Özvegyi nyugdíj

Krisztina26 # 2013.09.03. 08:12

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Érdeklődni szeretnék, hogy édesanyámnak jár e az özvegyi nyugdíj:
Édesapám elhunyt ez év januárjában. Édesanyámmal nem váltak el, tehát még házastársak voltak, de külön éltek, de édesapám lakcíme hozzánk volt bejelentve, tehát jogilag nálunk lakot. Viszont volt egy élettársa ahol valójában lakot, nem hivatalosan. Eddig édesanyám kapta az özvegyi nyugdíjat, de most a volt élettárs felebezett, az ok folytán hogy külön éltek édesanyámmal, és ezért nem jár neki az özvegyi nyugdíj.A hivatalos hagyatéki tárgyalási papíron is még az itteni lakcíme szerepel.
A kérdésem az lenne, hogy ez alapján elvehetik e édesanyámtól az özvegyi nyugdíjat és lehetséges e hogy a volt élettárs kapja meg helyette.

Nagyon sokat segítene a gyors válasza. Előre is köszönöm.

Üdvözlettel:

Krisztina

robi52 # 2013.09.06. 07:16

Tisztelt Ahamina!
Édesapám 2012 09.26-án halt meg
Édesanyám 2012 januárig rendszeres szociális járadékba részesült.2012-től rokkantsági ellátást kap.Az özvegyi nyugdíját levették 60%-ról 30 %-ra
Kérdezem:mivel szociális járadékba részesült 2012-ig,nem e 60 % jár továbbra is

Válaszát elöre is köszönöm!

katica57 # 2013.09.08. 12:57

Tisztelt segitő fórumozók!
1955 11 hóban születtem 3 gyereket neveltem fel mindig dolgoztam, most 58 évesen a munkáltatóm gazdasági okokra hivatkozva kényszerit hogy menjek el a nők 40 éves nyugdij lehetőségével/kb 2104 március lesz/nyugdijba mert 2010 ben összeszámoltattam akkor volt 38 év 135 napom, férjem 2012 márc.25én meghalt, kaptam az 1 év ideiglenes özvegyit 2013 márc.25 ig az lenne a kérdésem ha elmegyek nyugdijba kapok e özvegyit ill.ha igen hány %-ot ? minimál bérrel voltam mindig bejelentve igy minden fillér számit ée még van egy tanuló 18 éves fiam

előre is köszönöm a segitő választ

WWallace # 2013.09.09. 16:18

Az özvegyi nyugdíjat majd csak a korhatár betöltésekor kaphatod.

ahamima # 2013.09.10. 05:34

Krisztina26

Amennyiben az édesanyja 1 évnél hosszabb ideje külön élt az édesapjától, csak abban az esetben lehet jogosult ideiglenes özvegyi nyugdíjra, ha a házastársától annak haláláig tartásdíjban részesült, vagy részére a bíróság tartásdíjat állapított meg. Ha az élettárs bizonyítani tudja, hogy a szükséges ideig együtt élt az elhunyttal és az édesanyja az együttélésre vonatkozóan valótlan adatot közölt, akkor sajnos az özvegyi nyugdíjra való jogosultságot a megállapítás hatályáig visszamenőleg visszavonhatják és az élettárs lehet jogosult rá.

robi52

2012. január 1-jétől a rokkantsági ellátás mellett az ideiglenes özvegyi nyugdíj lejártát követő özvegyi nyugdíj mértéke 30 %-os, függetlenül attól, hogy az igénylő 2011. december 31-ig rendszeres szociális járadékban, vagy rokkantsági nyugdíjban részesült. Így, sajnos jogos volt a 30 %-os mértékű megállapítás.

katica57

Az özvegyi nyugdíjra való jogosultsága a 64. életéve betöltésétől éledhet fel, ha addig nem köt újabb házasságot.

Üdvözlettel: ahamima

Mostmulik # 2013.09.10. 07:10

Kedves Segito Fórumozók! Édesapám 2013. Augusztus 25-en öregségi nyugdíjasként meghalt. Anyukám 1959. Június 10-en született, jelenleg is dolgozik. A jogszabályok es a forum olvasgatasa utan arra jutottam, hogy anyu egy évig kapni fogja az ideiglenes ozvegyi nyugdíjat, ami apu nyugdíjának 60%-a, de utána nem tudom pontosan, mire lehet számítani. (Úgy értelmezem, hiába lesz meg Anyunak a 40 év munkaviszonya 3 év múlva, hiába mehet el emiatt öregségi nyugdíjba, az ozvegyi nyugdij jogosultsagahoz ez nem megfelelő).
Viszont ha a 10 evet nem apu halalatol kell számítani, hanem az ideiglenes ozvegyi nyugdij lejáratatol a feleledesi szabály miatt, akkor jol értelmezem, hogy anyu jogosult lesz ozvegyi nyugdíjra? Es ez hogyan fog kinézni a gyakorlatban? Az ideiglenes ozvegyi lejárta utan kaphatja tovabb a 60% ozvegyi nyugdíjat addig, amíg ő maga is nyugdíjba megy, es akkor a 60% lecsökken 30-ra? Vagy az ideiglenes lejarta utan nem kap semmit addig, amig nyugdijba nem megy? Es ha nyugdíjba megy, akkor 40 év munkaviszonnyal elmehet, vagy csak 65 éves korában, hogy jogosult legyen ozvegyi nyugdíjra? Elnézést kerek, hogy ilyen nehéz a fejem, de annyira friss meg a fájdalom, es megis ilyen dolgokkal is kell foglalkozni, mert ennek függvényében kell döntenünk arról, hogyan tovabb... Nagyon köszönöm a választ előre is!

ahamima # 2013.09.13. 17:13

Mostmulik

Az ideiglenes özvegyi nyugdíj lejártát követően, amennyiben az édesanyja nem godnoskodik 2 árvaellátásra jogosult gyermekről, vagy tartósan beteg árvaellátásra jogosult gyermekről, illetve nem megváltozott munkaképességű, nem lesz jogosult özvegyi nyugdíjra.
Az özvegyi nyugdíjra való jogosultsága a 65. életéve betöltésekor éledhet fel, amennyiben addig nem köt újabb házasságot.
Az ideiglenes özvegyi nyugdíj összeg az elhunyt nyugdíjának 60 %-a, a feléledés után pedig a saját jogú ellátás miatt (feltételezem akkor már lesz neki) az elhunyt nyugdíjának 30 %-a, kiegészítve az időközi emelésekkel.
A 40 év szolgálati idővel történő öregségi nyugdíjazás az özvegyi nyugdíjat nem alapozza meg.
Azért azt még meg kell jegyezni, hogy mindez a jelenleg hatályos szabályozás szerint igaz, azt, hogy addig mi változik nem látható.

monalisa1 # 2013.09.13. 20:52

Mostmulik

Ama bizonyos 1 + 10 év alapján, szerintem anyukád ha "szorosan" is de még benne lesz a feléledési jogosultság 10 évében, vagyis amikor 65 év korában nyugdíjba megy kérheti a végleges özvegyi nyugdíj megállapítását. (Papír, ceruza, és a dátumok alapján a pontos számítás.)

Ha 65 éves kora előtt isten ne adja valami betegség és/vagy baleset miatt lerokkantosítják, egyből jogosult az özvegyi nyugdíjra.

Ha az 1+10 éven belül esetleg ismét férjhez megy, özvegyi nyugdíjra az új házastárs alapján a jogosultság.

Ha szükséges, vármi infot lehet kérni a www.onyf.hu ügyfélszolgálattól.

----
  • laikus hozzászóló
kriszti80 # 2013.09.14. 10:33

Köszöntöm!Édesanyám 50% os rokkant,de ellátást nem kap mert Tbje nem volt meg.1095 nap.A helyi önkormányzatól kap szociális járadékot.Édesapám 3 éve meghalt nyugdíjas volt,feléledhet e az özvegyi nyugdíj,kaphatja édesanyám mindkét ellátást(életkora 54 év).Köszönöm válaszát.

Mostmulik # 2013.09.15. 16:03

Nagyon szépen köszönöm a válaszokat, tovabbitottam anyukamnak!

Mosolygó Alma # 2013.09.17. 19:00

Tisztelt Fórumozók,
az alábbi témában szeretném szakember segítségét kérni:
(Mivel a témában járatlan vagyok, minden információt leírok, ami szerintem szükséges lehet.)
Édesanyám folyó év januárjában, 59 évesen, kb. 15 év rokkantság (67%) után elhunyt. Édesapám a 61. évét tölti hamarosan, Ő szintén kb. 15 éve rokkantnyugdíjas (67%, 2002-ben véglegesítve).
Édesanyám halálát követően kérvényeztem az ideiglenes özvegyi nyugdíjat Édesapám számára, mivel a nem egészen 50.000 Ft-hoz bármilyen juttatás jól jönne...
"Válaszképpen" a NYUFIG egy végzést küldött, - májusban, - miszerint Édesapámat orvosi szakértői bizottság elé idézik felülvizsgálatra. - Azt hittem rosszul látok!
Ellenben május óta egy sort sem kaptunk senkitől sem, az ügyben az illetékest NEM MEREM keresni, viszont 9. hónapja nem folyósítják Édesapámnak azt az özvegyi nyugdíjat, ami véleményem és informáltságom alapján alanyi jogon megilletné.
Tanácsukat szeretném kérni, mitévő legyek az ügyben, hová, kihez fordulhatnék?
Köszönettel várom válaszukat!

ahamima # 2013.09.20. 14:30

Mosolygó Alma

Az édesanyja a korára és az egészségi állapotára tekintettel, nem öregségi nyugdíjas volt, így az özvegyi nyugdíjra való jogosultságot nem a Nyufig, hanem a lakóhely szerinti nyugdíjbiztosítási igazgatóság bírálja el.
Amennyiben az édesanyja 2013.01. hóban hunyt el, az édesapja ideiglenes özvegyi nyugdíjra lehet jogosult, amennyiben a jogosító feltételekkel rendelkezik. (együtt éltek, házastársak voltak, stb.)
Az egy év ideiglenes özvegyi nyugdíj folyósításának nem feltétele az, hogy az igénylő megváltozott munkaképességű (korábbi elnevezéssel: rokkant) legyen, ezért bátran telefonáljanak, érdeklődjenek, hogy hol áll az ügy, kicsit furcsállom a hosszú ügyintézési időt. Valami itt nincs rendben, vagy ügyintézési, vagy igénylői oldalon.

Ami a továbbiakat illeti:
Az ideiglenes özvegyi nyugdíj lejártát követően özvegyi nyugdíj csak akkor folyósítható, ha az özvegy a rá irányadó öregségi nyugdíjra jogosító korhatárt betöltötte, vagy megváltozott munkaképességű, vagy meghatározott formában árvaellátásra jogosult gyermek(ek) eltartásáról gondoskodik.
Az édesapja a korára tekintettel az ideiglenes özvegyi nyugdíj lejárta után korbetöltés címen nem jogosult özvegyi nyugdíjra.
Ha az igénybejelentő lapon jelezte, hogy megváltozott munkaképességűnek érzi magát, akkor a folyósító szerv eljárást indít a rehabilitációs szakigazgatási szervnél, annak elbírálása érdekében, hogy az igénylő egészségi állapota milyen mértékű. Ez az eljárás független attól, hogy korábban a rokkantságát már véglegesnek minősítették. (2012-től a szabályok megváltoztak az egészségi állapot vizsgálata szempontjából)
Az édesapja természetesen megteheti azt, hogy a vizsgálatra nem megy el (megjegyzem, hogy elképzelhető, hogy be sem rendelik, csak a meglévő iratok alapján vélelmezik az állapotát), ebben az esetben az eljárást megszüntetik és özvegyi nyugdíjra - amennyiben nem köt újabb házasságot - a rá irányadó korhatár betöltésekor lehet jogosult. Természetesen ezt akkor igényelni kell.

szafika # 2013.09.20. 15:08

Ahamina , ebben az évben járt volna neki a 60% ideiglenes özvegyi nyd ? Mert ha már januárba megigényelték , akkor azóta rengeteg idő eltelt és visszamenőleg hány hónapra kaphatná meg ? ha megkaphatná .

ahamima # 2013.09.20. 15:15

szafika

Az írta a kérdező, hogy a halál bekövetkezése után benyújtották az igényt, így az elhalálozástól járhat az ellátás. Annak okát, hogy miért nem kapja még, csak az igénylő nyomozhatja ki.

szafika # 2013.09.21. 03:06

Ahamina köszi , azt azért nem értem h mire vártak ilyen sokáig ? közbe nem ártott volna érdeklődniük , mondjuk legalább havonta , ha már ilyen döcögősen megy itt ma minden .

szafika # 2013.09.21. 03:08

Bocsi ! most vettem észre , h már sokadszor hibásan írtam a nickneved . / Már megint nem figyeltem . /

totó52 # 2013.09.21. 10:08

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Totó52 jelszóval kértem segítséget 08.26.-án, de még a mai napig nem kaptam választ. Mi lehe az oka. Talán elkerülte a figyelmét?
Várom válaszát türelemmel.
Tótó52

Giza61 # 2013.10.02. 12:21

Kedves Ahamina!
Szeretném a segitségedet kérni egy kérdésben. A millió új jogszabályban nem tudom melyik érvényes rám?
Az őzvegyi nyugdíj feléledése a kérdésem
Férjem 2003.nov.1-én halt meg.(60 éves volt és rokkant nyugdíjatkapott)
Én 1 évig kaptam az őzvegyit.
Ma már én is nyugdíjas vagyok.(sz:1952.06.04)
Az 1+10 év 2014.-ben jár le.
Én 2014.06.04.-én töltöm be a 62. évemet és az 1+10 év
2014.11.31.-én jár le.
A kérdésem az volna, hogy az új rendeletek alapján megkapom-e az őzvegyi nyugdíjat? ( férjhez nem mentem, egyedül élek)
Ha igen, mikor igényeljem?
Válaszod nagyon köszönöm: Giza61
E:manka0604@freemail.hu

ahamima # 2013.10.03. 16:00

Giza61

Az özvegyi nyugdíjra való jogosultsága a 62. életéve betöltésétől feléledhet, amennyiben addig nem köt újabb házasságot.
Az ellátást igényelni kell a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságtól. Igénybejelentő lapot a www.onyf.hu címen a nyomtatványtárban talál.
Az igénybejelentő lapot 2014.06.04-én adja postára, mert ha ezt korábban teszi, akkor az igazgatóság nyilatkoztatja, hogy kötött-e újabb házasságot (tekintettel arra, hogy a korhatár betöltése előtt adta postára az igényét), ez pedig egy felesleges kört eredményez.

csiporka # 2013.10.07. 12:32

Kedves ahamima!

2011. aug.14-én meghalt a férjem, 65 évesen, rokkantnyugdíjasként.1 évig kaptam az özvegyit, majd 2012. szeptember 01-től megszűnt az állásom, így 40 év szolgálati viszonnyal nyugdíjba kényszerültem. A kérdésem az lenne, mivel a nyugdíjam nem éri el az 56 ezer ft-ot, ( egyedül kellene megélnem belőle)lehetőség lenne méltányossági alapon kérvényezni? Ha nem, akkor mikortól lehetne legkorábban igényelni? Más lehetőség?
Nagyon köszönöm válaszát: Csiporka

ahamima # 2013.10.08. 15:16

csiporka

Az özvegyi nyugdíjra való jogosultsága akkor éledhet fel, ha az ideiglenes özvegyi nyugdíj megszűnését követő 10 éven belül betölti az Önre irányadó öregségi nyugdíjra jogosító korhatárt. Konkrét évet nem írok, mert a születési idéjét nem közölte, a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény 18 §-a az irányadó.
Méltányosság gyakorlására nincs lehetőség a jogszabály egyértelműen meghatározza, hogy milyen jogosító feltételek fennállása esetén állapítható meg özvegyi nyugdíj.
Az öregségi nyugdíj kivételes alapon történő emelésére pedig a nyugellátás megállapítását követő 3 éven belül nincs lehetőség.
Társadalombiztosítási vonalon sajnos nem tehet semmit, ajánlom a lakóhelye szerinti önkormányzat szociális alapú támogatási formáit, kérem keresse fel őket, talán tudnak segíteni nehéz helyzetén.

csica13 # 2013.10.22. 04:20

Tisztelt Fórum!
Bátyám 2013.09.18.án hunyt el, 68 éves volt.
Felesége 61 éves,saját jogú nyugdíjas. Igényelte az ózvegyi nyugdíjat,közölték vele,hogy az elhunyt férj nyugdíjának 60 %át kapja egy évig,majd ha betöltötte a 62 éves kort, rá félévre igényelheti a 30%-os özvegyi nyugdíjat. Ez az összeg a 60 % nak a 30 %-a? Miért csak a 60 %-át kapja a nyugdíjnak?
Köszönöm a választ!

pazs # 2013.10.22. 07:38
  1. Mert így szól a jogszabály.
  2. nem, ez a 100%-nak a 30%-a :) tehát az addigi özvegyi nyugdíj (a 60%) felét fogja kapni.
szafika # 2013.10.22. 07:43

Kedves csica ! saját jogon se kap az ember 100 % nyugdíjat !

zsóka58 # 2013.11.19. 09:19

Jó napot kívánok!Érdeklődni szeretnék hogy a férjem 2007 02 07 rokkant nyugdijasként halt meg.ÉN 1958 08 16 születtem 2 kiskoru gyermekkel maradtam itt. Most jelenleg rehabilitációs járadékot kapok.1 gyermekem még tanul aki után 33% özvegyi nyugdíjat kapok.Kérdésem az lenne ha befejezi tanulmányait ami előreláthatólag még 2 év.Jogosult leszek-e továbbra is özvegyi nyugdíjra ,most tudomásom szerint saját jogon is jogosult lennék.Hogyan számít a feléledési idő,ha befejezi tanulmányait feléled-e nekem az özvegyi nyugdíjam.Köszönöm válaszát!