Özvegyi nyugdíj
Kedves dzsúli!
Elég kevés információt adott, de megpróbálok így is válaszolni.- Az árvaellátás nappali tagozaton folytatott tanulmányok esetén 25 éves korig tovább jár, megfelelő iskolai igazolással - mely a www.onyf.hu címről letölthető - igényelni kell a Nyufig-tól.
- Az özvegyi nyugdíjhoz tudni kellene, hogy a jogszerző mikor hunyt el, illetve Ön mikor született, rokkantnak érzi-e magát, valamint kötött-e újabb házasságot.
érdeklődni szeretnék, hogy jogosult vagyok e valamilyen kiegészítő nyugdíjra, mivel a férjem elhunyt, s az egy év leteltével megszünt az özvegyi nyugdíj, viszont a lányom főiskolára nyert felvételt, s szeretném taníttatni, de az én hgavi jövedelmemcsak 64 ezer ft, aból nem lehet.
Kérem, sziveskedjenek tájékoztatni, milyen lehetőségeim vannak nekem vagy a lányomnak. Neki is megszünt az árvaellátás júliusi hónappal, a 19.életévét betöltötte.Elsős főiskolai hallgató lenne szeptembertől nappali tagozaton, államilag támogatott képzésben.
Nagyon köszönöm a segítségüket!
Dzsúli
Bocsánat kimaradt az öt év:
Házastársa azonban csak abban az esetben lesz jogosult özvegyi nyd-ra amennyiben a házasság megkötését követően szakadatlanul fennáll a házassági életközösség öt éven keresztül. Természetesen a halál napjáig.
Az özvegyi nyd-ra való jogosultsága nem szűnik meg abban az esetben ha a 62.életévének betöltését követően köt újabb házasságot.
Házastársa azonban csak abban az esetben lesz jogosult özvegyi nyd-ra amennyiben a házasság megkötését követően szakadatlanul fennáll a házassági életközösség.
Az új házasság alapján is járhat özvegyi nyd Önnek is. Erre házastársa házasságkötéskori életkora alapján lehet válaszolni.
- 62.éves elmúlt: A válasz második bekezdése irányadó.
- 62.évét nem tölti be. Egy nap házasság is jogosít.
Ez nem azt jelenti hogy mindkét özvegyi nyd.-t folyósítják. Választani kell a kedvezőbbet.
A tervezett új házasággal elveszti az özvegyi nyugdíjra való jogosultságát, ezért - már elnézést -, a házasodás megfontolandó...
Egyénként egy új házasságban ha valamelyikőjük netán már másnap jobb létre szenderül (...), a megözvegyült egyből jogosult 1 évig az ideiglenes özv. nyugdíjra, majd azt követően a tényleges özv. nyugdíjra - az özv. nyugdíjra való feltételek teljesülése esetén.
Monalisa
laikus hozzászóló
Kedves Válaszoló!
Özvegy vagyok 61 éves és nyugdíjas. Feleségem öt éve halt meg, aki után 62 éves korom után (úgy tudom) özvegyi nyugdíj illet meg. Ugyanakkor vagyis 62 éves korom után újra meg akarok nősülni. Kérdéseim:
- Jár-e tovább az özvegyi nyugdíj, ha újra nősülök?
- Az új házastársamnak hány évi házasságunk után jár özvegyi nyugdíj, ha én meghalok?
Várom megtisztelő válaszukat:
igen az elhunytnak rendelkeznie kell az öregségi ill rokkantsági nyd-hoz szükséges szolgálati idővel amennyiben nem öregségi ill rokkantsági nyugdíjasként halt meg.
gittus
köszönöm a választ már csak annyit, hogy jól értem az elhunytnak rendelkeznie kell az elhalálozáskor érvényes öregségi nyugdíjhoz szükséges szolgálati idővel?
köszi
almaata
Amennyiben az édesapja elhalálozását megelőző egy évben szülei élettársként együttéltek úgy édesanyja jogosan igényelhet özvegyi nyd.-t egy év élettársi együttélés alapján. A közös gyermeknek nem kell a szorosan vett élettársi együttélés tartama alatt születni, a gyermek vagy gyermekek születhettek a korábbi házasság időtartama alatt is.
sziasztok
özvegyi nyugdíjjal kapcsolatban lenne kérdésem a következő helyzetben. apám és anyám elváltak apám halálát megelőző 14. évben volt külön lakcím stb. ezt követően újból összeálltak és így az együttéléses megállapításhoz csak 9 év bizonyítható azonos lakcímmel. Van esély méltányosságra vagy lehet valahogy bizonyítani/igazolni azt a hiányzó egy évet?
amit még nem értek az igénylési feltételek között az az alábbi "Az élettárs - a házastársra előírt feltételek fennállása esetén - csak akkor jogosult özvegyi nyugdíjra, ha élettársával annak haláláig egy év óta megszakítás nélkül együtt élt és gyermekük született" tehát ezt úgy kell érteni hogy az együttélésük ideje alatt született a gyerek?
köszi
...és az minősíti aki adja.
Kedves monalisa
kár ha veszekedésnek éled meg. Ez csak vita. A stíluson biztosan bizonyára mindenkinek van mit változtatni.
A tanács pedig csak tanács.
Elnézést, elírtam gittus.
Kedves Guttus és Gyertya!
Mindkettőtöknek nagyon szépen köszönöm a hozzászólást, a segítséget. Mindkettőtök által leírtakban van amit érdemes nagyon is megjegyezni, az érintetteknek majdan hasznosítani.
És "szeressétek" egymást, vagyis ne veszekedjetek - egy kívülálló harmadik miatt főleg ne.
Kellemes hétvégét!
A kiegészítéssel egyetértek, bár nem tudjuk, hogy valóban a (2) bekezdés vonatkozik-e rájuk, mert nem ismert, hogy a korábbi házasságot mikor kötötték. Az pedig, hogy te kinek milyen tanácsot adsz engem nem érdekel, te pedig ne foglalkozz azzal, hogy én milyeneket adok. Most hosszabb időre búcsúzom, kívánok neked gittus kellemes stílusváltást. Üdv.
A tny 48§ (2) bek pedig a kivételt tartalmazza, amely pedig jelen esetben monalisa szülei vonatkozásában fennáll. Tehát nem kellene 5 évig megszakítás nélkül együttélniük mivel már másodszor kötöttek házasságot.
Te úgy adsz tanácsot ahogy akarsz. Én füllentésre nem biztatok senkit. Elég egy rossz szomszéd és a későbbiekben nagyobb következményei lehetnek. Inkább azt mondom meg hogy mit lehet ebben az esetben csinálni füllentés nélkül.
A Tny 48 § szerint az akinek a házastársa a házasság megkötésekor a reá irányadó öregségi nyugdíjra jogosító életkort már betöltötte, özv ny-ra csak akkor jogosult ha a házasságból (korábbi együttélésből) gyermek származott, vagy a házastársak a házasság megkötésétől 5 éven át megszakítás nélkül együtt éltek. Tehát ha korhatár betöltését követően házasodtak össze, nincs gyerekük és a házasságkötés időpontja és az elhalálozás időpontja között nem telt el 5 év, akkor özvegyi nyugdíj nem jár.
Tanácsot pedig a gyakorlat alapján adok, ez egy ilyen ország, ha a nagyoknak lehet, akkor talán a kicsiknek is lehet ennyit. Ez még nem is jogsértő.
kiváncsi lennék jelen esetben miért módosulna bármi is ha egyik fél is a "reá irányadó" korhatár betöltése után kötötte volna újra meg a házasságát.
én olyan tanácsot azért nem adnék hogy az igénybejelentőn mit nyilatkozzanak...
egy ilyen fórumon pedig még véletlenül sem. Kollega.
Akkor én ezt nem árulnám el az igényelbíráláskor. Nem kell azt senkinek tudni, nehezen is lenne bizonyítható, hogy most ténylegesen melyik lakásban voltak. Akár még véleményezhető is az együttélés, ha a korábban leírtak szerint járnak el. Azért remélem, hogy még sokáig nem lesz rá szükség. Minden jót. :)
Az első részt értem, mármint ami az esetleges önkéntes tartásdíjra mint lehetőségre vonatkozik.
A másik részre, egyben a kérdésre válaszolva: a második házasságkötéskor még egyikük sem volt saját jogon nyugdíjjogosult - sőt még ma sem azok -, azonban sajnálatos egészségi állapotuk miatt rokkantnyugdíjasok évek óta már - és ekként keltek egybe ismét.
Szó se volt köztük az özvegyi nyugdíjra történő "rájátszásként", nem, ők tényleg érzelmi alapon házasodtak össze ismét, egy nagy összeveszést produkáló válást követően - amit mindketten nagyon megbántak már. Ma már semmiképp nem válnának el, hiszen emberileg- érzelmileg valós házastásnak tartják magukat, csak az együtt élés aggályos...
monalisa1
Külön kell választani az együttélő és az 1 évnél hosszabb ideje különélő házastársakat.
A különélő házastársak esete bonyolultabb. Ideiglenes özvegyi nyugdíj csak akkor jár, ha házastársától annak haláláig tartásdíjban részesült, vagy részére a bíróság tartásdíjat állapított meg. Ezt követően özvegyi nyugdíj csak abban az esetben jár, ha a jogosultsági feltételek (korbetöltés, rokkantság) a különéléstől számított tíz éven belül bekövetkeztek és a házastársától annak haláláig tartásdíjban is részesült, vagy részére a bíróság tartásdíjat állapított meg.
Ennél egyszerűbb az együttélők esete. Én azt ajánlom, hogy az igénybejelentőn együttélőként nyilatkozzon majd a túlélő, az eltérő cím ellenére, kihangsúlyozva, hogy csak a címük volt különböző, de nekik így kényelmesebb volt, mint átjelentkezni állandóra a másikhoz. Az érzelmi, gazdasági közösség fennállt közöttük. Így símán jár az özvegy 1 évig 60%, utána 30, ill. 36% l: korábban. Az ellenkező bizonyításáig a nyilatkozatot el kell fogadni. Kicsit pedig lehet füllenteni. :)
Azt a kérdésemet továbbra is fenntartom pontosítva, hogy a második házasság megkötésekor bármelyik fél a rá irányadó öregségi nyugdíjra jogosító korhatárt betöltötte-e, mert ha igen akkor a fentiek egy kicsit módosulhatnak. Üdv
Igaz, veszekedni nem kötelező (...), de az előzőekbeni együttlakás több évtizedes ideje alatt már kipasztalták: külön jobb-, békésebb- és nyugodtabb.
Sokan vannak akik házastársak és mégis külön laknak/élnek. Az ok bizonyára mindnyájuknál megvan erre.
Értem. Tehát "kötelező" együtt lakni és újra elkezdeni veszekedni?...
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02