keresetváltoztatás

throwaway # 2014.05.23. 13:15

KBS

"A jogcím megváltoztatása keresetváltoztatás - bár a bíróság valóban nincs kötve a jogcímhez, erre a kereseti kötöttség nem érvényesül."

miért? tudsz erről mutatni ítéletet, kommentárt, indokolást, cikket? én nem találtam... Esetleg érvekkel alátámasztani?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.05.23. 11:18

Khmmmm... Szerintem rájösz magadtól is.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.05.23. 11:12

Pp. 146/A

(3) A felperes keresetét az alperes beleegyezésével bármikor megváltoztathatja.

bár a bíróság valóban nincs kötve a jogcímhez, erre a kereseti kötöttség nem érvényesül.

KBS, Sherlock, az állításotokat igazolnotok kell, mindkettőt!!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.05.23. 11:11

Olyan számot adj már meg, amivel a JogKódexben is megtalálom a döntvényt. (Az EBH számozását havonta és azon belül kollégiumonként újrakezdik. Mondjuk, olyat, ami erről szólna, akkor sem találtam, ha mind végignéztem.)

Sherlock # 2014.05.23. 11:07

A jogcím változtatás nem keresetváltoztatás, miután a bírói gyakorlat értelmében az ügyben eljáró bíróságot a jogcím nem köti. Ha azt tévesen jelöli meg, azonban más, jogi érvek mellett a keresete megalapozott, úgy annak megfelelően kell döntést hozni. (BDT2007.1080; EBH2004.1143)

Továbbá: 2400/2011. számú polgári elvi határozat orbiter dicta része (visszafelé számolva a 9. bekezdés)

Kovács_Béla_Sándor # 2014.05.23. 10:56

Egyébként a keresetváltoztatáshoz az alperes hozzájárulása kell.

De lege ferenda?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.05.23. 10:51

A jogcím megváltoztatása keresetváltoztatás - bár a bíróság valóban nincs kötve a jogcímhez, erre a kereseti kötöttség nem érvényesül.

Amúgy mi lenne ennek a jelentősége? Nem lenne jobb a konkrét kérdést feltenni?

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.05.23. 10:46

throwaway

.. mert más a kereseti kérelmed. A bíróság döntése nem terjedhet túl a kereseti kérelmen. Pp. 215. §.

Egyébként a keresetváltoztatáshoz az alperes hozzájárulása kell.

Sherlock, az elég nagy baj lenne, mert a keresetlevél benyújtásának minimum követelménye:
c) az érvényesíteni kívánt jogot, az annak alapjául szolgáló tényeknek és azok bizonyítékainak előadásával;

Sherlock # 2014.05.23. 08:42

Nem az, mert a jogcím megválasztása az eljáró bíróságot egyébként sem köti (pusztán amiatt nem fog valaki veszíteni, hogy rossz jogcímet jelölt meg).

throwaway # 2014.05.23. 07:55

Polgári perben keresetváltoztatásnak minősül a követelés jogcímének megváltoztatása? Ha igen miért? Nem találok egyértelmű választ erre kérdésre. Köszi a segítséget.