Előlegként felvett pénz visszakövetelése.

Lipol # 2013.01.28. 12:41

Tisztelt Fórumozók!

Tanácsot szeretnék kérni a pénzem visszaszerzéséhez.

Történetem dióhéjban:
Még tavaly megrendeltem néhány nyílászárót egy kft-től, mellyel egyszer már csináltattam ablakcserét 2009-ben. Akkor nagyon meg voltam elégedve velük, ezért nem is kerestem mást, hanem e-mail-ben rákérdeztem foglalkoznak-e még nyílászárók cseréjével. Jött a válasz: "persze, természetesen, mire volna szükségem”. Majd következett az egyeztetés, felmérés stb. A megrendelőt elküldte e-mail-ben, én aláírtam, ő visszaküldte a kft bélyegzőjével és aláírásával ellátva, majd befizettem a számlájára az előleget. (Megjegyzem a 2009-ben történt megrendelésemnek ugyanez volt a menete. Számlát 2009-ben is csak az ablakok beépítése után kaptam, gondoltam most is úgy lesz. Számlám tehát nincs róla, csak a banknál feladott pénztári befizetési bizonylat, melyen szerepel a neve, szla. száma és az összeg, amit befizettem.)

2012. nov. 7-én elküldtem bankszámlájára az előleget, ezután telefonos megkeresésemre közölte, hogy megérkezett az összeg nov. 9-én. A megrendelőn szállítási határidőnek 5-6 hét van feltűntetve.

December 11-én beszéltem vele telefonon, akkor azt mondta, hogy 19-én hívjam, mert vagy meglesznek az ablakok 22-éig, vagy csak január 7-e után. Itt még türelmes voltam - hiába kifutottunk a határidőből –, mivel egyszer már meg voltam elégedve vele, megbíztam benne. Jóhiszemű voltam, gondoltam: karácsony, új év első hete, szabadságolás stb.

2013. jan. 11-én - miután hiába vártam, hogy jelentkezzen -, telefonon hívtam többször is, de sosem vette fel, az üzenetrögzítőn hagyott üzenetemre nem reagált. Ezután e-mail-ben is megkerestem, de erre sem kaptam tőle választ. Majd elkezdtem keresgélni a neten a kft után. Megtudtam, hogy kényszer-végelszámolást rendeltek el ellene 2011. június 29-én, majd 2012. november 6-án végrehajtást. Tehát amikor én befizettem bankszámlájára az előleget az egy nappal a végrehajtás elrendelése előtt volt. (Valószínűsítem, tehát hogy ő már tisztában volt a pénz felvételekor, vagy talán már a felméréskor is azzal, hogy ebből a megrendelésből nekem nem lesz nyílászáróm.)

Több kérdésem is felmerült az ügyben:

1. Végelszámolás alatt levő kft használhat-e olyan bélyegzőt, amelyen nincs feltüntetve, hogy végelszámolás alatt van?
2.Egyáltalán működhet-e tovább a kft?
3.Elegendő bizonyíték-e a pénzem visszaköveteléséhez az aláírt és bélyegzővel ellátott megredelő, és a banki pénztári befizetési bizonylat?
4. Tegyek-e feljelentést a rendőrségen csalás miatt?
5. Hogyan követelhetem vissza a pénzem minél előbb?

A válaszokat előre is köszönöm.

Lipol # 2013.01.26. 13:39

Tisztelt Fórumozók!

Tanácsot szeretnék kérni a pénzem visszaszerzéséhez.

Történetem dióhéjban:
Még tavaly megrendeltem néhány nyílászárót egy kft-től, mellyel egyszer már csináltattam ablakcserét 2009-ben. Akkor nagyon meg voltam elégedve velük, ezért nem is kerestem mást, hanem e-mail-ben rákérdeztem foglalkoznak-e még nyílászárók cseréjével. Jött a válasz: "persze, természetesen, mire volna szükségem”. Majd következett az egyeztetés, felmérés stb. A megrendelőt elküldte e-mail-ben, én aláírtam, ő visszaküldte a kft bélyegzőjével és aláírásával ellátva, majd befizettem a számlájára az előleget. (Megjegyzem a 2009-ben történt megrendelésemnek ugyanez volt a menete. Számlát 2009-ben is csak az ablakok beépítése után kaptam, gondoltam most is úgy lesz. Számlám tehát nincs róla, csak a banknál feladott pénztári befizetési bizonylat, melyen szerepel a neve, szla. száma és az összeg, amit befizettem.)

2012. nov. 7-én elküldtem bankszámlájára az előleget, ezután telefonos megkeresésemre közölte, hogy megérkezett az összeg nov. 9-én. A megrendelőn szállítási határidőnek 5-6 hét van feltűntetve.

December 11-én beszéltem vele telefonon, akkor azt mondta, hogy 19-én hívjam, mert vagy meglesznek az ablakok 22-éig, vagy csak január 7-e után. Itt még türelmes voltam - hiába kifutottunk a határidőből –, mivel egyszer már meg voltam elégedve vele, megbíztam benne. Jóhiszemű voltam, gondoltam: karácsony, új év első hete, szabadságolás stb.

2013. jan. 11-én - miután hiába vártam, hogy jelentkezzen -, telefonon hívtam többször is, de sosem vette fel, az üzenetrögzítőn hagyott üzenetemre nem reagált. Ezután e-mail-ben is megkerestem, de erre sem kaptam tőle választ. Majd elkezdtem keresgélni a neten a kft után. Megtudtam, hogy kényszer-végelszámolást rendeltek el ellene 2011. június 29-én, majd 2012. november 6-án végrehajtást. Tehát amikor én befizettem bankszámlájára az előleget az egy nappal a végrehajtás elrendelése előtt volt. (Valószínűsítem, tehát hogy ő már tisztában volt a pénz felvételekor, vagy talán már a felméréskor is azzal, hogy ebből a megrendelésből nekem nem lesz nyílászáróm.)

Több kérdésem is felmerült az ügyben:

1. Végelszámolás alatt levő kft használhat-e olyan bélyegzőt, amelyen nincs feltüntetve, hogy végelszámolás alatt van?
2.Egyáltalán működhet-e tovább a kft?
3.Elegendő bizonyíték-e a pénzem visszaköveteléséhez az aláírt és bélyegzővel ellátott megredelő, és a banki pénztári befizetési bizonylat?
4. Tegyek-e feljelentést a rendőrségen csalás miatt?
5. Hogyan követelhetem vissza a pénzem minél előbb?

A válaszokat előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.12.21. 18:06

Hatósági? Talán inkább bírósági. Sürgősen keress meg egy ügyvédet, bár félő, hogy már az is késő.

Mátyás Király # 2012.12.21. 17:30

...azon nem lehet küldeni csatolmányt.

Mátyás Király # 2012.12.21. 17:20

Látok itt egy e-mail-t arra átküldöm.
A titoktartásra figyelemmel.

Mátyás Király # 2012.12.21. 17:17

Erre a papírra az van irva, hogy

FELSZÓLÍTÁS TARTOZÁS RENDEZÉSÉRE.

Végrehajtói iroda.Önálló hatósági végrehajtó.
A nevét nem irom ki...xy.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.12.21. 17:16

Mi az a "behajtási papír"?

Mátyás Király # 2012.12.21. 17:09

Kovács_Béla_Sándor-nak.:

Már egy behajtási papirt küldtek. Arra van írva a 15 nap amit ma vettem át és azon jan.2-a van végleges határidő írva.

Mátyás Király # 2012.12.21. 17:07

S.O.S.2012.dec.21.

S.O.S.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.12.21. 17:03

Miután engem még az a közjegyző nem hallgatott meg
Nem is fog. Ha úgy gondolod, nem tartozol, mondj ellent. De az rajta is van a meghagyáson.

Mátyás Király # 2012.12.21. 16:18

Vállalkozó voltam anno 2 évvel ez előtt. A vállalkozásomat már azóta megszüntettem.
Az idő vége felé vállaltam egy lakásfelújítást. Kaptam kézbe kettő millió Ft-ot. Azt mondták ebből kellene kihozni valahogy. Elvállaltam. Tanúk előtt vettem át.
Majd ( ez egy két szobás, erkélyes lakás, konyha,fürdőszoba, előszoba, előtér, egy első emeleti bérlakás). Mit kellett csinálni?
Mindkét szobában a meglévő padlószőnyeget kellett felszedni...(nem kis munka volt) és annak a helyére laminált padlót kellett lerakni.Természetesen előtte kiegyenlítővel felönteni. Kérte a tulaj, hogy újra kell az összes villamoshálózatot a falban cserélni és úgy lettek a dug aljak beszerelve, ahogy kérte és annyi. vill.kapcsolókat is cserélni kellett. Beltéri ajtót is cserélni kellett.Újra kellett festeni mindkét szobát.
Új radiátorokat kellett beszerelni minden helységbe.A Konyhában szintén új burkolat került az aljzatra is és a falra is.Ezen kívül új konyhabútor. Az előszobában a gardrób szekrények is ki lettek cserélve.A konyhába és a fürdőszobába csúszásgátló burkolat lett lerakva plusz festés és az előszobában is. A fürdőszobában olyan kialakítás lett szükséges, hogy a meglévő kádat ki kellett venni, és zuhanyfülkének a helyét kellett kialakítani úgy, hogy nem volt szabad megemelni a zuhanytálca alját csak nagyon minimálisan, hogy ne kelljen fel/belépni fürdéskor.
Ehhez természetesen meg kellett bontani még a csőcsatornát is, ami a házban egy helyen megy a földszinttől felfelé. Tehát az első emeleti részen ki kellett vésni és odacsatlakozni. Az új villamoshálózat kialakítása után egy új dobozt kellett megtervezni az automatáknak.
A WC is újra lett csempézve és új ülőke és tartály lett beszerelve oda is. Mellette új álló papírtartóval.A fürdőszobában új helyen kellett kialakítani egy mosdó kagyló helyét is. Oda is új mosdókagyló került és alá a porcelán tartóval.
Hogy a fent leírt munkák mennyi utánajárást, benzint igényeltek, azt már nem is mondom, el lehet képzelni.
Teljesen természetes, hogy nem igazán volt elég rá a pénz, hiába bíztam annyira benne. Egy napon, amikor elfogyott a pénz, kértem még négyszázezret.Kellett, mert az embereknek a felét fizettem ki a munkabérnek és még kellett hozzá, hogy befejezzük a munkát. Ám ekkor a tulajnak a lánya (hogy is mondjam, hogy ne legyen bántó) elkezdett hisztizni, hogy de akkor is hozzam ki annyiból, amennyiben megállapodtunk, Őt nem érdekli semmi...stb. Ám napokon belül leállított engem és azt mondta na majd Ő megmutatja, hogy majd Ő befejezi...stb. Nos nem sokat kellett befejeznie, hiszen már csak a gardrob és s zuhanykabin nem volt beszerelve és a végén a festés.
Ezek után követel tőlem másfél millió forintot, hogy fizessem vissza. Ezt már közjegyző előtt is elindította. úgy, hogy már a behajtóktól jött 15 napos határidő.
A kérdésem a következő volna.
Miután engem még az a közjegyző nem hallgatott meg mit tehetek ilyen rövid határidővel?
Bizonyítani nem tudom már,hogy hol mennyit fizettem a megvett eszközökért. Amiket megvettem ott volt előtte és el is ismerte. Ám ez a bibi, hogy mindennek vitatja az árát.
Hogy bizonyíthatom be, hogy bizony nem követelhet tőlem ennyi pénzt a fenti elvégzett munkák és a megvásárolt eszközök után. A munkadijak felét is kifizettem már akkor.
Szerinte ennyivel tartozok neki.
Ha nem tudják rajtam behajtani börtönbe visznek? vagy mi lehet ennek a vége? Nyugdijas vagyok. Nyugdijam 28500Ft. Mert kb. 2500Ft-ot vonnak belőle.
Kérem segítsenek, hogyan és mit kell ilyenkor tennem?
Mi lehet e vége ennek?
S.O.S.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.06.19. 06:21

Ha megtagadta a teljesítést, akkor ő szegett szerződést. De azt bizonyítani is kell, ha vitatja.

Apuka77 # 2011.06.18. 19:01

A vállalkozó közölte hogy nem tudja teljesíteni, mert az anyagra átvett pénz nincs a birtokában. A többszöri határidő módosítása folyamatosan csúszott és egyiket sem tartotta be. A kivitelezésre közel másfél hónapot vártam hiába. És mivel az én vállalási határidőm lejárt, kénytelen vagyok megcsináltatni más vállalkozóval, úgy hogy saját költségen finanszírozom meg a szükséges anyagokat.
Milyen kár érhette itt a vállalkozót?
Természetesen az elvégzett kb 10%-nyi munka anyag és munkadíj költségét a felvett előlegből levonva kértem vissza a pénzt. Úgy gondolom részemről meglehetősen méltányos hozzáállás.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.06.18. 05:39

Első soron teljesítést követelhetsz, nem pénzt. El is állhatsz, de akkor meg kell térítened a vállalkozónak a kárát.

Apuka77 # 2011.06.18. 00:09

Olyan helyzetbe kerültem, hogy a közelben lakó, és munkával éppen nem rendelkező unokatestvéremet bíztam meg az általam elvállalt munka egy részének elkészítésére.
Mivel sürgős volt, gyorsan át is adtam neki az anyagelőleget, illetve a munkadíj egy részét. A pénzt egy kézzel írott két soros átvételi elismervény ellenében vette át. (390ezer Ft-ot) Szerződés megírását nem tartottam fontosnak, hiszen kb. 4 napos munkáról volt szó. Számla ellenében, a munka elvégzése után szándékoztam volna kifizetni a fennmaradó összeget.
A munka csak nem készült el, nekiállt, mondhatni közel 10%-át elvégezte, majd különböző okokra hivatkozva kitolta a határidőket.
Közben küldött egy szerződést, hogy írjam alá, de abban alap adatok és határidők (2012-es dátumok)nem stimmeltek, így azt nem is írtam alá. Felszólítottam hogy a mivel a munkát nem végezte el, és semmiféle számlát nem tudott felmutatni arról hogy anyagot vásárolt volna, kértem hogy az átvett pénzt szolgáltassa vissza, és felejtse el a megrendelést.
Megjegyzem a menet közben még 40ezer Ft-ot kért, amiről nincs átvételi elismervény.
Összefoglalva...
Átvett 430ezer forintot, ebből 390ezer forintról van egy átvételi elismervényem, és nem hajlandó a pénzt visszaszolgáltatni. A telefont nem veszi fel, nem tudom elérni.
Nekem a munkám határideje lejárt, és a hiányzó pénz miatt nem tudtam befejezni.
Kérdésem az lenne, hogy milyen úton juthatok a pénzemhez, illetve érvényesíthetek-e vele szemben valamilyen kártérítést a késedelmem miatt?
Köszönöm.