Még annyit szeretnék hozzáfűzni Egyjogász írásához, hogy a károkozónak abszolút semmi köze ahhoz, hogy a károsult mire költi a kártérítés összegét.
Jogi képviselő
Ja, azt meg még bónusz tanulságként írom, hogy a héten volt egy tárgyalásom, ahol az alperes elkezdett szövegelni, hogy milyen szemét vagyok, mert a tartozása késedelmes megfizetése miatt kamatot is kérek.
Mivel a hatályos törvényeken alapuló jogi érvelés helyett (aminek egy bírósági tárgyaláson helye van) te is általában a törvényeket szoktad kritizálni, idézem a bíró válaszát:
"Ha alperes a Polgári Törvénykönyv hatályos szabályait akarja kritizálni, akkor fáradjon át a Parlament elé, vegyen egy megafont, és ott tegye.
Ez itt bíróság, így ha nem adja elő, hogy a Ptk. 301. § szabályaival szemben miért tartja alaptalannak a késedelmi kamat követelést, és felperest sértegeti, akkor megbírságolom."
Még egyszer (szerintem tök fölöslegesen, de optimista típus vagyok) leírom:
Kártérítést nem az követelhet, akinek adóssága van (hogy abból megtéríthesse az adósságát), hanem akinek más jogellenesen kárt okozott.
Úgyhogy kártérítést követelhet multimilliomos is, meg banki adós is, a kártérítés iránti igény (és annak jogossága) nem a károsult anyagi helyzetétől függ.
Azt a törvény mondja ki, hogy akit személyhez fűződő jogában megsértenek kártérítést követelhet a polgári jogi felelősség szabályai szerint.
Így az ügyvéded nem azért követel kártérítést, mert adóssága van, hanem mert megsértetted a személyhez fűződő jogait. Azt hogy ez az igény jogos-e, és összegszerűen mennyit tart megalapozottnak (tekintve, hogy nem vagyoni kárigényről van szó) a bíróság dönti el.
Az pedig szintén törvény, hogy a pervesztes fél a pernyertesnek a perindítással kapcsolatos mindennemű költségeit köteles megtéríteni - igen, a benzinköltségét is, meg a parkolócédulája árát is.
Ez is független attól, hogy a pernyertes multimilliomos-e, hajléktalan-e, vagy banki adós-e.
Úgyhogy az ügyvéded a kárigényt nem azért érvényesíti, hogy az adósságát kifizesd, hanem mert személyiségi jogának megsértésével kárt okoztál neki, a perköltséget meg azért, mert a kárigényét nem fizetted meg önként és emiatt pert kellett indítania.
Nagyon egyszerű a képlet, az ügyvédednek lehetne 1 milliárd forint adóssága, ha nem kezdesz bele abba, amit műveltél, és nem sérted meg a személyiségi jogait, semmilyen kárigénye nem lehetne veled szemben.
nem akarok tippet adni a kedvesü-nek. de még tárgyalások napján kieső munkaidejét is térítetthetné
Hiába kapálódzol, az ellenfeled valamennyi igénye jogos. Legfeljebb - majd a tárgyaláson - az általad fizetendő kártérítés összegszerűségén lehet vitatkozni.
Tehát folyt.köv. az 5 m Ft és tsa ügyében, szoríthatunk tovább neki...
Az bírósági meghagyás.
www.klaw.hu - Jogról, érthetöen.
https://www.facebook.com/kovacslaw/
"vagy csak az ragad meg ami a céljaid eléréshez szükséges?"
Az se.....:)
A fizetési meghagyás hogyan és mikor került a képpe? És miért?
"Tehát ha per lesz, akkor fizetnem kell valami illetéket?Mintha ilyet olvastam volna valahol."
Egyáltalán odafigyelsz arra amit itt írogatunk neked, vagy csak az ragad meg ami a céljaid eléréshez szükséges?
Erre a kérdésre korábban pontos választ kaptál, még a konkrét összeget is meghatározták. Vedd a fáradtságot és lapozz vissza!
Pedig annyira igyekszem követni az eseményeket, de elvesztettem a fonalat.
Minta 100 oldalt előre lapoztam volna a könyvben.
Beszélsz össze-vissza. Korábban szó sem volt fizetési meghagyásról. Arról volt szó, hogy nem adtál elő írásbeli védekezést, és elmulasztottad az első tárgyalást.
llenarth, te tűntél el, és titklod, milyen büntit kaptál
Veled együtt várjuk az itéletet addig aktuálisan nemigen van mit.
"A T.Bíróság felhívta a figyelmemet, hogy kedvesü. akár hetente feljelenthet, és akkor duplázódik a bünti.(Ami nem tudom mi.Börtön lehet?Próbára bocsájtva?" A te esetedben a "büntike" szabadságvesztés, közérdekű munka vagy pénzbüntetés lehet. Tehát - újabb bűnelkövetés esetén - ezek duplázódhatnak.
A kedvesü azért nem fellebbezett, mert gondolta hogy úgyis folytatod a blogolást, a polgári per lezárultáig biztosan és akkor próbaidő alatti bűnismétlés miatt újra megmérnek. Bár igaza van lajcsónak, te is jobban jártál volna ha nem fellebbezel - mondjuk még visszavonhatod.
"Lehet, hogy börtönt kaptam?" Nem is örülnél neki? Móka, kacagás, wellness, unga-bunga stb. Csupa jó dolgok várnának rád a "kóterban".
Ha csupán próbára bocsátást kaptál nem biztos, hogy okos dolog volt a fellebbezés. A próbaidő ugyanis az ítélet jogerőre emelkedésekor kezdődik. A fellebbezéssel elmegy kb. 6 hónap vagy még több. Ekkor - fellebbezés hiányában - már legalább a próbaidő felénél tartanál, viszont helybenhagyó ítélet esetén a próbaidő az elbírálást követően (kb. 6 hónappal később) kezdődik.
De az is lehet, hogy felment a Törvényszék.
Ennek szerintem nagyon minimális az esélye.
hát, az én kíváncsiságom kielégítetlen maradt, de sebaj. Ekkora nyomozótehetséggel nem tudod kideríteni, mit ítéltek ellened? (ettől én nyugodtan fogok aluszikálni a hét végén)
Az árverezés nem meglepetés, hisz ez egyenes következménye a nemfizetett tartozásoknak.
A kedvesü-ből "illető" lett a titulus...
Itélethírdetéskor akkora volt a zajongás (...), hogy nemigen hallotta mi is az itélet, de azért gyorsan megfellebezte...
Ugyan má', elutazik többszáz kilométert a saját itélethírdetésére oszt ne hegyezné a fülét?...
Ködösít.
Mivel jutalmazott a bíróság?
Mi az újabb érdekesség kedvesü.-ről?
Igen, igen, tessék most már elárulni!!
llenarth, látod mekkora az érdeklődés?!
Két kérdésre várjuk a választ:
Mivel jutalmazott a bíróság?
Mi az újabb érdekesség kedvesü.-ről?
... ellopja más levelét...
Szerintem meg házasságon kívül született gyereke van.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02