árvasági ellátás

monalisa1 # 2009.01.31. 17:08

Kedves Szassza!

Hétvége van (...) sokan nincsenek gép közelében, legalább is napközben, tehát türelem.

Addig is míg érdemi választ kapsz, javaslom olvasd vissza ezt a topicot., mások esetéből és a válaszokból sokat lehet tanulni, hasznosítani. (Esetleg a problémádra meg is találod a megoldást.)

Szassza # 2009.01.31. 17:02

Köszi előre is válaszokat a gyertya nem tudjátok h mikor tud válaszolni? mert addig ha ez ok akkor kell megfelelő sulit keresnem.De szerintetek ez nem akadály hogy van már egy szakmám?És szeretnék még egyett napalin?Vagy érettségit.

monalisa1 # 2009.01.31. 16:30

Szassza

Várd meg míg gyertya válaszol, árvaellátási stb. dolgokban ő a hozzáértő.

monalisa1 # 2009.01.31. 16:26

tecbnoboy19

Ha az oktatási intézmény félévenként igazolást ad arról, hogy a tanulmányokat megfelelően végzed, akkor vélem nincs akadálya a megjelölt állami támogatás további igénylésének.

(Vártam míg esetleg valaki hozzáértő érdemi választ ad, a magamé csak mint laikusi hozzászólás.)

Monalisa1

Szassza # 2009.01.31. 12:42

Sziasztok!

Én is a segitségeteket szeretném kérni amennyiben lehet 21 éves vagyok édesapám 2004 ben hunyt el édesanyám 2007 ben.Én 1995-2003 ig általános isokába jártam,Majd 2003 ban megkezdetem a középiskolai tanulmányomat amit 2004 ben befejeztem a 9.osztállyal.Ugye mint emlitettem 2004ben meg halt édesapám és nem tanultam tovább ott hagytam az iskolát.Elmentem dolgozni persze sehova nem vettek fel bejelentve mert kiskoru voltam.Teltek az évek és 2007ben meghalt anyum is én regisztrált munkanélküli lettem és kaptam egy lehetőséget hogy letegyek egy eladoi szakmát éltem a lehetőséggel elvégeztem esti tagozaton.Az lenne a kérdésem ha most szeretnék leérettségizni vagy egy másik nappali tagozatos szakmát csinálni mert ezzela másik szakmával nem tudok elhelyezkedni akkor igényelhetném a szüleim után az árva ellátást?Nagyon fontos lenne irjatok vissza aki tud erről valamit.Azért kérdem hogy kaphatom e az ellátást , mert megszakitottam a tanulmányaimat:(Igy jár e?Előre is köszönöm!

technoboy19 # 2009.01.30. 10:58

Helló!

Én azt szeretném kérdezni, mivel most egyéni tanrenddel tanulok, ez azt jelenti, hogy csak a vizsgákra kell elmenni félévenként és otthon tanulok rá,
viszont ezt az iskolával intéztem el,mármint h egyéni tanrendes legyek, hivatalosan nappali tagozatos diák vagyok
dolgozhatok- e főállásban anélkül h elvennék az árvaellátást illetve a családi pótlékot...

köszönöm előre is a segitséget

Astral # 2009.01.29. 22:13

Kedves Gyertya!

Köszönöm szépen a válaszát!

Valójában azért tettem fel itt és ily módon a kérdéseimet, mert pont egy ilyen keresgélés alkalmával találtam ezt az oldalt és pont, hogy a topicot visszaolvasva figyeltem fel Önre, aki akkor is türelmesen és segítőkészen válaszolt, ha már a kérdés elhangzott korábban is!

Örülök, hogy vannak még segítőkész emberek, akik mellőzik a kioktató hangvételt, és zokszó nélkül segítenek.

Pár rövid kérdésem volt, nem hiszem, hogy nagy áldozat válaszolni rá, nekem mégis sokat jelent!

Még egyszer köszönöm Gyertya a válaszát!
Minden jót kívánok: A

gyertya # 2009.01.29. 16:19

Astral

Az árvaellátás összege az elhunyt nyugdíjának 30 %-a, fegyveres jogszerző esetén 36 %-a. Amennyiben az életben lévő szülője rokkant 60, illetve 72 %.
Az ellátásra az igény visszamenőleg 6 hónapra érvényesíthető.
Segély a társadalombiztosítás rendszerében nem rendszeres, meghatározott események bekövetkezésekor adható.
Próbálja meg a polgármesteri hivatalt, talán tudnak segíteni, lakásfenntartási, közüzemi díj támogatással.
Az pedig, hogy Öntől mi elvárható azt az élet úgyis alakítja, ha nem fogja bírni anyagilag kénytelen lesz nem nappali tagozaton folytatni a tanulmányait.

Minden jót: Gy

monalisa1 # 2009.01.29. 16:03

Ha a Google keresőbe beírod az "árvaellását" és azt követően a "szociális segélyezés" címszavakat sok találat jelenik meg - olvashatsz.

monalisa1 # 2009.01.29. 15:56

Nézd, egyes szakok kivételével szinte mindent lehet tanulni levelező tagozaton is - akár. Tehát tessék majd meggyőzni a bírót, hogy te miért csak és kizárólag nappalin tudsz tanulni, és ezért nincs lehetőséged több-kevesebb privát jövedelemre szert tenni. (Szerintem vagy-vagy hogy elfogadja-e a választ vagy sem, de ez itt magánvélemény.)

A segély nem visszamenőleges hanem eseti, alkalmi.

Az árvasági ellátás is valószínűleg a kérelem beadásától. (Nincs ok amiért a kifizetés elmaradt, mármint azon túlmenően, hogy a kérelem nem volt előterjesztve...)

A pereskedés helyett próbálj az édesanyáddal beszélni hogy a továbbaikban segítsen, támogasson., lehet hogy többet elérsz és hamarább mintsem egy esetlegesen elmérgesedő pereskedés árán.

Astral # 2009.01.29. 13:49

Elvárható, ebben valami... csakhogy egyrészt nappali tagozat mellett nem tudok fix munkákat vállalni, csak alkalmit... másrészt pedig egyedül maradtam egy kertes családi házban, amit korántsem olcsó mulatság fenntartani... és mellesleg ez a ház jogilag csak negyedrészt az enyém, mégis a teljes költsége rám hárul valamint nekem el kell majd innen költöznöm.

Visszaolvastam egy ideig, csakhogy például arra nem találtam még választ, hogy visszamenőleg mennyi időre adják meg a segélyt.

Egyéb körökben is kérdezősködtem, de eltérő válaszokat kaptam.

Talán nem oly nagy bűn, hogy feltettem külön a kérdéseimet, hogy egységes választ illetve képet kapjak, hogy mire számítsak.

De azért köszönöm, üdv: A

monalisa1 # 2009.01.29. 12:09

A nappali tagozaton folytatott tanulmányok befejezéséig un. felnőttartás címén pert kezdeményezhetsz édesanyád ellen a bíróságon. (A keresetet add be mielőbb, szinte már tegnap...)

Egy gyermek esetében 15-25% a t.díj, bár egy nagykorútól már elvárható, hogy többé-kevésbé gondoskodjon magáról.

Az árvajáradék elvileg a 27. életév betöltéséig jár ill. adható, kérelmezd ezt is mielőbb.

Eseti segély iránti kérelem a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságtól és/vagy a helyi önkormányzattól.

És még a következő: ha visszaolvasod ezt a topicot, mások esetéből és a hozzáértők válaszaiból sokat lehet tanulni, hasznosítani.

Kívánok minden jót!

Monalisa
laikus hozzászóló

Astral # 2009.01.29. 09:25

Kedves Fórumozók!

9 hónapja meghalt az édesapám, így egyedül maradtam. Édesanyám nem támogat anyagilag, sok éve elváltak már, én Apa nélkül most egyedül élek. 21 éves nappali tagozatos egyetemista vagyok, jövedelemmel nem rendelkezem.

A kérdésem elsősorban az lenne, hogy visszamenőleg is megkapom az árvaságit?

Mekkora összegre lehet számítani havonta? ( Apa már nyugdíjas volt és elég jó nyugdíja volt )

A fenti körülmények alapján jogosult lehetek esetleg egyéb segélyre, támogatásra is?

A választ előre is köszönöm: A

trixie # 2009.01.27. 09:55

Nagyon szépen köszönöm!
Üdv: trixie

gyertya # 2009.01.27. 08:46

trixie

Az árvaellátásra való jogosultság nem szűnik meg, amennyiben viszont Ön két árvaellátásra jogosult gyermek eltartása jogcímen özvegyi nyugdíjban részesül és nem korbetöltött, akkor az özvegyi nyugdíjra való jogosultsága megszűnik a házasságkötéssel.

trixie # 2009.01.27. 08:14

Sziasztok!
Segítségetekre lenne szükségem! A férjem 2003-ban meghalt, két kislánynak kapom az árvaságit. Kérdésem, hogyha újra férjhez megyek, akkor is ugyanúgy jár nekik? Előre is köszi!

zsuzsuka8917 # 2008.12.15. 19:56

Valaki segítsen nekem!Elszeretnék költözni otthonról egy másik városba aébérletbe nappali tagozaton tanulok és az egyik rokonnal mennék albérletbe az árvaságit és a családi pótlékot attól még kapom vagy nem??

gyertya # 2008.12.15. 11:24

Zsuzsi2008

Az árvaellátás 25. életév betöltéséig jár, ha a jogosító feltételek fennállnak. Nincs jelentősége, hogy hányadik diplomáját szerzi az árva, ha megfelel a feltételeknek, folyósítható az ellátás.
A vakok személyi járadéka valóban kizárja a fogyatékossági támogatásra való jogosultságot.

Zsuzsi2008 # 2008.12.15. 10:55

Sziasztok!
Lányom egyetemista, árvaságit kap apukája után.
Most harmadéves, 24 éves. Ha folytatja az egyetemet,
a mesterképzés idejére kaphatja-e tovább az árvaságit?
Ez lesz az első diplomája.

A fiam látássérült, így életkorára tekintet nélkül kapja az árvaságit, és vakok személyi járadékát is kapunk. Fogyatékossági támogatást nem kap.
Én úgy tudom, hogy ezek kizárják, hogy azt is kaphatna.
Jól tudom?
(A gázár támogatásos papíron kérdezik, ugyanis az emelt összegű családi pótlékot, vagy a fogytámot kapunk-e, mintha csak ez lenne a bizonyíték)

Előre is köszi a választ.

Monca73 # 2008.11.19. 16:18

Kedves Fórumozók!
Már három hónapja beadtam a kérelmet méltányossági árvaellátásra. Voltak kint környezettanul­mányon,de annak is már 2 hónapja. Tudja valaki,hogy meddig húzódhat a kérelem elbírálása?

andrea37 # 2008.11.18. 10:04

Kedves Gyertya! Nagyon szépen köszönöm a tájékoztatást.További szép napot. Andrea

gyertya # 2008.11.17. 15:26

andrea37

Vállalhat, az árvaellátás mellett végzett munka nincs korlátozva.

andrea37 # 2008.11.17. 15:15

Kedves Fórumtagok! Tudja - e valaki,hogy az árvasági mellett kiskönyvel vállalhatok -e alkalmi munkát.Vagy esetleg egy telefonszámot tudna -e valaki adni amin felvilágosítást tudnék kapni.Köszönöm szépen előre is a segítséget.Mindenkinek további szép estét

akoos13 # 2008.11.11. 15:54

Gyertya!
Köszönöm a válaszod, folyószámlára kapom az árvaellátásom, akkor valószínűleg az általad leírt 1-2 napos különbséggel megkapom a 13. havi ellátás második felét.

franklin # 2008.11.11. 15:53

„+közben felhívtam az nyugdíjbiztosítást és azt mondták az árvaellátás és az özvegyi nyugdíj hozzátartozói ellátás és így nincs 13. havi ellátás…”
Kizártnak tartom, hogy a nyugdíjbiztosítási igazgatóságnál, vagy a Nyufigban ilyet mondtak volna.

Ezt mondták, még a hölgy zt is hozzátette hogy sajnos...
Biztosan nem az ő területe volt:(

Köszönöm a tájékoztatást! Továbbadom!