haszonélvezeti jog külföldi állampolgárnak


Kovács_Béla_Sándor # 2007.01.23. 10:06

Így pontos. De itt egy lakóingatlanról van szó.

_Lala_ # 2007.01.23. 09:54

Ahogyan olvastam a törvényt, a termőföld esetében a haszonélvezet megszerzési is tilos, a nem termőföld esetében viszont a haszonélvezethez nem kell engedély akkor sem, ha a tulajdonjoghoz kéne.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.01.23. 09:44

Szerintem az ingatlanok esetében csak a tulajdonjog megszerzése a korlátozott (az is csak derogációként, átmenetileg), az egyéb jogok korlátozása a tőkemozgások szabadságát sértené.

T r a v e n # 2007.01.23. 07:40

Kedves Mirnics!

Amennyiben a külföldi (nem uniós)állampolgár bevándorlási engedéllyel rendelkezik, úgy "deviza belföldinek" minősül. Ez annyit jelent, hogy tulajdonjogot, haszonélvezeti jogot egyaránt szerezhet korlátozás mentesen ingatlanok esetében is. Semmiféle engedély nem szükséges hozzá.

Amennyiben nincs bevándorlási engedélye, csak vízum, illetve más tartózkodásra jogosító okmánnyal rendelkezik, akkor vélhetően szükséges külön engedély megszerzése az ingatlan haszonélvezeti jogához. Ezt abból következtetem, hogy a haszonélvezeti jog magasabb a tulajdonjognál...
Viszont elképzelhető, hogy a haszonélvezeti jogra vonatkozó szerzés nem került részletes szabályozásra.
Javaslom, hogy az illetékes körzeti földhivatalnál telefonon érdeklődjél a szükséges iratokról, feltételekről.

mirnics # 2007.01.21. 21:37

Kedves Jogszakértők!
Szeretném megkérdezni, hogy bevándorlási engedéllyel rendelkező (és azzal nem rendelkező) külföldi megszerezheti-e egy magyarországi ingatlan (magánlakás) haszonélvezeti jogát. Ha igen, milyen feltételekkel (kell-e külön engedély stb.)

Bevándorláshoz értő embert keresek azzal kapcsolatban is, hogy ha az illető külföldi egy ingatlan haszonélvezője, akkor feltételezem, hogy nincs szükség befogadói nyilatkozatra a lakhatására vonatkozóan pl. állampolgársági ügyintézésnél. Jól gondolom, vagy van ezzel is valami jogi csűrcsavar?

Előre is köszönöm a választ.