Felmondás azonnali a bérlő részéről

zeegha # 2007.03.25. 15:02

Kedves "Jogforrások"!
Milyen esetekben jogosult a bérlő rendkívüli felmondásra vagy azonnali hatállyal felmondani?(ez a kettő ugyanaz?) És milyen módon szokásos ez ? (írásban, 8 napra, stb?) És ilyenkor hogyan számolnak el egymással bérlő és bérbeadó, hisz nincs felmondási idő ...

Kovács_Béla_Sándor # 2007.03.25. 15:53

Vagy akkor, ha a szerződés megengedi neki - nem szokta - vagy akkor, ha a bérbeadó kötelezettségeit súlyosan megszegi, és felszólításra sem teljesíti. Ha a szerződében nem kötöttek ki írásos formát, akkor érvényes szóban is, csak aztán tudja bizonyítani.
A bérleti díj ilyenkor is a felmondás hatályba lépéséig, azaz a bérbeadóval való közlésig jár.

U.i.: Szerintem jobban jársz, ha konkrétan kérdezel. (Bár a szerződés ismerete nélkül akkor se tudunk biztosat mondani.)

zeegha # 2007.03.25. 16:02

Most komponálok egy szerződést egy minta alapján és furcsának találtam, hogy a bérlő rendkívüli felmondási lehetőségeire nem tér ki, míg bérbeadóéra igen.
Köszönöm a válaszod.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.03.25. 16:18

Na, ja. A szerződést általában a bérbeadó hozza. Én bérlőként nem fogadnék el olyan rendkívüli felmondási okot, amelyet a törvény nem biztosít a másik félnek.

monalisa1 # 2007.03.25. 18:49

Nem kell azt a szerződést "komponálni"., az albérleti szerződés szövegpéldánya letölthető a http://www.magyarorszag.hu honlapról - némi keresgélés után megtalálható. (A mai nap a honlap NEM érhetőó el, legkorábban majd csak holnap.)

SolnesM # 2007.03.31. 19:24
T. zeegha ! Először azt is tudni kéne : határozott vagy határozatlan időre szól e az a szerződés ? A határozottnál komplikált az előbb történő távozás/távoztatás, határozatlan időnél a kikötött idő - nálam praktikusan egy hónap. De a jó üzletfelek megegyeznek rugalmassak - mindkét részről. Pl. egy bérlőm egyszer jelezte pár nap múlva menne ( tán 5 -6 nap volt). Nyilván nem ragaszkodtam - elvileg ige - az egyhónaphoz - Feleztük a hátralévő időt. Egyébként a jó bérlő sokáig marad - erre kap jelentős engedményt is. Még annyit : a rendkivüli felmondási lehetőségnél előre le kell irni a szóba jöhető eseteket pl. szándékos rongálás, direkt nem fizetés stb. Mint bérlőnek neked kéne tudni mit akarsz ebbe bele venni, nyilván vannak ilyen dolgok pl. a műszaki ellehetetlenülés - fűtés stb. hiány. De az , hogy olcsóbb kéglit talál az ember nem lehet ok rendkivüli felmondásra szerintem. Szerződni kell
  • jól !!