Ismét leírom, hogy a közös költség csak és kizárólag pénzeszköz átadása-átvétele! Nem véletlenül nincs hozzá kapcsolódóan szja-, és áfa-fizetési kötelezettség sem.
társasházi közös képviselő
A tulajdonos és a társasház között a közös költség tekintetében nincs szolgáltatási viszony,így a társasház számlát nem állíthat ki. A tulajdonos a közös
költséget a társasház által készített és a közgyűlés által elfogadott költségvetés alapján fizeti meg. A közös költség előlegére fizetett összegek elszámolására az átutalási bizonylat, a befizetett csekk igazoló szelvénye vagy a befizetést igazoló pénztárbevételi bizonylat szolgálhat.
[1997. évi CLVII. törvény; 219/1998. (XII. 30.) Korm. rendelet]
Mert ezt kellett volna az értesítőben közölni velük. Minden további nélkül fizetnek rá. Nandynak igaza van: tilos számlát adni. Egy APEH ellenőrzéskor nagyon sokba kerülhet.
Nandy
nevetni fogsz. Kertem !
Meg 2001-ben !
Ugyanazt irtak le mint amut olvashatsz a szamviteli torveny msgyarazatai kozott(szamviteli kerdes)
En tudom hogy neked igazad van, de nekem annak idejen is 60 darab ,,dijbekerot,,kellett volna keszitenem, azonkivul az onkormanyzat meg 1989-ben kozlolte, higy ok csak szamlara tudnak fizetni. Pont. egyzerubb volt egy szamlazoprogramot iratni,mint vitatkozni,mert ez a legbiztosabb bevetelunk.ma mar kozel 90 darab szamlat kell csinalnom havonta. Nem mindegy.
Ilyen alapon a banktól is lehetne követelni, hogy a törlesztőrészletekről adjon számlát...
Ha te is kiállítod a számlát, azzal nagy hibát követsz el!
A közös költség nem értékesítés vagy szolgáltatásnyújtás, amiről számlát kellene/lehetne adni. Az csak pénzeszköz átvétele, melyről számviteli bizonylatot kell kiállítani. Praktikusan sok helyen adnak sz.h. okmányt, vagy díjbekérőt, de számlát sosem. A könyvelésben pedig ugyanúgy el lehet ezeket is számolni, mint a számlát.
Ha az önkormányzat nagyon akadékoskodik, kérni kell egy állásfoglalást az APEH-tól, hátha annak majd hisznek.
Szamlat helyettesito okmannyal,
az onkornanyzat nem fog szamla nelkul fizetni,pedig koteles lenne ra.
nekik viszont a konyvelesben alapbizonylat kell. En is kuldok szamlat 21 eve, egyszerubb mint vitatkozni.
A k.k axt a havi egy szamlat nyupgodtan raer megirni.
nandy!
Olyan kérdésem lenne hozzád, hogy a mi házunkban van önkormányzati lakás és üzlet is. Ezek a lakások és az üzlet a közös költséget számla ellenében fizetik. Én már többször jeleztem hogy szerintem erről nem lehetne számlát kiállítani,de mindig azt a választ kaptam hogy az egész városban számla ellenében fizet az Önkormányzat közös költséget, és ők különben sem tudnak másra fizetni csak számlára. Hogy lehetne ezt megoldani?
Igazándiból nem tudom mire lehet számítani vele kapcsolatban. Nem hiszem hogy eddig annyira szabályosan mentek a dolgok, de ha annyira penge lesz a T.t.-vel kapcsolatban, akkor joggal kérdezhetik tőle: miért nem végzi a munkáját?
Ügyeljetek arra, hogy minden a szabályok szerint történjen! Tulajdonosként megtámadhatja a közgyűlési határozatot (a leváltásáról), és ha ti szabálytalanul hívtátok össze a kgy-t, akkor meg is nyeri!
Tulajdonos, de nem ott lakik. De nem tudom,hogy milyen jogcímen látja el a feladatot. Megbízása biztos nincs. A lakók azért próbálkoznak így, mert nem akartak konfliktusba kerülni vele. Bíznak abban ha látja a többségi akaratot lemond, még ha nem is teljesen szabályos így. Egy biztos, bizalom már nincs vele szemben, a munkáját nem végzi. Bármit kérnek tőle, csak igérget.
Ugyanezt irtam en is 2 hszel lejjebb
Haragbi-nak
A Közös képv. tulajdonos is a házban? Mert a leváltásáról hozott határozatot csak tulajdonos támadhatja meg szerintem a bíróságon. Ha "külsős" és nem támogatja egy tulajdonos sem, akkor nem okozhat problémát.
Mem !
Csak az altalatok kert napirenddel a kozgyules osszehivasat, mrrt ez a kozos kepviselo kizarolagos joga, es ha keritek a kotelessege is.
ha az atvetel napjatol szamitott 15 napon belul nem kapod meg a meghivot, akkor az altalatok kijelolt szemely osszehivhatja. A kozgyulest.
M.D.!
Így már kissé nehézkesebb. Tehát tőle kell kérni a saját leváltását?
HARAGABI
Ne kovessetek el hibat!
A tulajdonosok nem hivhatnak ossze kozgyulest !
az osszes tulajdoni hanyad 10 %~a KEZDEMENYEZHETI a kozgyules osszehivasat,az ok s napirend megjelolesevel, de - eloszor a kozos kepviselonel ! - ha ennek 15 napo belul bem tesz eleget, akkor jogosult az altalatlk -a 10% - megbizott szemely a kozgyulest osszehivni. A sorrendre ugyeljetek. Ha a k.k tulajdo os a hazban emiatt megtamadhatja a k.gyules donteset, s a birosag neki ad igazat.
kössz a gyors választ!
Természetesen a meghívó mindent formalitást tartalmaz és nyolc nappal előtte el lesz küldve neki.
haragabi
A tulajdonosok által összehívott közgyűlés meghívójában szerepelni kell a közös képviselő választásnak. Ha szerepel akkor ha elmegy, ha nem leválthatjátok.
Tisztelt M.D.! Tisztelt Dezső!
Kérdésem az lenne,hogy tulajdonosok által összehívott közgyűlésen, vagy ha úgy alakul megismételt közgyűlésen le lehet-e váltani a közös képviselőt? És ha ő el sem megy esetleg akkor?
,,egyedul nem megy,,
viktorred
A két alternatíva mellett még az maradt, hogy a tulajdonos társaidat ráébreszted az igazadra. Nem könnyű és hálás feladat, de kivitelezhető!
Kedves MajorDomus és nandy!
Köszönöm a válaszokat nektek is.
Az előző közös képviselő nem készített igazi költségvetési tervet, csak összehívott egy ilyen napirendi ponttal egy közgyűlést aug 3. ra, (!)előtte semmilyen iratot sem kaptunk és ott megszavaztatta (én érdekes módon akkor is nyáron nyaraltam, így nem voltam ott) azt, hogy a köz.költség marad amennyi volt. Hogy mire költjük az egy szóval sem! Sőt a felosztás sem, mondván az sem változik.
A 2008-as beszámolót előtte két héttel kaptuk meg, amin a házszámunkon kívül egy szám sem stimmelt. Nem formai okok miatt támadtam meg. És én nem vagyok 70 éves vén f...csak 37,és nem okoz ez élvezetet, viszont bosszant, hogy tehetetlenül kell néznem ahogy a bírósági döntés után végre leváltott Kk után megválasztott cég sem dolgozik. Mit tehetek egyedül? Milyen lehetőségeim vannak? Remélem nem az a válasz, amit már írt valaki, hogy költözés vagy beletörődés!
A vegrehajtas hosszu folyamat, ugyanakkor a panelprogramos hazaknal 6 honap alatt is osszejon 100 ezer ft hstralek, ezert en nem inditok v.hajtast, hanem rogton bejegyeztetem a jelzalogjogot, hogy ne tudjon megpattanni a hatralekos tulaj.
polemizalni lehet, de azt teny, hogy s velemenyek kulonbozosege viszi elore a fejlodest, meg itt a forumon is, meg akkor is ha szelsoseges.
Kamara!
Végrehajtást végrehajtaható okirat - jogerős bírói ítélet, közjegyzői okirat - alapján lehet indítani.A végrehajtás eljuthat abba a fázisba, amikor az adós ingatlanjára vht.-i jogot jegyeznek be. A vht.-nak tehát beláthatatlanul sokféle követelés lehet az alapja ( pl. gy.tartásdíj-, kölcsönvisszafizetés elmaradás stb.).Kizártnak tartom, hogy a kollegád esete azonos berhidaiéval.
Én, mint "okos tanácsadó, aki frankón tudja a tutit" arra törekszem, hogy a kérdező minél több szempontot és tapasztalatot ismerhessen meg. A döntést természetesen ő hozza és viseli annak következményeit.
Ehhez a saját "modortalanságoddal" Te is hozzájárultál, bár feltehetően az sem a frankón tuti.:) Majd a sok nem tutiból kihoz vmit.
Persze és minél többet hajtogatod a saját álláspontodat, annál inkább hiszel magadnak:) És ettől a tények sem tántorítanak el.
Nem vagyok semmilyen szempontból érdekelt, egy kérdésemre keresek választ, és vagy három napja olvasom ezt a fórumot.
Ellenben! Pont ilyen végrehajtási jogból kifolyólag, egy kollégám nemrégiben majdnem elveszítette a házát, és mivel minden fórumot végig jártunk vele, maradt a verzió amit alább írtam.
Persze akkoriban is voltak ilyen okos tanácsadók akik frankón tudták a tutit, a rájuk való hallgatás további 3 hónapba és még 100.000 -be került. :)
Tehát biztassátok csak itt hülyeségre egymást nyugodtan, az ellen úgysincs orvosság:) Legfeljebb többe kerül a végszámla. :)
Nem a támogatás, hanem a tényszerűség miatt. Egyebekben minden szimpátiám azoké, akik felelősen gondolkodnak és a panelpr. kapcsán nem látják arányosnak a befizetendő összeget, a hitelfelvétel miatti kockázatvállalást az elvégzendő munkálatokkal. A tházi demokráciáról pedig már szót sem ejtek, ez ügyben pláne.
Egyebekben valóban feltehető, hogy nemfizetés esetén beperel a tház, megnyeri és ha nem teljesítesz vht-i jog kerül a lakásodra, amire a bank felmondhatja a szerződést. Ahogy az is előfordulhat, hogy sok tul.társad nem fog fizetni és a tházra kerül jeltálogjog.
Kamara!
Lehet, hogy több vak összefogásával "beljebb" lehet a világ.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02