Ház értékbecslése csak alaprajz alapján?


matthiasi # 2010.08.19. 18:43

gaabeesz1 gaabeesz1 !

Hát látom alapvető fogalmakkal sem vagy tisztában . Pl. Csinálhat az értékbecslő látatlanban akár 5x annyit érő becslést mint amannyit ér - a leendő vevő csak megnézi a valóságban is a házat kivül belül aztán függetlenül mit becsült az értékelő annyit fizet amennyit jónak lát - az eladó meg vagy adja annyiért vagy nem.
A tulajnak egyébként joga van eladni a házát, független ,hogy laknak é benne vagy sem.

matthiasi # 2010.08.19. 18:36

Bizony mint KBS mondta :

tessék jóban lenni a mamával is meg a fivérrel is, különben nagyin rosszul járhattok”.

Örülni kell a valószinű ingyen lakásnak, sőt fel lehet ajánlani valami fizettséget is !
Aztán a család többi tagja bőcsültessen ha van rá pénzük !!

matthiasi # 2010.08.19. 18:32

gaabeesz1 gaabeesz1 !!
Mond és fizettek valamit azért a lakáshasználatért ??
Semmi nincs ingyen !
De erre az értékbecslésre !
Hát megnézés nélkül is lehet csinálni, de elég fals eredemények jöhetnek ki.
Viszont ha a megrendelőnek megfelel, mi a probléma.
Értékbecslést bárki bármikor csináltathat pl. még a bérlő is az által használt lakásról.
Megrendeli, beengedi az értékbecslőt , az megcsinálja, a bérlő kifizeti, oszt jónapot.
Sőt a szomszéd házáról is lehet értékbecslést csináltatni.
Pl. m2 alapján, de lehet a Náncsinénihez egy tál süteménnyel bekérdzeni az értékbecslővel, aki mondjuk a máltai szeretetszolgálattól van, aztán ő gyorsan szemlél, majd jó étvágyat kívántok a Náncsi nénivel, elköszöntök, és másnap hozza Neked az értékbecslő a kért dokumentumot. Te meg kifizeted az előre kialkudott munkadíjat, oszt jónapot.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.16. 18:49
  1. Szívességi lakshasználók vagytok, ezt bármikor fel lehet mondani.
  2. A mama nem köteles segíteni a nevelőapádnak, akkor se, ha nagyobb aranyatrtaléka van, mint a Nemzeti Banknak. Azt csinál a vagyonával, amit akar. A házon meg alighanem haszonélvezete van. Ezért aztán akkor is ő használhatja, birtokolhatja, hasznosíthatja, ha a nevelőapád nem mond le róla. Másképpen: nem túl fontos a számára, hogy fizessen.

következmény: tessék jóban lenni a mamával is meg a fivérrel is, különben nagyin rosszul járhattok.

(Megjegyem, a rossz anyagi helyzeteteken fikarcnyit nem segít, ha a ház, amiben laktok, a tietek lesz.)

gaabeesz1 # 2010.08.16. 15:53

Akkor leírom mégegyszer.
Tehát:
van két ház, egyik a nevelőapám bátyjáé, amiben most mi lakunk, amit értékesíteni akarnak. A másik házban, ahol nevelőapámnak van egy fél házrésze, ott lakik a mama, meg nevelőapum bátyja. A mama nem akar nekünk segíteni, ezért nevelőapám kitalálta, hogy ha ezt a házat, amiben most mi lakunk,és a bátyjáé, ráíratják, akkor ő, nevelőapám, ott lemond mindenről, a fél házról meg egyebekról.
Anyámmal úgy gondoljuk, hogy ők ott ketten, a mama, és nevelőapám bátyja terveznek valamit ellenünk, és ezt a házat el akarják adni a fejünk fölül, hogy nevelőapámat az ottani házrészből kifizessék, és így mi az utcára kerülünk. És hogy a házért többet kapjanak, úgy akarják ezt véghez vinni, hogy ugyebár elhívják az értékbecslőt, de majd úgy akarják csinálni, hogy az ne lássa a házat, mert akkor kevesebbet érne, mint a ház papírjain szereplő adatok alapján.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.16. 12:42

Te magad írtad, hogy a nevelőapád tulajdonos. Akkor mégsem? Jó lenne, ha saját magaddal dűlőre jutnál.

gaabeesz1 # 2010.08.16. 12:33

Úgy, hogy a ház nem a miénk, és így ők azt csinálnak amit akarnak. Nekünk semmi közünk a házhoz, mi csak lakunk, max. talán annyi közünk van hozzá, hogy a ház anyum férjének a bátyjáé. De mi csak itt lakunk nem a miénk ház.
De a kérdésem még ugyanaz, szabályos-e a házat úgy felértékelni, hogy a becsűs nem látta a házat, csak a papírok szerint ítéli meg?
G.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.16. 04:41

Ugyan már. Hogy a fenébe tudnának "kitenni"?!

gaabeesz1 # 2010.08.15. 22:49

Az a problémám, hogy minket innen ki akarnak tenni, és anyummal azon gondolkozunk, hogy mi van, ha azt akarják, hogy ezt a házat el akarják adni, nevelőapámat az ottani házból kifizetni, aztán meg minket kitenni, vagy mi van ha azt akarják, hogy mindkét házat felbecsültetik, és megnézik hogy mennyi a különbség az ottani fél ház és az itteni értéke között, és akkor ezt a házat ráiratják nevelőapámra, ő meg ott lemond mindenről, de mivel ők ezt nem akarják, ezért többre becsültetik a házat mint amennyit ér, és majd azt akarják, hogy ezt a házat nem is iratják rá, mert hogy ez többet ér, mint a nevelőapám ottani házrésze.
Ezért kérdeztem, hogy lehetséges-e, hogy anélkül becsülje fel az illető a házat, hogy azt megnézné, és csak a papírokat látja. És ha ez megtörténik, hogy becsülik fel a házat, hogy közben a becsűs meg se nézte, akkor bírósághoz lehet fordulni, hogy ez nem jogos, mert a papírok nem fedik a valóságot?

Gábor

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.15. 19:26

Jézus-Mária! Kit akarsz feljelenteni, és miért?

Megjegyzem, egyébként sem derül ki a hosszú előadásodból, hogy valójában mi is a problémád. Mert azt nem nagyon hiszem, hogy tényleg az ingatlan-értékbecslés szakmai fogásai izgatnak.

Sherlock # 2010.08.15. 17:22

Kedves gaabeesz1!

Az értékbecslő elbeszélés alapján is felbecsülheti(ez nyilván szélsőséges példa), a hangsúly azon van, hogy elfogadjátok e a becslését. Az ingatlanárak változnak, ráadásul akár 5% eltérés is lehet, az egyes ingatlanbecslőknél; olyan értéket kell választani, amit mindkét fél elfogad.

A másik kérdésre majd egy kolléga válaszol, aki járatos ebben.

gaabeesz1 # 2010.08.15. 16:53

Sziasztok!

A helyzet a következő:
Anyukám, a férje, és én a férje ill, nevelőapám bátyjának házában lakunk. A báty az anyjával lakik. Nevelőapámnak ott egy fél háznyi része van.
Sajnos pénzügyi gondokkal küszködünk, nevelőapám anyja nem akar segíteni nekünk, mindig azt mondja, hogy nincs pénze, pedig tudjuk hogy van. Nevelőapám azt mondta neki, hogy akkor a fél házból fizesse ki, vagy lemond mindenről, ha cserébe a bátyja házát, ahol most lakunk, ráiratják. Nevelőapám anyja, és annak a testvére felhívtak minket múltkor, hogy jövőhét kedden jön majd egy értékbecslő és felbecsüli a házat. Utána megint hívtak minket, hogy a ház papírjait keressük meg, mert nálunk vannak, mert kellett múltkor amikor a gázt bezvettettük. Egy mappában vannak a ház alaprajza, meg a többi papír, amiben le van írva, hogy hány szoba van, milyen a burkolat, a szigetelés, stb.
Anyummal azon gondolkoztunk, hogy lehet, hogy azt akarják, hogy az értékbecslő csak a papírok alapján becsülje fel a házat, mert ami a leírtakban van, az nem fedi a valóságot, pl. a ház nincs is beszigetelve, sem bevakolva, az emeleten a helyiségek nincsenek is beburkolva, holott a papírok szerint az emeleti helyiségekben is van parketta és járólap. Valamint már maga az alaprajz és a valóság sem egyezik. Nem is egyformák a méretek, és a formák sem.
Az lenne a kérdésem, hogy az értékbecslő felbecsülheti-e a házat a papírok alapján, mert hogy úgy többet ér, vagy pedig ki kell neki jönnie?
A másik kérdésem, hogy mivel az alaprajz és a többi papíron lévő adatok nem egyeznek, tehető bírósági feljelentés?

A válaszokat előre is köszönöm!!!