árvasági ellátás

Szassza # 2009.01.31. 12:42

Sziasztok!

Én is a segitségeteket szeretném kérni amennyiben lehet 21 éves vagyok édesapám 2004 ben hunyt el édesanyám 2007 ben.Én 1995-2003 ig általános isokába jártam,Majd 2003 ban megkezdetem a középiskolai tanulmányomat amit 2004 ben befejeztem a 9.osztállyal.Ugye mint emlitettem 2004ben meg halt édesapám és nem tanultam tovább ott hagytam az iskolát.Elmentem dolgozni persze sehova nem vettek fel bejelentve mert kiskoru voltam.Teltek az évek és 2007ben meghalt anyum is én regisztrált munkanélküli lettem és kaptam egy lehetőséget hogy letegyek egy eladoi szakmát éltem a lehetőséggel elvégeztem esti tagozaton.Az lenne a kérdésem ha most szeretnék leérettségizni vagy egy másik nappali tagozatos szakmát csinálni mert ezzela másik szakmával nem tudok elhelyezkedni akkor igényelhetném a szüleim után az árva ellátást?Nagyon fontos lenne irjatok vissza aki tud erről valamit.Azért kérdem hogy kaphatom e az ellátást , mert megszakitottam a tanulmányaimat:(Igy jár e?Előre is köszönöm!

monalisa1 # 2009.01.31. 16:26

tecbnoboy19

Ha az oktatási intézmény félévenként igazolást ad arról, hogy a tanulmányokat megfelelően végzed, akkor vélem nincs akadálya a megjelölt állami támogatás további igénylésének.

(Vártam míg esetleg valaki hozzáértő érdemi választ ad, a magamé csak mint laikusi hozzászólás.)

Monalisa1

monalisa1 # 2009.01.31. 16:30

Szassza

Várd meg míg gyertya válaszol, árvaellátási stb. dolgokban ő a hozzáértő.

Szassza # 2009.01.31. 17:02

Köszi előre is válaszokat a gyertya nem tudjátok h mikor tud válaszolni? mert addig ha ez ok akkor kell megfelelő sulit keresnem.De szerintetek ez nem akadály hogy van már egy szakmám?És szeretnék még egyett napalin?Vagy érettségit.

monalisa1 # 2009.01.31. 17:08

Kedves Szassza!

Hétvége van (...) sokan nincsenek gép közelében, legalább is napközben, tehát türelem.

Addig is míg érdemi választ kapsz, javaslom olvasd vissza ezt a topicot., mások esetéből és a válaszokból sokat lehet tanulni, hasznosítani. (Esetleg a problémádra meg is találod a megoldást.)

gittus # 2009.02.01. 15:29

Szassza

nappali tagozatos tanulmányokra jár az árvaellátás. Esetedben emelt mértékű árvaellátás járna. Ez azt jelenti hogy az elhunyt édesapád vagy édesanyád nyugdíjának 60%-a jár.
Lényegtelen hogy hanyadik szakmád. Estire nem jár csak akkor ha az óraszám olyan magas hogy a nappali tagozatos munkarendnek felel meg.
Szerintem íratkozz be mert a több szakmával jobban el tudsz helyezkedni később is.

gyertya # 2009.02.01. 16:51

Elöljáróban köszönöm a bizalmat, de Gittus válaszait is bátran fogadják el, hozzászólásai korrektek.

technoboy19

Az árvaellátás szempontjából nincs bejelentési kötelezettsége (a vonatkozó jogszabály nem tiltja a rendszeres munkavégzést), családi póték szempontjából viszont a 18 éven felüli személy rendszeres jövedelmét be kell jelenteni a folyósító szerv felé.

Szassza

Gittus már válaszolt, annyit kiegészítésként, hogy az édesanyja, illetve az édesapja jogán járó árvaellátás közül csak az kerülhet folyósításra amely összege kedvezőbb, a másik szüneteltetésre kerül. Az árvaellátás a 25. életév (bizonyos esetekben a 27. életév) betöltéséig jár.

Minden jót: Gy

Szassza # 2009.02.02. 06:50

Köszönöm válaszotokat!Akkor megprobálom.

aizisz # 2009.02.02. 15:28

Sziasztok!
Édesapám halála után egytemi tanulmányokat folytatva árvaellátásra jogosult vagyok. Az egyetem mellett szeretnék munkát vállalni. A kérdésem az lenne, mi az az összeghatár havonta, amely kereset esetén még jogosult maradnék az eddig kapott árvaellátásra?

monalisa1 # 2009.02.02. 18:38

Az árvaellátás mellet végzett munka nincs korlátozva.

aizisz # 2009.02.02. 18:53

Köszi a választ!
Ennek hivatalosan hol lehet utána nézni?

gittus # 2009.02.02. 19:28

Az 1997.évi LXXXI.törvény 54.§-56.§ foglalkozik az árvaellátással, továbbá az Szja. tv talán 1.melléklete mint nem adóköteles jövedelem.
Az árvaellátás mellett korlátlanul lehet dolgozni, csupán az a feltétel hogy a nappali tagozatos tanulmányokat megalapozó tanulói illetve hallgatói jogviszony fennálljon.

monalisa1 # 2009.02.02. 19:39

(Köszönöm gittus, kisegítettél...)

aizisz # 2009.02.02. 19:53

Nagyon szépen köszönöm a válaszokat!Sokat segítettetek!:)

monalisa1 # 2009.02.02. 20:06

Kívánva minden jót, jobbat...

Szassza # 2009.02.07. 10:30

Sziasztok!
Még annyi kérdésem lenne hogy szerintetek az árvaságit csak akkor kapom ha nappalin tanulok teljesen mindegy hogy milyen iskola?Lehet tanfolyam is ha ott kiállitanak egy olyan igazolást hogy ott tanulok?Irjatok választ ha valaki tudja.Előre is kösszike...

gittus # 2009.02.07. 12:03

tanfolyam nem csak iskolarendszerű alap közép vagy felsőfokú oktatási intézményre jár.

Szassza # 2009.02.09. 10:17

Értem köszönöm a felvilágosítást!.De akkor se kapom nappali tagozatos és magas oraszámú a tanfolyam és felnőtt képzéses ugye?Köszi..

dr.ed # 2009.02.13. 06:43

Sziasztok!

Azt szeretném megkérdezni, hogy csak akkor jár-e árvasági, ha egyetemre/főiskolára/felsőfokú szakképzésre járok, vagy akkor is, ha bármi más nappali képzésre (pl.fodrász, kozmetikus, vagy bármi ilyesmi)?

Légyszives csak az válaszoljon, aki biztosan tudja. Köszönöm!

gittus # 2009.02.13. 09:12

alap közép és felsőfokú képzés nappali tagozatára.
Tehát a "bármi másra" is. Pl: fodrász

gittus # 2009.02.13. 09:14

ha nappali és magasóraszámú akkor felnőttképzésre is

Bundi # 2009.02.15. 12:38

Üdvözletem!

Én arról szeretnék érdeklődni, hogy mi a teendő olyankor, amikor valaki teljes árvaságra jut 25 éves kora előtt.
Én 24 éves vagyok, édesapám 1992-ben, édesanyám pedig most, 2009, február 12.-én halt meg, én pedig idén novemberben lennék 25 éves.
Hallottam olyat, hogy ha valaki betölti a 25-öt, utána még meg lehet kérvényezni, hogy 27 éves korig folyósítsák az árvaellátást. Most nem tudom ez hogyan működik, és vajon, hogy most teljes árvaságra jutottam, akkor kapok-e több árvaságit?
Ezekre a kérdésekre szeretnék választ kapni, nagyon sürgős lenne!
Köszönöm!
András

gyertya # 2009.02.15. 13:38

Kedves András!

Kétféle jogosultságról beszélhetünk.
  • Egyrészt az édesapja jogán, amennyiben eddig "félárvaellátásban" részesült, akkor "teljes árvaellátásra" válhat jogosulttá. Ez a számítási szabályok változása miatt lehet kedvezőbb, vagy ugyanannyi.
  • Másrészt az édesanyja jogán, ha adottak a feltételek "teljes árvaellátásra" lehet jogosult. Legkevesebb az elhunyt nyugdíjának 60 %-a

Természetesen a fentiek közül, csak a kedvezőbb kerülhet folyósításra.
A 25. életéve betöltését követően kivételes alapon lehet jogosult árvaellátásra, olvasson vissza ennek feltételeiről többször írtam már.

Minden jót: Gy

feri20 # 2009.02.15. 17:05

sziasztok. csak azt szeretném kérdezni hogy az árvaságit hol tudom igényelni?meg kb mennyit fogok kapni úgy h mind két szülöm meghalt?ja meg még azt szeretném kérdezni h 20 évesen még be lehet iratkozni 9. évfolyamba?remélem minél hamarabb irtok fontos köszi.

gittus # 2009.02.15. 20:20

Ha a szülei nyugdíjasok voltak akkor a nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál, ha pedig mé dolgoztak akkor a lakhelye szerint hatáskörrel rendelkező regionális nyugdíjbiztosítási igazgatóságnál.
Van igénybejelentőlap, amit az onyf.hu honlapon tölthet le.