Zajos a kocsma


nanemaaa # 2019.09.02. 10:05

Nem mai a probléma, de talán mindenre lehet megoldást találni.
De a kocsma bezzeg hangos!
Munkálódik a cimbalmos,
A legények kurjogatnak,
Szinte reng belé az ablak.
.
.
.
Megint jőnek, kopogtatnak:
„Csendesebben vigadjanak,
Isten áldja meg kendteket,
Szegény édesanyám beteg.”

Feleletet egyik sem ad,
Kihörpentik boraikat,
Végét vetik a zenének
S hazamennek a legények.

efi99 # 2019.09.01. 19:03

Az első 4-et 10 perces különbségekkel, az 5.-et meg másnap, különben még egy jó darabig hallgathatod őket.
A melóban meg elég sokat lazsálhatnak, ha a nap végére nem dőlnek ki.

drbjozsef # 2019.09.01. 12:06

popcorn74,

Szólni nekik, hogy legyenek csendesebbek.

Szólni a tulajdonosnak, hogy intézkedjen, hogy legyenek csendesebbek.

Felszólítani őket írásban, hogy tartsák be a házirendet.

Felszólítani a tulajdonost, hogy tartassa be velük a házirendet.

Birtokvédelmet kérni a jegyzőtől.

aprilismajus # 2019.08.06. 06:10

A kétszáz méteres szabály ma is él, emiatt panasszal a jegyzőhöz fordulhatnak, aki előbb ideiglenesen, majd véglegesen bezárathatja az üzletet.

Zsolti_75 # 2019.08.05. 17:24

Sziasztok! Azt szeretném kérdezni, hogy társasházunk mellett lévő szintén társasház pincéjében kocsma, szórakozóhelye fog valószínűleg nyílni. Milyen lehetőségünk van ellene? Ha kapunk papírt a nyitásról (az önkormányzattól) akkor fellebbezéssel mennyi esélyünk megakadályozni a nyitást? A szomszéd társasház albérlőknek van kiadva, egy tulajdonosé az összes lakás, ő nyitná a pince helységet, tehát az ott lakók kiszolgáltatottak, nem fognak tiltakozni ellene. Nekünk viszont nem kell az esti zene, hangoskodás, utcai WC-zés stb. Iskolától milyen messze nyithatnak ilyen egységet, talán 200 méteren belül van éppen az iskola kapuja. Ez elég lehet? Köszönöm!

efi99 # 2019.08.03. 19:27

Ha egyébként tényleg minden úgy van, ahogy gondolod (beleértve a jegyzőt is), akkor borítani kell a bilit és elújságolni a médiának. Aztán magyarázkodjon ott a jegyző.

Szomorú örökös # 2019.08.03. 08:42

Szmiki1974

Adott egy kocsma, ami történetesen egy óvoda mellett van, kb 10 méterre. Van egy rendelet, ami úgy szól hogy 200 méteren belül oktatási intézmény közelében nem üzemelhet ilyesmi, hacsak....nincs kifőzde is az üzletben....Kérdésem az lenne, hogy egy település jegyzője, hogy az öreg ördögbe tud engedélyt adni egy ilyen üzletnek, hogy működjön?

Mostmár csak az volna a legfontosabb kérdés, hogy melyik intézmény volt ott előbb? Ha a kocsma, akkor annak nagy valószínűséggel nem fogják bevonni a már kiadott engedélyét csak azért, mert később ott egy óvoda kezdi meg a működését szerintem.

A másik kérdés, hogy biztosan kocsma a kérdéses üzlet? Nem-e esetleg szimplán egy palackozott italáru bolt, ahol esetleg csak azt nem tartják be, hogy az utcán fogyasztanak alkoholt épp a bolt előtt? Mert akkor ez utóbbival kapcsolatban lehet esetleg bejelentést tenni mondjuk a jegyzőnél.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.08.03. 07:20

Sapienti sat.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.08.02. 19:40

Az egyszeri részeg már vagy fél órája szöszmötöl az utcai lámpa alatt. Odamegy hozzá egy rendőr és megkérdezi:

  • Mit keres, jóember?
  • A kulcsomat.
  • Hol vesztette el?
  • Ott a bokrok közt.
  • Akkor miért itt keresi?
  • Mert ott sötét van.
Kovács_Béla_Sándor # 2019.08.02. 18:15

Ezt miért nem tőle kérdezed?

Szmiki1974 # 2019.08.02. 18:04

Tisztelt hozzáértők,

Adott egy kocsma, ami történetesen egy óvoda mellett van, kb 10 méterre. Van egy rendelet, ami úgy szól hogy 200 méteren belül oktatási intézmény közelében nem üzemelhet ilyesmi, hacsak....nincs kifőzde is az üzletben.
Na most ilyesmi 100% hogy nincs, az biztos.
Kérdésem az lenne, hogy egy település jegyzője, hogy az öreg ördögbe tud engedélyt adni egy ilyen üzletnek, hogy működjön?

elfmage999 # 2016.08.21. 17:04

Összejöttök 5-en lakók és jól megnézitek az embereket akik zajonganak.

Utána kihívni a rendőröket és kérni hogy igazoltassanak mindenkit, mert csendháborítás miatt feljelentést tesztek.
Megtenni a feljelentést írásban leírva hogy mit tapasztaltatok és hogy mikor hívtatok rendőröket valamint a 4 tanú adatait hogy tudják igazolni hogy így volt.

Ezt sűrűn ismételni.

Jó ha egyébként is emailban minden nap megy a bejelentés a rendőrségre, hogy csendháborítás van a xyz címen.
Jó ha minél több lakó bekapcsolódik és küldi az emailokat.

Rendőrök meg fogják unni és valamit lépni fognak vagy elárasztja őket a papírmunka.

A csendháborítás mellett a garázdaság is megállhat bizonyos esetekben, de ez hathatósabb ha a rendőr magyarázza el a vendégeknek.

A kocsma (ingatlan) tulaját meg személyiségi jogok sérelme címén lehet perelni, mert az egységének üzemeltetése során megfoszt titeket a nyugalomhoz való jogotoktól, meg a pihenéshez való jogotoktól, stb.

Érdemes lenne birtokháborítási eljárásokat kezdeményezni a jegyzőnél (lakásotok használatát akadályozza a zajongás, zavar a birtoklásban).

Előre szólok, hogy ezzel nem a közös képviselőt kell rugdosni, hogy ezeket csinálja, mert ezeket ő nem tudja megtenni helyettetek.
Tehát nektek kell kiállni magatokért.

elfmage999 # 2016.08.21. 16:16

pereltek.

éne # 2016.08.21. 14:49

Egy kérdésem lenne, mit tehet akkor a ház, ha a kocsma előtt zajlik a muri? A tulaj nem hajlandó elismerni a felelősségét. Minden éjjel hajnalig dajdajoznak, néha gitárral, énekelve a részegek, a kocsma előtt dohányoznak, isznak. A kocsma szerint nekik ehhez semmi közük nincs. A rendőröket folyamatosan hívjuk, kijönnek, bemennek, szólnak, nem történik semmi. Nyolcadik kerületről van szó, videót is linkelnék. Mit tehetünk?

Véleményem # 2015.09.19. 13:23

Gloamwood

Több bejelentés esetén kellene intézkedniük, mint bejelentőt meghallgatni, tanúkat lakókat is és csendháborítás miatt tehetnek feljelentést a rendőrök. A kocsmát bezárathatják a nyitva tartás be nem tartása végett illetve a csendháborítás szabálysértés megszüntetése miatt. A probléma megoldására a rendőrségnek vannak még lehetőségei, eszközei.
Mint lakónak aki nem tud emiatt aludni, rendszeresen zavarja ez az állapot akkor fordulhat a jegyzőhöz is. A NAV-ot is érdekelheti a nyitva tartás utáni kiszolgálás stb..

Gloamwood # 2015.09.15. 23:23

Azt szeretném megtudni, hogy egy zajos és nyitvatartását be nem tartó kocsmával szemben a rendőröknek elméletileg mit kellene csinálni? Mivel nálunk nem csinálnak semmit. Ezt úgy kell érteni, hogy pl. éjjel fél kettőkor kihívjuk őket, mert az "éjfélig" nyitvatartó kocsmától nem lehet ablakot nyitni, de zárt ablaknál se lehet tőlük elaludni, és akkor ha fél órával később kijönnek, akkor sokszor egészen egyszerűen semmi sem történik, kb. 60 másodpercet (Igen, néztem az ablakból, mint a Magdianyus és mértem, ebben benne van az is, hogy kiszállnak a járműből és visszaszállnak) eltöltenek a helyszínen majd elmennek, a kocsma meg továbbra is nyitva van akár két-három órán át is változó zajjal. Ez normális? Vagy ha épp akkor nem üvöltenek, mikor ideérnek a 60 másodperces muszájos látogatásra, akkor azért hagyják őket a fenébe?

Véleményem # 2014.10.16. 10:01

habfarago

Nem teljesen jött át az írásom ezek szerint.
Bár nem tudom, hogy milyen intézkedések zajlanak a kocsmával szemben és mely szervek felé jelezték ezt. Ha csak a jegyző nyakára járnak az üggyel az lehet kevés. Nem véletlen írtam a rendőrséget. Ha túl hangosak akkor őket is ki lehet hívni, akár névtelenül akár névvel megtenni a bejelentést. AZ eljárást könnyítheti a név vállalása és későbbi bizonyítgatási folyamat. Amennyi lakót zavar annyit kell bevonni és összefogni velük.
A rendőrség, fog intézkedni bírságolni, feljelenteni stb. Jobban megérzi a kocsma ezt mint a jegyző esetleges teszetoszasága. Ahol rendszeresen rendőrök jelennek meg, az a vendég körnek egy idő után nem fog tetszeni és elpártolnak majd nem lesz vendég, nem lesz bevétel nem lesz kocsma. A nyitva tartási időre is érdemes oda figyelni főleg ha azt követően is hangos zajos a kocsma, erről szintén készülhet rendőrségi jelentés ha bevonják az ügybe és tesznek bejelentést.

Ha viszont ez a kocsma zaj probléma el van túlozva akkor ne fussanak ennyi kört, törődjenek bele, hogy a kocsmák bizonyos esetekben napokon estéken hangosabbak. Tolerálni kell vagy megbeszélni vagy elköltözni.

Pici78 # 2014.10.15. 15:06

Falu végén kurta kocsma...

habfarago # 2014.10.15. 13:00

Ami azt illeti, a falu szélén is kopogtatott az uraság is, meg aztán szegény asszony is...:-)
Az épületből csak két három lakást érint a dolog, a többieket mi már elszigeteljük a zajtól. Hát amíg nem találunk rajta valamilyen fogást, addig csak a szokásos köröket futhatjuk a jegyzőnél.

Dr.Attika # 2014.10.12. 06:09

Őseink figyelemmel voltak az ilyen konfliktus elkerülésére.
A falu szélén nyitottak kocsmát, ahol senkit nem zavart a kocsmai hangoskodás.

Petőfi: Falu szélén kurta kocsma.. költeménye az irányadó.

Véleményem # 2014.10.11. 22:50

Nem egyedi az eset, több településen található hasonló probléma társasház esetében.

Az eset hasonló:
Kocsma nap közben szolid vendégek halk zene. Esténként főleg a hétvégi napokon hangos zene szól, gépi vagy élő mikor mi van éppen, a vendégek is zajosabbak. A közvetlen felettük lakók nem tudnak aludni, zavarja őket. Rendőrt hívnak, azok kijönnek figyelmeztetnek első körben. Majd ha hatásos volt a figyelmeztetés akkor minden oké. Ha nem akkor újra zajos a kocsma ugyan ezen éjszakán, a lakók megint rendőrt hívnak. Rendőr újból figyelmeztet vagy bírságol vagy feljelent. ( A feljelentés mellé a lakók lehetnek tanúk indulhat a harc az illetékes szervek előtt idézések stb, és szankciók. ) Ugyan azon az éjszakán ahol meg volt a figyelmeztetés, bírság vagy feljelentés és még mindig ezek után is indokolatlan zaj keltés van ami újból azt eredményezi, hogy a lakók nem tudnak pihenni, megint rendőrt hívnak, és akkor elviszik a hely tulajdonosát vagy aki éppen a kocsmáért felel és előállítják, a helyet bezáratják. ( akkor este )
Aztán egy újabb hétvégén vagy estén, megint hasonló a körforgás. Hosszú távon kialakul egy rossz viszony majd a lakók és a kocsma üzemeltetője között. Ha a lakók jól csinálják és a kocsmát elég sok bírság szankció anyagi és egyéb hátrányokba bele tudják kergetni akkor a kocsma változtatni fog. Ebben az esetben eladták a kocsmát a tulaj megunta nagyon sokat fizetett a bírságokra...
A kocsmát idővel egy lelkes emberke idővel megvette és azt hitte, hogy jó hely lesz. Mondanom sem kell, hasonló a történet szintén ilyen olyan bulik, hangoskodás a lakók ugyan úgy reagáltak mint korábban. A kocsma üzemeltető tulajdonosa engedélyt is kért hosszabb nyitva tartásra bulikra stb. mindig kapott engedélyt is az illetékestől. A naiv kocsmáros azt hitte hogy ez a zaj alól is felmenti, de nem, mert a lakók egy éjjel 3-4 alkalommal is rendőrt hívtak míg ezt is sikerült aktuálisan bezáratni. ( egy nap, egy éjjel )
A harc ugyan azt eredményezte, ez a kocsma jelenleg be van zárva, nem nyitott ki hónapok óta és nagy eladó tábla van rajta.

A példa lehet kicsit sarkalatos meg rövid, lehetne részletezni, az első tulaj az talán 2 évig bírta a harcot a második az alig 1 évig. A lakók vs. kocsma 2:0. Ebben a történetben rengeteg rendőrségi ügy volt, majd az továbbítva az illetékeshez. Heti szinten tettek bejelentés a kocsmára, vagyis egyszer sem hagyták hogy a buli hangos maradjon, mindig gondoskodtak arról, hogy a rendőrség kimenjen és intézkedjen.

Amúgy lehet helyre válogatja és ismeretségre olykor, de ebben az esetben a lakóközösség győzött.

nanemaaa # 2014.10.09. 07:20

Ez a kocsmazaj probléma alighanem örök érvényű. És ráadásul mindig az élő zenével van a legtöbb probléma.
De a kocsma bezzeg hangos,
Munkálkodik cimbalmos...

Kissé komolyabbra fordítva: Nyilván ha hangos a kocsma, az nem csak a te problémád. AZ ügyben a lakógyűlést talán érdemes összehívni, közel sem biztos, hogy zenés táncos szórakozóhelyhez adtak anno hozzájárulást. Az sem lehetetlen, hogy lehetne fordulni a jegyzőhöz, mint kereskedelmi hatósághoz, hogy korlátozzák az üzlet működését, tiltsák be a zeneszolgáltatást és esetleg korlátozzák a nyitva tartást. Az indokolatlan nagy zaj esetén akár a rendőrséget is ki lehet hívni alkalmanként.

Dr.Attika # 2014.10.08. 14:22

A társasház közgyűlése nem gyakorol közhatalmat, tehát bírságot sem határozhat meg joghatályosan.
Figyelmébe ajánlok egy nagyon régi közmondást:
"Szar a harag hatalom nélkül."

habfarago # 2014.10.08. 14:15

Nem tudom mi hagyta jóvá, a hely régóta működik, csak az üzemeltető és talán az üzemeltetés módja volt más. Egy ideje új gazda van, ő nem tartja fontosnak a párbeszédet azokkal akiket érint a működése.Talán valami önkormányzati hátszele is van. Tehát igen, ez ellen akarok tiltakozni. A kérdés tehát: A közgyűlés határozhat-e meg jogszerűen egy kvázi bírságot a lakóközösség csendháborító tagja(i) ellen? Behajtható lesz-e egy ilyen követelés a közös költséghez hasonló módon?

Dr.Attika # 2014.10.08. 13:53

Nyilván a kocsma üzemeltetését is közgyűlési határozat hagyta jóvá. Most ez ellen akar tiltakozni?