Szocpol visszahelyezése egy másik ingatlanra

smithi79 # 2007.08.10. 11:02

Tisztelt Fórumozók!

Azzal kapcsolatbanszeretnék érdeklődni,hogy eladtam a használt lakásomat amin volt 450 ezer fél szocpol.Ezt a szocpolt felfüggesztették nekem egy évre amig találok egy másik használt lakást, hogy arra áthelyezzék.A lakás megvan megkötöttük az adásvételi szerződést.Hétfőn készülök a kincstári vagyoni igazgatósághoz hogy kérelmezzem a szocpol erre a lakásra valo áthelyezését.Azt szeretném kérdezni hogy az eladott lakás 8.500.000 ft-ért ment el amit pedig megvettem az 8.300.000 ezer forint volt,ennyi is lett az adásvételire írva.Azt szeretném megkérdezni hogy ez lehet e akadálya a szocpol erre a lakásra történő áthelyezésének?Vagy ehhez nincs köze a szocpolnak?Probléma lehet hogy olcsóbban vettem ezt a lakást 200.000 ezer forintal?Erről a 200.000 ezer forintrol lesz valami adó,illetve illeték fizetési kötelezettségem?Előre is köszönöm.Üdv

Kovács_Béla_Sándor # 2007.08.10. 11:08

Nem akadálya.
Nem valószínű, hogy szja-kötelezettséged keletkezzen az ügyletek miatt.

kisrita # 2007.08.10. 18:44

Megkérdezem itt is hátha válaszol valaki:
Zártkerti ingatlan esetén - amennyiben lakóházat szeretnénk - nem vehető fel a szocpol? És ha jól értesültem lakáshitel sem?
És ha mi ott szeretnénk lakni - ezt bejelenteni valahova hivatalosan ( mámint nem alakcímet hanem valami hivatalos okiratban az illetékes előtt) -akkor sem lehet az előbb említett dolgokat igénybe venni?
El szeretnénk adni a jelenlegit és ilyen területen szeretnénk építkezni - akkor lehet hogy még illetékelni is kell majd mert nem lakóépületbe fektettük a pénzt? ( bármi ott lakunk)

Kovács_Béla_Sándor # 2007.08.10. 18:45

Nem. És adózni is kell nem csak illetéket fizetni. Szóval nem egy jó ötlet.

kisrita # 2007.08.11. 05:19

köszönöm szépen

kisrita # 2007.08.11. 06:23

És még egy kérdés - a jelenlegire felvehető a félszocpol ugye, a meglévő tetőtérben szobakialakítására. Ha jól értelmezem a törvényt akkor nekünk másfél szobát kellne kialakítani mivel négyen vagyunk és most 2 és fél van. Kérdés az hogy ilyenkor is - ha csak szobát alakítunk ki, akkor is külön bejárattal kell kialakítania tetőteret?
továbbá mia amódja annak ha hitelt nem akarunk csaka szocpolt? Tudom hogy jár hitelfelvételnélkül is csak a bankok nem akarják úgy megadni mindenféle kifogást keresnek/állítanak. Vagy tegyük azt hogy a jenlegi szabadfelhasználású hitelt lakáshitellel "kiváltjuk "és akkor + a szocpolt is megigényeljük? Meg lehet ezt így oldani?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.08.11. 06:48

Nem kell különbejáratúnak lennie, és elég az is, ha egy szobával bővül a lakás. Feltéve, hogy legalább két gyermek van.

kisrita # 2007.08.11. 08:03

2 gyemek van. És akkor elég 1 szoba?
Most nagy örömet szereztél nekem!

Nagyon szépen köszönöm!

kisrita # 2007.08.13. 13:18

Valamit nem értek: az oké hogy illetékelni kéne, de mért is kellne adót is fizetnem amikor egy újabb ingatlanba fektetem a pénzt. Nem úgy van hogy lakásvásárlásnál is a különbözet után kell fizetni az illetéket? És ha már adózni is kell, mégis mennyit?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.08.13. 13:42

Nem újabb ingatlanba kell fektetni az adókedvezményhez, hanem lakáscélra kell fordítani. A zártkerti ingatlan nem lakás.

Bogesszor # 2007.08.13. 17:52

Kedves Smithi79!

Ha 200ezer forinttal kevesebbért vettél új lakást,akkor a 450Ft-ból,ami ha jól sejtem letétben van a felfüggesztés miatt,350eFt-t fgosz visszakapni és 200ezer forintot vissza kell fizetned,mivel az eladott lakás teljes árát az új lakás megvételére kell fordtani(nem vonhatók le a terhek).
Az átjegyzést nem a KVI-től kell kérned,hanem attól a jegyzőtől,aki a felfüggesztő határozatot kiadta.Az átjegyzés után a KVI ad engedélyt a letét kifizetésre.

Bogi

kisrita # 2007.08.13. 18:46

Aha! Most már értem.
És létezik az hogy egy ottani ingatlant annak nyilvánítottak/ nyílvánítanak? Vagy erre semmi esély? - Ha jól értesültem ez a helyi építési hatóságon múlik, hogy megkérhetjük az építési engedélyt aztán vagy kapunk vagy nem. És ha nem akkor nagy bukta van.........
Mennyire veszik ezt szigorúan - vagy ez teljesen a helyi főépítészen múlik?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.08.13. 19:24

Csak ha belterületbe vonják, egyedi elbírálás alapján szerintem ez nem lehetséges.

kisrita # 2007.08.14. 07:10

Belterületté fogják nyílvánítani csak nem most - akkor máshol nézünk telket. Vagy felvesszük a jelenlevőre a szocpolt.
Köszönöm a segítséget.

bronco # 2007.08.21. 09:10

Sziasztok! Félszocpol összegéről szeretnék érdeklődni két gyerek után, én eddig úgy tudtam, hogy 450 az első gyerek után, 750 a második után, ez összeadva 1.2. Ma egy hitelügyintéző állította, hogy nálam csak azt kell nézni, hogy második gyerek, tehát 750 jár. Szerintem ez hülyeség, de azért sikerült elbizonytalanítania....

bronco # 2007.08.21. 09:15

Meg is találtam közben a választ, de azért valaki megerősíthetne :-))

kisrita # 2007.08.22. 05:55

Kát gyerekre félszocpol az 1.200.000.
Mivel indokolta ezt a hülyeséget hogy csak második számít? Ja és szocpol jár hitelfelvétel nélkül is - csak ezt a bank nem szereti - ezélrtmindeféle kifogást kitalál hogy megnehezítse a honpolgár életét. Ismerősömnek ügyvéd kellett ahhoz hogy a bank végül megadja nekik csak a szocpolt a lakásra ( mert nekik csak annyi kellett az új lakás árához)
De szocpoból is leveszi a maga százalékát a bank ahogy hallottam úgyhogy az az 1milla 2 már nem is annyi hanem egy kicsit kevesebb amikor kézhez kapod. Bár nem tudom hogy ez így jogszerű -e ( mármint hogy vlamilyen jutalék címén abból is vesz le a bank)

kona2003 # 2007.11.25. 14:49

Tisztelt Fórum!

Kb. 4 éve építkeztünk, és akkor fölvettük a 2 gyerek után járó szocpolt is. Most azon gondolkodunk, hogy a jelenlegi házra fölvennénk egy jelzáloghitelt, és egy másik házat építenénk (a jelenlegit csak akkor adnánk el, amikor elkészül a másik).
A kérdésem az, hogy a szocpol kapcsán az állam javára bejegyzett jelzálogjog, ill. elidegenítési és terhelési tilalom (ami tudtommal 10 év)átírható-e a másik házra?

Válaszát előre is köszönöm!

porapu # 2007.11.25. 15:29

Azt szeretném megtudni hogy érvényes e az olyan adásvételi szerzödés amelyet ügyvéd ellenjegyzett de nem ismeri az eladókat csak az adataikat és ellenjegyzésével állitja hogy az adásvétel tárgyát képezö ingatlan árát átadta, az aláirással bizonyitva átvette, a tulajdonos. Továbbá érvényes-e a szerzödés a szárazbélyegzö hiányával is. A haszonélvezeti jog fennmarad akkoris ha az eladó volt a tulajdonos. Sürgös választ ha lehet. porapu

kona2003 # 2007.12.03. 13:33

Bocs, hogy működik ez a fórum? Azt hittem a szakértők folyamatosan válaszolnak...

monalisa1 # 2007.12.03. 13:48

Kedves kona2003!

A jogászok is csak emberek, tehát dolgoznak (...), legfeljebb ha van egy kis idejük két ügyfél közt akkor egy-két gyors válaszra esetleg "benéznek" ide. Általában a késő délutáni- esti órákban az érdemi levélforgalom, de az is lehet hogy akkor meg éppen magánprogramjuk van...

A legtöbb kérdésre azért előbb-utóbb megérkezik az érdemi válasz.

(Közben, mint pl. a te esetedben is, lehet infot szerezni a bankban...)

Kovács_Béla_Sándor # 2007.12.03. 13:53

Kona2003: át.

kona2003 # 2007.12.06. 08:29

Úgy látom, rövid úton sikerült elásnom magamat :-((.
Elnézést, ha bárkit megsértettem. Tényleg nem vagyok járatos a fórumokon, és miután egy ideig nem írt senki, csak azt szerettem volna tudni, érdemes-e várnom a válaszra?

monalisa1 # 2007.12.06. 16:17

Kedves kona2003!

De hiszen kaptál választ, mégpedig Kovács_Béla_Sándor ügyvéd úrtól, aki esetenként nem a bőbeszédüségéről ismert itt a fórumon...

Szóval azt válaszolta a kérdésedre, hogy "át".
Nos, ez lefodítva kbs-re azt jelenti, hogy az állam javára bejegyzett jelzálog átírható a másik ingatlanra. (Ha ő mondja...)

Én azért továbra is azt javaslom, hogy mielőtt bármibe is fogtok, a szocpolt adó bankot kérdezd, és legjobb egy ajánlott-tértivevényes levélben feltenni a kérdést, mert a szó elszál az írás megmarad...

Kovács_Béla_Sándor # 2007.12.06. 16:22
  • jelölt. :)

A többi stimmel.