monalisa
Szerintem az általad leírtak továbbra sem felelnek meg a házastársi együttélés kritériumainak.
monalisa
Szerintem az általad leírtak továbbra sem felelnek meg a házastársi együttélés kritériumainak.
Mintketten élnek még, rokkantnyugdíjasok, és bár az egészségük mondhatni "romokban" hever, de egyikük is másikuk is remélve elhúzza még egy ideig - élni szép!
Tehát az előadottak alapján a túlélő házastárs majdan jogosult lesz-e az özvegyi nyugdíjra?
Külön is köszönöm a figyelmedet, türelmedet!
bajussz-nak:
Tanács az igénybejelentő lap kitöltéséhez. Kizárólag azt jelöljétek be, hogy együtt éltek, de tekintettel arra, hogy két lakás volt nem jelentkeztek be egy címre. Erre van hely a nyomtatványon beírni. Az igazolásra pedig a következő tanácsom van. A polgármesteri hivatal előtt két tanúval kell igazolni az együttélést, hatósági bizonyítvány formájában mely tartalmazza, hogy mikortól meddig, hol éltek együtt megszakítás nélkül és, hogy özvegyi nyugdíjhoz került kiállításra.
monalisa1-nak:
Amikor másodszor összeházasodtak hány éves az a személy aki elhunyt? Most még nem tudok tanácsot adni, csak ha ezt az adatot tudom. Ma 22'30-ig vagyok gépnél.
Ha még van kérdés tegyétek fel.
gyertya:
megvan megszakítás nélkül a 10 év, együtt éltek egy fedél alatt, gazdálkodtak, viszont nagymamám nem volt oda bejelentve papíron.
olvastam a jogszabályban, hogy ha ez a helyzet, akkor más, hitelt érdemlő módon kell az együttélést igazolni.
ez a hitelt érdemlő mód érdekelne, hogy mi lehet ilyen
köszi amit leírtál, hasznos volt
(remélem veszed rossz néven a tegeződést)
Annyit még: amikor a ház eladásra került, előtte már el is váltak..., aztán némi idővel ismét összeházasodtak. De lakni külön laknak a továbbiakban.
Volt egy nagy ház, eladták, lett két lakás, napközben sokat időznek együtt, estére mindegyikük hazamegy a sajátjába. Mindegyik a saját nyugdíjából él, a közös programok- vásárlások stb. költségeit felezik. Ezzel a "se együtt se külön" helyzettel jól megvannak, és legalább nem veszekedéssel telik a nap mint annak idején... Összetartoznak, a család- a rokonság is ekként van ezzel, és vénségükre - és ki-ki rigolyáikra - jól van ez így.
Ennél jobban nem tudom leírni a helyzetüket.
Nincs közös lakhelyük, vagy nem élnek együtt? Érzelmi, gazdasági közösség fennáll-e? Ez így kevés amit megadott.
Kérdezném: ha a házastársaknak nincs közös lakhelyük, a túlélő házastárs jogosult lesz-e özvegyi nyugdíjra? (Mindketten rendelkeznek nyugdíjjogosultsággal.) Köszönöm.
Több mindent vizsgálni kell. Az együttélési időnek megszakítás nélkül minimum 10 évnek kell lenni (vagy 1 év + gyerek). Feltehetően itt ez a feltétel fennáll, ha a 17 évben nincs megszakítás. Abban az esetben, ha a nagymama az élettársi együttélés alatt özvegyi nyugdíjban részesült korábbi elhunyt után (korábbi élettárs, házastárs) akkor be se nyújtsa az igényét, mert nem lehet jogosult özvegyi nyugdíjra. Ha feltételezzük, hogy a nagyi 62 éves elmúlt és az elhunyt nyugdíjas volt akkor 1 évig ideiglenes özvegyi nyugdíj címén az elhunyt nyugdíjának 60 %-ára, majd az egy év letelte után élete végéig az elhunyt nyugdíjának 30 %-ára (fegyveres jogszerző után 36 %-ára) jogosult az időközi emeléseket hozzáadva.
Az igényt a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál (Budapest, 1820) kell a www.onyf.hu honlapról letöltött igénybejelentő lapon előterjeszteni, csatolva az eredeti halotti anyakönyvi kivonatot, illetve a lakóhely szerint illetékes önkormányzat igazolását a közös lakcímről. Az együttélést igazolni kell!!
Amennyiben az elhunyt nem nyugdíjas volt, az igényt a lakóhely szerinti Regionális Nyugdíjbiztosítási Igazgatóságon kell előterjeszteni.
nagymamám élettársa, akivel 17 évig éltek együtt, 2 hete meghalt.
a kérdésen, hogy a nagymamám jogosult-e az özvegyi nyugdíjra, ha igen, mit kell bemutatnia és hol, és meddig jogosult erre?
köszönöm
Kedves Gittus!
Nem volt szándékomban sok idejét elrabolni az általam nem értett jogszabályok magyarázatával, mindenesetre nagyon hálás vagyok a segítségéért, köszönöm!
Sajnos valóban nagyot buktam azzal, hogy csak telefonon érdeklődtem a szegedi nyugdíjbiztosítónál és félrevezető válaszukat elfogadtam. Ez már sajnos vissza nem fordítható!
Üdv: Szatymaz!
nincs ellentmondás.
Valószínűleg nem fogok rövidített tb tanfolyamot tartani itt mert ez a fórum nem erre szolgál.
Az özvegyi nyd megállapítása és a feléledése más más kategória. Maradjunk az utóbbinál. Ha az özvegyi nyd megállapítása 1997.előtt történt a korhatár - ami az özvegyinél más mint az öregségi nyd.-nál, nő esetében 55. férfi esetében a 60.életév betöltése. Ezt már sokszor leírtuk itt ebben a topicban. Tessék visszaolvasni.
Minden ami nem vonatkozik az igénylőre , halálakor stb. nem kell értelmeznie. Önnek a házastársa halálakor a megfelelő jogszabályt alkalmazva már megállapítottak ellátást. Most azzal már nem kell foglalkozni.
Nem tudok mást mondani csak azt hogy még májusban tessék igényelni.
Kedves Gittus
Ellentmondások: szerintem csillaggal jelölve:
Az ideiglenes özvegyi nyugdíj megszűnését követően ki jogosult özvegyi nyugdíjra?
Az akik a jogszerző halálakor
betöltötte a reá irányadó öregségi nyugdíjra jogosító korhatárt,vagy
Özvegyi nyugdíjra jogosult az is, aki esetében a fenti feltételek valamelyike
házastárs 1993. március 1-je előtt bekövetkezett halála esetén az elhalálozástól
számított tizenöt éven belül,ez a 61 év
Milyen feltételek mellett éled fel az özvegyi nyugdíj?
Az özvegyi nyugdíj akkor éled fel, ha az nem házasságkötés címén szűnt meg és az özvegyi
nyugdíjra jogosító feltételek valamelyike:
a házastárs 1993. március 1-je előtt bekövetkezett halála esetén az özvegyi nyugdíj
megszűnésétől számított tizenöt éven belül,
(itt már anem a hláltól, hanm az özvegyi nyugdíj megszűnésétől számítják)
Az 1997. január 1-je előtti időponttól megállapított özvegyi nyugdíjra jogosultság akkor
éledhet fel, ha a férfi a 60., nő az 55. életévét eléri.
Nem értem az 1993-as választó dátumot, ahol el kell érni az öregségi nyugdíjkorhatárt a feléledéshez, de 1997 előtt (1993 is előtte van) elég az 55 év betöltése!!!!!
ONYF 3515–007. A tájékoztató a 2008. január 1-jén hatályos jogszabályoknak megfelelően
készült.
tisztelt szatymaz
nem akarok kekeckedni.
Én elolvastam az ideidézett tájékoztatást. Ez általánosságban tájékoztatja - vélem - az érdekelteket. A fele nem vonatkozik Önre. Olyan tájékoztatás hogy a korhatára 61.év lenne nem találtam. Mellesleg ez most készülhetett mivel a 2008. januári jogszabály változással kapcsolatos tájékoztatást tartalmaz, így az előrehozott öregségi nyd igénylésekor ez a tájékoztató nem vezethette félre.
Kérem jelölje meg, hogy hol van ellentmondás.
Kedves Gittus
Elküldöm Önnek az ONYF tájékoztató kivonatát, azokat a részeket amelyek engem érintenek, és ellentmondást érzek bennük:
Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság tájékoztatója
az özvegyi nyugdíjról
A hozzátartozói ellátások sajátossága, hogy a jogosultsági feltételeknek az elhunyt jogszerző
és a nyugdíjigénylő részéről is teljesülnie kell. A jogszerzőre előírt feltétel, hogy a halál
időpontjában a nyugdíjjogosultsághoz szükséges szolgálati idővel rendelkezzen, vagy saját
jogú nyugellátásban részesüljön. Özvegyi nyugdíj címén a jogosultat ideiglenes özvegyi
nyugdíj és özvegyi nyugdíj illeti meg.
Az ideiglenes özvegyi nyugdíj megszűnését követően ki jogosult özvegyi nyugdíjra?
Az akik a jogszerző halálakor
Özvegyi nyugdíjra jogosult az is, aki esetében a fenti feltételek valamelyike
számított tizenöt éven belül,
számított tíz éven belül bekövetkezik.
Milyen feltételek mellett éled fel az özvegyi nyugdíj?
Az özvegyi nyugdíj akkor éled fel, ha az nem házasságkötés címén szűnt meg és az özvegyi
nyugdíjra jogosító feltételek valamelyike:
megszűnésétől számított tizenöt éven belül,
nyugdíj megszűnésétől számított tíz éven belül bekövetkezik.
Az özvegy 2008. január 1-jétől akkor is jogosult özvegyi nyugdíjra, ha a megállapításhoz,
illetve a feléledéshez szükséges feltételek valamelyike 1993. március 1-je és 2007. december
31-e között, a házastárs halálától, illetve az özvegyi nyugdíj megszűnésétől számított tíz éven
túl, de tizenöt éven belül következik be, feltéve, hogy az özvegyi nyugdíjra a kérelem
elbírálásakor is jogosult.
Az az özvegy tehát, aki korábban már előterjesztett kérelmet, de azt a Nyugdíjfolyósító
Igazgatóság jogerősen elutasította, mivel a feléledés feltételei 1993. március 1-től számított
tíz éven túl következtek be, illetőleg az az özvegy is, aki az akkor hatályos rendelkezéseken
alapuló információk miatt özvegyi nyugdíj feléledésére irányuló kérelmet nem is terjesztett
elő – amennyiben az özvegyi nyugdíjra jogosító egyéb feltételek valamelyikének megfelel és
az a házastárs 1993. március 1-je előtt bekövetkezett halála esetén az elhalálozástól, illetve
az özvegyi nyugdíj megszűnésétől számított tizenöt éven belül bekövetkezett –, a
módosult jogszabályokra tekintettel jogosult lehet özvegyi nyugdíjra.
(Az érintett özvegyek az özvegyi nyugdíj feléledésére irányuló kérelmet időbeli korlátozás
nélkül előterjeszthetik a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságon az erre a célra rendszeresített KET3300-399. vagy KET-3300-279/1. jelű nyomtatványon.)
Az 1997. január 1-je előtti időponttól megállapított özvegyi nyugdíjra jogosultság akkor
éledhet fel, ha a férfi a 60., nő az 55. életévét eléri.
ONYF 3515-007. A tájékoztató a 2008. január 1-jén hatályos jogszabályoknak megfelelően
készült.
Jogszabályok:
1997. évi LXXXI. törvény 45-53. §,
168/1997.(X. 6.) Kormányrendelet 60-63/B. §,
ONYF 3515-007. A tájékoztató a 2008. január 1-jén hatályos jogszabályoknak megfelelően
készült.
Nagyon köszönöm a segítségét, a téves tájékoztatás akkor történt, amikor a saját öelőrehozott öregségi nyugdíjamat intéztem, és az ügyintéző nem 55 éves korral, hanem a 61 éves korhatárral számolt.
Haláleset: 1992. március
Ideiglenes özvegyi nyugdíj: 1 év
Az én öregségi nyugdíjkorhatárom betöltése: 2007. augusztus. Ebből számította ki, hogy 15 évnél hosszabb az idő!!!
Az említett ONYF tájékoztatóban egyébként szerintem több ellentmondás is van. Van amikor a halálesettől számít a 10, vagy 15 év, van amikor az ideiglenes özvegyi nyugdíj végétől.
1993. az választóvonal, ugyanakkor az 1997 év előtti halálesetre is más szabály vonatkozik (55 év)Szerintem 1993 is 1997 előtt volt. Van aki ezt érti????
....legalábbis ha nem tudja bizonyítani a - szóbeli - elutasítást. És ez szerintem lehetetlen.
Szóbeli elutasítást sosem fogadunk el. Sehol. Ez most sokba került.
Azért sem értem mert nem hogy 15 de 10 év sem telt el az 55 év betöltéséig.
Még májusban kérje az özvegyi nyd-t a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságtól. Ekkor az igénybejelentést megelőző 6.hónap első napjától állapíthatják meg az özvegyi nyd.-t. A többit bukta.
Kedves Gittus!
Az elutasítás sajnos szóban történt, a nyugdíjbiztosító úgy tájékoztatott, hogy az említett 1993 előtti és utáni halálesethez kötött évek (15 és 10 év) miatt nem vagyok jogosult.
Most olvastam el a Nyugdíjbiztosító jelenleg aktuális kiadványát az özvegyi nyugdíjról és most már teljes a káosz a fejemben, mivel alapfeltétel, hogy az özvegyi nyugdíj feléledését kérő érje el a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt: nálam ez 61 év. (2007)
Ugyanakkor az is szerepel a törvényben, hogy az 1997 év előtti haláleseteknél a feléledés az özvegy 55. éves korában aktuális. Ez nálam 2001 volt.
Most akkor mikor igényelhettem volna????
Bocsi de lehet, hogy én vagyok buta hozzá, de számomra itt ellentmondás van.
Valóban nem telt el...de ez nem elutasítási indok. Talán a pontos elutasítási indokot küldje el nekem.
Kedves Gittus!
Köszönöm a válaszát, de valamit nem értek: Amikor 2003-ban előrehozott öregségi nyugdíjat kaptam, az özvegyi nyugdíjat elutasították, azzal az indokkal, hogy még nem telt el a törvényben meghatározott 15 év!
Ha meg tudná ezt magyarázni, meköszönném!
Szatymaz
Az özvegyi nyd-ra jogosító korhatár az 55.év betöltése. Ön ezt a kört ha jól értem már 2001.ben betöltötte, így ha még nem tette volna akkor ideje volna még májusban beadni az igényt.
Igen, részesültem ideiglenes özvegyi nyugdíjban!
kapott ideiglenes özvegyi nyd.-t egy évig?
Özvegyi nyugdíj feléledése.
Férjem 1992 márciusában 48 évesen hunyt el.
Én 1946. augusztus 2-án születem, előrehozott öregségi nyugdíban részesültem 2003. augusztustól. Jelenleg is nyugdíjas vagyok, de már elértem az öregségi nyugdíjhoz szükséges kort. 61. év.
Kérhetem-e férjem után az özvegyi nyugdíjat?
Szatymaz
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02
Mi és cookie-kat és egyéb nyomkövetési technológiákat használunk, hogy javítsuk az Ön élményét weboldalunkon. Személyre szabott hirdetések és tartalom, reklámozás és tartalommérés, közönségkutatás és szolgáltatásfejlesztés céljából tárolhatunk és/vagy hozzáférhetünk információkhoz egy eszközön, és feldolgozhatunk személyes adatokat, például az Ön IP-címét és böngészési adatait. Ezenkívül felhasználhatjuk a pontos földrajzi helymeghatározási adatokat és az eszközök beolvasásával történő azonosítást.
Felhívjuk figyelmét, hogy hozzájárulása minden aldomainünkre érvényes. Hozzájárulását bármikor módosíthatja vagy visszavonhatja, ha rákattint a képernyője alján található „Hozzájárulási beállítások" gombra. Tiszteletben tartjuk döntéseit, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy átlátható és biztonságos böngészési élményt nyújtsunk Önnek.
Süti | Időtartam | Leírás |
---|---|---|
COOKIE_SUPPORT | 1 year | Ezt a sütit a Liferay állítja be. Ez a süti annak ellenőrzésére szolgál, hogy a látogató böngészője támogatja-e a sütiket. |
JSESSIONID | JSP-ben írt webhelyek használják. Általános célú platform-munkamenet sütik, amelyek a felhasználók állapotának az oldalletöltések közötti fenntartására szolgálnak. | |
PHPSESSID | Ez a süti a PHP-alkalmazásokban található. A cookie a felhasználók egyedi munkamenet-azonosítójának tárolására és azonosítására szolgál a felhasználói munkamenet kezelése céljából a weboldalon. A munkamenet-süti a böngésző összes ablakának bezárásakor törlődik. | |
SERVERID | Ez a süti arra szolgál, hogy a felhasználót egy adott szerverhez rendelje, így jobb és gyorsabb szerveridőt biztosít. Emlékszik arra, hogy melyik szerver szállította az utolsó oldalt a böngészőnek. Segít a terheléselosztásban is. | |
viewed_cookie_policy | 1 year | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
---|---|---|
Gdyn | 1 year 1 month | Ezt a sütit a Gemius szolgáltató állítja be. Ezt a sütit a MOSS és a fejlett webstatisztikák technikai munkamérésének végrehajtásához használják. |
GUEST_LANGUAGE_ID | 1 year | Ez a süti a látogatók által preferált nyelvi azonosító tárolására szolgál. |
---|---|---|
_ga | 2 years | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A cookie-t a látogatói, munkamenet- és kampányadatok kiszámítására és a webhely használatának nyomon követésére használják a webhely analitikai jelentéséhez. A cookie-k névtelenül tárolják az információkat, és egy véletlenszerűen generált számot rendelnek hozzá az egyedi látogatók azonosításához. |
_gat_UA-112481-1 | 1 minute | Ez a Google Analytics által beállított mintatípusú cookie, ahol a névben lévő mintaelem tartalmazza a fiók vagy a weboldal egyedi azonosító számát, amelyre vonatkozik. Ez a _gat cookie egy változata, amelyet a Google által rögzített adatok mennyiségének korlátozására használnak a nagy forgalmú webhelyeken. |
_gid | 1 day | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A süti arra szolgál, hogy információkat tároljon arról, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalt, és segít a weboldal teljesítményéről szóló elemzési jelentés elkészítésében. Az összegyűjtött adatok között szerepel a látogatók száma, a forrás, ahonnan érkeztek, és a meglátogatott oldalak névtelen formában. |
UID | 2 years | No description available. |
---|---|---|
_goa3session | 2 days | Ezt a sütit a szolgáltató Adverticum állítja be. Ezt a sütit a hirdetések kiszolgálásának folyamatához és a hirdetők számára statisztikai adatok gyűjtéséhez használják. |
fr | 3 months | A sütit a Facebook állítja be, hogy releváns hirdetéseket jelenítsen meg a felhasználóknak, valamint mérje és javítsa a hirdetéseket. A cookie a felhasználó viselkedését is nyomon követi az interneten keresztül azokon az oldalakon, amelyek Facebook pixellel vagy Facebook social pluginnal rendelkeznek. |
Gtest | 1 year 1 month | Ezt a sütit a felhasználói viselkedés és a weboldalon végzett tevékenységek gyűjtésére használják a weboldal optimalizálása érdekében. Segít továbbá a Google Ads és a Google Analytics számára a látogatói információk marketing célú összeállításában. |
i | 1 year | Nincs információ. |
IDE | 1 year 24 days | A Google DoubleClick használja, és információkat tárol arról, hogy a felhasználó hogyan használja a weboldalt és minden más hirdetést a weboldal meglátogatása előtt. Ezt arra használják, hogy a felhasználóknak a felhasználói profilnak megfelelő, számukra releváns hirdetéseket jelenítsenek meg. |
mc | 1 year 1 month | Ez a cookie a Quantserve-hez kapcsolódik, hogy anonim módon nyomon követhesse, hogy a felhasználó hogyan lép kapcsolatba a weboldallal. |
test_cookie | 15 minutes | Ezt a sütit a doubleclick.net állítja be. A cookie célja annak megállapítása, hogy a felhasználó böngészője támogatja-e a cookie-kat. |
VISITOR_INFO1_LIVE | 5 months 27 days | Ezt a sütit a Youtube állítja be. A weboldalon beágyazott YouTube-videók információinak nyomon követésére szolgál. |
YSC | session | Ezt a sütit a Youtube állítja be, és a beágyazott videók megtekintésének nyomon követésére szolgál. |
---|---|---|
_goa3test | 2 years | No description available. |
_ia_uid | 5 months 27 days | No description |
_ia_version | 5 months 27 days | No description |
CONSENT | 16 years 6 months | No description |
INX_CHECKER2 | 16 years 6 months | No description available. |
legacy-psid | No description available. | |
nxdigitolvasosession | No description | |
psid | session | Nincs elérhető információ. |
yt-remote-connected-devices | never | No description available. |
yt-remote-device-id | never | No description available. |