Gyed, Gyes


sztoka04 # 2020.09.18. 07:41

Tisztelt Szakérto!

Mint vállalkozó szeretném igénybe venni nagyszuloként a GYED-et, sajnos mindenki mást mond (konyvelo, hivatal), így nem tudom, hogy a vállalkozásom maradhat, másodállásként szerepel-e? Fel kell esetleg fuggesztenem? Illetve hová mit kell jelentenem?

Hálás koszonet

monoszkop # 2020.09.18. 11:43

A GYED-GYES kérdéseket javasolt a munkajog topicban feltenni, mivel egyrészt a társadalombiztosítás a munkajog családjának a része, másrészt pedig a tb szakemberek elsősorban azt figyelik, azaz onnan várható hamarabb válasz.

Jutka70 # 2020.10.06. 19:15

Üdv, nevelőszülő vagyok 5 éve, hamarosan megszületik a gyermekem, igényelni szeretném rág a GYED-et, de megszületése után szeretnék munkáltatót váltani. Befolyásolja e a munkáltató váltás a 2 évig kapott GYED ÉS GYEDet? Úgy értem megszakadhat, vagy vissza menő leg számít ami volt?

Körmöndi Zoltán # 2020.10.15. 15:59

Tisztelt Szakértő!

GYED igényléssel kapcsolatos kérdésem lenne. Feleségem igényelte a gyermek születésekor GYEDet a CSEDel együtt. Most viszont én, mint vér szerinti apa és férj főiskolára/egyetemre adom be a jelentkezésemet. Aki gyermekgondozási díjban (GYED) részesül plusz 40 pontot kap a felvételi pontjaihoz. Van olyan lehetőség ,hogy az anya lemond a GYEDről és az apa igényli meg , vagy ha az anya igényelte utána már nem módosítható a GYEDet igénylő személy?
Válaszát előre is köszönöm!

Jusztasz # 2020.10.16. 08:26

Körmöndi Zoltán 2020.10.15. 18:01
Tisztelt Szakértő!
GYED igényléssel kapcsolatos kérdésem lenne. Feleségem igényelte a gyermek születésekor GYEDet a CSEDel együtt. Most viszont én, mint vér szerinti apa és férj főiskolára/egyetemre adom be a jelentkezésemet. Aki gyermekgondozási díjban (GYED) részesül plusz 40 pontot kap a felvételi pontjaihoz. Van olyan lehetőség ,hogy az anya lemond a GYEDről és az apa igényli meg

IGEN

vagy ha az anya igényelte utána már nem módosítható a GYEDet igénylő személy?

DE IGEN, MÓDOSÍTHATÓ

Válaszát előre is köszönöm!

Arra azért ügyeljen, hogy GYED-et az apa csak a CSED lejárta után kaphat, illetve, hogy a jogosultsági feltételekkel rendelkeznie kell.

Kin Szabó Tímea # 2020.12.01. 18:22

Tisztelt Szakértő!
Nekem.olyan kérdésem lenne, hogy ha veszélyeztetett terhes táppénzen vagyok akkor jár e a csed, majd a gyed, gyes?
Előre is köszönöm válaszát!

sortie # 2020.12.02. 07:51

Túl kevés az információ.

Ha nincs még gyermeke és táppénzen van, akkor a táppénz mellett csed, gyed, gyes nem folyósítható.

Főszabály szerint táppénz a szülést megelőző napig, csed pedig a szülés napjától 168 napig adható.
Utóbbinak két feltétele van.
A szüléskor legyen biztosított (pl. álljon munkaviszonyban)és a szülést megelőző két évben legyen 365 biztosításban (pl. munkaviszonyban) töltött ideje. Ha ez nincs a csed helyett, a szülés napjától kaphatja a rendkívül alacsony összegű (bruttó 28.500 ft)GYES-t.

kalim # 2021.01.01. 06:29

Tisztelt Szakértő!

Azt szeretném kérdezni, hogy ha valaki 2020. februárjától KATA-s egyéni vállalkozó, akkor a leendő gyermek születését megelőzően mennyivel idővel kellene váltani alkalmazotti jogviszonyra (munkaviszony egy kft-ben), hogy a CSED, GYED összegét már ne a KATA alapján, hanem a magasabb ( bruttó 330.000.-Ft bér) alapján lehessen számítani?
Természetesen a biztosítási jogviszony folyamatos maradna, mert a KATA-s jogviszony után közvetlenül az alkalmazotti jogviszony következne.
Azt is szeretném megkérdezni, hogy a CSED-hez és A GYED-hez ugyanúgy számítják-e jogosultsági időket, és a megállapítás alapjául szolgáló jövedelmet, valamint, hogy ezeken a számítási módokon mit változtat az, ha valaki mondjuk már a terhesség korai szakaszától (veszélyeztetett terhesség) kénytelen táppénzre menni, akár egészen a szülésig?
Segítségét előre is megköszönve: Kalim

roberto25 # 2021.03.24. 16:35

Üdv mindenkinek.
Érdeklődnék hogy apaként milyen feltételekkel vehetek igénybe csed,gyed,gyes stb.
Házasnak kell lennem?
Valamint,hogy KATA-skent igenybe vehetem-e?

Dorina_ # 2021.07.19. 14:34

Diplomás Gyed kérdés
Tisztelt Szakértő!
Idén nyáron (2021.június) végeztem el egyetemi mesterszakos tanulmányaimat. A férjemmel lassan szeretnénk gyermeket, és jó lenne megkapni a diplomás gyedet, de nem vagyok benne biztos, hogy nekem ez járna. Ha jól értem, csak annak jár, aki rendes gyedet nem kaphat. Én azonban 2020 decemberétől munkaviszonyban is vagyok (6 hónapig 4 órában, most júniustól 8-ban). A kérdésem az lenne, hogy ha a gyermek megszületne a végzésem utáni 1 èven belül, akkor jár diplomás gyed vagy a december óta megkezdett munkaviszony ezt felülírja és az alapján kapnék? De gondolom, az akkor jóval kevesebb lenne.. (Fél évig 4óra+kevés fizetés).