Birtokvédelmi eljàràs folytatàsa birosàgon

empedocles # 2018.01.29. 12:01

Tisztelt fórumozók,

Belvárosi 2emelt+földszintes ház földszintjén lakom, egy szintén földszinti lakó hetente többször, napszaktól függetlenül minősíthetetlen módon ordibál, csapkod, tör-zúz, többször járt már kinn nála a rendőrség, esetenként órákig is eltart a csete-paté. Beszélni vele képtelenség, lakóközösségben való együttélésre teljesen alkalmatlan, a "tekintettel lenni embertársaimra" kifejezés jelentését nem érti meg, közel egy éve tart ez a helyzet. Januárral a helyzetet megelégelve elkezdtünk bizonyítékokat gyűjteni, a hangoskodásokról hangfelvételeket készítünk, a rendőri kiszállást feljegyezzük (hozzáteszem, mi eddig még nem hívtuk rá őket), de ez gondolom könnyen visszakövethető a hivatalos szerveknél.

Kérdéseim, hogy milyen kimenetele lehet egy birtokvédelmi per elindításának ezeket a tényeket ismerve? Milyen időtartamra lehet számítani, míg lezajlik a vizsgálat? Általában hány meghallgatás szükséges ilyenkor? Mi van abban az esetben, ha a beperelt fél nem jelenik meg a Bíróságon? Ha a pert megnyerjük, milyen következményei lehetnek a pervesztesre nézve? Pénzbírság, vagy súlyosabb is lehet? Milyen módon ellenőrzhető, hogy a pervesztes valóban megpróbál a lakóközösségi szabályoknak megfelelően élni az életét?
Ha viszont mi veszítjük el valamilyen okból, akkor a valóban "21.000 Ft a birtokvédelmi per perköltsége (ennyi az illeték, hogy elindítsák) + az ügyvéd díj"-at kell fizetnünk és tovább tűrni az élhetetlen helyzetet?

Köszönöm előre is a segítő válaszokat!

szaszmonika # 2015.12.17. 18:32

Tisztelt fórumozók
Birtokvédelmi kérelmet nyújtottam be a helyi jegyzőnél, mert a szomszédok az osztatlan közös udvarban, az én beleegyezésemet nem kérve, lovat kezdtek el tartani kedvtelésből.Semmi problémám az állatokkal, szeretem őket, viszont azt elég durvának tartom,hogy a jegyző 5 hónap után hozta meg a határozatot, melyben a lótartását engedélyezte.Ezzel csak az a problémám, hogy az ingatlanomtól 6 méterre van az istálló, ablakot nyáron képtelenség nyitni a bűztől, a legyekről nem is beszélve ( teregetni azóta nem kell kint)
A jegyző ez esetben nagyon részre hajló volt, ez megnyilvánult az ügy,végére. ( ismeretségben van a szomszédokkal )
Azóta a szomszédok magatartása elviselhetetlen,arról nem beszélve, hogy nap mint nap, az ablakom alatt vonulnak végig nagy hangoskodással,kora hajnaltól, késő estig, és maguk után hagyják a szemetet( trágya )amit, én sepregetek le a járdámról minden nap.
Ezek után, hova tudnék fordulni segítségért?
Hol tudnám érvényesíteni a személyi jogaimat?

pohicop # 2015.11.02. 15:27

Ha veszítenél akkor 21.000 Ft a birtokvédelmi per perköltsége (ennyi az illeték, hogy elindítsák) + az ügyvéd díját is hozzá szokták számolni. Legalább is nekem így volt.

Dr.Attika # 2015.11.02. 14:23

Nem így van. Nem a jegyző ellen indítja a pert, hanem a másik fél ellen, így ha veszít a kérelmező, akkor őt terheli a perköltség. A birtokperben a jegyző határozatát megsemmisítheti a bíróság, de ez nem közig per.

groszfater@gmail.com # 2015.11.02. 13:49

Illetve ha veszitek miyen perkoltség stb re szàmithatok?

Nem te vesztesz, a jegyző döntése ellen fellebbezett...

Dedi # 2015.11.02. 10:23

5 lakàsos tàrsashàzban lakom és folyamatosan az udvarra beàll az egyik lako.Ellene iditottam a jegyzonél birtokvédelmi eljàràst ahol nem jelent meg ,és a bizonyitekok alapjàn dontot az én javamra hisz sem az alapito okirat illetve a tervrajzon sem szerepel parkolo,és ami még zavar hogy ez egy roncs tiszta rozsda,hajnalban jàratja az ablakom alatt a kocsiat,illetve csapkodja az ajtajàt mert az is rossz.ki is tiltotta a jegyzö,de ő viszont fellebbezett a birosagon .Mire szàmithatok a.birosàgon? Megszoktàk e vàltoztatni a jegyzöi döntést? Illetve ha veszitek miyen perkoltség stb re szàmithatok?