Üdvözlöm!Érdeklődnék,édesapám 2000. májusában hunyt el,édesanyám 1955-ben született,2 éve már előrehozott nyugdíjas(40 év munkaviszony)a nyugdíjfolyósító igazgatóságnál kijelentették,hogy édesanyám addig nem jogosult özvegyi nyugdijra míg el nem éri az öregségi nyugdijkorhatárt,és külömben is mint akar hiszen édesapám már több m 10 éve halott.Tudna valaki segiteni hogy ez tényleg igy van???Köszönöm a válaszokat előre is
Özvegyi nyugdíj
Kedves Csilly,
az özvegyi nyugdíj esetleges feléledése valóban a nyugdíjkorhatár betöltéséhez kötődik, és nem a nyugdíjban való részesüléshez. És mivel édesanyja a korhatárát az ideiglenes özvegyi nyugdíj megszűnésétől számított 10 éven belül nem tölti/töltötte be (feltételezem, hogy azt kapta 1 évig), így özvegyi nyugdíjra nem lesz jogosult.
.....hűha !!! " különben is mit akar .... ?! " hát.... azért ezt egy kicsit kíméletesebben , v árnyaltabban is megfogalmazhatták volna a nyufinál .
Csilly ha Anyukád a 40 éves " akcióssal " ment el , akkor rendes öregségi nyugdíjas , nem előrehozott , mert abba utoljára az 53-ban született nők mehettek el , de ez a lényegen sajnos nem változtat , az úgy igaz , ahogy WWallace írta .
/ remélem nem kavartam jó nagyot ! /
Férjem 1992 áprilisában hunyt el, és 1957-es születésű volt. Két kiskorú gyermekem után kaptam árvaságit és özvegyi nyugdíjat addig, amíg tanultak. A kisebbik lányom 2008-ban fejezte be tanulmányait, és ekkor megszűnt az árvasági és vele együtt az én özvegyi nyugdíjam. Én 1958-ban születtem és jelenleg is dolgozom.Kérdésem az lenne, hogy igényelhetem-e az özvegyi nyugdíjat? Esetleg folyamatosan kellett volna e kapnom. Ezt a kérdést azért tettem fel, mert sokan azt állítják, hogy folyamatosan kellett volna kapnom, és nem kellett volna igényelnem, mert ez alanyi jogon járt volna. Köszönöm előre is a választ
Kedves Anna58,
az 1997. évi LXXXI. törvényből ide vonatkozó szakaszok:
"Az árvaellátásra jogosult gyermekek tartása címén megállapított özvegyi nyugdíjra jogosultság megszűnik, ha már egyik gyermeket sem illeti meg árvaellátás."
"Feléled az özvegyi nyugdíja annak, akinek az özvegyi nyugdíja nem házasságkötés miatt szűnt meg, ha az arra jogosító feltételek valamelyike
- a házastárs 1993. március 1-je előtt bekövetkezett halála esetén az özvegyi nyugdíj megszűnésétől számított tizenöt éven belül,
- a házastárs 1993. február 28-a után bekövetkezett halála esetén az özvegyi nyugdíj megszűnésétől számított tíz éven belül
bekövetkezik. Az özvegyi nyugdíj feléledése során az özvegyre irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt a jogszerző halálakor hatályos jogszabályok alapján kell megállapítani."
Tehát az árvaellátás megszűnésekor helyesen szüntették meg az özvegyi nyugdíját is, nem kellett volna folyamatosan kapnia.
Mivel a jogszerző halálakor Önre irányadó nyugdíjkorhatárt (ami akkor 55 év volt) Ön az idén tölti (vagy töltötte be), így a születésnapjától kérheti a feléledés megállapítását. Amennyiben az 55. évét már 6 hónapnál régebben töltötte be, akkor az igénybejelentéstől visszafelé számított 6. hónap 1. napjától fog megállapításra kerülni.
Kedves WWallace !
Nagyon köszönöm ezt a gyors választ, és annak is örülök, hogy számomra kedvező. Azt szeretném kérdezni, hogy milyen nyomtatványon, és hol kellene elindítani az ügyintézést. Még egyszer köszönöm a segítséget, és nagyon hálás vagyok érte.
Kedves Anna58,
a www.onyf.hu oldalon, a Nyomtatványtárban találja a kitöltendő kérelmet: "Igénybejelentés özvegyi nyugdíj feléledéséhez" - K14.
A kitöltött nyomtatványt pedig a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság címére kell megküldeni: 1820 Budapest a levelezési cím. Személyesen pedig a 1139 Budapest, Váci út 39. szám alatt is leadható. (Esetleg még Kormányablakban, vagy Ügyfélkapun keresztül is.)
Kedves WWallace!
Nagyon köszönöm a segítségét, munkájához további sikereket kívánok.
Tisztelt Cím!
40 éves munkaviszony után dec.28-tól leszek nyugdíjas.
1954-ben születtem. Férjem 2007-ben elhunyt. Kérem, szíveskedjen tájékoztatni, ez esetben kérhetem-e az özvegyi nyugdíjam feléledését.Tisztelettel:Larika
Larika
Az özvegyi nyugdíjra való jogosultsága a 62. életéve betöltésétől feléledhet, amennyiben addig nem köt újabb házasságot.
Az a tény, hogy öregségi nyugdíjas lesz, az özvegyi nyugdíjra való jogosultságot nem alapozza meg.
Üdvözlettel: ahamima
Üdvözlöm a fórumozókat!
Abban kérnék segítséget, hogy 4 éve súlyos beteg, rokkantnyugdíjas férjem után jár e nekem az özvegyi nyugdíj, ha december 5-én felbontották a házasságunkat, és ma (december 14-én) hajnalban halt meg. Kérem, aki tud segíteni, minél hamarabb írjon. Tisztelettel megköszönöm.
Kocos29,
nem jár.
kocos29
Amennyiben a bíróság nem állapított meg tartásdíjat az Ön részére, akkor özvegyi nyugdíjra sajnos nem lehet jogosult.
Édesanyám 80 fölötti nyugdíjas, erdélyi - tehát eredetileg román állampolgár -, aki román öregségi nyugdíjjal rendelkezik. 2006-ban házasságot kötött egy magyar állampolgárságú nyugdíjas mérnökkel (szintén erdélyi származású), aki magyar öregségi nyugdíjjal rendelkezik. Együttélésük helyszíne lényegében édesanyám erdélyi lakcíme volt, de a magyar házastárs nem adta fel magyar lakcímét, Erdélyben csupán bejelentettként élt. Édesanyám közben a kedvezményes honosítás törvénye alapján megszerezte a magyar állampolgárságot is, de külhoniként (vagyis magyarországi lakcímre nem tett szert).
Édesanyám házastársa 2013 decemberében elhunyt. Kérdésem a Fórum tisztelt szakértőihez a következő lenne: 1) a fentiek alapján édesanyám jogosult-e elhunyt magyar házastársa után özvegyi nyugdíjra (tekintettel az 1997. évi LXXXI sz. törvény, valamint - esetleg - a Románia és Magyarország között hatályos egyezmények vonatkozó rendelkezéseire)? 2) ha igen, vagyis ha jogosult, hogyan kell a megfelelő igénylést benyújtani, lehetséges-e e benyújtás elektronikusan? Köszönettel: bm.
Tisztelt Fórum!
Férjem 1991 február 3.-án huny el,özvegyi nyugdijat 1 évig kaptam utána, egy gyermekem van az árvaellátást még tanult addig kaptam 2000.-ig.Engem azóta leszázalékoltak először meg kaptam 67%-ot 2004. márciusban két évre,az újabb felülvizsgálaton visszavették 50%-ra, vagyis most az új rendszer szerint 40%-om van. Jelenleg 53 éves vagyok októberben töltöttem be,és szeretném kérdezni Öntől hogy nekem özvegynyugdíj járna e mivel kapom a rehabilitációs járadékot.
Válaszát előre is köszönöm
Tisztelettel Nagy Iné
Tisztelt Fórum!
Édesapám meghalt, édesanyám mennyi özvegyi nyugdíjra jogosult? Mindeketten saját jogon nyugdíjasok, hetvenen felüliek. Jól olvastam utána, hogy (nemcsak egy éven át, hanem élethosszig) az elhalálozott házastárs nyugdíjának 60%-a jár az özvegynek?
Köszönöm válaszukat előre is, üdvözlettel: H.
Hedör , 1 évig 60 % , utána 30 % .
Tisztelt Fórum! Szeretném az alábbi kérdésben, ha segítenének. 1984-ben házasságot kötöttünk volt férjemmel, akitől 1994-ben váltam el. Volt férjem 2011-ben meghalt. Egyikünk se kötött újabb házasságot. Ő utána jár-e részemre özvegyi nyugdíj? Köszönöm válaszukat.
Tisztelt Fórum! Kérdésemre szeretném, ha válaszolnának: 1984-ben kötöttem házasságot férjemmel, akit?l 1994-ben elváltam. Sem én, sem ? nem háza
Tisztelt Fórum!
Speciális problémában kérném a segítségüket. Édesapám erőszakos halált halt. Nem szeretném ide kiírni a részleteket, kérem írjanak emailt, privát üzenetben szeretnék kérdezni. Köszönettel.
pipacs11
Az elvált, továbbá házastársától egy évnél hosszabb ideje külön élő személynek csak akkor állapítható meg özvegyi nyugdíj, ha a házastársától annak haláláig tartásdíjban részesült, illetve annak fizetésére bíróság kötelezte őt.
özvegyinyugdíj
Nem az számít ki hogyan halt meg hanem az özvegy betöltötte-e már az őrá vonatkozó öregségi nyugdíjkorhatárt, illetve 10 éven belül eléri-e a jelzett korhatárt. E-mailban érdeklődjön a lakhely szerinti Nyugdíjfolyósító ügyfélszolgálatánál.
----- laikus hozzászóló
Ha édesapádat netán a felesége ölte meg akkor törvény szerint nem jár neki nyugdíj.
Köszönöm a választ! És ha a jogerős ítélet majdan nem állapít meg szándékosságot, akkor visszamenőleg mennyi időre lehet igényelni az özvegyi nyugdíjat?
Tisztelt Fórumozók!
Nekem egy olyan kérdésem lenne, ha két nyugdíjas ember házasságot köt egymással ( akik elváltak az előző párjuktól, és nem fizetnek tartásdíjat ), és az egyik meghal, akkor a másiknak jár-e az özvegyi nyugdíj függetlenül attól, hogy mennyi idő telt el a házasságkötésük óta?
Köszönöm szépen a választ előre is!
Vicus55
Amennyiben az elhunyt a házasság megkötésekor a reá irányadó öregségi nyugdíjra jogosító életkort már betöltötte az özvegye özvegyi nyugdíjra csak abban az esetben jogosult, ha a házasságból (a korábbi együttélésből) gyermek származott, vagy a házastársak a házasság megkötésétől öt éven át megszakítás nélkül együtt éltek.
Amennyiben nem volt korbetöltött az elhunyt, ezt a szabályt nem kell alkalmazni.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02