közös udvar


Lhotse # 2007.06.12. 07:45

Hát, ez innentől már nem jogkérdés. Illetve esetleg vegyél kissebb autót... :) Na jó, egyébként, ha fel van festve a parkolóhely, azon túl nem nyúlhat a másik két autó. Ha ennek ellenére nem tudsz beállni, akkor érdemes utánanézni, mi az engedélyezett parkolóhely legkissebb mérete. (Erre is jó a már említett használatbavételi, illetve az építési engedély.) Ha olyan "dolog" használati jogát adta el Neked a beruházó parkolóként, ami arra alkalmatlan, illetve nem teljesíti a minimum méreteket, akkor esetleg vele szemben is lehet igényed.

HAniko # 2007.06.20. 23:36

T. Fórumozók!
Mit tehetek, ha 3lakásos társasház udvarán folyamatosan lezárják a vízóránál a vizünket, és utána ezen szórakoznak?
Mit jelent, ha birtokvédelmet kérek a jegyzőnél, mert nem szippantják ki a közös gödröt (számlával bizonyíthatóan mi szippantottunk utoljára - többször is, mert nem bírtuk nézni és szagolni)?
Ezenfelül a kiömlő szennyvizet a mi ablakunk elé vezetik árkokkal. Készítettünk az árkokról digitális képet. Tudunk ezekkel valamit kezdeni?
Előre is köszönöm a válaszokat. Nagyon fontos lenne, mert már nem alszunk, nem eszünk... És senki nem akarja megvenni az ilyen lakást (már egy ideje keresünk vevőt).

Lhotse # 2007.06.21. 11:28

Kedves Anikó!

A birtokvédelem az "átvezetett" szenyvíz dolgában lehet, hogy indokolt, de nem biztos, hogy megoldást jelent.

Feltételezve, hogy az ingatlan osztatlan közös tulajdon:

Ha jól értem, a lakásoknak közös a derítőjük, és valamiféle megállapodás van, hogy a 3 lakás "felváltva" szippantatja ki. Ha van is ilyen megállapodás, bármelyik tulajdonostárs elvégeztetheti a szippantást (de valakinek kell!!!), a költségeket pedig - tulajdoni hányaduk arányában továbbháríthatja a tulajdonostársakra.

HAniko # 2007.06.21. 18:06

Köszönöm a választ!
Valóban osztatlan közös az udvar.
Az ügyvédünk szerint legrosszabb esetben minket is megbírságolnak, mert tulajdonosok vagyunk (a számlák ellenére), de talán van esély a büntetést megúszni.
Ha mégis lenne, milyen nagyságrendű lehet egy ilyen büntetés? Hol lehet ilyesminek utánanézni?

Az nem megfelelő eljárás, hogy mindenki egymás után hívja a kocsit és megőrzi a maga számláját? Így nem kell egyezkedni (mert nem lehet). Esetleg a számlámat felmutatni a következőnek...

Lhotse # 2007.06.22. 04:38

A büntetés gondolom arra vonatkozna, hogy előnti a sz.r a telket és az utcát... Szerintem az önkormányzat előbb határozatot hoz, amelyben kötelez a szippantásra, majd kiszab néhány 10 ezer forintos bírságot, esetleg maga szippant, aztán bevasalja a tulajdonosokon a költségeket.

Ezt a "számlát megőrzöm - bemutatom" dolgot nem értem. MInden tulajdonos felelős a tulajdonáért (tulajdonosi szemlélet) ebbe beletartozik az ingatlan fennatrtása és az ezzel kapcsolatos költségek közös viselése. De az nem kibúvó, hogy "a többiek sem csinálnak semmit!". Szippantás, aztán a többieknek számla benyújt. Ha nem akarnak hozzájárulni a költségekhez, végső soron perben is érvényesíthető az igény. No e miatt őrizzed meg a számlákat!

HAniko # 2007.06.22. 07:12

Köszönöm az újabb választ!
Értem én ezt a közös felelősséget... Hátha, tényleg fog működni. Bár, csak addig kell kibírni, míg valaki tényleg megveszi, csak ahhoz civilizált állapotokat kell teremteni az udvaron is. Mert azt mindenki látja, aki bejön.
Üdv. Anikó