Tisztelt Jogi Fórum!
Panelházban lakunk és mióta csak odaköltöztünk, gondunk van az alattunk lakó nénivel, aki folyton arra panaszkodik, hogy mi milyen zajosak vagyunk.
Szerintem az átlagnál jóval csendesebben élünk. Középkorú pár vagyunk, állatok és sajnos gyerekek nélkül.
Lassan 10 éve lakunk itt és még soha nem tartottunk bulit.
A néni valahányszor zajt hall, valami fémes eszközzel megveri a radiátor csövet, amit az egész ház szokott hallani.
Legtöbbször semmi okot nem adunk az ilyen reakcióra, de persze előfordul, hogy tényleg adunk ki mi is zajt.
Pár hete például az ebédhez készülődve leejtettem egy villát, amire jött is rögtön a radiátorkoncert.
A probléma a közelmúltban fokozódott mert a néni már éjszaka is meg-meg veri a radiátorcsövet.
Elfordult, hogy erre ébredtünk fel. Próbáltunk beszélni vele, hogy értjük, hogy ő zajokat hall,
de nem mi okozzuk és mi nem is halljuk. Az ő radiátor koncertjét viszont nagyon is halljuk, úgyhogy megkértük, hogy ezt fejezze be. Nem lehetett vele sajnos kulturált hangon dűlőre jutni.
Ezért úgy döntöttünk, hogy nem állunk vele többé szóba.
Tegnap este viszont kicsit kicsapta nálunk a biztosítékot.
Éjjel 11 előtt pár perccel megint a radiátorverésre ébredtünk.
Szokás szerint nem reagáltunk. Egy idő után abbahagyta és már éppen visszaaludtunk, amikor csengettek az ajtónkon.
Két rendőr volt azzal, hogy az alattunk lakó néni feljelentett bennünket csendháborításért.
Hát elég érdekesen festhettünk ott pizsamában és köntösben álmosan pislogva, de elkérték a személyinket és felírták az adatainkat.
Én meg sajnos túl álmos voltam még ahhoz hogy gondolkozzak és utánajárjak, hogy van-e ehhez egyáltalán joguk, amikor elég nyilvánvaló, hogy nincs nálunk buli és nem is éppen a lakást újítjuk fel :)
Szóval a kérdéseim:
- Köteles vagyok-e ajtót nyitni az éjszaka közepén két rendőrnek látszó embernek és igazolni magamat a saját lakásomban? (csak reggel jutott eszembe, hogy akár álrendőrök is lehettek volna, de akkor túl álmos voltam)
- Kapok-e majd bármilyen értesítést az éjszakai igazoltatásról, vagy hol nézhetek ennek utána?
- Tudok-e tenni valamit az ellen, hogy a néni rendszeresen zaklasson bennünket a rendőrök által? (van-e valami feljelentés darabszám, ami után már mondjuk nem foglalkoznak vele?)
- Nem kellett volna kapnom valamilyen iratot, jegyzőkönyvet az esetről?
- Megtehetem-e azt, hogy ajtót sem nyitok éjszaka a saját lakásomban senkinek?
Félreértés ne legyen: Nincs bajom a rendőrökkel, tudom, hogy csak a munkájukat végzik, de nem akarok asszisztálni semmihez, mert nem tettem semmi rosszat.
Tehát hogyan lehetek jogilag a lehető legpasszívabb?
Egyébként ami a poén az egészben: Reggelre megjelent egy kupac szétszedett bútor a ház előtt, vagyis lehet, hogy tényleg volt valami zaj a házban, amit a néni hallott, de ha így volt, akkor olyan halkan szedték széjjel, hogy mi fel sem ébredtünk rá.
Előre is köszönöm!