne lehetne ?? Csak hogy a legtöbb szemétszállító mohó, így ez a megoldás nekik nem jó , hogy stilusos legyek - szemetek !
amihez a legtöbb önkormányzat asszitál - nyilván némi csúszó pénz fejében.

wers #   2013.02.01. 11:49

annyit még hozzá teszek, (megpróbálok nem primitív lenni), hogy a hulladákszállítási díjat akkor is fizetni kell (önkormányzati rendelet szerint), ha üres a ház, és nem keletkezik hulladék.

wers #   2013.02.01. 11:29

én innen honnan tudjam, mi van a szolgáltató és az önkormányzat szerződésében, és mi a helyi, rád vonatkozó rendeletben?

vinczefe # e-mail 2013.02.01. 11:23

Kedves Rexor és wers!

Nem okoskodásra vagy primitív hozzászolásra van szükségem, hanem jogi tanácsra.

Hallotattok már a "civil kurázsirol", vagy ha arról nem is, de az emberrel vele született jogérzékéről?

Ráadásul, nem csak velem csinálhatja meg ezt az ASA és az önkormányzat, hanem bárkivel, aki olyan beállítottságú, mint ti. Törvénytelenül plusz költségeket hárítanak az emberekre. És ami a legfontosabb és már régóta gond ebben az országban, a törvény nem határozza meg egyértelműen, kinek kell mérni az elszállításra váró szemetet, az önkormányzatnak, a szolgáltatónak vagy a szemét tulajdonosának. Ebből adódik ez a gond.

Jelenleg úgy állapítják meg ezt, hogy kinek mekkora a kukája, pontosabban, mi van ráírva. Ha valaki gyártana olyan kukát, ami 120l-es lenne, de 60l lenne ráírva, mint ürmérték, akkor senki egyetlen szót nem szólhatna. Azt gondolom, ezen sürgősen változtatni kellene.

Külföldön ez nem így van. Ott ugyanez a szolgáltató rendesen méri és még a kukákat ki is takaritja az elszállításkor.

Sajnos nálunk ilyen soha nem lesz, ha a szolgáltató nincsen keretek közé szorítva, sőt törvényileg is feljebb helyezik, mint a szolgáltatás fizetőjét.

Rexor # e-mail 2013.02.01. 10:01

Igen ezt én sem nagyon értem. Valószinűleg a késedelmi kamatból kb. 10 kukát lehetett volna már venni.

wers #   2013.02.01. 09:29

nem egyszerűbb venni egy 60 literes kukát? (használtan 3000 Ft-tól beszerezhető, de az új 4500-tól vsn)

vinczefe # e-mail 2013.01.31. 21:15

Jó napot kívánok!

Szeretnék segítséget kérni!
2010 43. hete óta nem szállítja el a szemetet az ASA tölem. Arra hívatkoznak, hogy nem a megfelelő méretű kukát rakom ki. Én 2003 óta ugyan azt a méretű kukát rakom ki. De csak 60l-nyi szeméttel, ügyelek erre. Előtte is az ASA vitte a szemetet de akkor ez nem volt probléma. Ez az ügy 2010 34.-hetében kezdődött. Akkor én megírtam nekik hogy ilyet nem tehetnek, hogy egy közérdekü szolgáltatást megtagadnak. De ha a kukával vana gond akkor agyanak inygen és bérmentve egy 60l-est és akkor az ő kedvükért abba rakom ki. Ezt persze megtagadták. Azóta minden számlájukat visszaküldtem és írásban reklamáltam az el nem vézet szolgáltatásért náluk is és az önkormányzatnál is. 2013 január elején kaptam egy felszólítást az önkormányzattól, hogy egy bizonyos összeget fizessek meg, mert különben behajtják. Mit tehetek? Minden szónélkül az önkormányzat segítségével kijátszhaják a törvényeket vagy vannak nekem is jogaim ebben a kérdésben?

Véleményem #   2013.01.14. 00:47

Úgy tudom, hogy van egy szemetes edény, egy méret amit alapba biztosítanak megegyeznek a településsel, hogy a legtöbb embernek ekkora elég... Aki nagyobbat akar az külön vesz, igényel. De lényegtelen ez a része...

A díjat mi alapján szedik jó kérdés, mert az egyszeri ember fizet nem tud mit mondani erre, de hát ott nincs is ingatlan meg nem is volt...

Most fog emelkedni a díj, ezért is jött elő ez a kérdés, mert az eddigi összeget le lehetett nyelni, de amit most akarnak szedni az kicsit sok lenne egy üres telekre.

Nem rég építették ki a szennyvíz hálózatot a településen még nincs teljesen kész, de erre a telekre is ugyan azt a díjat szabták ki mint a többire...

Közmű nincs, de szennyvíz bekötési lehetőség van...
Szemétdíj van, de szemetes kuka és szemét sosem volt...

Lyonee #   2013.01.13. 16:55

64/2008. (III. 28.) Korm. rendelet
Hatályos: 2012.03.29 - 2012.12.31

"Az időlegesen használt ingatlanra vonatkozó közszolgáltatási díj

9. § (1) Üdülőingatlanok, illetőleg időlegesen használt ingatlanok (a továbbiakban együtt: időlegesen használt ingatlan) esetében hónapokban vagy negyedévekben meghatározott mértékű használati szezont kell megállapítani.

(2) Az időlegesen használt ingatlan esetében a fizetendő közszolgáltatási díj megállapításánál a díjfizetési időszak helyett a használati szezon időtartamát kell alapul venni."

A közmű nélküli üres telek még időlegesen sem használt, akkor ott pl. mi alapján állapította meg az önkormányzat szemétdíjat?
http://www.njt.hu/…/njt_doc.cgi?…

szafika # e-mail 2013.01.13. 16:28

Nem házasingatlanonként van meghatározva a szemétszállítás ? Kukát nem adnak , hanem veszünk , de legalább van lehetőség többféle méret , ami alapján lehet fizetni . De ahol nincs még egy kutyaól se , ott mi alapján számolnak ?