Németországban élő magyar házaspár válása


Kovács_Béla_Sándor # 2018.11.29. 06:00

Már nem.

Klarandras # 2018.11.28. 21:24

Üdvözletem!
A kérdésem a következő lenne. Németországban a feleségem beadta a válópert, a folyamat elindult igaz elég lassan kb. 10 hónap alatt 2 levél jött a bíróságról. Ebben a hónapban, vagyis évvégén Magyarországora hazaköltözök. Áthozhatom e Magyarországra a tárgyalást?
Előre is köszönöm a választ.

Dr.Attika # 2018.01.04. 18:40

Tisztelt NasztiKO!
Németországban, német jog szerint folyik a bontóper. A német jogot nem ismerve az a jogi álláspontom, hogy nyugdíj megosztás nem lehet akadálya a házasság felbontásának. Ha nincs kiskorú gyermek és a házassági vagyonközösség megosztása sincs a per tárgyává téve, akkor a magyar jog szerint már régen fel kellett volna bontani a házasságot. Azt tudom tanácsolni, hogy német ügyvédet keressen meg, aki a magyar jogban is jártas. Sok ilyen van Németországban. Ha megkeres a személyes elérhetőségen és közli németországi lakóhelyét, akkor segítek ilyen ügyvéddel összehozni.

NasztiKo # 2018.01.04. 17:43

Üdvözletem!
Tanácsra lenne szükségem. Reménykedek egy gyors válaszban és egy gyors, egyszerű megoldásban.

Németországban indítottam válást. Sima ügy lenne. Nincs vagyonmegosztás stb.
Egyedül a házastársam és az én nyugdíjamat kell különválasszák. Ezért minden magyarországi és németországi munkáimról, keresetemről, tanulmányaimról a Németországi Nyugdíjbiztositónak(Deutsche Rentenversicherung) leadtam a kért dokumentumokat és egy hónap múlva az én részemről elszámolás elkészült.
Azóta a válás több mint két éve húzódik, mert "állítólag" a házastársam a Magyarországtól kért papírjait a Rentenversicherung azóta sem kapta meg.

Létezik, hogy a magyar nyugdíjfolyósító ennyi ideje sem intézett semmit vagy a házastársam húzza szándékosan az időt valahogy?
Tudok tenni valamit, hogy az ügyemet előremozdítsam?

Válaszukat előre köszönöm!

NasztiKo # 2018.01.04. 17:43
Bedozé # 2017.01.24. 20:52

Dr Attika hálásan köszönöm... ez is egy kicsit előre lépés nekem.

Dr.Attika # 2017.01.23. 14:41

Megnéztem a vonatkozó német szabályozást. A német költségmentesség kiterjed a magyar joghatóság előtti eljárásra is, tehát a magyar ügyvéd munkadíját is fizeti a német állam.

Bedozé # 2017.01.23. 11:53

így már értem az előző hozzászólásokat és egyetértek. Köszönöm a válaszát. Tisztelettel...

Dr.Attika # 2017.01.23. 10:44

Öntől lehet, hogy nem kér a német ügyvédje "egy fillért" sem, de a német államtól kapja azt az összeget, amit írtam, mint pártfogó ügyvéd. Akkor pedig dolgozzon meg érte és állapítsa meg a joghatóságot legalább.
Ez a fórum bizonyosan nem arra való, hogy az Ön által leírt esetben azonnal jogi tanácsot adjon. Idehaza is vannak pártfogó ügyvédek, akiket az állam fizet. Tisztelet a kivételnek, de "elszüttyögnek" az üggyel és számlázzák az Állam felé az óradíjukat.

Bedozé # 2017.01.23. 10:16

Dr. Attika!
A német ügyvédem egy fillért sem kér költségmentes vagyok. Kifejtené ez a fórum mire hivatott ?

Bedozé # 2017.01.23. 10:09

Nincs további hozzáfűznivalóm. 3 gyerekkel maradtam egyedül . Önnek lehet hogy kakukkfiókái vannak nekem nem én kérek elnézést . Úgy látom ez egy színvonalon aluli fórum. Elképesztő

Dr.Attika # 2017.01.23. 10:00

És még egy. A kérdezőt nem három gyermekkel hagyta a férje Németországban, hanem egy közös gyermekkel. A másik kettő "kakukkfióka".

Dr.Attika # 2017.01.23. 09:58

Csakhogy a német ügyvéd felszámol 100-150,-EURO óradíjat. Itt meg sokak szerint ingyen van minden jogi tanács. Ezért még az ügy iratait sem kell ismernünk. Itt még soron kívüli jogi tanács is kapható.

Bedozé # 2017.01.23. 09:56

Köszönöm a "segítséget" az ÜGYVÉDEMET már kérdeztem. Megtette a lépéseket amit tudott. Leigazolta hogy itt élünk éltünk és hogy jogilag képvisel. Úgy gondolom hogy ez egy jogi fórum ahol személyeskedésnek cinizmusnak semmi helye. A kérdés az volt jogilag milyen esélyeim vannak.Dolgozom 2 munkahelyen és mellette egyedül nevelem a 3 gyereket a legkisebb 4 éves. Nem érdekel asszonytartás nem ez okból akarom a válást itt hanem mert nem tudom megoldani hogy haza utazzak több okból is. Kérem csak az kommenteljen aki érdemben tud tanácsot adni ja és ért is hozzá valamelyest. Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2017.01.23. 08:35

Akkor viszont őt kell kérdezni...

Immaculata # 2017.01.23. 08:30

:)) Jaaj.

Sherlock # 2017.01.23. 07:55

Az ügyvéded tudja a megoldást, tőle kérdezz.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.01.23. 07:54

Ezek szerint Németországban is szeretnek a felek ügyvéd nélkül eljárni? Azt hittem, magyar szokás. Ja, hogy te magyar vagy...

Bedozé # 2017.01.23. 07:21

Üdvözlök mindenkit!
Sürgős segítségre tanácsra lenne szükségem.
A történetünk röviden.
2014 májusban házasodtunk Magyarországon. 2014 júliusban Németországba költöztünk követve a férjemet az akkor 1,5 éves közös gyerekünkkel és az én két nagyobb előző házasságomból való 14 és 8 éves gyerekemmel.
2016 májusában családi vitát követően a férjem rendőri intézkedésre a házunk kulcsait leadta és a közös otthonunkat elhagyta. Azonnal ki is jelentkezett lakcímről. Haza költözött magamra hagyva 3 gyerekkel 50 euroval akkor még munka nélkül,és beadta Magyarországon a válópert . Ezzel egy időben én is elindítottam a válási szándékom itt Németországban, ügyvédet fogadtam aki majd képvisel az egy év különélési idő után a bíróságon. Szeptember 19.-én volt Magyarországon az első per ahol megjelenni nem tudtam ,viszont folyamatosan küldtem az igazolásokat papírokat hogy mi megszakítás nélkül itt élünk már 2 éve a férjem jól fizető munkahelyeit csak azért mondta fel hogy haza költözzön és az otthoni minimálbérből állapítsák meg a gyermektartást.Első fokon a végzés : Németországban kell a pert lebonyolítani. Ezt a férjem fellebbezte mert 2015 nyarán eladtuk a házunkat és a szüleimhez jelentkeztem be én és a 3 gyerekem. Rendes magyarországi lakcímkártyával rendelkezünk, erre alapozva újra kell tárgyalni melyik bíróság jogosult a per lebonyolítására.Magyarországon soha nem volt közös bejelentett lakcímünk csak Németországban. A bírónő elmondta nekem kell igazolnom hogy itt Németországban én előbb adtam be a válópert mint a férjem otthon.De ez a különélési idő miatt lehetetlen. A kérdésem az lenne hogy mit tehetnék még annak érdekében hogy a per itt Németországban legyen megtartva? Ha tudom 4 tanúval igazolni hogy a Magyarországi lakcímen nem laktam és nem is lakom illetve a Német bejelentett életvitelszerű lakcímemet is igazolom ez elegendő-e hogy a per itt legyen?Illetve a helyi gyámügyi hivatal adott igazolást hogy már májusban meg lett állapítva hogy az apának mennyit kell fizetnie gyermektartást amit persze a mai napig nem teljesít a fiával semmilyen kontaktusban nincsen. Ha mégis Magyarországon lenne a per lehet az hogy a gyermektartást itt tárgyalják? Hiszen továbbra is itt élünk.Illetve Magyarországon mi dönti el hogy hol tárgyalják mert nem egy megyéből származunk. Házasság alatt pedig nem volt közös lakcímünk. Nagyon szorít az idő ... gyors válaszokat nagyon szépen köszönöm előre is.

monalisa1 # 2013.05.13. 22:40

A házastársi tartásról: mível a feleséged ép- egészséges fiatal nő, bizonyára rendelkezik szakmával/képesítéssel, menjen el dolgozni - nem szorul rá az "asszonytartásra".

monalisa1 # 2013.05.13. 22:16

Miután a bíróság kimondta a válást cseréld le a zárat, előtte adj neki 1-2 órát, h a cuccait elvihesse.

Bármennyi ideig is tartson egy házasság - mondjuk két év nemigazán...-, nem keletkeztet tulajdonjogot, nincs lakáshasználati (= lelépési) díj, Isten áldja.

monalisa1 # 2013.05.13. 22:07

Ha egy házasság véglegesen, helyrehozhatatlanul megromlott, a bíróság a válást akkor is kimondja ha az egyik nem akar válni.

Ha a házasságból közös gyermek nem született a válás sima ügy, annak ellenére is, hogy a vagyonmegosztás dolgában nem tudtok egyezségre jutni., sok pénzért elvitarkozgattok majd Németországban egy külön perben.

Ha un. tényfeltárásos válás van ám legyen a sárdobálás (...), ettől függetlenül a bíróság nem azt mondja ki, h xy hibájából a válás, nem, hanem hogy elhidegültek egymástól.

Az egyűttélés nem keletkeztet jogot a lakáshasználatra, ergo nincs lelépési pénz.
Nem közös tulajdonú a lakás!

A következő tárgyalásra vidd magaddal a tanúidat, ha a bírónő azt mondta h a válást kimondja akkor bizzál ebben., remélve a feleséged is megjelenik az ő tanúival...

---
  • laikus hozzászóló
tomszojer # 2013.05.12. 21:14

Megtörtént a válóperes tárgyalás május 7-én.
Ez már a második volt.
Erre sem jött el az alperes,csak az ügyvédje.
A bírónő nem idéztette be az általam megjelölt tanúkat a tényfeltáráshoz.
A vagyonmegosztásban nem tud ítéletet hozni,mert a vagyon nagy része Németországban van,arról ő nem ítélkezhet.
A feleségem Németországban adta be az asszonytartási kérelmet.Erre a bírónő azt mondta,hogy ha oda,akkor intézzék ők.Mondjuk itt olyan törvény van,hogy két évnél rövidebb ideig tartó házasság esetén nem lehet igényelni házastársi tartást.
Azt mondta a bírónő,a következő tárgyalásra hozzam be a tanúimat,nem küld ki nekik idézést.
Kicsit furcsállom a dolgot,mert ha már erre a tárgyalásra bejöhettek volna,ahogy arról szó volt,már most egyértelművé vált volna az,hogy ez a házasság visszafordíthatatlanul megromlott.
A válást kimondja a következő tárgyaláson és úgy jönnek a felek,hogy mindketten lemondanak a fellebbezési jogukról.
Ezt is kicsit furcsának tartom,mert szerintem nem tudja arra kötelezni az alperest,hogy mondjon le a fellebbezési jogáról.
Hacsak úgy nem,hogy mivelhogy sem vagyonmegosztásról,sem gyermekelhelyezésről szó sincs,csupán a válásról,így a fellebbezésnek semmi értelme sincs,mert a fellebbezés azért van,mert a másodfokon esetleg változhat valami új tények előtárása folytán.
De itt semmi újat nem lehet előhozni.Az meg gondolom nem indok,hogy az alperes nem akar válni.
Ha esetleg meg kell indokolni a fellebbezést.
Ha fellebbezést adnának be,az egyértelműen az időhúzásra menne ki,mert azt mondja a volt feleségem,hogy addig nem megy el a házamból,amíg nem adok neki 4 Millió Forintot lelépési pénznek.
Tudja,hogy van már utódja és azért húzná az időt,hogy minél később tudjam kihozni a mostani páromat.
Tehetetlen vagyok.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.03.30. 12:53

Előzetesen, a tavalyi kinyomtatott jogszabályból hivatkoztam. Nem tudtam, hogy 2012. júniusában módosítottak. Valószínűleg erre azért került sor, mert a bíróságok bizonytalanok voltak más nemzetállamok jogrendjének alkalmazása során, valamint igencsak meghosszabbíthatta az igazságügy miniszteren keresztüli eljárást. Ezért TomSzójer elnézésed kérem.

Ha a keresetlevél beadása megelőzte a 2012. június 21-ét, vagyis az együttműködés hatálybalépését, akkor az a verzió van érvényben, amit legelőször írtam.

Ha a keresetet ez után nyújtottad be, akkor is még ott van az 5. cikk 3. bekezdése.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.03.30. 12:02

LOL