Köszönöm.
Özvegyi nyugdíj
Kedves Gittus!
Ma kaptam meg a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságtól a határozatot.Feléledt az özvegyi nyugdíjam.Nagyon hálás vagyok a tanácsáért és nagyon köszönöm.Csak egy gondom van amire szeretném ha válaszolna.Jelenleg táppéntzem vagyok.Ez befolyásolja -e az özvegyi nyugdíjam folyósítását?
Az Útmutatóban:
10/.bejlentési kötelezetség 15 öt napon belül be kell jelenteni (így pl:ha újabb házasságkötée,...,egyéb ellátást állatínanak meg részére vagy ilyneben részesül).
Ez a táppénzre is vonatkozik?Nagyon megköszönném ha válaszolna rá.
Tisztelettel :Pásthiné
Kedves Pasthine
Örülök a megállapításnak.
A táppénz nem befolyásolja az özvegyi nyd. jogosultságát.
üdv
gittus
Kedves gittus!
Nagyon köszönöm a segítségét!
Kedves Gittus!
A szüleim 1999-ben váltak el 18 év házasság után. Édesapám 4 éve nyugdíjas édesanyám 2007 decemberében vált azzá. 2007 decemberében újra összeházasodtak.
A kérdésem az lenne jogosultak e, valamelyikük halála esetén özvegyi nyugdíjra.
Válaszodat előre is köszönöm.
Kedves Fórumozók!
Szeretnék kérdezni, hogy az özvegyi nyugdíj feléledése esetén minek alapján határozzák meg az özvegyi nyugdíj összegét.
Telefonon nem elérhető a nyufig. sajnos, hogy onnan kérjek infót.
Nekem árvaellátás melletti özvegyi nyugdíj 2000-ig volt folyósítva, ami akkor 50%-os mértékű volt.
Jelenleg saját jogon is nyugdíjas vagyok, így 30%-os özvegyi jár majd.
Azt nem tudom, hogy ebben az esetben a 2000 évi nyugdíj összegéhez viszonyítva lesz-e megállapítva a 30%, vagy a férjem halála után megállapított összeghez adják-e hozzá az azóta történt emeléseket, és ennek lesz a 30%-a?
Előre köszönöm a választ.
Kati
Hans99
igen. Ha másodszor is házasságot kötöttek egymással és a házastárs elhalálozásakor és együtt élnek.
bongyi
A férj halálakor járó nyugdíjhoz hozzáteszik az időközi emeléseket és ennek az összegnek a 30%-a.
Kedves Gittus!
Nem tudom emlékszik-e az esetemre. Tavaly évvégén az özvegyi nyugdíj feléledésével kapcsolatosan tettem fel Önöknek kérdéseket. Akkor azt a tanácsot kaptam, hogy várjam meg 2008 január elsejét, amikoris hatályba fog lépni a módosított törvény javaslat.
Ez a törvény már kedvező volt számomra. Beadtam a kérelmet és a mai nappal kaptam választ, hogy az özvegyi nyugdíjam ismételten feléled.
Ezúton is köszönöm elsősorban Önnek és természetesen a többi hozzászólónak is a segítségét!
Üdvözlettel:
Kata
Kedves Gittus!
Segitséget szeretnék kérni!
Van egy nagyon jó ismerősöm, érdeklődni szeretnék, hogy jár-e neki az özvegyi nyugdij, ha a férje 1946. május 8-án születet és 2001. június 3-án halt meg. A férjét 1995.07. 12-én infarktus után leszázalékolták.
Az ismerősöm 1950. október 14-én született és 2000. 08. 28-án 50%-os rokkantá minősitették.
Válaszát előre is köszönöm.
az ismerőse kapott-e özvegyi nyd-t és meddig.
Kedves Gittus!
Segítségét szeretném kérniaz özvegyi nyugdíj feléledésével kapcsolatban.
1949.05 hóban születtem,1975.06.26-án megözvegyültem.Két gyermekem árvaellátásban és pedig özvegyi nyugdíjban részesültem 2000 júniusáig folyósították számunkra az árvaellátást ill. az özvegyi nyugdíjat.
Férjhez nem mentem,éllettársi kapcsolatban nem élek, 2006.04 hótól rokkant nyugdíjas vagyok.
2006-ban igényeltem özvegyi nyugdíjam feléledését,de elutasítottak,mivel a megszűnés 10 éven túl történt.
Olvastam,hogy 2008.01.01-től 15 év a megszűnéstől számított feléledési idő.
Viszont olyan kritérium is volt,hogy az özvegyi nyugdíj megállapításától nem telhet el 15 év,jelen esetemben már 33 év lesz.
Ebben az esetben is megigényelhetném újra és járna nekem az özvegyi nyugdíj?
Valamint lenne még egy kérdésem,hogy nekem 55 vagy 62 éves koromban éledne-e fel az özvegyi nyugdíjam,ha járna.
Válaszát előre is köszönöm!
Márta
Kedves Gittus!
Az Ismerősöm egy évig kapta az ideiglenes özvegyi nyugdijat utána már nem.
Köszönettel.
edit68
amennyiben az ismerősének 2012.június 2-ig nem állapítanak meg legalább 67%-os mértékű rokkantságot vagy árvaellátásra jogosult gyermek eltartása címén akkor a 62.év betöltésekor nem éled fel az özvegyi nyd. Ui. a 62.évét ezen időpontot követőem tölti be.
Martus49
2008.január elsejétől jogosult szerintem az özvegyi nyd.-ra. Igényelje. Az Ön korhatára 55.év. A korábbi jogszabály szerint nem volt jogosult.
Kedves Gitta!
Köszönöm gyors válaszát,azonban most találtam egy cikket ami elkeserít.Bemásolom.
Az özvegyi nyugdíj feléledése:
Feléled az özvegyi nyugdíja annak, akinek az özvegyi nyugdíja nem házasságkötés miatt szűnt meg, ha az özvegyi nyugdíjra jogosító feltételek valamelyike
- a házastárs 1993. március 1-je előtt bekövetkezett halála esetén 1993. március 1-jétől, tizenöt éven belül,
- a házastárs 1993. február 28-át követően bekövetkezett halála esetén,az özvegyi nyugdíj megszűnését követő tíz éven belül bekövetkezik.
Az a) pont szerinti esetben a feléledési idő nem haladhatja meg az özvegyi nyugdíj megállapítása időpontjában irányadó tizenöt évet
Nekem 1975.06.26-án állapították meg az özvegyi nyugdíjat vagyis 33 éve.A fentiek ( a pont)alapján úgy értelmezem ,hogy nekem akkor ismét nem fogják megítélni.
Ön szerint?
Előre is köszönöm válaszát!
Üdvözlettel:Márta
martus49
1.ez a rendelkezés nem Önre vonatkozik,
2.2008.január 1.-től hatályon kívül helyezték.
edit68
A 2008.január 1.-jét követően nem 67 hanem 50%-os egészségkárosodás esetén az özvegyi nyd feléled.
Kedves Gittus. Már önhöz fordulok, mert annyi mindent hallottam, jogszabályt olvastam,de nem tudok eligazodni. Édesanyám 1947-es születésű, 2001 óta özvegy, ideiglenes óta nem jogosult.Jelenleg átmeneti járadékot kap, szolgálati ideje 15 év körül van,pontosan most nem tudom.
Szeretném kérdezni, pontosan mikortól lesz jogosult az özvegyi nyugdíjra?
Elnézést, most olvastam, hogy 2008. jan. 1-től az 50%-os rokkantak esetén feléled az özvegyi nyugdíj.Hol találommeg a jogszabályt? Édesanyám ebbe a csoportba tartozik, de kérte azátmeneti járadékot, mert kb.100Ft-tal több, mint a rendszeres szoc. járadék.
Most akkor mi a helyzet?
Nagyon köszönöm! Kérem, a két hozzászólásomra együtt válaszoljon.
Jó napot!
Először is elnézést a nem pontosan ide szóló kérdésért, de talán tudnak segíteni.
A problémám az lenne, hogy az árvaellátási igénylőlapon elrontottam a tanulmányok befejezésének dátumát, amit a Tanulmányi Osztályon kijavítottak (nemes egyszerűséggel áthúzta, majd aláírta a helyes dátumot). A biztonság kedvéért kértem egy iskolalátogatási igazolást, amin szintén szerepel az időpont, és ezt mellékeltem is az igénylőlaphoz. A kérdésem az lenne, hogy ez jelenthet-e problémát, és hol tudnék tájékozódni afelől, hogy elfogadták-e igénylésemet, vagy sem?
Válaszukat előre is köszönöm!
Péter
kati75
én nem azt írtam hogy 50%-os munkaképességcsökkenéssel már feléled az özvegyi nyd. egészségkárosodást írtam ami nem ugyanaz mint a rendszeres szoc. járadéknál az 50 % munkaképesség változás.
Édesanyja kérheti hogy vizsgálják felül hogy van e 50%os egészségkárosodása az özvegyi nyd igénylés során. Egyéb esetben az irányadó korhatára 62.év
elég ha nemes egyszerűséggel áthúzta...majd aláírta és lepecsételte a javítást.
Kedves fórumozók!
Az lenne a kérdésem,hogy a gyermekeim most Okj-s tanrendszerben tanulnak,és kapok családi pótlékot, illetve özvegyi nyugdíjat is.Ha most szeptemberől felsőoktatási intézményben folytatják a tanulmányaikat,akkor, ha jól tudom családi pótlékot nem kapok,de özvegyit sem?
Kérem segítsnek. Válaszukat előre is köszönöm.
Kedves Gittus!
Özvegyi nyugdíj feléledésével kapcsolatban szeretném a segítségét kérni.
1998.01.19-én megözvegyültem, egy gyermekem után árvaellátásban részesültem 2002. 05.31-ig, én pedig özvegyi nyugdíjat egy évig - 1999. 01.18-ig - kaptam. 1947.10.08-án születtem, és 2005.01.01-én öregségi nyugdíjba mentem. Azóta férjhez nem mentem,éllettársi kapcsolatban nem élek.
2004. 09.06-án az Országos Orvosszakértői Intézettől kérelmeztem a 67%-os munkaképesség csökkenés megállapítását az özvegyi nyugdíj feléledési igény miatt. 2004.10.11-én az I. fokú Orvosi Bizottság 50%-os munkaképesség csökkenést állapított meg, ez alapján Nyugdíjfolyósító Igazgatóság kérelmemet elutasította.
(A rám vonatkozó öregségi nyugdíj korhatár 62. év)
A kérdésem az lenne, hogy a 2008. évi törvényi változások után jogosult vagyok-e/leszek-e özvegyi nyugellátásra? Ha igen, mit kell tennem?
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel:Ica
A változások nem önre vonatkoznak. A feléledési idő az özvegyi nyd megszűnését követő 10 év. Ha jól értem 2009.január 18.-a
Segítséget szeretnék kérni!!3 éve özvegy vagyok. 3 kiskorú gyerekkel maradtam egyedül. Most 20, 18 és 8 évesek. Én akkor azt felvilágosítást kaptam, hogy addig kapom az árvaellátást utánuk, amíg nappali tagozaton tanulnak 25 éves korukig. Özvegyi nyugdíjat addig míg nyugdíjas korom előtt férjhez nem megyek vagy nyugdíjas koromig. De ha nyugdíjas korom után férjhez megyek, akkor megint igényelhetem. Elég hülyén hangzik, de nekem ezt mondták. Kicsit hihetetlen. Mi igaz ebből?? Ha vki tud válaszoljon. Válaszokat előre is köszönöm.
A Tny. törvény vonatkozó rendelkezései:
(...)özvegyi nyugdíjra az jogosult, aki házastársa halálakor a reá irányadó öregségi nyugdíjra jogosító korhatárt betöltötte, (...) vagy házastársa jogán (...) legalább két árvaellátásra jogosult gyermek eltartásáról gondoskodik.
Özvegyi nyugdíj jár akkor is, ha az erre jogosító (fenti) feltételek valamelyike a házastárs halálától számított tíz éven belül következik be.
Az özvegyi nyugdíjra jogosultság megszűnik, ha az özvegy a reá irányadó öregségi nyugdíjra jogosító életkorának betöltése előtt házasságot köt.
Az árvaellátásra jogosult gyermekek tartása címén megállapított özvegyi nyugdíjra jogosultság megszűnik, ha már egyik gyermeket sem illeti meg árvaellátás.
A házasságkötés miatt megszüntetett özvegyi nyugdíjra a jogosultság a házasság megszűnése után feléled, ha
- az igénylő a házasságkötéskor az 1998. január 1-jét megelőzően hatályos rendelkezések alapján végkielégítést nem vett fel, és
- az igénylőt a házasság létrejötte nélkül az özvegyi nyugdíj egyébként megilletné.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02