Jónapot!
Szeretnék érdeklődni,hogy január 5-én megszűnt a tanulói jogviszonyom és most szeretnék majd beíratkozni februárban újra nappali tagozatra. Az lenne a kérdés, hogy ez esetben is jár újra az árvaeelátás vagy nem.
Válaszukat elöre is köszönöm!
árvasági ellátás
üdv, egy olyan kérdésem lenen hogy december 7.én megszűnt a tanulói jogviszonyom, de még most is megkaptam az árvaellátást. nekem kellene jelentenem hogy már nem járok iskolába, vagy pedig majd az iskola küld levelet nekik? mi történik ha nem jelentem?
előre is köszönöm a választ !
Szömörce
Amennyiben az oktatási intézmény igazolja a hallgatói jogviszonyát, akkor igen.
Üdv: Gy.
Kedves Fórumozók!
Légy szíves segítsetek, ha tudtok. a Kérdésem a következő. Árvasági ellátást kapok, és jelenleg mesterszakon van hallgatói jogviszonyom. A szak előír egy egy hónapos szakmai gyakorlatot. Nekem azonban lehetőségem nyílt egy nagy vállalatnál 6 hónapos gyakorlati idő letöltésére, amiért gyakornoki fizetést kapok. Ebben az esetben is jogosult vagyok még az árvasági ellátásra?
A válaszokat előre is köszönöm!
hundredeyes
Az árvaellátás addig folyósítható - az egyéb feltételek fennállása esetén - ameddig az oktatási intézmény a tanulói/hallgatói jogviszony fennállását igazolja.
Amennyiben ezt a következő évre vonatkozóan kiállítja, akkor az árvaellátás továbbra is megilleti.
Kedves hozzáértők! Olvasgattam ebben a témában, de sehogy sem találtam választ. A lényeg a következő: Nappali tagozatra járok és moduláris rendszerben tanulok... ha idén megbukok egy modulból, és jövőre csak ezt a modult kell elvégeznem, ugyanúgy nappali tagozaton, akkor kapok-e árvaságit? Vagy ez heti óraszámhoz van kötve? Előre is köszönöm! Üdv.: Gábor
JóNév
Az árvaellátásra való jogosultság vizsgálata igazoltatási rendszeren keresztül működik. Ennek keretében az árva köteles középfokú tanulmányok esetén évente, felsőfokú tanulmányok esetén félévente igazoltatni a tanulói/hallgatói jogviszonyát.
A fentiek figyelembevételével az Ön részére árvaellátás abban az esetben jár a nyári hónapokra, amennyiben az oktatási intézmény a nappali tagozatos jogviszonyát erre az időszakra igazolja. Amennyiben nem, akkor nem.
Ha 2011. 09. hónaptól (kedvezőtlenebb esetben 2011. 07. hónaptól) felvette a folyósított árvaellátás összegét, akkor azt vissza kell fizetni. Ugyanakkor a folyósító szerv vezetőjének jogköre, hogy kérelemre a tartozást elengedje, mérsékelje, vagy annak megtérítésére részletfizetési kedvezményt adjon.
Kivételes árvaellátás esti tagozaton folytatott tanulmányok esetén csak adható, kötelező jellege nincs, visszamenőleges hatállyal nem állapítják meg.
Tisztelt Fórumozok!
2009-től nappalin tanultam mostanáig. Azaz 2011.09. hótól már estire. Az áellátást folyósítását felfüggesztették. Úgy tudom estin nem jár, csak nappali tagozaton az ellátás.
Viszont kivételes nyugellátás, így árvaellátás is igényelhető az ONYF honlapján közzétett hirdetmény szerint.
„"Milyen esetekben lehet az elbírálás során a szükséges szolgálati idő felétől eltekinteni?
Rendkívül indokolt esetben rokkant személy részére (munkaképesség csökkenése legalább 67%, vagy azt meghaladó mértékű) kivételes rokkantsági nyugdíj akkor is megállapítható, ha a kérelmező nem rendelkezik a jogosultsághoz szükséges szolgálati idő felével sem.
Kivételes árvaellátás engedélyezhető - ha azt a rendkívüli körülmények indokolttá teszik - abban az esetben is, ha az elhunyt az előírt szolgálati idő felével sem rendelkezett, vagy az árva közép vagy felsőfokú oktatási intézmény nem nappali tagozatán folytat tanulmányokat. " ”
A következők a kérdéseim:
- nyári időszakot vissza kell fizessem? (még nem küldtem meg az igazolást, ezért függesztették fel az ellátás, ill. eltelt 15 nap, így jogerős, tehát nem jár már nekem az ellátás)
- normál, esti tagozaton (közokt. int.) érvényes a fent leírtak?
- ha méltányosságból megadják újból, honnan számít a jogosultság kezdete? (2011.09.01. vagy a beadás napja?)
Megjegyzés: kerestem a fórumon, de nem találtam meg a kérdéseimre a választ (elnézést!)
Köszönöm a segítséget!
sziasztok. én 18éves vagyok. mindkét szülőm meghalt, és édesanyám után kapom csak az árvaságit. két kérdésem lenne..
az egyik hogy valóban azért nem tudom megigényelni apukám után, mert anyukám újraházasodott?
a második pedig, hogy esti tagozatra szeretnék járni, és hogy akkor is kapom ez az árvaellátást?
köszönöm a segítséget előre is
Kedves Fórumozók!
Van ez a papír amit ki kell töltetni az iskolával és beküldeni, hogy kapjam az árvaságit. Ezt a levelet Győrbe kapom meg viszont én Debrecenben járok suliba. Édesanyám elküldte de nem jött meg a posta. Hogyan lehet ezt az iratot beszerezni? Kérlek válaszoljatok mihamarabb
Tisztelt fórumozók !
Jelenleg kapom az árvasági ellátást, de már nem vagyok tanköteles korban. A tanulói jogviszonyom mind a mai napig megvan, viszont ki szeretnék iratkozni az iskolából még ebben a hónapban. Ebben az esetben a nyáron kapott árvasági ellátást vissza kell fizetnem ?
Jó napot!
Azt szeretném megkérdezni, hogy méltányosságból jogosult vagyok-e árvaellátás folyósítására, ha tnap betöltöttem 25.életévem, felsőoktatási intézmény nappali tagozatos hallgatója vagyok, de NEM diplomát szerzek, csak okj-s oklevelet?????!
Remélem valaki tud segíteni, mert nagyon el vagyok keseredve... nem tudtam, hogy az, hogy az oklevél megszerzésére irányulóan nem kaphatok méltányosságból árvaellátást... könyörgöm, hogy éljek meg így??????
várom a válaszokat! köszönöm
Sziasztok Fórumozók!
Remélem tud valaki válaszolni a következő kérdésemre.
Munkahelyem miatt el kell költöznöm otthonról, az eddigi bejelentett állandó lakcímemről és új tartózkodási címet kell bejelentenem. Emiatt megszűnhet az árvasági, valamint édesanyám özvegyi nyugdíja?
Előre is Köszönöm a válaszokat!
Kedves válaszadó!
Nekem az a kérdésem lenne, hogy most Bsc képzésen vagyok a főiskolán és ha most februártól nappali tagozatra mennék mesterképzésre jár-e még nekem árvasáig ellátás? 23 éves vagyok, úgyhogy a korommal még nincs baj és nem ismételtem félévet sem (most jön majd a 7.) És ha esetleg nem sikerül most bejutnom csak következő év szeptembertől, tehát megszűnik fél évre a tanulói jogviszonyom, akkor járna-e ismét szeptembertől árvasági ellátás?
Válaszokat előre is köszönöm!
Üdv:Viki
Üdvözlet!
Azzal kapcsolatban lenne kérdésem, hogy egytemen tanulok, árvasági ellátásban részesülök, valamint édesanyám özvegyi nyugdíjat kap(ha így hívják, édesapám még nem volt nyugdíjas korú amikor meghalt, lényeg, hogy úgy tudom, hogy ha 25 éves leszek, édesanyám sem fogja tovább kapni az ellátást).
Szóval ha tanulmányaim mellett főállásban kezdek dolgozni elveszik valamelyik juttatás? Alvállalkozói szerződés esetén változik valamit is a helyzet?
Köszönettel,
Tamás
caffee
OKJ-s tanfolyamra árvaellátás nem jár, csak iskolarendszerű oktatásra. Felsőfokú oktatás esetén az utolsó szemesztert követő első vizsgaidőszak utolsó napjáig jár árvaellátás. Természetesen 25 éves korig a mesterképzésre is.
Dinka
Az árvaellátás az igazolt tanulmányok idejére jár.
A Nyugdíjfolyósító Igazgatósághoz be kell nyújtani a hallgatói jogviszony megszűnéséről, valamint a tanulói jogviszony keletkezéséről szóló igazolásokat.
Ezek tartalmától függően illeti meg az augusztus havi ellátás.
Sziasztok!
Kérlek segítsetek!
Jelenleg egyetemre járok és árvaellátást is kapok..Szeretnék aug 3.án beiratkozni egy szakközépiskolába és 02.-án kiiratkozni az egyetemről..
augusztusban még megkapom az árvasági ellátást? és milyen papírt kell küldenem a nyugdíjfolyósítónak?
Tisztelt Jogi Fórum!
Az lenne a kérdésem, ha a jelenleg árvaellátásban részesülő, nappali tagozaton tanuló 20 éves gyermekem végezne 2012 júniusban a főiskolával, de diplomát még nem kapna, (mert csak egy nyelvvizsgája van és kettő kell a diplomához) utána beiratkozna egy nappis OKJ-s képzésre, akkor is járna még az árvaellátás vagy csak a főiskola befejezéséig jár? Van az iskolában mesterképzés is, ha arra jelentkezik, akkor jár-e?
Azt olvastam, hogy 25 éves korig jár az árvaellátás ha valaki nappali tagozaton tanul. Ez ebben a helyzetben rá is érvényes lenne?
Tisztelt Szakértők!
Érdeklődni szeretnék, az árvasági ellátással kapcsolatbna. Idén töltöm be a 24. életévemet, és még nappali tagozatos hallgató vagyok. A napokban kaptam a hírt, hogy édesapám elhunyt. Eddig gyerektartást kaptam tőle havonta, egyébként nyugdíjas volt már évek óta. Érdeklődni szeretnék, hogy ez esetben van-e bármilyen esély arra, hogy árvaellátást kapjak, vagy ez csak abban az esetben jár, ha valaki a 18 éves kora előtt lesz árva.
Előre is köszönöm a választ!
Wevita
Tisztelt Szakértők!
Szeptembertől másik iskolába fogok járni, ezért nem teljesítettem az év végi vizsgákat az előző iskolámban. Az lenne a kérdésem, hogy jól gondolom-e, hogy az iskolának engem is levélben tájékoztatnia kell a tanulói jogviszonyom megszűnéséről, vagy teljesen rendben lenne, ha csak a Nyugdíjfolyósítót értesítették volna, és egyszerűen megszüntetik a folyósítást? Júniusban még kaptam árvaellátást, azóta sem kaptam semmilyen hivatalos levelet az iskolától.
Másik kérdésem, ha esetleg nem szünteti meg az iskola a jogviszonyomat a nyár folyamán, akkor ugye nem jogtalanul veszem fel az árvaellátást? Mert most fogalmam sincs van-e jogviszonyom, vagy nincs.
Kedves Fórumozók!
Azzal a problémával fordulok hozzátok, hogy idén januárban betöltöttem a 25. életévemet, és mivel nappali szakos főiskolai képzés keretében tanulok, megpróbálkoztam még januárban a méltányossági kérelemmel, viszont visszautasítottak.
Hozzátartozik a dologhoz, hogy van már egy főiskolai végzettségem (bár a diplomám még nincs kiadva, de ez nem tudom, mennyire számít az onyf-nek), s mivel az állami féléveim elfogytak, ezt a szakot költségtérítésesként folytatom most. Viszont teljes árva vagyok, otthonról (nagyszülőktől) anyagi támogatást eddig sem várhattam, albérletben lakom és nappali szakon nem tudok teljes állást vállalni, csupán csekély diákmunkával próbálgatom kiegészíteni a tartalékaimat, amely a tandíj és a lakbér miatt rohamosan fogy...
Ezt mind leírtam egy kérelemhez csatolt mellékletben, de az elutasító válaszukat valamilyen rendelet megváltozásával indokolták, ami azzal függ össze, hogy nekem ez már a második alapképzésem, ezért nem kaphatok erre az időszakra támogatást.
Ezután írtam még egy levelet nekik, amiben szintén leírtam a helyzetemet és megkérdeztem, hogy van-e fellebbezési lehetőségem, de sajnos ismét nemleges választ kaptam.
Viszont nem tudok belenyugodni ebbe, mivel nem egy-két ismerősömtől hallottam, akik ugyanilyen helyzetben vannak, mint én, hogy ők továbbra is részesülnek a 27. életévükig méltányossági árvaellátásban.
Mi lehet a gond? Egyáltalán melyek a konkrét feltételei a méltányosságinak a tanulmányokat illetően? Próbáltam a honlapjukon utánanézni, de erre vonatkozóan nem találtam semmi konkrétumot.
Szeptemberben ismét meg szeretném próbálni az igénylést, viszont a körülményeimhez nem tudok igazolásokat csatolni, csupán a hallgatói jogviszony-igazolásomat.
Nagyon sokat segítene pár hozzáértő, segítőkész hozzászólás!
Előre is köszönöm a válaszokat!
zmoni86
Jó napot kívánok!
Én jelenleg egy külföldi egyetem hallgatója vagyok, első mesterképzésemet végzem, és decemberben fogom betölteni a 25. életévemet. Az árvaellátás folyósításának méltányosságból történő meghosszabbításával kapcsolatban írtam egy e-mailt a Nyufignak, és ma kaptam egy levelet, amiben elutasítják a kérelmemet.
Az első kérdésem az lenne, hogy hogy lehetséges ez, amikor a tényleges, hivatalos kérelmet még be sem nyújtottam?
Igazából meg sem indokolták, csak annyit írtak, hogy mivel külföldön élek, ezért nem tudják kivizsgálni az ügyemet. Gondolom, abból indulnak ki, hogy ha külföldön tanulok, akkor biztos jól megy. De azért ez nem ilyen egyszerű dolog, édesanyám nyugdíjas, itt sokkal magasabb az árak, és normális munkát nem is tudok vállalni, mivel a szünetben hazautazom, és például azzal töltöm a nyaramat, hogy részt vegyek egy gyakorlaton, amely az egyetem elvégzésének feltétele és természetesen nem kapok onnan semmiféle juttatást. Az árvaellátás volt a biztos pont az életemben, és elég felháborítónak tartom, hogy még csak fellebbezni sincs jogom.
Valaki segítene ebben, hogy mi a teendő vagy csak nyugodjak bele?
Előre is köszönök szépen minden választ!
Sziasztok
Olyan problémám lenne ,hogy főiskolára járok több mint két éve. Mivel a főiskola megkezdése előtt tanulmányaimat nem folytattam, egyértelműen nem járt az ellátás.2009 augusztusába ismételten nappali főiskolai hallgató lettem.
Az elmúlt hónapba kaptam észhez ,hogy a korom alapján még jogosult vagyok az árvasági ellátásra. Na most kérdésem a következő lenne. Az árvasági ellátást megkaptam de csak 6 hónapra visszamenőleg, és nekem közel másfél éve van nappalis jogviszonyom, amit az iskolalátogatási igazolás is igazolt. Szerintetek próbáljam e meg fellebbezni hogy a 6 hónappal előtti időszakra is utalják vagy hagyjam a fenébe. Másik kérdés, a határozat kézhezvételétől , hány nap múlva utalják az összeget?
Előre is köszi a válaszokat.
Tisztelt Válaszadó!
Olyan helyzetbe kerültem, hogy most júniusban még kapom az árvaságit, de már következő hónapban megvonják tőlem, mivel megszűnik az érettségivel bezárólag a tanulói jogviszonyom. Ez rendben is lenne, de én még nem hagyom abba a tanulást, szeptembertől tuti, hogy valahova megyek szakmát tanulni. Amíg viszont eljön a szeptember és lezajlik a beiratkozás a NAPPALI tagozatos intézménybe addig még van kőkemény 2 hónap. Ha én 2 hónapig nem kapom az árvaságit, az szó szerint maga lenne a káosz, ugyanis nem a szüleimmel élek, ( anyám sajnos meghalt, apámmal nem tartom a kapcsolatot ) hanem a nyugdíjas nagyapámmal és teljesen külön háztartásba esünk, azaz én magamnak veszem az alapvető élelmiszereket, tisztálkodáshoz szükséges holmikat stb... Én 21 éves vagyok. Kérem valaki segítsen, hogyan kaphatnám arra a 2 hónapra a pótlékot, vagy esetleg valamilyen más támogatást. Nagyon köszönök előre minden segítséget!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02