Kedves "Jogforrások"!
Milyen esetekben jogosult a bérlő rendkívüli felmondásra vagy azonnali hatállyal felmondani?(ez a kettő ugyanaz?) És milyen módon szokásos ez ? (írásban, 8 napra, stb?) És ilyenkor hogyan számolnak el egymással bérlő és bérbeadó, hisz nincs felmondási idő ...
Felmondás azonnali a bérlő részéről
Vagy akkor, ha a szerződés megengedi neki - nem szokta - vagy akkor, ha a bérbeadó kötelezettségeit súlyosan megszegi, és felszólításra sem teljesíti. Ha a szerződében nem kötöttek ki írásos formát, akkor érvényes szóban is, csak aztán tudja bizonyítani.
A bérleti díj ilyenkor is a felmondás hatályba lépéséig, azaz a bérbeadóval való közlésig jár.
U.i.: Szerintem jobban jársz, ha konkrétan kérdezel. (Bár a szerződés ismerete nélkül akkor se tudunk biztosat mondani.)
Most komponálok egy szerződést egy minta alapján és furcsának találtam, hogy a bérlő rendkívüli felmondási lehetőségeire nem tér ki, míg bérbeadóéra igen.
Köszönöm a válaszod.
Na, ja. A szerződést általában a bérbeadó hozza. Én bérlőként nem fogadnék el olyan rendkívüli felmondási okot, amelyet a törvény nem biztosít a másik félnek.
Nem kell azt a szerződést "komponálni"., az albérleti szerződés szövegpéldánya letölthető a http://www.magyarorszag.hu honlapról - némi keresgélés után megtalálható. (A mai nap a honlap NEM érhetőó el, legkorábban majd csak holnap.)
- jól !!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02