sziasztok, nem tudom jó helyre hoztam e létre a „topicot“, az alábbi problémával fordulnék hozzátok (létrehoztam már ezt a témát máshol, de senki nem válaszolt rá, így beteszem ide, hátha valaki tud segíteni, köszönöm!):
A házunkban távfűtés van, de egyedi fűtésmérők (költségmegosztók) kerültek felszerelésre -mielőtt még a lakást megvásároltuk- és ez alapján fizetjük/fizettük a fűtésdíját a pétáv felé.
Az órák leolvasást a techem kft végzi a lakásszövetkezettel kötött szerződése alapján, majd a házban leolvasott mérők alapján csinálnak a ház lakóinak egy elszámolást lakásonként, melyet a lakásszövetkezet jóváhagyása után a pétáv forintosít!
A problémám az lenne, hogy idén a leolvasás alatt nem tartózkodtunk az ingatlanban, így nem tudták leolvasni az órát (ami 0-a volt!) és ezért egy becsült értéket (a lépcsőházban legmagasabb értéket) számláztak ki nekünk, ami alapján nem hogy visszatérítést nem kapunk -pedig nem fogyasztottunk semmit- hanem még befizetésre is köteleznének.
A pétáv fele idén áprilisban jeleztük, hogy nem tartózkodunk a lakásban, és megadtunk egy számlázi/értesítési címet!
A techem és a pétávot is megkeresve azt a választ kaptam, hogy nincs lehetőség újraszámolásra. (csak irreálisan magas, lakásonként 3000,– Ft pétáv felé, plusz lakásonként 346,–+ÁFA techem felé díj kifizetése esetén ami alsóhangon is 100.000 Ft környékén lenne). Sőt a pótleolvasásról „értesítő“ cetlin még azzal is „fenyegetnek“, hogy ha nem tudják leolvasni a hőmennyiségmérőt nem csak ebben az évben, de a jövő évben is becsült érték kerül elszámolásra.
A techem a leolvasásról az ajtóra ragasztott kiíráson majd a pótleolvasásról egy postaládába bedobott cetlin „próbált értesíteni“.
Kérdéseim:
Elegendőek voltak e a fent vázolt értesítések, nem kellett volna levélben (amit igazolható módon átveszek vagy nem) értesítenie a leolvasást végzőnek a leolvasásról? (lakásszövetkezet /közös képviselőnek megkeresni a tulajdonost –pétávnál ugye, akivel én mint fogyasztó szerződésben állok, bejelentettem a megváltozott értesítési címem!)
Én a techemmel nem kötöttem szerződést, feltehetően a lakásszövetkezet állapodott meg velük abban hogy ha nem sikerül a leolvasás, becsült értéket számíthatnak fel, kérdem én ez jogszerű e –ilyen hátrányos helyzetbe hozni azt aki nem is értesült a leolvasásról? (a lakásszövetkezet igazgatója szerint nekik nincs szerződésük a techemmel, azt megmutatni nem akarta, így aztán nem tudom milyen kötelezettségei és jogai vannak a lakásszövetkezetnek és a techemnek!)
A lakásszövetkezet igazgatójával beszéltem személyesen, aki azt javasolta, hogy kérjek egy utólagos leolvasást, hogy tudjam bizonyítani hogy 0 volt a fogyasztásom minden órán, majd a következő évben ez alapján kérjek kompenzációt az az évi fogyasztásból, a fenti 0-s fogyasztásra hivatkozva, és ők majd visszatartják az elszámolást végző techem kftnek kifizetendő elszámolásért fizetendő díjat, míg ezt nem teszik meg.
(vagyis amit én most kifizettem a többi lakó helyett fűtésdíjat, mert ők fogyasztották, de rám osztották, azt a következő évben visszakapnám az akkori fűtésből, viszont ők fizetnének többet a következő évben! –az előző évi általam megfizetetteket szétosztva!)
A techem kft-t megkerestem, közölték, hogy kijönnek leolvasni a mérőt, de csak akkor tudnak kompenzálni a következő évben, ha ezt a lakásszövetkezet kéri!
A lakásszövetkezet igazgatója viszont bár ő javasolta, hogy kérjem a kompenzációt, nem hajlandó írásban kérni a techemet, mert idézem „ő nem kér szívességet, mert a viszonyuk nem olyan a techemmel”… azt mondta, kérjem én a techemet, és hivatkozzak arra, hogy ő javasolta/elismeri/kéri, stb.
(ha csak pár ezer forintról lenne szó, még talán annyiban is hagynám, de majd 100ezer forintról van szó!)
Mit tudok tenni? Kihez fordulhatok?
Tehetek e jogi lépéseket ez ügyben, és ha igen milyen eséllyel?
Előre is köszönöm válaszaitokat!
üdv