árvasági ellátás

gyertya # 2008.11.11. 15:41

Annak akinek az ellátása folyószámlára kerül átutalásra a 11. havi, valamint a 13. havi ellátás 2. részlete és a visszamenőleges emelés 1-2 napos különbséggel kerül átutalásra amennyiben az jár neki. Lakcímre történő utalás esetén pedig egy nyugdíjszelvényen szerepel az előbb felsorolt három tétel. (megj.: Annak akinek az ellátását 2008-ban állapították meg emelés és 13. havi ellátás - néhány kivételtől eltekintve - nem jár. Ezt korábban már részletesen leírtam tessék visszaolvasni.)

+közben felhívtam az nyugdíjbiztosítást és azt mondták az árvaellátás és az özvegyi nyugdíj hozzátartozói ellátás és így nincs 13. havi ellátás…
Kizártnak tartom, hogy a nyugdíjbiztosítási igazgatóságnál, vagy a Nyufigban ilyet mondtak volna.

Üdv: Gy

akoos13 # 2008.11.11. 14:35

Én sem kaptam ma meg a 13 havi árvasági ellátást csak 1 havit.
Ha valaki tudja mondja meg legyen szíves, hogy számíthatok a e többi pénzre?

franklin # 2008.11.11. 14:25

Ma kapták a gyerekek, de csak egy havit. Akkor még várhatjuk a 13-at is? Azt hittem együtt utalják, ha jár.

+közben felhívtam az nyugdíjbiztosítást és azt mondták az árvaellátás és az özvegyi nyugdíj hozzátartozói ellátás és így nincs 13. havi ellátás....

Köszönöm, ha válaszol!

gyertya # 2008.11.11. 14:14

franklin

Árvaellátás és özvegyi nyugdíj után is jár 13. havi nyugdíj meghatározott feltételek szerint.

Minden jót: Gy

franklin # 2008.11.11. 14:10

Árvallátás után jár a 13. havi juttatás is? Fórumon azt olvasom igen, gyakorlatban meg azt hallottam nem. Mi az igazsá? Köszönöm a hozzáértőknek!

+akkor özvegyi nyugdíjra sem jár a +hónap?

kovacskatee # 2008.11.11. 13:37

köszönöm a segítséget:)

gyertya # 2008.11.09. 10:30

cat100

Igazolhatja, de nincs értelme, ugyanis nem a munkaviszony (nem)léte a kizáró, hanem az, hogy esti tagozaton folytat tanulmányokat.
Az árvaellátásra való jogosultság akkor áll(hat) fenn, ha az esti tagozatú tanulmányait nappali oktatás munkarendje szerint szervezett felnőttoktatás keretében folytatja és ezt igazolja a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság felé.

cat100 # 2008.11.09. 09:52

szép napot mindenkinek! remélem tud valaki segíteni nekem! Azt szeretném megkérdezni, hogy én árvasági ellétásban részesültem idáig, de most bevonták, mivel estin tanulok4 Azzal, hogy családi pótlékot kapok igazolhatom azt, hogy nincs munkaviszonyom??? előre is mindenkinek köszönöm, aki válaszol

gittus # 2008.11.08. 11:28

A 25. életévét betöltött, felsőfokú oktatási intézményben tanulmányokat folytató árva árvaellátásának meghosszabbítása kizárólag első alapképzésben, az oklevél megszerzésére irányuló tanulmányok folytatásának idejére - amely nem haladhatja meg az adott alapképzési szakra a képesítési követelményekben rögzített időt - engedélyezhető, legfeljebb a 27. életév betöltéséig.

A 25.év betöltését követően méltányosságból megállapítható az árvaellátás amennyiben az árva a fenti feltételeknek megfelel és a kérelemhez csatolva igazolja a tanulmányait.

A jelenlegi árvaellátást megszüntetik és külön eljárásban kerül sor a méltányosság elbírálására.

üdv

gittus

kovacskatee # 2008.11.08. 10:46

Sziasztok!

Nemrég kaptam egy levelet, hogy mivel december 18-án betöltöm a 25. életévemet, ezért megszüntetik az árvasági ellátást... Még tanulok, nappali tagozaton, alapképzésben, diplomára irányulnak tanulmányaim... Úgy tudtam, hogy ilyenkor 26 éves korig jár árvasági... Valaki tudna ezzel kapcsolatban segíteni,
Előre is köszönöm: kovacskatee

gyertya # 2008.10.07. 10:28

kobmacf

Ha megfelel a jogosító feltételeknek, akkor igen.

kobmacf # 2008.10.07. 10:18

Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hogy én befejeztem egy iskolát (diplomát szereztem) és újra járok nappali tagozaton iskolába, vajon megkapom-e nyárra visszamenőleg a júliusi és augusztusi ellátást, a választ előre is köszönöm!

kriszti211 # 2008.10.02. 14:04

Köszönöm szépen a gyors választ és a segítséget!

gyertya # 2008.10.02. 12:24

kriszti211

Amennyiben nappali tagozatos tanulmányait megkezdte a 2008/2009-es tanévben, de csak októberben módosult az levelező tagozatra, akkor addig az időpontig (hónap, nap) amíg az iskola igazolja, hogy nappali tagozaton folytatott tanulmányokat, az árvaellátás jár.
Szerezzen be egy erről szóló igazolást és küldje be a Nyufighoz. Ne feledje, hogy bejelentési kötelezettsége van, a jogalap nélkül felvett árvaellátást vissza kell fizetni.

Üdv: Gy.

kriszti211 # 2008.10.02. 11:36

Sziasztok!
Olvasgattam ezt a fórumot, és lenne egy problémám. Júniusban megszereztem az első szakmám és nyáron nem kaptam árvaellátást. Szeptembertől nappali tagozatos jogviszonyom volt a pécsi egyetemen. Ettől a hónaptól azonban családi ok miatt levelezőn folytatom a tanulmányaimat. A kérdésem az lenne, hogy szeptemberig jár-e az árvaellátás vagy csak a befelyezett félévre jár?
Előre is köszi: Kriszti

szabtus # 2008.09.26. 18:24

Kedves Gyertya!
Nagyon szépen köszönöm a segítségedet!

gyertya # 2008.09.25. 18:57

kenyelmetlen

A jogalap nélkül felvett árvaellátást célszerű minél hamarabb visszafizetni mert késedelem esetén kamatot kell fizetni.
Amennyiben a jogosultsági feltételek fennállnak az árvaellátás megilleti, azért nem szünetelhet a folyósítás mert tartozása van.
Ha az ellátás összege meghaladja a mindenkori öregségi nyugdíj összegét (jelenleg 28500,-) akkor a tartozás a folyósított árvaellátásból kerül levonásra.

kenyelmetlen # 2008.09.24. 15:13

Kedves bárki:)!

20 éves vagyok, árvasági ellátást kapom egy ideje, de tavaly második félévben passzív félévre mentem, az árvaságit továbbra is kaptam, nem tudtam, hogy passzívra nem jár. 2 hónap után írtak, hogy jogellenesen kapom és fizessem vissza. Ez azóta sem történt meg. Kérdésem az lenne, hogy körülbelül mennyivel növekszik a tartozás, kamatos kamat e?

Valamint, idén beiratkoztam egyetemre, és albérletfenntartási célzattal újra igényeltem. Kérdésem, hogy ha van tartozásom, attól függetlenül kapom e jövő hónaptól?Ha mondjuk nem, akkor hogyha kifizetem, akkor megkapom e visszamenőleg szeptemberre?

Előre is köszönöm a segítséget.

kisfelhő # 2008.09.23. 07:18

Gyertya, nagyon szépen köszönöm a segítségét!

gyertya # 2008.09.22. 20:14

kisfelhő

A korábbi hozzászólásai szerint gyermeke édesapja jogán özvegyi nyugdíj került megállapításra harmadik személy részére. Ez azt jelenti, hogy Ő már - tekintettel arra, hogy az elhunyt nem volt nyugdíjas - az igényelbíráláshoz szükséges adatokat a hatáskörrel rendelkező nyugdíjbiztosítási igazgatóságon bemutatta. Önnek már ezeket ismételten beszerezni nem kell.
Ahhoz azonban, hogy az árvaellátás igénye elbírálásra kerülhessen - melyet a Nyugdíjfolyósító Igazgatósághoz kell benyújtani - szükség van arra, hogy az elhunyt jogán ki részesül özvegyi nyugdíjban. (A Nyufig csak így fogja megtalálni a jogszerzőre vonatkozó adatokat.) Amennyiben ez Ön előtt ismert akkor tüntesse fel az igénybejelentés mellékleteként az özvegy nevét, folyósítási lakcímét, esetleges törzsszámát. Amennyiben viszont nem tudja ezeket az adatokat, akkor az igénybejelentő lapot küldje el az özvegyi nyugdíj igényt elbíráló nyugdíjbiztosítási igazgatósághoz, hogy továbbítsák azt a Nyufignak a szükséges adatokkal (fent már leírtam) kiegészítve.
Az árvaellátás jár a gyermek után, tekintettel arra, hogy az elhunyt a gyermek édesapja volt.
Az igény elbírálásához az igénybejelentő lapon kívül szükség van a gyermek eredeti születési anyakönyvi kivonatára. Halotti anyakönyvi kivonat már nem kell, hiszen az alapján állapították meg az özvegyi nyugdíjat.

kisfelhő # 2008.09.22. 19:45

Kedves Gyertya!
Tudna Ön segíteni nekem, hogy milyen ellátásra jogosult a lányom?most olvastam a méltányosságit, erre van külön bejelentő lap? 13a körül írtam ide, azok az előzmények. Köszönöm ha segít.

gyertya # 2008.09.22. 12:40

Monca73

Amennyiben rendelkezésre áll keret, nagy valószínűséggel megállapítják az ellátásra való jogosultságot, annak kezdő időpontja az elbírálótól függ.
Ha megállapítják az ellátást az már ugyanolyan lesz, mint bármely más árvaellátás, tehát kedvezményes utazási utalvány, valamint a jövő évtől 13. havi ellátás is megilleti.

Monca73 # 2008.09.22. 11:47

Tisztelt Gyertya!
Köszönöm szépen a gyors reagálást,megnyugtató választ kaptam. Mégha a legkisebb összeget is ítélik meg az is sokat segítene a lányom tanulmányai finanszírozásában (13 éves).
Még lenne kérdésem, mennyi annak az esélye,hogy kedvező elbírálásban részesülünk? És visszamenőleg is megkapjuk a méltányosságit(júliusban halt meg az édesapja)?Még annyit,hogy milyen szabályok vonatkoznak rá,pl. utazási kedvezmény és 13 havi ellátás is tartozik hozzá?
Szeretném tudni ezeket a dolgokat,mert sajnos tényleg szükségünk lenne rá.
Köszönettel és tisztelettel :Monca

gyertya # 2008.09.22. 11:06

Monca73

Előfordulhat elhúzódó igényelbírálás, de nem ez a jellemző.
A kivételes árvaellátás engedélyezett összege nem haladhatja meg az öregségi teljes nyugdíj jogszabályban meghatározott legkisebb összegének másfélszeresét (jelenleg 42750,-), de nem lehet kevesebb annak ötven százalékánál (14250). Az engedélyezett összeg megállapításánál figyelemmel kell lenni a jogszerző hiányzó szolgálati idejére.

Monca73 # 2008.09.22. 10:15

Szeretnék egy kis információt kérni.
Elutasították az árvaellátás igényünket, mert a kislányom apukájának nem volt meg a szükséges szolgálati ideje.Küldtek nekünk egy nyomtatványt,amin lehet igényelni méltányossági árvaellátást, ezt ki is töltöttük és el is küldtük ezelőtt egy hónappal,a hölgy a nyugdíjbiztosítónál azt mondta,hogy fél évig is elhúzódhat a döntés, mert nagyon sok igény fut be az igazgatóságra.Ha valaki igényelt már ilyen ellátást, akkor kérem,hogy írja meg nekem,hogy ez így van -e.Sajnos egyedül maradtunk és nagy szükségünk lenne erre a pénzre,és ha megítélik kb.mennyi ez az összeg amit kaphat a kislányom?