Jogi képviselő

lajcsó # 2013.05.25. 11:15

Még annyit szeretnék hozzáfűzni Egyjogász írásához, hogy a károkozónak abszolút semmi köze ahhoz, hogy a károsult mire költi a kártérítés összegét.

Egyjogász # 2013.05.25. 09:22

Ja, azt meg még bónusz tanulságként írom, hogy a héten volt egy tárgyalásom, ahol az alperes elkezdett szövegelni, hogy milyen szemét vagyok, mert a tartozása késedelmes megfizetése miatt kamatot is kérek.

Mivel a hatályos törvényeken alapuló jogi érvelés helyett (aminek egy bírósági tárgyaláson helye van) te is általában a törvényeket szoktad kritizálni, idézem a bíró válaszát:

"Ha alperes a Polgári Törvénykönyv hatályos szabályait akarja kritizálni, akkor fáradjon át a Parlament elé, vegyen egy megafont, és ott tegye.
Ez itt bíróság, így ha nem adja elő, hogy a Ptk. 301. § szabályaival szemben miért tartja alaptalannak a késedelmi kamat követelést, és felperest sértegeti, akkor megbírságolom."

Egyjogász # 2013.05.25. 09:13

Még egyszer (szerintem tök fölöslegesen, de optimista típus vagyok) leírom:

Kártérítést nem az követelhet, akinek adóssága van (hogy abból megtéríthesse az adósságát), hanem akinek más jogellenesen kárt okozott.
Úgyhogy kártérítést követelhet multimilliomos is, meg banki adós is, a kártérítés iránti igény (és annak jogossága) nem a károsult anyagi helyzetétől függ.

Azt a törvény mondja ki, hogy akit személyhez fűződő jogában megsértenek kártérítést követelhet a polgári jogi felelősség szabályai szerint.

Így az ügyvéded nem azért követel kártérítést, mert adóssága van, hanem mert megsértetted a személyhez fűződő jogait. Azt hogy ez az igény jogos-e, és összegszerűen mennyit tart megalapozottnak (tekintve, hogy nem vagyoni kárigényről van szó) a bíróság dönti el.

Az pedig szintén törvény, hogy a pervesztes fél a pernyertesnek a perindítással kapcsolatos mindennemű költségeit köteles megtéríteni - igen, a benzinköltségét is, meg a parkolócédulája árát is.
Ez is független attól, hogy a pernyertes multimilliomos-e, hajléktalan-e, vagy banki adós-e.

Úgyhogy az ügyvéded a kárigényt nem azért érvényesíti, hogy az adósságát kifizesd, hanem mert személyiségi jogának megsértésével kárt okoztál neki, a perköltséget meg azért, mert a kárigényét nem fizetted meg önként és emiatt pert kellett indítania.

Nagyon egyszerű a képlet, az ügyvédednek lehetne 1 milliárd forint adóssága, ha nem kezdesz bele abba, amit műveltél, és nem sérted meg a személyiségi jogait, semmilyen kárigénye nem lehetne veled szemben.

wers # 2013.05.24. 08:17

nem akarok tippet adni a kedvesü-nek. de még tárgyalások napján kieső munkaidejét is térítetthetné

lajcsó # 2013.05.24. 07:59

Hiába kapálódzol, az ellenfeled valamennyi igénye jogos. Legfeljebb - majd a tárgyaláson - az általad fizetendő kártérítés összegszerűségén lehet vitatkozni.

monalisa1 # 2013.05.23. 21:36

Tehát folyt.köv. az 5 m Ft és tsa ügyében, szoríthatunk tovább neki...

Sherlock # 2013.05.23. 20:27

Az bírósági meghagyás.

Egyjogász # 2013.05.23. 13:36

"vagy csak az ragad meg ami a céljaid eléréshez szükséges?"

Az se.....:)

wers # 2013.05.23. 12:10

A fizetési meghagyás hogyan és mikor került a képpe? És miért?

lajcsó # 2013.05.23. 12:08

"Tehát ha per lesz, akkor fizetnem kell valami illetéket?Mintha ilyet olvastam volna valahol."
Egyáltalán odafigyelsz arra amit itt írogatunk neked, vagy csak az ragad meg ami a céljaid eléréshez szükséges?
Erre a kérdésre korábban pontos választ kaptál, még a konkrét összeget is meghatározták. Vedd a fáradtságot és lapozz vissza!

wers # 2013.05.23. 09:44

Pedig annyira igyekszem követni az eseményeket, de elvesztettem a fonalat.
Minta 100 oldalt előre lapoztam volna a könyvben.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.05.23. 09:38

Beszélsz össze-vissza. Korábban szó sem volt fizetési meghagyásról. Arról volt szó, hogy nem adtál elő írásbeli védekezést, és elmulasztottad az első tárgyalást.

wers # 2013.05.23. 06:55

llenarth, te tűntél el, és titklod, milyen büntit kaptál

monalisa1 # 2013.05.22. 20:01

Veled együtt várjuk az itéletet addig aktuálisan nemigen van mit.

lajcsó # 2013.05.19. 07:54

"A T.Bíróság felhívta a figyelmemet, hogy kedvesü. akár hetente feljelenthet, és akkor duplázódik a bünti.(Ami nem tudom mi.Börtön lehet?Próbára bocsájtva?" A te esetedben a "büntike" szabadságvesztés, közérdekű munka vagy pénzbüntetés lehet. Tehát - újabb bűnelkövetés esetén - ezek duplázódhatnak.

Sherlock # 2013.05.18. 07:42

A kedvesü azért nem fellebbezett, mert gondolta hogy úgyis folytatod a blogolást, a polgári per lezárultáig biztosan és akkor próbaidő alatti bűnismétlés miatt újra megmérnek. Bár igaza van lajcsónak, te is jobban jártál volna ha nem fellebbezel - mondjuk még visszavonhatod.

lajcsó # 2013.05.17. 08:31

"Lehet, hogy börtönt kaptam?" Nem is örülnél neki? Móka, kacagás, wellness, unga-bunga stb. Csupa jó dolgok várnának rád a "kóterban".

lajcsó # 2013.05.17. 08:22

Ha csupán próbára bocsátást kaptál nem biztos, hogy okos dolog volt a fellebbezés. A próbaidő ugyanis az ítélet jogerőre emelkedésekor kezdődik. A fellebbezéssel elmegy kb. 6 hónap vagy még több. Ekkor - fellebbezés hiányában - már legalább a próbaidő felénél tartanál, viszont helybenhagyó ítélet esetén a próbaidő az elbírálást követően (kb. 6 hónappal később) kezdődik.
De az is lehet, hogy felment a Törvényszék.
Ennek szerintem nagyon minimális az esélye.

wers # 2013.05.17. 08:11

hát, az én kíváncsiságom kielégítetlen maradt, de sebaj. Ekkora nyomozótehetséggel nem tudod kideríteni, mit ítéltek ellened? (ettől én nyugodtan fogok aluszikálni a hét végén)
Az árverezés nem meglepetés, hisz ez egyenes következménye a nemfizetett tartozásoknak.

monalisa1 # 2013.05.17. 08:04

A kedvesü-ből "illető" lett a titulus...

monalisa1 # 2013.05.17. 08:00

Itélethírdetéskor akkora volt a zajongás (...), hogy nemigen hallotta mi is az itélet, de azért gyorsan megfellebezte...

Ugyan má', elutazik többszáz kilométert a saját itélethírdetésére oszt ne hegyezné a fülét?...

Ködösít.

Zizzz # 2013.05.17. 07:18

Mivel jutalmazott a bíróság?
Mi az újabb érdekesség kedvesü.-ről?

Igen, igen, tessék most már elárulni!!

wers # 2013.05.17. 06:13

llenarth, látod mekkora az érdeklődés?!
Két kérdésre várjuk a választ:
Mivel jutalmazott a bíróság?
Mi az újabb érdekesség kedvesü.-ről?

monalisa1 # 2013.05.16. 20:27

... ellopja más levelét...

Sherlock # 2013.05.16. 19:19

Szerintem meg házasságon kívül született gyereke van.