Munkaviszony megszűntetése táppénz alatt

Rexor # 2017.07.14. 14:41

Próbaidőt nem lehet meghosszabítani, csak a rendes felmondás szabályai szerint lehet megszüntetni a munkaviszonyát (vagy közös megegyezéssel).

HHencsy # 2017.07.14. 09:33

Tisztelt válaszadók !

Munkáltatói oldalról kérdeznék . Május 24-én felvettük a munkavállalót 30 nap próbaidővel, juni 13-án betegszabadságra ment, 10 nap után táppénzes állományba vettük. A 30 nap leteltével a próbaidőt hosszabítani szerettük volna, kértük, hogy az e-mailben elküldött Munkaszerződés módosítást írja alá, mivel szóbeli megállapodás alapján kértük, hogy erkölcsi bizonyítványt mutasson be ( aminek eredeti példányát a mai napig nem mutatta be ) , ezt a szerződés nem kaptuk még vissza, aláírva, de pár soros email üzenetben elfogadta a hosszabbítást.
Mai napon közölte ( telefonon ) , hogy várhatóan az orvosa augusztus végéig táppénzen tartja, mivel majd minden nap kezelésekre kell járnia.
Kérdésem, hogy fel mondhatunk-e neki, a próbaidőre vonatkozó szabályok alapján, vagy most már csak rendes felmondással.
Köszönettel.

tyramp # 2010.06.01. 13:29

Tisztelt ártatlan1!

Kérem javítson ki, ha tévednék, de én úgy tudom, hogy társadalombiztosítási járulékot (egészségbiztosítási, munkaerőpiaci és nyugdíjjárulék) a foglalkoztató fizet a biztosított után.
A biztosított egyéni járulékot fizet (egészségbiztosítási-, munkaerő-piaci és nyugdíjjárulék).
Ezek osztódnak az Egészségbiztosítási és Nyugdíjbiztosítási Alapokba az APEH-on keresztül.

Dödölle1 # 2010.05.27. 18:09

Valószínűleg baleseti táppénzt kaphatott, ha ugyanis az állapota 1 év alatt sem alakult ki a baleseti táppénz időtartamát az ORSZI meghosszabbíthatja.

A REP PEEO, vagy a kifizetőhely a baleseti táppénzt csak ezen szakvélemény bemutatása után folyósíthatja tovább legfeljebb az abban feltüntetett időpontig azzal, hogy a keresőképtelenséget ettől függetlenül, továbbra is szabályosan kiállított orvosi igazolással kell igazolni.

1997. évi LXXXIII. törvény
a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól

55.§(3) A baleseti táppénz - az előzetes biztosítási időre és táppénzfolyósításra tekintet nélkül - egy éven keresztül jár azzal, hogy a baleseti táppénz folyósítása legfeljebb egy évvel meghosszabbítható.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.26. 19:39

Nem lehetsz 19 hónapig táppénzen. Mint Dödölle felvilágosított, már gümőkórral se. Más betegséggel pedig korábban sem lehetett. (LÁsd a témában Schwajda egyfelvonásos drámáját, A csodát.)

ártatlan1 # 2010.05.26. 18:05

Dödölle1

hivatalos elnevezés,és oldal:))

http://www.oep.hu/portal/page?…

A megkérdőjelezett levelet itt is megtalálod,jó böngészést:)

ártatlan1 # 2010.05.26. 17:48

Dödölle1

Nekem hiába hivatkozol bármire is,ha kéred portán juttatom el a levelet,melyet 2009 Március 8-án kelteztek,én ezt szkenneltem-be és ezt másoltam,be én hivatalos papírral igazolom,de te valszeg ezekkel a maszlagokkal,így hát,még semmi konkrétumot nem mutattál,csak lejárt törvény kiegészítéseket,tényeket hivatalos helyről ha lehetne.

amúgy a Társadalom biztosító,még mindig Társadalom biztosító.és még mindig TB járulékot fizetek,vagy te mást fizetsz,mert akkor holnap kopogtatok:)))

ártatlan1 # 2010.05.26. 17:42

Kovács_Béla_Sándor

Teljesen kereső képtelen,még a valagomat sem tudtam ki törölni,és ez komoly.

Dödölle1 # 2010.05.26. 15:07

A társadalombiztosításról szóló (1998.01.01-től hatályon kívül helyezett) 1975. évi II. tv-t módosító, 1993. évi VIII. tv. 39. § (3) értelmében az 1993.02.28 után kezdődött gümőkóros betegségre (TBC) is csak 1 évig jár(t) táppénz. :)

Más:

"ez állt a levélben,melyet a Társadalom biztosító juttatott el”"

A társadalombiztosító (OTI, azaz Országos Társadalombiztosítási Főigazgatóság) 1995-ben megszűnt, átalakul Egészségbiztosítási Pénztárrá és Nyugdíjbiztosítási Igazgatóságra.

Különben nem a felmondási védelmet vitattam, hanem a táppénz időtartamát.

Ahogy KBS hozzászólásaiból is láthatod az elején egy kicsit keverted a szezont a fazonnal, illetve ősrégi szabályozást tüntetél fel hatályos jogként.

A helyreigazításom nem ellened irányult, azt az ügyfél (kérdező) érdekében tettem meg.

Üdv. :)

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.26. 07:23

TBC-s voltál?

ártatlan1 # 2010.05.25. 18:11

Dödölle1

Arról nem szólt a hozzászóló,hogy határozott vagy határozatlan a szerződése,mivel nem mindegy:)

"A határozatlan idejű munkaviszonyt valóban nem lehet megszüntetni rendes felmondással a táppénz időtartama alatt, azonban a közös megegyezésnek és a rendkívüli felmondásnak nem akadálya a táppénzes állomány. A táppénzből felépült dolgozó pedig legfeljebb 30 napig áll még védettség alatt, ha a táppénzes állománya is elérte a 30 napot. Amennyiben azonban csak 15–29 napot volt beteg, a felépülése után csak 15 napig élvez védettséget. 15 napnál kevesebb táppénzes állomány pedig kizárólag a betegség tartama alatt véd a felmondástól"

ártatlan1 # 2010.05.25. 18:07

Dödölle1

Köszi:)

Imádlak,de sajna ez állt a levélben,melyet a Társadalom biztosító juttatott el,annyi különbséggel,hogy a volt feleségem,még a jogszabály életbe lépése előtt ment táppénzre,és rá, a táppénzes napjától számított érvényes jogszabály volt érvényben, egészen addig,míg meg nem szűnik a táppénzes jog viszony,onnantól az új jogszabály volt érvényben:)

Amúgy halkan megjegyzem,én 19 hónapot voltam táppénzen,mindenféle jogi következmények nélkül,és hála újból dolgozom,ráadásul a főnököm két hetente hívott,hogy jól vagyok-e és hogy minden rendben:)

Dödölle1 # 2010.05.25. 17:15

T. ártatlan1!

Látom utána olvastál. :)

Ebből következik, hogy az alábbi hozzászólásod miszerint:

"A törvény azt mondja ki,hogy aki táppénzen van és felmondanak neki,ill megszűnik a munka viszonya,ez idő alatt akkor a munkáltató még 15 napig köteles fizetni a munkavállaló után a táppénzt,ha utána is beteg állományban van,akkor a TB fizeti továbbra is az arra járó ellátmányt,max egy évig."

nem állja meg a helyét, a jelenleg hatályos Tb. jogszabályok nem így rendelkeznek.

Amennyiben a jövőben bármelyik hozzátartozód a lent vázolt helyzetbe kerül érdemi, helyes, illetve teljeskörű tájékoztatásért érdemes a tárgyban hatáskörrel és illetékességgel rendelkező közigazgatási szervhez (jelen esetben REP) fordulni.

Ugyanígy kell eljárni, ha a kifizetőhely (jelen esetben Tesco) nem a hatályos jogszabály alapján állapítja meg, illetve folyósítja az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásait.

Az általad bemásolt cikkhez kiegészítésként hozzáfűzném, hogy a munkaviszony megszűnése után folyósított táppénz után a volt foglalkoztatónak a Tbj-ben (Járulék törvény) előírt 1/3 fizetési kötelezettsége nem áll fenn.

ártatlan1 # 2010.05.25. 13:40

Még mindig él az az általános vélekedés, hogy a táppénz megvéd a felmondástól, és a táppénz lejárta után sem lehet felmondani. A határozatlan idejű munkaviszonyt valóban nem lehet megszüntetni rendes felmondással a táppénz időtartama alatt, azonban a közös megegyezésnek és a rendkívüli felmondásnak nem akadálya a táppénzes állomány. A táppénzből felépült dolgozó pedig legfeljebb 30 napig áll még védettség alatt, ha a táppénzes állománya is elérte a 30 napot. Amennyiben azonban csak 15-29 napot volt beteg, a felépülése után csak 15 napig élvez védettséget. 15 napnál kevesebb táppénzes állomány pedig kizárólag a betegség tartama alatt véd a felmondástól.

Akivel pedig már közölték a felmondást, nem tolhatja ki a felmondási időt táppénzzel. Természetesen a felmondási idő alatt is el lehet menni táppénzre, azonban ez az időszak nem fogja meghosszabbítani a felmondási időt.

Az úgynevezett „passzív táppénz” időtartama évek óta folyamatosan csökken, pontosan azért, hogy ne a táppénzt használják arra a munkavállalók, hogy megszűnt biztosítási jogviszonyukat (munkaviszonyukat) meghosszabbítsák ezzel az időszakkal. Passzív táppénz ugyanis annak jár, aki a biztosítási jogviszonyának megszűnését követő három napban megbetegszik. Idén április 1-jétől a passzív táppénz 90 napos időtartamát tovább csökkentették, már csak 45 napig jár ilyen jogcímen ellátás. Azt is érdemes megjegyezni, hogy aki munkanélküli, nem kaphat egyszerre táppénzt és álláskeresési járadékot is.

Természetesen annak a biztosítottnak is jár táppénz, aki nem munkaviszony, hanem valamilyen vállalkozási viszony alapján biztosított és fizet társadalombiztosítási járulékot. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy a táppénznek csak egy részét fedezi az állam, másik részét a foglalkoztatók kötelesek befizetni úgynevezett táppénz-hozzájárulás címén. Ezért ne lepődjenek meg sem az alkalmazottat foglalkoztató egyéni vállalkozók, sem a betéti társaságok, ha több hónapos táppénz-folyósítást követően kapnak egy végszámlát a társadalombiztosítástól, amin az áll, hogy a felvett táppénz 1/3-át szíveskedjenek visszafizetni a tb-kasszába táppénz-hozzájárulás címén. Ebből persze nem következik az, hogy az egyéni vállalkozónak saját maga után is vissza kellen fizetnie a felvett táppénz 1/3-át.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.25. 13:30

És a passzív táppénz messze nem jár egy évig.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.25. 13:29

Aki táppénzen van, annak nem lehet rendes felmondással megszüntetni a munkaviszonyát.

ártatlan1 # 2010.05.25. 13:22

Dödölle1

Üdvözlöm!

„mivel a munkáltató fizeti még felmondás után 15 napig a táppénzt,“

A törvény azt mondja ki,hogy aki táppénzen van és felmondanak neki,ill megszűnik a munka viszonya,ez idő alatt akkor a munkáltató még 15 napig köteles fizetni a munkavállaló után a táppénzt,ha utána is beteg állományban van,akkor a TB fizeti továbbra is az arra járó ellátmányt,max egy évig.

Erre a pl,a volt feleségem,akinek Március-ban mondtak fel és 15 napig,még fizette a Tesco a Táppénzét,utána a TB,ezt az információt a házi orvos adta,melyet megerősített a TB,és egy Munka ügyi jogász is,így én erre alapoztam állításom.

De ha tévedtem, akkor a volt feleségem nagyon jól járt:)

Dödölle1 # 2010.05.25. 12:03

_kendermag_ 2010.05.25. 09:33

Üdvözletem!

S.O.S. szeretnék tanácsot kapni!
A férjem 2 hét táppénz után ment vissza ma dolgozni, ahol közölték vele, hogy abba a munkakörbe már nem mehet, amit eddig csinált – új embert vettek fel. Még kérdéses egy pozició (ma kiderül), ha oda sem kell, akkor közös megegyezéssel felmondanak neki.
Kérdésem, hogy ha ma már bent van (munkája effektiv nincs…), de a táppénzes papir még az orvosnál van, nem adta le, akkor maradhat-e táppénzen tovább, vagy azzal, hogy bement, megszakadt a táppénz?

Nagyon köszönöm a gyors választ, kendermag -------
A hatályos Ebtv. szerint táppénz a keresőképtelenség tartamára jár.

A keresőképtelenséget az arra feljogosított, a TB-vel finanszírozási szerződést kötött orvos (pl. háziorvos) jogosult igazolni.

Táppénz nem jár arra az időre, amelyre a dolgozót keresetveszteség nem éri, azaz pl. a keresőképtelenség időtarta alatt bemegy dolgozni és arra a napra (napokra) a teljes keresetét megkapja.

Nem értem, hogy a keresőképtelenség tartama alatt miért ment be dolgozni, illetve orvosi igazolás hiányában hogyan igazolta a munkáltató felé, hogy a keresőképtelenség pontosan meddig tartott.

Amennyiben férje felgyógyult és munkáját eltudja látni (keresőképessé vált), úgy a további keresőképtelen állományba tartása nem indokolt annak megítélése, hogy a biztosított mikor keresőképtelen orvosszakmai kérdés, azaz az orvos jogosult eldönteni.

Döntése ellen az ORSZI-hoz lehet fordulni.

Ártatlan1 fórumtársunk "mivel a munkáltató fizeti még felmondás után 15 napig a táppénzt," hozzászólása az Ön által leírtak figyelembevételével (férje 2 hete táppénzen van) megalapozatlan, az nem felel meg sem az Mt., sem az Ebtv. rendelkezéseinek, pontosabban ezen jogszabályokban ilyen jogi norma nem található.

Bővebb tájékoztatásért javasolom a REP PEEO Osztályvezetőjét megkeresni. Ennek módjáról bővebben a Gyed, GYES, táppénz topicban található hozzászólásaim végén olvashat.

A táppénzel kpcsolatos kérdéseket a jövőben javasolom ott feltenni.

ártatlan1 # 2010.05.25. 11:30

Kovács_Béla_Sándor

Bárcsak igaz lenne ez mi felénk is,nálunk Zalában a Munkaügyi perek 90%-át a munkáltató nyeri,jelenleg is tudok 1000 embert akiből 900 elvesztette a pert,és azért mert betudta bizonyítani a munkáltató,hogy a munkáját nem a szerződéseknek megfelelően végezte el a munka vállaló,és ráadásul,újabban azzal takaróznak amikor a munkavállaló azt állítja,hogy nem a munkavédelmi előírásoknak megfelelően dolgozik,akkor jön a munkáltató,és megkérdezi írásban jelezte,vagy miért végezte el a munkát,ha balesetveszélyesnek ítélte meg,aztán jön a bíróság, és a per, a munkavállaló részéről veszett ügy.Sajnos ez az állás pontom,de én annak örülök,hogy önnek,vagy neked,teljesen pozitívabb az álláspontod és a megítélésed,és ennek csak örülök.
Bárcsak mindig mindenhol ilyen emberek lennének,és akkor ki derülne az igazság.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.25. 10:37

A gyakorlat azt mutatja, hogy a munkaügyi pereknek a túlnyomó többségét a munkavállaló nyeri. Ez fokozottan igaz a munkaviszony jogellenes megszüntetése miatt indított perekre.

ártatlan1 # 2010.05.25. 08:18

Kovács_Béla_Sándor

Bocsáss meg én nem úgy gondoltam,de sajnos a gyakorlat azt mutatja,akitől meg akarnak szabadulni,attól meg is szabadulnak,és nagyon kicsi az esélye,mikor egy munkavállalónak van igaza,ha csak,mint lentebb említett alpári módszerekkel nem bizonyítunk valamit.A törvény nem a munkavállalót védi,ha nem a munkáltatót,elég egy apró hiba a munkavállaló részéről,és ezzel az ürüggyel már repül is,sajnos.

_kendermag_ # 2010.05.25. 08:07

Nyoma van, hogy ott van, hiszen beléptető rendszer van... és ha táppénz alatt nem lehet bemenni (bármilyen mondvacsinált ürüggyel), akkor tényleg ugrott a táppénz.

Egyelőre még vár a férjem... hogy kell-e abba a pozicióba... szóval szerintem szivatják (bocs a kifejezésért)...

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.25. 08:03

Ahogy azt te hiszed!
De ha a kérdező gondolja, akkor hallgathat rád is.

ártatlan1 # 2010.05.25. 07:52

Felmondást ne firtassuk,mert létszám fölötti ként,vagy esetleg nem elégedett meg a munkájával címszóval bárkinek fellehet mondani,a közös megegyezés bizony nagyon sántít,és nem kell aláírni,nem kell elfogadni.

ártatlan1 # 2010.05.25. 07:49

Törvényesen megszakadt a táppénze,de ha az orvost felhívja és saját felelősségére ki íratja magát a táppénz meg szűnik.De ha táppénzen akar maradni akkor maradhat,csak a munkáltatónál ne legyen nyoma,hogy ő ott járt,ellenkező esetben a munkáltató,ha a férje kekeckedik vissza élhetnek vele.Ha felmondanak neki akkor maradjon táppénzen,mivel a munkáltató fizeti még felmondás után 15 napig a táppénzt,és csak utána jelentkezzen a munkanélkülibe.Egy jó tanács,hangfelvevő készülék nélkül ne beszéljen egyetlen egy főnökkel sem,mert így ha olyat mond akkor jogilag sarokba lehet szorítani.