Pepu76
A 2-3 milliós tartozás egy 231 lakásos háznál az átfutó tételek és a %-os tartozók miatt teljesen természetes.
A pénzintézet nem ad közgyűlési határozat nélkül 1.-Ft.-ot sem, tehát valami nem kerek.
A ház nem úszik el az adósságtól, ha a tulajdonosok rendesen és időben fizetnek.
társasházi közös képviselő
Tisztelt fórumozók!
Lenne egy olyan problémám, hogy a kk önkényesen belerángatta az amúgy is sok kintlevőséggel és 2-3 milló tartozással lévő 231 lakásos házunkat a panel programba. Mivel a ház kölcsönt vett fől közgyűlési határozat nélkül. A banktól információt nem kapok ( mivel nem számlatulajdonos vagyok ) ezért fordultam a fórumhoz, hátha van valami ötletetek, hogy ne ússzon el a ház az adósságtól.
PÉter
Mufurc_nagyon
Valóban nehéz egy személynek ellátni. De a közgyűlés, vagy valamelyik tulajdonos mikor foglalkozott ezzel? Valóban kellene 24 órás ügyelet, de ki finanszírozza? A tulajdonosok biztos nem! A k.k. meg hülye lenne az amúgy is alacsonyan tartott megbízási díját erre fordítani! A kör itt bezárult.
Szóval amit itt leírtál szép és jó, csak a ki fizeti a révészt? Mert fizetni ebben az országban nem nagyon szeretnek. Pedig a szolgáltatás minősége a fizetett díjjal egyenesen arányos. Mint Puskás Öcsiéknél: kis pénz, kis foci!
Kedves Háznagy!
A szerződések egy dossziéban az OK.
A dosszié belső lapja vonalazva alkalmas egy tartalomjegyzék vezetésére. Az ügyintézéshez ki kell venni a szerződést. Ha nincs a dossziéban a t.jegyzék segít a keresésben.
Az excel táblák idején egy iktatóköny vezetése nem lehet probléma.
Megbosszulja magát, ha nincs a levélforgalomról nyilvántartás. Nekem (munkatársaimnak) a keresés viszi el m.idejük jó részét.
Itt is igaz az, hogy az időrend csak a lefűzéshez megfelelő, ha intézkedni kell az témabontásban ideális. Vagy fénymásolunk, vagy iktatunk. Melyik az olcsóbb?
Ha nem jogász végzi a tartozások behajtását, akkor az nevezhető ü.szerűnek?
Igen a felsorolt tevékenységeket a kedvencnek illik ellátni. Ha ezt egyszemélyben kívánja ü.szerü-ként ellátni ott nagy baj van.
3000-4000 albetét esetén a specializáció kötelező. Gondoskodni kell a 24 órás veszélyelhárítási ügyeletről, a fogadó órákról, a telefon felvételről, a rendszeres műszaki bejárásról, egy kifényesített vállról, ahol a tulajok kisírhatják magukat. A pénzügyi gazdálkodás, pályázatok, hitel, épület fejlesztés nem keverhető (elvileg) a könyveléssel.
A közgyűlés hagyja jóvá "fejezet" egy jó;-) levezető elnök mellett, aki a szót megadja és megvonhatja és a jkvben a kritikai felszólalások "finomítva" sem jeleníti meg csak egy jólhangzó lózung.
folyt köv.
http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}
Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ
Kedves Andi2!
Alakítsuk meg a "NEM VAGYOK TELJESEN ŐRÜLT, CSAK KÖZÖS KEDVENC" clubbot.
Egy "ü-szerű" nem egyedül dolgozik. Nem árt, ha van lélekbúvár kiképzése 100m mély-merülésre.
Igen nehéz egyensúlyt teremteni az érdektelenség és az indulatok között.
Egy ü-szerűnek nem gonoszságból mások az érdekei, mint a tulajdonosnak. Ez a helyzetből adódik. Mármint az üzleti helyzetből, mint bármely más üzleti tevékenység esetén. "Meg kell osztozni" a [nyereségen].
Megbízó -> minimális díjazás mellett a max. tevékenység, szolgáltatás elvárása.
Vállalkozó -> a piaci árért, a minimális ráfordított munka mellett ellátni a tevékenységet.
A munkaigény csökkenthető ámítás technikával, a szolgáltatás ésszerű specializációjával.
Vagy "lesz úgy lesz, a jövőt nem..."
Egyetértünk őket kellene.....
A kölcsökenyér a tulajoktól is jöhet "tudják mikor nincs világítás". Van megoldás!!!!! a rendszeres műszaki bejárás. Különben is, miért baj, hogy van ingyen megfigyelő kamera?;;;-)
{autodidakta}
Miért is indítanék? Én speciel nem ijedtem volna meg a munkától annak érdekében, hogy ez a kk. ne tudjon tovább garázdálkodni, mert szégyene a szakmának, és nem kétlem, hogy egy ilyen tevékenysége után, a következőt is azonos kalap alá veszik. Én szeretném hinni, többen vagyunk akik ezt a munkát szívvel lélekkel végezzük, és nem malacperselynek nézzük a ház bankszámláját:)
Ám! az idevágó közgyűlésre lejött 5 Rózsika néni, 6 Julika néni, meg 6 Erzsike néni, akik azt mondták, ne bántsuk szegényt, hát a szemétdíjat is hogy jóváírta, és felküldte a takarítót, amikor nagy volt a kosz...Na erre én hiába mondtam, hogy ez volt a dolga alapból, mutogattam a th törvényt, nekik is adtam. Az csak arra volt jó, hogy onnantól prímán tudták, hogy ha nem ég a villany a folyosón, akkor én mulasztottam...:):)
Kedves Háznagy!
"Közhely" szerint az emberek önmagukból indulnak ki.
Álláspontjaiból ítélve egy műszaki alapképzettségű jó szándékú ember benyomását kelti.
De.
Feltételezi azt, hogy mi emberek sohasem tévedünk.
Az emlékezetünk pontosan megőrzi a múlt eseményeit.
Szerződések!
Ez attól függ milyen th.-ról van szó.
Nézzünk egy új építésűt.
- képviselet ellátása
- takarítás
- személylift karbantartás
- sz. lift hatósági felülvizsg
- sz. lift távriasztás
- autómata tűzriasztás karb
- tűz távriasztás ügyelet
- tüzoltó készülék karbantartás
- gk emelő karbantartása
10 gk emelő hatósági felülvizsgálata
11. CO érzékelő karbantartása
12. autómata garázskapú karbantartás
13. kazán fűtő
14. kazán karbantartó
15. boyler hatósági ell. (nyomáspróba)
16. fűtési rendszer vízellátó karbantartás
17. kémény tisztítás
18. szemét szállítás
19. víz ellátás
20. csatorna használat
21. elektromos e. ellátás
esetleg
22. gondnoki teendők
23. kert gondozás
24. albetétek szerződése vízművekkel
25. díjbeszedő egyúttműködés
26. jogi képviselet
27. müszaki szakértő
28. számviteli szakértő
hát ez tényleg nem sok
és ezt csak úgy fejből.
folyt köv.
{autodidakta}
Kedves Andi2!
Hát igen. Én is átéltem olyan közgy. ahol a tálalás a fogyasztást megakadályozta.
Kihangsúlyozzuk, hogy a kártérítés melegindításához 6 % illeték, 50eFt ügyvéd, bir.-on megjelenésenként 20 eFt már 300eFt közelében járunk és mellé 3 év.
Csak úgy csendben, miért is indítanék én üzletszerű egy másik üzletszerű ellen kártérítési eljárást? Kölcsön kenyér visszajár és különben is dolgozni kell vele.
Ja és természetesen ez benne van a megbízási díjban.
Még halkabban a közgyűlési határozat csak a legutóbbi Ttv változás óta kell.
Különben is a föld vidáman forgott évezredeken keresztül a nap körül annak ellenére, hogy az emberiség többsége fordítva gondolta.
{autodidakta}
mufurc
a te értelmezésedben a jol dolgozó közös képviselő nyilvántartásokat vezet, az enyemben pedig dolgozik.
Egy átlagos 60 lakásos társasházban nincs olyan sok szerződés, hogy arrol kulon nyilvántartását kellene vezetni, eleg a szerződesek című dosszié.
Iktatott levelek helyett célszerűbb a másolat időrendi sorrendben történő lefuzese.
A Határozatok konyve pedig eleg ha a törvényi Előírásnak megfelel, dontes,felelős, végrehajtás határideje.
Az eredményről úgyis a közgyűlés előtt kell elszámolni.
Az a gond, hogy ahogy ti elkepzelitek,a k.k egesz nap nyilvántartását vezet, ,könyvel, fogadóórát tart, 24 órás ügyeletet tart, utana meg az gond vele, hogy nem csinál semmit, bezzeg a szomszéd házban ilyen felújítások vannak . Valószínűleg azért mert ott nem hulyeségekkel tölti az idejét a képviselő ,hanem pályázatokat figyel, elvégzi az aktuális karbantartási feladatokat, es beszedi a hátralékokat.
Azért lehet Mufurc, hogy nem hallottál, mert maga a közösség sem lép fel, a hanyag kezelője ellen. Megbeszélik a folyosón, ki mit hallott, hogy kellene, ami most nem jó, aztán már a közgyűlésre sem mennek el, amin változtatni tudnának valamin.
Nekem volt olyan házam, átvétel után számszerűsíthető, és bizonyítható volt, hogy a végre nem hajtott közgyűlési határozat, 3,5 millió forintnyi kárt okozott nekik, de végül nem szavazták meg sem a kártérítési igényt, sem más ügyben a büntető feljelentést. Ha ők nem lépnek a saját pénzükért, mégis kinek kellene?
Teljességi nyilatkozat
Kedves Háznagy lehet, hogy olyan szerencsés, hogy nem kellett th. átadnia másik kedvencnek.
Nos a teljességi nyilatkozatot nem csak a pénzügyi világ ismeri. Átadás átvétel során is kell Ttv szerint igazolni azt, hogy minden iratot, adatot, tényt az átvevő részére az adott témában átadtunk.
Én csak két esetben találkoztam a levelezés nyilvántartásával (iktató könyv).
Általában még a megkötött szerződésekről sem készül jegyzék.
A futó ügyek nyilvántartásáról nem is beszélve, felsorolva a tennivalókat.
A határozatok könyve általában üres, a megtett intézkedések és a pillanatnyi állás rögzítése, ha az van odaírva "folyamatban" már precíznek mondható.
A botcsinálta kedvencnél ez még bocsánatos, de "ÜZLETSZERŰEN" végzett képviselet esetén nagyon szomorú.
De megteheti, mert a jelenlegi törvényi szabályozás szerint gyakorlatilag nem lehet felelőségre vonni.
Nem tudatosul a th tulajdonosokban, hogy a kk. nem kegyet gyakorol. Pénzt fizetnek a munkájáért. Mivel vállalkozik az érdeke az, hogy a kialkudott díjat minél kevesebb befektetett munkával kapja meg. Alapvetően az üzletszerű és a tulajdonosok érdeke nem egyezik meg. (persze vannak őrültek, akik úgy csinálják ahogy "kell"). A jogalkotásnak kellene ezt az ellentmondást feloldani. A jelenlegi szabályozásnak az a célja, hogy a th. működését biztosítsa. A jogszerű és célszerű "kezelés" csak másodlagos. Én még nem hallottam olyan kk.-ról akit "hanyag kezelés" címén felelősségre vontak volna.
{autodidakta}
Szurkoljatok, hamarosan itt a péntek,a lakógyűlés időpontja! Majd beszámolok az eredményről!
Értem. Kössz!
Nem.
A jegyzőkönyvben nyilatkozik.
A teljességi nyilatkozatról az eves beszámoló és mérleg készítésekor nyilatkozunk a könyvvizsgáló fele hogy a beszámoló minden olyan adatot kötelezettséget es követelést tartalmaz, amirol a beszámoló készítés időpontjában tudomásunk van
M.D.!
Én értem amit írtál,de ezt a fogalmat most hallottam először és kíváncsi lennék rá hogy ez mit takar pontosan.Megtörténik az átadás-átvétel pontosan, rendben és utána nyilatkozni kell hogy tényleg mindent átadott?
nem tudom miert kell ennyit ragni a csontot.
El kell olvasni a törvényt abban minden le van írva.
Ha ennyire bizonytalanok vagytok, fogadjatok egy jogászt
Andi!
Az a teljességi nyilatkozat mit takar?
Nekem konkrétan azt tanácsolta az ügyvédem, hogy a lakógyűlésen érvénytelenítsük azt a határozatot, amivel a kképviselőt megválasztottuk, mert jogsértően történt a megválasztás, az ő részéről. De a lakógyűlésen csak olyan napirendünk van, hogy a kk. leváltása. Akkor váltsuk is le, közben nem határozatban, hanem csak "kedélyesen" álapítsuk meg, hogy érvénytelennek vélik a lakók magát a megválasztásT?
És valóban a levezető elnök felelős a meghatalmazások elfogadásáért is?
A leváltásra kerülő képviselőt és a jogászát tűrnünk kell, hogy bármivel "megetet"? Vagy úgy is a jegyzőkönyvbe kerül majd minden?
Andi2
A teljességi nyilatkozat mellett is vitatható minden.
Ez sajnos nem ilyen egyértelmű állítólag...
Büntető jogász szerint, ha nem a th törvény által- felmentvény, teljességi nyilatkozat - történik a leváltás, akkor nem biztos hogy megáll a károkozás, felelősség, pénzügyi hiány mert minden vitatható, és pótlólag bármit beadhat bizonyítékként, illetve letagadhat akár bírósági szakaszban is.
Nincs erről valakinek gyakorlati tapasztalata?
Andi2
Nem kell ebből ügyet csinálni: a átvételi jkv.-ben rögzíteni kell, hogy ilyet nem adott át. A felelősség az előző időszakért úgyis az övé!
MD magát az iratanyagot átadja, de nyilatkozatról hallani sem akar, mert ő olyanról még nem is hallott...Probléma esetén ezzel is bírósághoz lehet fordulni? Rám nézve van ennek következménye, ha nyilatkozat nélkül veszem át, és kiderül hogy van benne némi "kakis". Sajnos erőst gyanítom, hogy van...
Tisztelt társasház Tulajdonosok!
Ne legyetek közömbösek.
Levezető elnök, jegyzőkönyv vezető, hitelesítő személye fontos.
A bíróságon, a tanúvallomásokon kívül, csak a jkv. a hitelt érdemlő bizonyíték. (Nem beszélve a bankokról)
Lásd ragyasdezso 2010.11.29. 08:42
Mi szabályozza (tv. rend.) a levezető elnök szerepét hatáskörét?
Vajon a jegyzőkönyvet véglegesítve kell a hitelesítőknek aláírásra átadni?
Mi van, ha valami lényeges kimaradt?
Esetleg egészen más került rögzítésre?
Van jogkövető megoldás?
{autodidakta}
Segítséget szeretnék abba kérni a társasházi törvény 35.§ (2)bekezdését, hogyan kell, pontosan, törvény szerint értelmezni .
Köszönöm a segítséget !
A közgyűlést a levezető elnök vezeti. Ha valakitől megvonja a szót akkor megvonta. Ugyanez érvényes a meghatalmazásokra:Ő dönti el, hogy melyiket fogadja el.
Határozatot csak a meghirdetett napirendben és a szó szerinti napirendben hozhattok, a többiről csak "kedélyesen" elbeszélgethettek.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02