Kedveseim! Azt mondja az új társasházi törvény 5. § (1) „Társasházat fennálló vagy felépítendő épületre lehet alapítani, ha abban legalább két, külön tulajdonként bejegyezhető lakás, illetőleg nem lakás céljára szolgáló helyiség van vagy alakítható ki.”
Lehet-e ezt annyira kiterjesztő módon értelmezni, hogy társasházként bejegyezzen két teljesen önálló, egyetlen közös szerkezeti elemmel sem bíró lakóházat, amelyeknek csak annyi közük van egymáshoz, hogy egy telken állnak?
Társasház - két önálló épületre?
Én már láttam ilyen társasházat, így azt tudom csak mondani, hogy lehet. :)
Persze a földhivatalok véleménye adott esetben el is térhet egymástól, ugye.
Én is találkoztam már ilyenekkel, de azok régebbiek (30-40 év).
Bár a rendszerváltás után, amikor az önkormányzatok értékesítették a lakásaik jó részét, akkor is történtek társasházzá alakítások. Ezek között igen sok van ami áll főépületből, valamint udvari különálló épületben/épületekben lévő lakásokból. Ez nem volt olyan régen.
Sőt: Társasházaknál külön tulajdonba - albetétbe - kerülnek a garázsok. Ezek sokszor melléképületben vannak. Tehát szerkezetileg független, különálló épületekre alapítottak társasházat.
Köszönöm. Azzal együtt szerintem ez már olyan mértékben kiterjesztő értelmezés, hogy már téves. Az még határeset, amikor több épületből áll az a társasház, de legalább az egyikben több önálló lakás vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség van. De amikor egy-egy épület a különtulajdon. Akkor mely "épületrészek" állnak közös tulajdonban?
A társasházi törvény logikáját követve az összes épület szerkezeti részei, homlokzatai, épületgépészeti vezetékei, stb.
Vagyis mindketten "részesülnek" a másik épület fenntartásából, állagmegóvásából is.
Egyébként lehet, hogy téves, de létezik és működik.
Viszont érdekességképpen jegyzem meg, hogy fordított esettel még nem találkoztam. Mármint, hogy egy telken lévő több épületre több társasházat alapítottak.
Gitronnak igaza van, én már pesten és a budakörnyékinél is csináltam ilyet... ettől persze még lehet, hogy obudafannak is igaza van, és pl. cegléden nem jegyeznék be ...
Azt értem, hogy bejegyzik. De az is meggyőződésem, hogy ez helytelen.
Az pedig végképp kizárt, hogy a két épület fala, teteje stb. közös tulajdonban legyen. A földrészlet meg a kerítés, a vezetékek az egyedi mérőkig - de az épületek különtulajdonba kerülnek.
A mi korábbi társasházunk három 20 lakásos házból állt, az volt az elnevezése, hogy
"Fő utca 10/a,b,c. sz. Társasház"
Felmerült, hogy a három ház alakuljon három önálló társasházzá, de ezt azért nem lehetett megvalósítani, mert az épületgépészeti rendszer (gázkazán, hőellátás, stb.) a három házra egységesen volt megvalósítva.
Stimt. Itt viszont gyakorlatilag két önálló családi ház áll egy telken. (Szvsz a beépíthetőség elég rosszul van belőve, ha egy már nem megosztható méretű telken két házat fel lehet húzni.) Ha engem kérdezel, én inkább ráépítésként szerveztem volna a dolgot. A házak egyik- egyik építő 1/1 tulajdonában, és kész. Se közös képviselő, se közös költség, se társasház bejegyeztetése, se bohóckodás az évenkénti közgyűlések adminisztrálásával.
No, mindegy, köszönöm mégegyszer mindenkinek.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02