Pontosan ezt.
társasházi közös képviselő
Tisztelt Szakértők!
Társasház közös tulajdonban álló tetőteret megvenné az egyik tulajdonos, így mint tetőtérként megveheti a tulajdonostárs a többiektől és egyéb helyiségként albetétesítené a társasház alapító okirata? És elég ehhez egy tetőtérre vonatkozó alaprajz? Köszönöm szépen ha segítenek elinfulni az úton. tisztelettel
Köszönöm.Ez egy más álláspont.E szerint ha a meghatalmazómat megválasztják k.k.-nek vagy számvizsgálónak, akkor ezen feladatokat elláthatom.Jól értem?
"Ez azt jelenti, hogy ahol a tulajdonos személyes jelenléte nem szükséges, a tulajdonos helyett eljársz, nyilatkozol, mintha ő lennél." Ezt nem értem. Akkor mit jelent a meghatalmazás?
osmi
Már nem egyszer le lett írva:
Társasházi tv. 27.§ (3) A a számvizsgáló bizottságot a tulajdonostársaknak saját maguk közül kell megválasztaniuk.
A meghatalmazásod képviseletre, jognyilatkozat tételre jogosít, nem a tulajdonosi jogok gyakorlására. Ez azt jelenti, hogy ahol a tulajdonos személyes jelenléte nem szükséges, a tulajdonos helyett eljársz, nyilatkozol, mintha ő lennél. Ha az általad képviselt tulajdonost megválasztják szvb tagnak, akkor eljárhatsz helyette. Ha a közgyűlés jelöli az általad képviselt tulajdonost, akkor a nevében elfogadhatod vagy visszautasíthatod a jelöltést.
De te személy szerint nem vagy megválasztható, mert nem vagy tulajdonos, még akkor sem, ha egyébként egy tulajdonost képviselsz.
Valami indokot tudnátok adni a megkülönböztetésre?
Mindkettő társasházi tulajdonosi jog.
Már kétszer válaszolt drbjozsef: igen és nem.
Akkor szájbarágósan; ha tulajdonosi ált. meghatalmazással bírok, hogy Y társasház X albetétje összes, mindenfajta társasházi ügyében eljárhatok, megválaszható vagyok- e Y társasház közös képviselőjének ill. számvizsgálójának?
Nem vagyok tulajdonostárs Y tházban.
társasház közösségének ellenőrzési jogkörét és feladatait a szervezeti-működési szabályzatban az (1) bekezdés rendelkezéseinek figyelembevételével kell megállapítani; a szabályzat előírhatja, hogy e feladatokat évente a közgyűlés határozatával felhatalmazott tulajdonostárs látja el.
Nem erre válaszoltam?
Nem tulajdonos lehet közös képviselő (meghatalmazás nélkül is), de nem lehet szvb tag (meghatalmazással se).
Kösz, akkkor pontosítok; ált.meghatalmazással bíró adott
társasházban nem tulajdonos meghatalmazott választható-e ..., azaz a meghatalmazás kiterjedhet-e ezen tulajdonosi
jogosítványokra is?
Szerintem szvb tag csak tulajdonos lehet : 2003. évi CXXXIII., 27§(3). Nem tulajdonos meghatalmazott nem.
Közös képviselő a megfelelő végzettség esetén bárki lehet. Ezen mindig megy a vita, hogy társasház kezelői végzettség most akkor kinek kell, de ebből a szempontból ez mindegy. Tulajdonosnak nem kell semmilyen végzettség.
Kedves Fórumozók!
Véleményetek szerint általános meghatalmazással bíró személy választható-e közös képviselőnek ill. számvizsgálónak?
Köszönöm
Legfeljebb akkor, ha ezt a közlési módot az szmsz kifejezetten előírja. De egy nem a házban lakó tulajdonos szerintem még ekkor is hivatkozhat rá, hogy vele szemben ez a közlés nem hatályos.
Ha hozott határozatokat kifüggesztik a lépcsőházban, akkor az már közöltnek minősül a lakókkal alapesetben (kivétel esetleg ha valaki éppen nyaral vagy ilyesmi), és onnan indulhat a 60 nap?
(Pontosabban: jogvesztő az, de nem objektív, hanem szubjektív.)
Ha a bírósági keresetbeadásra gondoltok a 60 nappal, az nem jogvesztő, azaz ha bizonyítottan később jutott tudomásodra az érvényteleníteni kívánt határozat,stb.azt azon túl is kérheted a bíróságnál.
Akkor pont.
Utánanéztem a jegyzőkönyvnek. Számvizsgáló bizottsági tagokat választottunk.
Köszönöm.
Nem!
Ha ellenőrzik, akkor számvizsgálók.
Nem az intézőbizottság = közös képviselő.
A számvizsgáló bizottság = intézőbizottság (közös képviselő) munkáját és a ház gazdálkodását ellenőrző szerv
12 lakásos TH, a lakók közül választottunk KK-t és még két tagot, akik a KK munkáját ellenőrzik (könyvelést is), segítik. Mindhárman társadalmi munkában végzik feladatukat, már ha van ennek jelentősége.
Kérdés, hogy a két segítő lakótársat minek nevezzük?
Nekem így úgy tűnik intézőbizottságot állítottatok fel, így ők ketten az intézőbizottság tagjai.
Mondjuk ehhez látni kellene a közgyűlési határozatot, hogy mit ír pontosan. Mit választottatok.
Tisztelt Szakértők!
Csak egy két fogalmat szeretnék tisztázni.
Intézőbizottság vagy számvizsgáló bizottság, vagy mindkettő lehet?
12 lakásos TH, a lakók közül választottunk KK-t és még két tagot, akik a KK munkáját ellenőrzik (könyvelést is), segítik. Mindhárman társadalmi munkában végzik feladatukat, már ha van ennek jelentősége.
Kérdés, hogy a két segítő lakótársat minek nevezzük?
Köszönöm
DpD
A fórum anyja találta ki
üzletszerű társasház kezelő
?
Hali,
mit rejt az ütk rövidítés?
Köszönöm a válaszokat mindenkinek.
Már csak arra kérnék tanácsokat, hogy egy tulajdonos mit tehet a továbbiakban (a leváltás kezdeményezésén kívül)? Hiszen, ha a jegyző nem szólít fel a jogsértés megszüntetésére, az IB elnök joggal(?) hivatkozhat arra, hogy a jegyző nem találta jogsértőnek a jelenlegi állapotot.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02