Magán fogorvos vs szerzői jog vs. beteg jog

ria20 # 2011.10.20. 12:37

Anno, mikor kiszerettem volna kérni a gipszmintát az arcomba röhögve közölte a fogorvos,hogy azt nem őrzik meg,ELDOBJÁK!Semmilyen bizonyítékot nem tudtam megszerezni az igazam bizonyításához!!Szerintem sok embernek szüksége lenne megtudni már végre,hogy milyen jogaink vannak a fogorvosokkkal szemben!Valaki felvilágosíthatná már a betegeket!!!

C a s a b l a n c a # 2011.10.10. 12:16

Vásárlók könyvét legfeljebb kereskedelmi egységekben találni, a fogorvosi rendelő nem piac...

Az orvost a kamaránál, illetve a betegjogi képviselőnél lehet panaszolni.

Esetleg a sajtóban egy ügyes újságíró megszellőztetheti a sztorit...

Nem adott számlát? Akkor NAV.

kkrisz525 # 2011.10.09. 12:11

kössziiii.. :))))

HA esetleg még valaki szeretne hozzászólni vagy ha még esetleg valakinek eszébe jut valami ezzel kapcsolatosan azt szívesen venném!

Ui:
Ha nagyon makacskodna, akkor jól tudom, hogy ilyen esetben a betegjogi képviselőhöz és vagy az ÁNTSZ-hez lehet (=kell) fordulni, miután az illetőt a NAV-hoz bejelentették számviteli rend megsértése miatt ? :))))

Tudja valaki azt hogy ha nincs kifüggesztve a rendelőjében sehol a panaszkönyv (vásárlók könyve) és az a hely ahol panaszt lehet tenni az milyen törvényt sért?

(na nem mintha fel akarnám nyomni, csak a fogorvos felé intézett jövőjét szeretném felvázolni nagy vonalakban, abban az esetben ha nagyon cseszekedne velem) :))))

Köszi még egyszer!

hunfrakk # 2011.10.09. 11:56

így van, ahogy Guba mondja

/a fogorvos itt bukni fog/

guba # 2011.10.09. 11:47

A gipszmintának, meg a röntgenfelvételnek semmi köze a szerzői művekhez, a kezelési lapnak még kevésbé. Köteles kiadni.

kkrisz525 # 2011.10.09. 11:41

Magán fogorvos 400 ezerért: szerzői jogi védelem vs. beteg jog és a felelősségvállalás hol marad?

Sziasztok!

Kérem aki tud segítsen.

A történet röviden:

28 éves vagyok, fogszabályzás céljából kerestem egy magánorvost kb 3 évvel ezelőtt. Most - mivel nem vagyok megelégedve a munkájával, és van vitatott kérdéseink- ezért szerettem volna egy másik magán fogorvossal is konzultálni, de ehhez ki kellene kérnem a :

• gipszmintát
  • rtg-t
  • kezelési tervet és a
  • kezelési lapot.

Mikor ezt felvetettem a jelenlegi fogorvosomnak ő - miközben kiverte a hiszti- ez komoly - azt közölte velem hogy nem köteles kiadni azokat. (Viszont a másik fogorvos meg látni szeretné ezeket a doksikat)

Utánanéztem az 1997. CLIV betegjogi törvényben, és találtam egy ilyen bekezdést:

"24§(2)Az egészségügyi dokumentációval az egészségügyi szolgáltató, az abban szereplő adattal a beteg rendelkezik.
...
(3) A beteg jogosult
...

1. az egészségügyi dokumentációba betekinteni, valamint azokról saját költségére másolatot kapni"

Tehát jogom van nemcsak kikérni hanem azokat megkapni?
És hogy most akkor ezek alapján ő megtévesztett? Tehát a tájékoztatáshoz való beteg jogom is (már többször) sérült?

Amúgy más forrásból azt az infót kaptam, hogy ilyen esetben, mikor a fogorvos elcsesz valamit és nem akar érte felelősséget vállalni, akkor nyugodtan mondhatja, hogy az vagy szellemi termék, és vagy szerzői jogi védelem miatt alatt áll, és ezért nem kötelezheti senki hogy kiadja a gipszmintát, rtg-t és a többi eü dokumentációt????

Igen ám de ha az szellemi termék akkor azt ő 3 évvel ezelőtt áruba bocsátotta és azt én 3 évvel ezelőtt pedig megvásároltam ( kifizettem), ha meg a szerzői jogi védelemere hivatkozna, azzal sem, menne semmire, mert

1. a gipszminta és az rtg kezelési lap RÓLAM készült egy bevett eljárással, amihez ő semmilyen egyéni -plusz - munkát nem adott, nemde?
  2. a szerzői jogi védelem alá esik pl a szakdologozat is, nemde? abba is bárki belenézhet és végigolvashatja, vagy pl ha egy cd/dvd-t veszünk azt is megnézhetjük, meghallgathatjuk, nemde?

Max a kezelési terv (mit akart csinálni, mérföldkövek..stb) az egyetlen doksi amit visszatarthat, vagy rosszul gondolom?

Tudnátok segíteni, hogy kész érvekkel még hogyan vehetném rá az ügymenet - viszonylag BÉKÉS - lezárására? Hiszen fizettem kb 400.000 Ft-ot (persze számlát nem adott) és most úgy néz ki hogy a saját munkáját is letagadja ( hosszú történet), így most fizettem egy rakat pénzt a semmiért, ráadásul tönkretett jó pár fogat...

légyszííííí segítsetek, merre induljak...