Csendháboritás

Foxtrott # 2004.05.19. 09:42

Ez talán egy alapeset:

Társasház lakója éjjelente élénk tásrasági életet él, hangszórókat bömböltet. Akár hajnali 3-ig is.

A lakók nem tudnak aludni, másnap csökken a teljeítőképességük, romlik az egészségük.

1.
Mi a leghatékonyabb módja a helyzet felszámlásának. (rendőrség, jegyző,
bíróság)

2.
Videókamerával érdemes-e készÍteni bizonyító erejű felvételt. (esetleg úgy is, ha személyeket nem, csak az ingatlant mutaom rajta, meg persze a hang hallatszik.

3. Milyen esélyek vannak egy kártérÍtési perre? (kiesett munkaidő, egészségkárosodás)

Foxtrott

Zoltán György # 2004.05.19. 17:04

Első körben Önkormányzat, Birtokvédelem.

Császár Gábor # 2004.05.20. 11:33

Legjobb lenne, ha a házfelügyelővel, ha van ilyen akkor 11 óra környékén egy kis áramszünetet produkálnátok.
A videofelvétel mehet, valamelyik BH.-ban olvastam.
Korábban egy másik topicban írtam mit kell tenni ilyenkor.
Elég nehéz a helyzet, mert az önk. rend büntetik csak meg max.:30.000.-Ft volt régen.....
A kártérítési per elvileg megindulhat, de a kérelem -föleg az összegszerüség kérdésében- szinte reménytelen bizonyítása -sok a szubjektív elem- végett rettenetesen elhúzodhat..
Próbáljatok egyezségre törekedni....

Várom válaszaitokat...

Foxtrott # 2004.05.24. 12:45

Egyelőre megoldódott
(egy kis eréjességgel).
Köszönöm.

Proli # 2005.06.14. 22:46

Sziasztok!

A problémám a következő:

Az egyik barátom tartott egy laza baáti összeröffenést, tudjátok kis dumcsi, kis pezsgő, bor, csajok....... tehát minden földi jó!
Bár zene is ment, de nem hangosan!!!! Ennek ellenére kihívták ránk a rendőröket..... elkérték a személyiket, felírták az adatainkat..... de ebből mi lesz?
Mi a teendő? Esetleg valakitől megtudhatom, hogy ki hívta ki a rend őreit?
A legsúlyosabb, hogy jelenleg egyetemre járok...... ebből nekem lehet bajom... ugyen nem kell otthagynom a sulit?

Kérem, hogy aki úgy érzi, hogy jogi ügyekben rendkívül jártas és tapasztalt, az válaszoljon!!

Előre is köszi,

Üdv : Proli

dr. Bubo # 2005.06.15. 08:21

Bajod nem lehet, max. egy kis pénzbüntetést akaszthatnak a nyakadba, garázdaság szabálysértése miatt, ha a rendőrök eljárást indítanak. Ez utóbbit max. 30 napon belül megtudod. A sulit nem kell otthagynod, hacsak nem akarsz máshová járni... :)

A legközelebbi bulin viszont próbáljátok a házirend által meghatározott "buliidőt" betartani - nálunk ez 10 óra -, és/vagy a szomszédokat a hirdetőtáblán értesíteni, megértésüket kérve.

Üdv.
dr. Bubó

Banyamancs # 2005.06.15. 08:35

Komolyan garázdaság miatt indíthatják? És mi a helyzet a csendháborítással?

derill # 2005.06.15. 09:14

Kérdés, hogy mi mindent csináltak. Ugyanis a kérdező szerint csak zenét hallgattak, azt is halkan, ezek szerint viszont mégsem igy volt, mert másokat mégis zavartak vele. Tehát nem tudni, hogy mi volt még, amiről a kérdező szintén „nem tud”.

Esetleg érdemes bemenni a rendőrségre, és kikérni a jegyzőkönyvet.

Csendháborítás
218/1999. Korm. rend. 6. § (1) Aki lakott területen, az ott levő épületben, vagy az ahhoz tartozó telken, tömegközlekedési eszközön, továbbá természeti és védett természeti területen indokolatlanul és a megengedettnél nagyobb zajt okoz, amely alkalmas arra, hogy mások nyugalmát, illetőleg a természeti vagy a védett természeti értéket zavarja,
harmincezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.
(2) Az (1) bekezdésben meghatározott szabálysértés elkövetőjével szemben a rendőrség, továbbá a helyi önkormányzat képviselő-testülete hivatalának erre felhatalmazott ügyintézője, a közterület-felügyelő, a természeti és védett természeti területen a természetvédelmi őr, helyi jelentőségű védett területen az önkormányzati természetvédelmi őr helyszíni bírságot szabhat ki.

Btk. 271. § (1) Aki olyan kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétséget követ el és két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.
(2) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha a garázdaságot

1. csoportosan,
  2. a köznyugalmat súlyosan megzavarva követik el.

(3) Mellékbüntetésként kitiltásnak is helye van.

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

dr. Bubo # 2005.06.15. 09:16

Nézd meg a Szabs.tv.-t, valamelyik eszement honatya javaslatára módosították. A csendháborítás kétséges, mert kicsit nehéz bizonyítani azt, hogy 45 db feletti volt az okozott zaj, ugyanis ez kb. 3, egyidőben működő légkondi zajának felel meg... :))

(ld. 8/2002. (III. 22.) KöM-EüM rendelet a zaj- és rezgésterhelési határértékek megállapításáról)

derill # 2005.06.15. 11:00

Ennél frissebb nekem nincs. Elküldöd?

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

dr. Bubo # 2005.06.15. 12:10

Tessék a gumiszabály (jan. 27-től hatályos):

Szabs. tv.
"Garázdaság
142/A. § (1) Aki olyan kihívóan közösségellenes magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen, elzárással vagy százötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.
(2) Az (1) bekezdésben meghatározott szabálysértés miatt az eljárás a bíróság hatáskörébe tartozik."

Proli # 2005.06.15. 12:30

Sziasztok!

Köszi, hogy válaszoltatok!
Na akkor elmondom mi támasztja alá az igazamat:

A lakás kissé érdekes fekvésű és a rendőrségre néz.... tehát nem hinném, hogy bárki is megkockáztatná, hogy este 10 után hangosan hallgassa a zenét!

Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy én később érkeztem, tehát az a kérdés, hogy mi történt érkezésem előtt....... gondolok itt arra, hogy esetleg átjött a szomszéd és szólt, amit a barátaim figyelmen kívül hagytak........ ebben az esetben természetesen igazat adnék a feljelentőnek!

Az pedig, hogy a szomszédot zavarja, hogy beszélgetünk ( ha egyáltalán ő tette a feljelentést..... bár szerintem más nem tehette), talán kissé hangosabban- bár ez sem helytálló- egyszerűen elintézhető azzal, hogy átjön és szóóóóól! Nem feljelent!
Ezzel az erővel minden második házaspárt fel lehetne jelenti, a reggeli vagy az esti vitái, rikácsolásasi miatt!!!!!!!

Banyamancs # 2005.06.15. 13:31

Bubó!

Ok, ezt olvastam, de a csendháborításos dolog valóban csak a decibelektől függ? Nem attól inkább, hogy van-e csendrendelete az önkormányzatnak, a társasháznak házirendje?
(Nem kötözködöm, nem értek a büntetőjoghoz, se a kistestvéréhez, csak kíváncsi vagyok, mi a helyzet, mert nekünk komoly bajunk van a szomszéddal és nem tudom, mit lehetne tenni ellene.)

derill # 2005.06.15. 14:23

Nem tudok olyan jogszabályról, ami felhatalmazná az önkormányzatot, vagy a társasházat, hogy akár pozitiv, akár negativ irányba (tehát a szigoritás, vagy a megengedés irányába) eltérjen ettől a törvénytől. Tehát hiába mondja mondjuk a társasház, hogy nem lehet este 10 után x decibellel hallgatni valamit, ha engem nappal 2-kor zavar a dolog, akkor nappal kettőkor fogok tiltakozni - és feljelentést tenni, ha muszáj. Ne felejtsd el, hogy zaj és zaj közt különbség van, és attól is függ, hogy mi az oka annak, hogy zavar. Ha pl. egy gyerek (vagy nem gyerek) beteg, valaki éjszakás volt és nappal aludna, vagy valaki haldoklik, neki tök mindegy, hogy hánykor dübörög a tánczene, nem fog örülni neki.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

dr. Bubo # 2005.06.15. 17:55

Banyamancs: ha megnézed a csenháborítást, a "megengedettnél" kifejezést használja, ezt pedig a 12/1983. MT r., illetve a 8/2002. Köm EüM r. határozza meg. Természetesen függ a területtől, az napszaktól, stb.

A házirend a zajos tevékenység végzésének időszakát határozza meg, és annak a lakók igéányeinek, az együttélés szabályainak kell(ene) megfelelnie.

Derill: engem pl. az zavar, hogy az Önk. tulajdonostárs a társasházban, és engedély nélkül az udvar homlokzatára légkondit raktak, amelynek a zaja egy kisebb repülőjével vetekszik. Panaszok után áthelyezték - az ablakon belülre, de a zaj igy sem szűnt meg...

derill # 2005.06.16. 09:48

Na igen. De amikor az önkormányzat épitésügyi hatósága adja ki az épitési engedélyt, akkor nem biztos, hogy engedély nélkül tették. Ha pedig a rendelet szerinti megengedett érték fölött van a zajszint, akkor igenis indithatsz eljárást. Csak nem biztos, hogy megnyered. Én is indithatnék, a házunk előtt megy el a kamionforgalom, ugy 5 méterre. Amikor ideköltöztem még ut sem volt. De tudom, hogy nem érnék el vele semmit, mert nem fognak másik utat csinálni máshova, csak pereskedhetnék évekig feleslegesen, amire se pénzem, se kedvem.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

dr. Bubo # 2005.06.16. 11:14

Lehet, hogy én tudom rosszul, de ha engedély kell, akkor arról az ügyfelet, jelen esetben legalább a társasház közös képviselőjét, ha nem az összes lekótársat, értesíteni kellett volna. Felesleges az eljárás, főleg pereskedni, ismerve az ökormányzat vezetését. A zajszintszakértő megkeresése már folyamatban, főleg, ha hozzávesszük a korábban engedéllyel épített légkondik zaját... :)

derill # 2005.06.17. 08:14

Kiváncsi leszek, mit fogsz tudni elérni:) Esetleg a szakértő nevét, telcsiszámát elküldhetnéd, és ird meg légyszi, hogy mennyibe került. Bár esélytelennek látom, de lehet, hogy egy kártéritésre én is beméretek. De lehet, hogy legalább azt elérem vele, hogy az utcában az aszfaltot megjavitsák, mert attól zajos igazából, hogy darabos az aszfalt és zötykölődnek rajta a teherautók és kamionok, ez meg iszonyat csörömpöléssel jár.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

kilencvenhárom # 2005.06.23. 10:10

Sziasztok !

Nekem is ebben a témakörben adódik állandó problémám de sajnos ez jogilag eléggé megfoghatatlan. A házunk elé kb 15 méterre a helyi önkormányzat (Újpest) épített egy "gyermek labdázónak" elnevezett létesítményt amelynek vastag deszka kerítése van. Azóta télen, nyáron, nappal, este, és még éjjel is a fiatalok vagy felnőtt emberek ordítoznak és bikázzák a labdát a deszka palánkhoz. Hihetetlen hangja van úgy éjjel egykor. Az önkormányzat hivatalos álláspontja szerint a létesítmény elhelyezése szabványos és szükség van rá a fiatalság testi fejlődése céljából. Kérlek, titeket ha van tippetek, hogy jogilag mit lehetne tenni ez ügyben úgy írjatok legyetek szívesek. Aláírást már gyűjtöttünk az érintett házak lakóitól és beadtunk az önkormányzatnak egy kérelmet de nem mentünk vele semmire. Ha meg rászóltam a hangoskodókra éjjel akkor meg kiszúrták a kocsim gumijait, letörték az ablaktörlőt, antennát, stb. Szerencsére a gyermekemet még nem bántották, de már nem igazán akarom és persze merem élezni tovább a helyzetet. Mit lehetne tenni ?
kilencvenhárom

TomSecret! # 2005.06.23. 10:31

Újpest Önkormányzatának épp most jelent meg egy új rendelete a különféle zajos tevékenységeket kordában tartandó. Esetleg segíthet.

jogvédö

TomSecret! # 2005.06.23. 10:42

Na itt is lőn:

http://www.ujpest.hu/…ek/rend_2005
_10/

Általános zajvédelmi szabályok

4. §

(1) Bármilyen létesítményt üzemeltetni vagy tevékenységet folytatni csak úgy szabad, hogy a létesítmény környezetében, illetve a tevékenység hatókörében keletkező zaj ne haladja meg a veszélyes mértéket.

(2) Veszélyes mértékűnek minősül minden olyan zajhatás, amely

a, ..
b, ..
c, jellegéből adódóan határértéket nem lehet előírni, de érzékszervi észleléssel megállapíthatóan az emberek nyugalmát jelentős mértékben zavarja.

Világosan megállapítható, hogy szabálysértést követnek el az éjjel a nevezett helyszínen hangoskodó személyek, mivel:

12. §

A közterületeken - a jelen rendeletben foglaltakon túlmenően - tilos minden olyan zajjal járó magatartás vagy tevékenység, amely a lakosság, illetve a közterületet jogszerűen használó más személyek nyugalmát szükségtelenül zavarja.

16. §

Aki a jelen rendeletben foglaltakat megsérti - amennyiben más jogszabályban meghatározott szabálysértés nem valósul meg - szabálysértést követ el és harmincezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

Ne hagyja magát!

jogvédö

kilencvenhárom # 2005.06.23. 11:52

Először is köszönöm TomSecret! A rendeletet megtaláltam és többször is elolvastam. Nagyon jól hangzik, kérdés hogy mennyire gondolja komolyan az önk. a betartatását nem –e a szokásos választások előtti porhintésről van-e szó. Mivel nem értek a joghoz és nincs gyakorlatom a szabálysértési ügyekhez így hát továbbra sem tudom miként kezdjek hozzá.
A hangoskodókat nekem nincs jogom igazoltatni (nem is tanácsos), a rendőrség pedig vagy egyáltalán nem vagy csak órák múlva jön ki ( volt már hogy szirénázva !!!) , persze hogy akkor már nincs kit felelősségre vonni és igazoltatni. Esetleg ismeretlen személy ellen kellene feljelentést tenni ? Az igazság az ebben a témában, hogy pár lakótársunkkal kb. már két éve próbálkozunk harcolni a parkunk rendje érdekében de mindig csak retorziókba ütköztünk ( még önkormányzati szintről is ), nem tudjuk kinek a szívügye ott fent ez de nagyon nehéz téma.

kilencvenhárom

TomSecret! # 2005.06.23. 12:44

No igen, ez mindig neuralgikus pontja az ilyen rendeleteknek. Esetleg érdemes a helyi polgári védelemnél is érdeklődni, hogy tudnának-e segíteni. Mégiscsak rugalmasabb lehet a hozzáállásuk mint a rendőröké.

Másik lehetőség, amit nem tanácsolok, és nem is célzok arra, hogy bárki is hasonlóan járjon el - felfogadni néhány markos legényt, akik elkapnak néhány hangoskodót és világosan tudtukra adják, hogy a környéken lakik néhány meghatározó ukrán, szerb etc. maffiavezér, akik csak egyszer üzennek, utánna lövetnek ... nem kell őket bántani csak rájuk ijeszteni. Ez egy egyszeri költség, de ha beválik, megéri az árát. De ilyet senkinek nem ajánlok, mert ez igen nemtelen eljárás.

jogvédö

kilencvenhárom # 2005.06.23. 13:49

Hát valóban az is megoldás de azért keresnék valami lightosabbat, ha van.
Meg hát nem is mindig ugyanazok vannak jelen hiszen ez egy közterület és hát sajnos az randalírozik rajta akinek éppen kedve van hozzá.
kilencvenhárom

hummm333 # 2010.05.16. 16:45

T ügyvédi iroda! Budapest belterületére lakóövezetű társasháznál a nekem hátal épített ingatlanán a szomszédom az én udvaromra nézve egy telephelyet hozott létre, ami az ö kötelező be nem építhető sávján hozott létre , A kertje a túloldalon meg az udvar és a bejárata is .12 tonnás teherautójával így közvetlenül az én házam s ajtóm elé parkol , aminek a zaja mindent beremegtet s a látképéről egy kamiondoboznak nem is szólva , Szivmütét miatt felépülésem jelenleg lakásomhoz köt de az idegeim reggel este mikor jőnn a teherautó s vele a zaj már engem is kikészit , Nem tudom mit lépjek ? tűrtem eleget s próbáltam békésen megbeszélni ami veszekedésbe torkolót , Van ere szabály vagy ott áll ahol akar? Ráadásul a zajt mivel az ö tüzfaluk mellett áll mind az én ablaksoromra veri vissza ,Kérem tanácsukat mi a teendö mert még ök fenyegetek meg engem , s azt mondták jobb ha nem foglalkozom vele ,De ez igy egy mindennapos rémálom a reggel este télen nyáron az ajtóm előttről indított Teherautó, Rákoskerten egy családiházas övezetben az én udvaromra nézve lehet nekik a házmögé autóbeállót létesiteni ?
Köszönettel kérem hol találok ere vonatkoztatva megoldást,