Gyámügyi hozzájárulás


Két Lotti # 2002.09.04. 19:32

Ezek szerint birtokon belül vagy, ez jó hír.

Jogszerűen azonban nem tagadhatod meg az ingatlan visszaadsását, de ki törődik ma már ezzel..., mert ugye neked nincs törvényi zálogjogod, csak neki van jogalap nélküli gazdagodása az általad beépített értékre.

Ettől függetlenül nem tudom, hogyan tudna téged kitenni az ingatlanból, ha lecseréled a zárakat, akkor nem olyan egyszerű a kilakoltatás.  Jogos esetben sem nagyon szokott menni.

A felvetett dolgot nem nagyon értem.  Ezek szerint a kiskorú csak résztulajdonos?  Ha igen, akkor megoldás lehet, hogy te csak a nagyokat vásárolod ki, és vársz amíg a kicsinyke megnő, de attól tartok, hogy mint társtulajdonos van neki elővásárlási joga, amiről ugyan lemondhatnak a törvényes képviselői, de mintha ehhez is gyámhatósági hozzájárulás kéne.  Mármint a lemondáshoz.  Meg lehet próbálni így beadni, de ha a földhivatal hiánypótlásként bekéri, akkor megintcsak a gyámhivatalnál kötünk ki.  Plusz te még csak rész és nem egész tulajdonos vagy, tehát kell valami más megállapodás is (színlelt szerződés, sajna), ami alapján te használhatod az ingatlant és lényegében a tulajdonosi jogokat gyakorlod.

Nem tudom, hogy megéri-e?


Ügyvéd - Társasági szakjogász

Kérdező # 2002.09.04. 05:45

Köszönöm Lottik.

A gyámhatóság szakértője kb 30 napja nézegette meg, és az árat reálisnak mondta, ezt is írta le. Erre jött az ügygondnok, aki a benyújtott független szakvélemény és a gyámügyi ember írása ellenére olcsónak nyilvánította. Elég kínos, most egy új szakvélemény adtunk be, persze továbbra is a régi vételárat támogatót. Erre már el kell fogadni, vagy tovább kukacoskodhat?? És mindezt meddig?
Egyáltalán az ügygondnok dönthet a szakvéleményekkel ellentétesen egy olyan fikciót alapul véve, hogy a környéken 'jellemző' árak magasabbak?

Felmerül még egy félelmem: Az eladó rosszindulatú volt, velem újítatta fel az ingatlant. Most meg lobogtatva az elutasítást, ki akar túrni. Vajon megtagadhatom-e az ingatlan visszaadását amíg az utolsó fillérig ki nem fizeti a beruházások értékét?

Van egy áthidaló megoldási ötletem is: A nagykorú eladók eladják a tulajdoni részüket, a kiskorú meg csak felcseperedik egyszer. Köthetek egymástól függetlenül szerződés velük? Az ingatlan részek így felosztva már forgalomképtelenek lennének valószínűleg, de nekem ráér később kivásárolni a kiskorút. Egyébként nem lakik itt egyikük sem sok-sok éve már. Műköhet ez a megoldás?


Kérdezõ

Két Lotti # 2002.09.03. 13:39

Kedves Kérdező,

A gyámhivatal elvileg 60 nap alatt köteles dönteni, ha szakkérdésben véleményt vár (és az pont egy ilyen eset), akkor a határidő a szakvélemény beérkezésétől kezdődik.  Tehát még sokáig húzhatják, de a végletekig azért mégsem.

Ha a szakértő azt mondja, hogy tényleg a piaci ár alatt vetted, akkor 1) köthettek új szerződést, amiben kiegész1íted a vételárat a szakértő által megállapítotthoz, vagy 2) érvénytelen szerződés alapján a beruházásaidat (perrel) visszaköveteled, mert közöttetek érvényes szerződés nem jött létre.

Egy jó tanács:  ha jön az ingaltabecslő, akit ezek szerint a gyámhat. rendelt ki, arra figyelj, hogy az általad eszközölt beruházásokra hívd fel a figyelmet (pl. mutass neki számlát), mert egyébként már régen nem az eredeti adásvételkori értéket fogja megállapítani, és te kétszer fizethetsz.

üdv.

Két Lotti


Ügyvéd - Társasági szakjogász

Kérdező # 2002.09.03. 04:55

Új témaként kérdeznék egy gondolom nem csak nekem fontos témáról, a gyámhatóság hozzájárulásának feltételeiről ingatlanvásárlás ügyben:
Kiskorú résztulajdonában van a megkívánt ingatlan. Szerződés megköttetett, szabályosan, ügyvéd által írt, ellenjegyzett papíros. A szerződés része, hogy a szerződés érvényességéhez a gyámhivatali ellenjegyzés szükséges. Már fizettem egy kalap pénzt, az ingatlanba bejárást engedtek a tulajdonosok, felújításokat végeztem, stb.
A gyámhivatal most 90 nap után a vételárat túl alacsonynak találta és újabb ingatlan értékbecslést kért be.
Kérdés: ha a szerződés minden részletével egyetért a gyámhivatal, akkor az érvényes-e hogyha az eladó a Hivatal által becsült érték után helyez el letétet a kiskorú eladó tulajdoni része alapján? Vagy az egész szerződés mindenestől érvénytelen és az előleg, a közben megejtett beruházásaim értéke csak perrel követelhetők vissza? Úgy egyáltalán mit tehetek, ha az ingatlanra igényt tartok? Vajon a gyámhivatal meddig húzhatja az időt, kötik őt is az általános eljárási szabályok?
Köszönök minden segítő véleményt.


Kérdezõ