Hát Kadaj,- ha szerinted az a normális ház- amit egy nyugdijas bácsi igazgat költözz egy ilyenbe. A társasházak 90 %-át már hivatásosok- kezelik éppen azért mert komoly szakértelmet kiván. Olvasd végig -a Th.-törvény s rögtön belátod.-egy 480 lakásos ház kezeléséhez több kell mint jóindulat.
társasházi közös képviselő
Más ! Nem hiszem hogy Mazsolát nekem kellene megvédenem, de ő eddig szakértőként szólt hozzá s nem olyan kibicként akinek a szar is izetlen. A tető olyan hogy beázik, ha 20 éves és a csomó nyugdijas nem tud összedobni 3 millió forintot, hogy felujitsák. Ilyenkor valóban tapsolnak a k.k-nek ha egy javitással megoldja a beázási problémát.
„Ami elromolhat, az el is romlik!”
Továbbá: hiába mondja a kk., hogy a tetőszigetelést javítani kell, ha a közgyűlés azt mondja: nem. Aztán ha beáznak, ki a hibás? Általában a kk...:)
MD: szinte egyszerre, ugyanazt... :)
MajorDomus!
Dezső nem vagyok, de...
Tényleg nem találhatod a törvényességi felügyeletet, ugyanis valahogy "kifelejtődött" az összeszerkesztésnél. A Magyar Közlönyben ez jelent meg:
"37002 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y • 2009. évi 133. szám
II. Törvények
2009. évi LXXXIX. törvény
a társasházakról szóló 2003. évi CXXXIII. törvény módosításáról*
(…)
10. § A Tt. a 27. §-t követően a következő új alcímmel és 27/A. §-sal egészül ki:
„A társasház szerveinek törvényességi felügyelete
27/A. § (1) A társasház szerveinek, e szervek működésének törvényességi felügyeletét az ügyészség a reá irányadó szabályok szerint látja el. Ha a működés törvényessége másképpen nem biztosítható, az ügyész a bírósághoz fordulhat.
(2) A bíróság az ügyész keresete alapján:
- megsemmisítheti a közgyűlés törvénysértő határozatát, és szükség szerint új határozat hozatalát rendelheti el;
- a működés törvényességének helyreállítása céljából összehívhatja a társasház közgyűlését;
- ha a társasház működésének törvényessége másképpen nem biztosítható, az ellenőrzésre felügyelőbiztost rendelhet ki.”
(…)
Remélem, tudtam segíteni.
Most már csak az a kérdés, hogy mi történhetett? Valaki nagyon nem akarja:)))
Új közös képviselő vagyok és egyben a ház egyik albetétjének tulajdonosa.
Üzletszerüen végzett közös képviseletnek számít az ha csak ennél a társasháznál vagyok közös képviselő és ezért díjazásban részesülök.
Kell-e szakvizsgát tennem?
MajorDomus
Amit feltettem abban a teljes, egységes szerkezet van.
Holnap lesz egy társasházi konferencia Budapesten a Társasházi Magazin szervezésében. Van egy meghívóm. Érdemes elmenni?
Kösz Dezső! Ebben tényleg benne van az ügyészségi felügyelet, de amit máshol tettek közzé, pl. tht.hu, ott nincs.
profana
Persze,hogy érdemes a délelőtti részén ott lenni.
Kösz Dezső! Gondoltam, rákérdezek, mikor jelennek meg a törvényhez a végrehajtási rendeletek. Az éves beszámoló kötelező külsős ellenőrzése is megérdemelne egy misét, de nem igazán látom annak lehetőségét, hogy lehet kikerülni a korrupciót.
Te ott leszel?
nem nagy ház, 17 lakás.
milyen tev.körbe, szakmai kódba sorolható a közös képviselőség során végzett munka?valamilyen tanácsadásféleség esetleg?
profana
Sajnos nem, mert a csütörtök fogadónap nálam!
Sajnálom Dezső, ha elmegyek, majd beszámolok.
Vajonmilesz!
6832 - Ingatlankezelés
sziasztok,
köszönöm a válaszokat, még kérdeznék egyet a házban lakó közös képviselő díjazása kapcsán:
amennyiben nem tud számlát adni a társasháznak, akkor hogyan történik az ő díjazása? rögzíti a közgyűlés, hogy xy az új közös képv. és havonta ennyi pénzben részesül? írtátok itt a lakók járulékfizetését, ez hogyan működik? hogyan számol el pl. a lakó, aki közös képviselő a kapott díjazással az adóbevallása során pl? gondolom egyéb jövedelemként tünteti fel?
Tanácsra van szükségem, kérlek, segítsetek:
Megtartottuk a közgyűlést, amin új k. k.-t választottunk, mert a régi szinte semmit nem csinált (a pontos dátumnak utánnézve derült ki, hogy 4 éve nem tartott pl. lakógyűlést).
A problémánk: időhiányra hivatkozva nem adja át az ügyeket/iratokat az új k. k.-nek. Mi ilyenkor a szabályos eljárás? Mivel bírható rá az együttműködésre? Mikortól lesz tv. szerint érvényben az új k. k.?
Sopeka! Az uj k.k akkor lép-hivatalába ahogy a k.gyűlés -megszavazza, normál- esetben következő-hópnap elsejétől. Nálatok a leváltás miatt, szerintem másnaptól.ha a kgy. -igy döntött. A régi közösnek tegnaptól számitva-30 napon belül kell átadnia az iratokat addig nem bánthatod -ha akkor -sem azonnal feljelenteni.
Jávor ! Ńem kell szakvizsga. Ha a saját házadban dolgozol akkor beszélűnk közös képviselőröl .ha valaki ezt "üzletszerü kéjelgésként"üzi mint külsős vállalkozó akkor társasházkezelő vagy-ingatlankezelő s kötelező az oklevél.
Vajonmilesz-veled? A piaci tarifák alapján 17000 ft a korrekt dijazás- bruttóban. Mi erről-számlát adunk adót tb-t fizetűnk. Az első fizetésedből vedd meg az adótörvényeket vagy töltsd le. Nettó 6-7000 ft marad -ha mindent kifizetsz. Szerintem ennyiért nem érdemes a házadnak adószámot kérni s járulékokat fizetni. -ilyent nem lehet itt leirni de ha véletlenül elfelejtenéd befizetni a közös költséget a társaid -talán nem perelnek be
Profana R.dezső-kösz a segitséget ma leszenvedtem a közlönyt, még a nyomtatást is sikerült felnagyitani. Bocsi, nem akarom megszállni a Fórumot csak egész nap "közösképviselek" s most tudok irkálni a kérdésekre.
Olvasta ezt valaki?
http://hvg.hu/…az_penz.aspx?…
Mintha csak nálunk történt volna:((
profana
Mindenki csak annyit tehet, amennyit engednek neki! Ha a többség még ezek után kiáll mellette, akkor csak a lírikust tudom idézni: "aki hülye, az is marad!"
Mazsola66
Lehet hogy féláron vállalta! :lol:
A cikkben azt írják, hogy
„Ha a társasház bevétele eléri vagy meghaladja a 10 millió forintot, kötelező a könyvvizsgáló alkalmazása. ”
Ezt melyik törvény írja elő? Lemaradtam valamiről??
Nandy!
Ezt rosszul írták, külső könyvelőt kell alkalmazni. Hála Dezsőnek, itt az új Th. vonatkozó paragrafusa:
A könyvvizsgálatot és a gazdasági ellenőrzési feladatot ellátó személy
51/A. § (1) Ha a közösség éves pénzügyi forgalma eléri vagy meghaladja a tízmillió Ft-ot, vagy az alapító okirat szerint külön tulajdonban lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek száma eléri vagy meghaladja az ötvenet, a számvizsgáló bizottság, illetőleg az ellenőrzési jogkör gyakorlója (a továbbiakban együtt: számvizsgáló bizottság) feladat-ellátásának segítésére - különösen az éves elszámolás és a költségvetési javaslat előzetes véleményezésére - legalább regisztrált mérlegképes könyvelőt, vagy annál magasabb számviteli képesítéssel bíró és ebbéli minőségében regisztrált személyt, vagy gazdasági társaságot (a továbbiakban: gazdasági ellenőrzést segítő személy) kell igénybe venni.
(2) Nem lehet gazdasági ellenőrzést segítő személy a társasházban tulajdonostárs, haszonélvező, más használó, a közös képviselő (az intézőbizottság elnöke, tagja), a számvizsgáló bizottság elnöke, tagja és ezek közeli hozzá-tartozója [Ptk. 685. § b) pont], e minősége fennállása alatt és annak megszűnésétől számított egy évig.
(3) Az ellenőrzési feladatot az ilyen tevékenység folytatására jogosult könyvvizsgáló cég is elláthatja. A könyvvizsgáló cég megbízásakor a könyvvizsgálatot végző természetes személyt (kamarai tag könyvvizsgálót) is meg kell nevezni. Ebben az esetben a (2) bekezdésben meghatározott előírások a természetes személyre (kamarai tag könyvvizsgálóra) vonatkoznak.
(4) A gazdasági ellenőrzést segítő személy betekinthet a közösség pénzforgalommal kapcsolatos irataiba, a közös képviselőtől (az intézőbizottság elnökétől) és a számvizsgáló bizottság elnökétől, tagjaitól felvilágosítást kérhet. Feladata különösen a társasház befektetett eszközeinek, készletállományának, pénzeszközeinek, követeléseinek és kötelezettségeinek, pénzmaradványának és eredményének vizsgálata.
(5) A gazdasági ellenőrzést segítő személy köteles megvizsgálni a közgyűlés elé terjesztett éves beszámolót és a költségvetési javaslatot abból a szempontból, hogy azok valós adatokat tartalmaznak-e, illetve megfelelnek-e a jogszabályok előírásainak, továbbá - különösen az adósságot keletkeztető kötelezettségvállalások tekintetében - köteles a pénzügyi helyzetet elemezni.
(6) A gazdasági ellenőrzést segítő személy tanácskozási joggal vesz részt a pénzforgalommal kapcsolatos közgyűlési napirendi pont tárgyalásán, amelyre őt a közös képviselő (az intézőbizottság elnöke) köteles meghívni. A könyvvizsgáló véleményéről írásban köteles tájékoztatni a közgyűlést, amelyet a meghívóhoz mellékelni kell; az e körbe tartozó napirendi pontokról a könyvvizsgáló véleményének hiánya esetén érvényes közgyűlési határozat nem hozható.
(7) Ha a gazdasági ellenőrzést segítő személy tudomást szerez a közösség vagyonának várható jelentős csökkenéséről és más olyan tényről, amely társasházi tisztségviselő törvényben meghatározott felelősségre vonását vonhatja maga után, köteles a közgyűlés összehívását kérni a közös képviselőtől (az intézőbizottság elnökétől).
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02