szórólap ellen küzdök


berthabeata # 2004.05.06. 12:30

Kedves Bubó!
Nekünk volt egy ilyen ötletünk. Ha kéretlenül nem lehet e-mailban reklámozni, akkor miért lehet papíron? Újabb tv. javaslatot kellene benyújtani, de ha jól tudom, ahhoz aláírásgyűjtés és más, elég macerás dolgok kellenek.
Egyelőre küzdök a kihordóval, de ki tudja, hogy mi lesz még ebből :-)

Bubó # 2004.05.05. 19:28

Fogjunk össze páran, írjuk meg szórólapra a törvényjavaslatunkat, hogy reklámanyagot csak a kihelyezett "reklámanyag" feliratú ládába lehessen bedobni (felajánlok a Mari néniknek tízet ingyen) és szórjuk az egészet 10ezer példányban a törvényalkotók nyakába, hátha erre lépnek valamit.

berthabeata # 2004.05.05. 18:22

Nos, tulajdonképpen nem a szóróanyaggal, reklámújsággal van a gond, hanem azzal, hogy dagad tőle a postaládám.
Régebben a terjesztők belehelyezték az arra szánt helyre, és higgyétek el, hogy akinek kellett az kiválasztotta, bevitte a lakásába, olvasgatta és rohant vásárolni.
De most üres a rekesz, tele a postaládám. Hát ez az én nagy bajom! Zaklatva érzem magam és egy kicsit tehetetlennek is. Az sem tetszik, hogy becsöngetnek lakókhoz, és rángatják a mágneszáras ajtót.

Bár ki tudja, lehet én is útrakelek, benyomulok minden házba, ha kell végigcsöngetem az összes ottlakót, és szóróanyag ellenes szóróanyagokkal rakom tele a postaládákat :-)))
Ki tiltja? Senki!

Császár Gábor # 2004.05.05. 10:10

Igen a marketing mindenhol más és más...


Várom válaszaitokat...

dr Zákányi Csaba # 2004.05.05. 09:29

Nem ismerek senkit, aki örülne a reklámszemétnek, amit minden áldott nap a postaládából ki kell vennie, de sokan vannak, akik elolvassák. Ettől még létük nem "oly cél, mit ohajt nemes", és aki ilyesmiből él, Kedves Ifjú Ragadozómadár ,ne sértődjön meg ha utálják. Pl. a fináncokat sem szeretik, pedig társadalmi hasznosságuk vitathatatlan.
Szerintem a leszólítós prostik kb. ugyanazon a morális szinvonalon vannak, mint a kéretlen reklámozók, és ráadásul a hozzáértők szerint van rájuk társadalmi igény.

Sasfioka # 2004.05.04. 21:34

Még azt azért elfelejtettem, hogy sok középiskolás és egyetemista hálás a szórólapot rendelőknek...

Mellesleg azt sem értem, hogy miért én menjek valahova...

SF

Sasfioka # 2004.05.04. 21:33

Mint mondtam volt, nem én dobálom a postaládádba a reklámanyagot. Én előállítom. Mert a piacnak igénye van rá. Mert Mari néni abból jár Tescoba, Auchanba, Coraba, Metroba, Diszkóba, Nyelviskolába, abból jár az akciós utazásokra, amiken százhúszezerért adnak el tízezret sem érő terméket.

Mi kiszolgáljuk a piacot, és kiszolgáljuk sok ember igényét. De soha nem lesz és nem is volt célja cégünknek, hogy MINDENKIT kielégítsen. Ennek megfelelően mindig vannak dühösek, mindig vannak utálkozók. Szabad. De én azzal semmi törvénytelent nem teszek, hogy egy cég megrendelésének megfelelően nyomdára előkészítek egy prosit, egy szórólapot, egy röpcetlit, majd ezt nyomdában előállíttatom, és terjesztésre átadom.

Sőt ami - számodra - elkeserítő, a cégek sokkal jobban hajlanak a szórólapozásra, mint a reklámkiadványokban történő hirdetésre. Ennek megfelelően egyre több egylapos cetlire számíthatsz, mint egy összefűzött 4-32 oldalas reklámkiadványra. Amit egy nap terjesztettek, és te egy mozdulattal tudtad kidobni, nagyon úgy néz ki, hogy most egy hónap alatt, napjában több cetlin fogják eljuttatni hozzád... Erről sem én tehetek.

SF

világesze2 # 2004.05.04. 19:34

Kedves SF,

mivel ez egy meglehetősen kultúrált fórum, ezért nem írom ide, hogy hova menjetek a profizmusotokkal mit csinálni melyik szülőtök vonatkozásában.

Rendszeresen tele van a postaláda szeméttel:
tesco, auchan, praktiker, obi, skála, duguláselhárítás, antikvitást vásárlunk, metro, stb, csak ennyi jutott eszembe első dühömben.

Nyelviskolákkal és egyéb hülyeségekkel b"+!%!/ogatnak az aluljáróban, a postaláda tele van vele, a spam emailokról ne is beszéljünk.

Egyszer véletlenül ki fogok dobni valami fontosat a 100 oldalas reklámfüzetek között, akkor biztos hogy X+!+/%!+=) !!!

Legszívesebben kiírnám, hogy ilyenolyan csúnya ember, ha beteszed a szórólapot, megetetem veled, de mivel még anyáméknál lakom, nem tehetem, mert ők visszafogottabbak... És amikor hallom, hogy megint csattan a postaláda, csak azért nem rohanok utána megetetni vele, mert tudom, hogy ő is csak ember és nem talált jobb állást, meg úgyis találnának helyette másikat, és az újfent berakná...

Nem érdekel, hogy 17,8 forintot fizettek kilónként, 200-at kéne... Méghogy az átlagembert zaklatják környezetvédelemmel, amikor ilyen hülyeségért csak ennyit vetnek ki...

Utállak benneteket, mint a ... Macromedia Flash Playert, amit a hülye explorerem minden alkalommal le akar tölteni, kérdezget, hogy akarom-e, hát nem akarom, rohadjon meg, ahol van.

EGY KONSTRKTÍV MEGOLDÁS:
Ígérjetek egy 100-as borravalót a postásnak, hogy hozza be ami titeket illet, postaládát meg szereljétek le...
Persze ha nem vagytok otthon, akkor semmire sem jó...

Sasfioka # 2004.05.04. 18:34

Szórólapok nyomdai előállításával, illetve reklámkiadványok kiadásával foglalkozunk...

Hidd el, hogy a terjesztő cég bármit megtesz, hogy minden postaládában legyen kiadvány, mert egy terjesztési ellenrőzésnél, ha anyáz az ügyfél, mert telerakták a postaládáját akkor az POZITÍV válasz, vagyis kapott kiadványt.

Ha egy ügyfél reklamál azért, mert harminc szórólapot kapott, akkor az terjesztési szempontból figyelmen kívül van hagyva. Ha harminc ügyfél reklamál, akkor figyelembe van véve... Tehát ez nagyon kezdő és amatőr cégeknél megoldás lehet, de aki már több éve terjesztet szórólapot, kiadványt az tudja, hogy mi a hiteles állítás, és mi a hazug állítás...

Mielőtt félreértés esne, mi megbízottak vagyunk, cégeknek készítünk és terjesztetünk szóróanyagokat, tehát az igazi "bűnözők" nem mi vagyunk... ;)

A másik, cégünk a reklámkiadványokért kilónként 19,70 Ft-ot fizet állambácsinak a terjesztett kiadvány szóróanyag jellege miatt...

Ezért nem igazán lehet arra számítani, hogy a terjesztési cégek "leszoknak" a bedobálásról (sőt mi is tudunk olyanról, hogy kihelyezett gyűjtőláda helyett postáskóddal megy be az épületbe a terjesztő és szórja tele a postaládát...), ugyanis a terjesztési cégeknek pl. a mi szerződéseink értelmében 5-10%-os hiba esetén is súlyos levonások vannak a terjesztési díjból. MATESZ ellenőrzésekről nem is beszélve...

SF

berthabeata # 2004.05.03. 18:38

Kiírtam kis papírra az postaládámra, hogy szóróanyagot nem kérek. Újság ugyan már nem volt benne, de kis méretű szórólapok igen. Ezt fél sikernek könyvelem el, de korántsem vagyok elégedett, hiszen csak bekerült a hírdetés, amire semmi, de semmi szükségem nincs.
(Egyébként szívesen közölném az ilyen módon reklámozókkal, hogy én személy szerint, ha keresek valakit, akkor kinyitom a helyi tájékoztató könyvecskét és onnan választok vállalkozót/szolgáltatót. Vagy a helyi újságból. A postaládámba került izéktől még soha nem kaptam infót.)

A szerződést és a szőnyegre izélést még nem próbáltam, de a fenti sorrendben ezek a következő pontok a listán :-)))))

Üdv

the big cat # 2004.05.03. 12:15

Ha ajándékozási szerződés jön létre, akkor ugye a akpott ajándék értékét rendkívüli bevételként elszámolja a vállalkozás, és megfizeti utána a TAO-t?

Amúgy meg bármikor felhagyhatok a tulajdonom ingyenes használatának engedélyezésével. A feltűnő értékaránytalanságra nem hivatkozhat az aki a szerződési feltételek ismeretében önállóan dönt úgy, hogy ez neki még mindig megfelel, úgy hogy egyébként ott az ingyenes gyűjtőláda...

Law1 # 2004.05.03. 11:37

....... Ha meg én lennék a postaláda-tulajdonos, akkor a nagy trükköd után felhívnám pl. az XY Pizzériát és azt mondanám a főnöknek, hogy a szórólapos gyerek valószínüleg hamar akart hazamenni és ezért teleszórta kb 30-40 db szórólappal a postaládámat.

Szerintem másnap nem lenne állásod. Elhiszed? 

Leiterjakab # 2004.05.03. 05:42

Ha én lennék a szórólap osztó akkor ezzel a nagy trükkel szemben úgy járnék el, hogy amikor senki se látja letépném azt a papírt és aztán azt mondanám, hogy nem láttam én sehol semmilyen szerződést. Ha pedig bíróság elé kerülne az ügy, akkor azt mondanám, hogy feltűnő értékaránytalanság áll fenn. Tisztelt Bíróság, különben se kell az ilyesmiért fizetni. Tulajdonképpen egy ajándékozási szerződés jön létre, mert én ingyenesen adom a lakók részére a szórólapot, örüljenek neki:)))

Na jó a tanulság az, hogy jó nagy betűkkel legyen kiírva a figyelmeztető szöveg és ne lehessen letépni. :)


Leiterjakab

berthabeata # 2004.05.03. 04:30

Naaaa the big cat, nagyon-nagyon jó ötlet! :-))))) Egy próbát megér.

the big cat # 2004.05.01. 05:52

Tegyél kie gy kis papírt amin egy szerződés van közted és a szórólapon hirdető között, hogy aki ide magát hirdető szórólapot helyeztet el, az 500 Ft/szórólap használati díjat fizet a használatért. Aztán kezd el számlázni azoknak a cégeknek, akiknek a szórólapja benn van.

Célszerű ha az egész ház benne van, és akkor postaládánként számoljátok az 500 Ft-ot, így gyorsan összejön az az öszseg amiért perelni lehet.

Alternatívaként tegyetek kie gy dobozt, hogy oda ingyen lehet pakolni.

berthabeata # 2004.04.30. 16:37

Szia kedves Law1!

Nagyon örültem a hozzászólásodnak, mert bizony sokan tűrik ezt a dolgot, de nem cselekszenek.
A "odasz....nék a nappali-szőnyegére arra hivatkozva, hogy már pedig a főnököm ezt mondta" már nekem is eszembe jutott, de inkább most jogalapot keresek, aztán ki tudja lehet még belőle a fenti verzió is :-)))

No, komolyra fordítva a szót: én beszéltem a kihordóval. Elméletileg békében és barátságban elválva abban maradtunk, hogy az ajtó melletti rekeszbe teszi az anyagokat, de másnap már megint tele volt a postaláda.

Szerintetek a Ptk. akárhanyadik paragrafusa megoldaná a problémámat? Pl. birtokháborítás vagy ... nem tudom mi. Talán próbapert kellene kezdeményezni, egy precendens értékűt, kiváncsi lennék, hogy a bíróság milyen döntést hozna ilyen esetben. Mert most azt gondolom, hogy ilyen per még nem volt. De ha van tapasztalatotok, akkor osszátok meg légyszíves velem.

Üdv
Beáta

Legislator # 2004.04.29. 14:36

Law1, Te őrvidéki magyar vagy?


Sunshine after the rain.

Law1 # 2004.04.29. 09:40

Kedves Beáta!

Ismerős a problémád, én szintén így jártam és megmondom őszintén, hogy fogalmam sincs, hogy törvényes úton ennek Magyarországon mi a menete, de elmondom, hogy kultúrált helyeken ez hogyan szokás.

Egyetemi éveim alatt a nyári szünetben rengeteget dolgoztam Ausztriában (onnan származom), többek között három nyáron át az osztrák postánál is. Emlékszem arra, hogy a szórólapok egy részét nem magáncégek vitték házhoz, hanem a posta. A főnökeink kimondottan felhívták a figyelmünket arra, hogy TILOS szórólapot bedobni olyan postaládába, ahol rá van írva, hogy: "reklámot NEM kérünk"!!! E mögött nyilvánvalóan az a filozófia rejtőzött, hogy egyrészt

  1. az ügyfél a király
  2. másrészt pedig senkinek nem jó, hogy ha naponta több száz ember betelefonál és panaszt tesz, hisz ez rossz fényt vett a cégre, nem beszélve arról, hogy ennek többszöri felszólítás után jogi konzekvenciái is lehetnek - a postást meg kirúgják akár rendkívülivel.

Itt Magyarországon én is próbálkoztam többször a kiírással, de semmire sem mentem vele. Aztán egyszer csak "tetten értem a szórólap kihordót" és közöltem vele, hogy ne dobjon be semmit az ÉN postaládámba, mert egyrészt kiírtam, másrészt ő sem örülne, hogy ha nála otthon bemennék a lakásába és pl. odasz....nék a nappali-szőnyegére arra hivatkozva, hogy már pedig a főnököm ezt mondta. Fél óra múlva újra kinéztem a ládámba és képzeld bosszúból beszórt nekem kb. 20-30 lapot. Tudod mit tettem? Felhívtam a szórólapon magát reklámozó cég főnökét és közöltem vele, hogy a "szórólapok kihordását vállaló cég" 20-30 darabot beszórt a ládámba és gondolom, nem az a kampány célja, hogy 1 lakásra jusson 30 szórólap, hanem 1 lakásra egy darab. Ezek után felhívta a főnök a szórólaposokat, leba....ta őket. Azóta nem láttam azt a csajt.

Tehát helyedben felhívnám a reklámozó céget, azt mondanám neki (akár igaz, akár nem), hogy 30 darabot beleszórtak a postaládádba, majd megvárnám amíg a cég intézkedik. Garantálom, hogy ha jól be tudsz a szórólaposoknak kavarni, akkor többé egyet sem dobnak a ládádba. Tudod, ez a:" ha kiba...nak veled, akkor ba.....ál ki velük" elv alapján működik. Hidd el Te fogsz győzni, mert neki nagyobb veszíteni valója van (esetleg az állása, vagy akár egy ügyfél/megbízó).

Remélem, hogy tudtam segíteni.

Üdv

berthabeata # 2004.04.26. 17:52

Először szólok a jogi fórumon, ezért köszöntök mindenkit!

Már egy jó ideje azon rágodóm, hogy mit tehetnék a postaládámba gyömöszölt szóróanyagok ellen. Már olyan szintre jutott a probléma, hogy a rendes postai küldemények sem férnek bele a ládába. Hiába kértem meg a kézbesítőt, hogy nekem ne rakjon, úgyis kidobom, tegye inkább az ajtó melletti rekeszbe, láthatólag ennek a kérésnek nincs hatása.

Mostmár elkezdtem azon gondolkodni, hogy ez az én magántulajdonom és mivel zaklatásnak élem meg, mindenképpen szeretnék tenni elene. Érzem, hogy ez megakadályozható, csak a jogi hátteret nem ismerem. Abban biztos vagyok, hogy nem egyedül élem meg ezt a helyzetet ilyen problematikusan. Mit lehet tenni, hogy komolyan vegyék a kérésemet?

Üdv
Beáta