fedett gépkocsibeálló


Lolka # 2007.01.29. 11:30

Kedves Butyka, NAGYON SZÉPEN KÖSZÖNÖM!

Butyka # 2007.01.28. 21:56

1.-2. Nem

3. A teremgarázs általában a társasházon belül külön betétként külön hrsz.-el jön létre, amelyben közös tulajdona keletkezik a garázshelyet megváltó tulajdonosoknak. Ezek a tulajdonosok pedig használat szerinti megállapodást kötnek, így biztosítva egymás részére , hogy mindenki csak a saját megváltott parkolóját használja.

4. Igen. Hiszen a külön betétként létrejött teremgarázshoz is tartozik egy közös tulajdoni illetőség, amelynek a költségeit viselni kell. Felmerülhet továbbá költség a külön betét alatti teremgarázs fenntartása, karbantartása kapcsán is, amely viszont már a teremgarázs tulajdonostársainak a közös költsége. Általában ezen költségeket a használat szerinti megállapodás tartalmazza.
Ezen fenti költség mellett pedig ott a megvásárolt lakáshoz tartozó közös tulajdoni illetőség közös költsége.

5. igen, a 4. pontban rögzítettek szerint.

Lolka # 2007.01.27. 19:05

Sziasztok!

Mostanában az új építésű házakban már kötelező földalatti garázst (fedett gépkocsibeállót) építeni. Nem ismerem viszont az ezzel kapcsolatos szabályozást - ha van ilyen.

  1. Kötelező vagyok-e mint lakás vásárló venni egy ilyen beálló helyet is 2 millió Ft-ért, ha az építtető ehhez ragaszkodik. Akkor is, ha nincs is autóm, jogsim (pénzem) stb.?
  2. Az építtető kezdetben ezt még nem tette kötelezővé, tehát van olyan lakó, aki sok pénzért megváltotta ezt a lehetőséget és van, aki nem.
  3. Mi a garancia arra, hogy csak azok használják a későbbiekben ezt a két csík közé fölfestett alagsori részt az autójuk tárolására, akik annak idején kifizették érte a 2 milliót? Létezik-e valamiféle gyakorlat vagy jogi szabályozás az esetleges visszaélések kezelésére? (Pl. 1 helyet vásárolt meg, de a családban 3 gépkocsi van stb.)
  4. A közös költsége magasabb lesz-e annak a lakástulajdonosnak, akivel vásároltattak gépkocsibeállót?
  5. Az építtető BÁRKINEK hajlandó eladni ezekből a beállókból, ezt az épülő héz oldalán reklámozza is. Így "vadidegenek" is tulajdoni hányadot szereznek a házban? Ebből kifolyólag nekik is kell majd pl. közös költséget fizetniük?

Köszönöm, ha valaki felvilágosít ezekben a kérdésekben, mivel bevallom, ez az új felállás számomra teljesen ismeretlen!