társasházi közös képviselő

vajonmilesz # 2011.02.09. 08:15

Andi2, köszönöm.
DE kérdeznék még:

A kk. 2010.decemberében adta be a fellebbezést, amire az önkormányzat hivatala 2011.01.hóban válaszolt.
Ekkor már életben volt a 2011-es th. módosítás, mely 50. § ezt mondja:

50. § (1) A közös képviselő (az intézőbizottság elnöke) - a (2) bekezdés rendelkezésének kivételével - jogosult a közösség képviseletének ellátására a bíróság és más hatóság előtt is. E jogkörének korlátozása harmadik személlyel szemben hatálytalan.

(2) Építésügyi hatósági eljárásban - amennyiben a társasház közössége ügyfélnek minősül - annak képviseletére az (1) bekezdésnek megfelelően a közös képviselő (az intézőbizottság elnöke) jogosult, azonban az új építmény építésére, valamint a meglévő építmény tömegének megváltoztatására jogosító, továbbá a társasház kérelmére hozott építési engedélyt valamennyi tulajdonostársnak kézbesíteni kell.

Most akkor mi van? Mit kellett volna figyelembe vennie az önkormányzatnak? A 2010-es, vagy a módosított 2011-es th. tv-t?

osmi # 2011.02.09. 08:42

vajonmilesz!
Biztos, hogy a k.k.a fellebbezés dátuma szerinti időben már nem volt tulajdonos? Ha nem volt gyártsatok egy meghatalmazást korábbi időponttal, hogy a tulajdonosok megbízzák, hogy fellebbezzen a nevükben X ügyben.
Mindenképpen támadjátok meg az elutasítást időben, az okokat majd összeszeditek.

vajonmilesz # 2011.02.09. 09:19

osmi,
igen,a fellebbezés időpontjában már más volt a tulaj.
Meghatalmazás az van, csak nem lett csatolva a fellebbezéshez.
Az új tulajnak is meg lett küldve a használatbavételi engedélyről szóló levél, tehát ő is fellebbezhet ha minden kötél szakad, s lehet hogy ez lesz a járhatóbb út. Remélem a műszaki osztály nem köt majd abba bele, hogy az új lakónak mi köze az építkezés kapcsán keletkezett társasházi károkhoz, hiszen nem lakott még ott, mikor a károk keletkeztek.

Andi2 (törölt felhasználó) # 2011.02.09. 09:32

Vajonmilesz, 2010. decemberében a 2010 évi szabályozás szerint kellett eljárnia, folyamatban lévő ügyekre nem vonatkozik soha egy új szabályozás.
Ha jobban átolvasod a módosítást, akkor látható, 2011-től is a kk nak csak akkor van jogköre építési ügyekben eljárnia, ha a TH az ügyfél.

Én attól tartok, ezt nem tudjátok meghatalmazással elintézni. De egy próbát megér.

M1M1 # 2011.02.09. 12:47

Tisztelt Szakértők!
Nem tudom, jó helyre írom-e, de az lenne a kérdésem, hogy maga a Társasház megvásárolhatja-e az egyik albetétet, hogy abban házmesteri lakást alakíthasson ki.
Köszönöm a választ előre is.

nanemaaa # 2011.02.09. 14:40

Igen.

MajorDomus # 2011.02.09. 18:31

nem !

A társasháznak nem lehet ingatlantulajdona.

A megoldas az, hogy Alapito Okiratot kell módosítani, a kulon tulajdoni albetet kozos tulajdonba venni, ez gyakorlatilag uj Alapítot jelent. Ezt minden tulajdonosnak ala kell írnia meg a Kanadában dolgozo 1/10-ed tulajdonnal rendelkezőnek is mert mindenkinek változik a tulajdoni hányada. Ez röpke 2 ev alatt megvan, utana már csak a penzt kell kifizetni.
En nem vágnak bele a helyetekben,inkabb vállalkozót alkalmazzztok.
t

vajonmilesz # 2011.02.09. 19:24

Andi2,
akkor ezek szerint más megoldás nincs, mint az, hogy az új tulajnak megküldött, használaatbavételi engedélyről szóló határozatot kell megfellebbezni.
ezt csak az új lakó teheti ha jól gondolom, de teheti e a többiek nevében, a többieket képviselve? nehogy az jöjjön le az önkormányzattól, hogy csak egy lakónak van csak baja, s csak vele kell egyezkedni...

másik kérdés:
2008.áprilisában lett megküldve az építkezés építési engedélye az önkormányzat által az akkori, nem a társasházban lakó, kk-nak, aki nem szólt erről a lakóknak, s nem tudták emiatt megfellebbezni az építési engedélyt. ekkor helyesen járt el az önkormányzat? Meg lehet nézni valahol a 2008-as th.tv-t?

Andi2 (törölt felhasználó) # 2011.02.09. 20:18

2008 ban még a közös képviselőt értesítették, neki kellet volna titeket értesíteni, és erről közgyűlést összehívni. Épp ezért módosították 2010. ben ezt a tv-t, mert sok esetben jártak így, nekem ugyanis mint kk-nak, mi közöm a szomszédhoz, az miért a th nak kerüljön pénzébe, hogy erről közgyűljön, értesítse a tulajdonost, vagy egyáltalán felmérje van e igény erre.
Ráadásul a fellebbezési határidőbe sem biztos, hogy belefér egy kgy összehívása, egy mondjuk 300 lakásos th ban nem megy ez egyik napról a másikra, hogy puff közgyűlés.
Ha az épület déli oldalán lakókat nem érinti mert a szomszéd északon építkezik...akkor mire is hívjak össze kgy-t? a 4 -12 északi lakónak?
Tehát számos ponton macerás volt, és sokáig el lehetett rajta vitatkozni, kinek mi is lett volna az ügyben a feladata. Én pld nem találok olyan tv-t, hogy mi a kötelességem, ha kiküldenek nekem egy ép engedélyt, így akár hülye is lehetek hozzá:)

A tulajdonosoknak egyenként kell fellebbezni, és ebben meghatalmazott nem járhat el, ahogy egyenként kaptátok meg a határozatot is.

vajonmilesz # 2011.02.10. 08:42

Andi2

van ez a link:

http://www.tarsashaz.eu/…szerkezetben

ennek 50. § szerint:

50. § (1) A közös képviselő (az intézőbizottság elnöke) - a (2) bekezdés rendelkezésének kivételével - jogosult a közösség képviseletének ellátására a bíróság és más hatóság előtt is. E jogkörének korlátozása harmadik személlyel szemben hatálytalan.

!!! (2) Építésügyi hatósági eljárásban - amennyiben a társasház közössége ügyfélnek minősül - annak képviseletére az (1) bekezdésnek megfelelően a közös képviselő (az intézőbizottság elnöke) jogosult, azonban az új építmény építésére, valamint a meglévő építmény tömegének megváltoztatására jogosító, továbbá a társasház kérelmére hozott építési engedélyt valamennyi tulajdonostársnak kézbesíteni kell.

s van ez a link:
http://www.judrit.hu/…y%202010.pdf

ennek 50. § szerint:
50. § (1) A közös képviselő (az intézőbizottság elnöke) – a (2) bekezdés rendelkezésének kivételével – jogosult
a közösség képviseletének ellátására a bíróság és más hatóság előtt is. E jogkörének korlátozása harmadik
személlyel szemben hatálytalan.
(2) Az építésügyi hatósági eljárásban meghozott hatósági határozatot – a jogorvoslat lehetőségének
biztosításával – valamennyi tulajdonostárs részére kézbesíteni kell; ebben az esetben a közös képviselő (az
intézőbizottság elnöke) a közösség képviseletének ellátására nem jogosult

most akkor melyik élt 2010.decemberében?
S mikor minősül a th. ügyfélnek? Akkor nem, ha minden lakónak, vagyis az egész th-nak megküldték a határozatokat?

győr1 # 2011.02.18. 05:41

Társasházi közös képviselő milyen érdekvédelmi szervezeteknek lehet a tagja? Ha van olyan szervezet, amelyekről jók a vélemények az melyik? - az e-mailre is mehet a válasz.

MajorDomus # 2011.02.18. 20:13

TÀKOSZ például. Azonkívül amilyenbe felveszik.

Andi2 (törölt felhasználó) # 2011.02.18. 20:51

Érdekvédelmi szervezet? te tudsz olyat MD? Hol van az, és mit csinál? :)

ragyasdezso # 2011.02.18. 22:27

Hülye ötleteket adnak a politikusoknak. :lol:

győr1 # 2011.02.19. 07:28

Ragyasd. ez tetszik! És mennyire igaz lehet?
Én még nem is hallottam erről a szervezetről, de másik kettőt itt a neten találtam. Már csatlakoztam is! Meglátjuk mit tud!

Zénódoki # 2011.02.19. 09:10

Tisztelt Társasházi Jogász!
A következő a problémám: 8 éve vettünk egy társasházi lakást, 4 éve a lakásunk mellett lévő és addig üres helyiséget eladták és itt fodrászat létesült. Akkor kezdődtek a problémák. Zajosak a ‚vendégek‘, megy a zene és hangos a beszéd is (túl kell kiabálni a hajszárítót és egymást is), a két gyermekünk szobája van a fodrászüzlet mellett, nap közben a nagyobbik nem tud itt tanulni a zaj miatt, gyakorlatilag gyerek-hálószobának tudjuk használni ezt a szobát. Kértünk zajszintmérést, de ez nem haladta meg a műszer kritikus értékét, a mienket igen… Ebbe, lehet rosszul tettük már-már beletörődtünk, hogy a gyerekek csak itt alszanak (a 60 m2-es lakásból az életterünk gyakorlatilag 12 m2-el csökkent!), de az utóbbi időben már időben be sem fejezik a munkát, ma este is 21:45-kor mentem át és szóltam, hogy a gyerekek aludnának, és hogy panaszt teszek az ÁNTSZ-nél. Orvosként ezt az egyedüli hivatalt ismerem, ami esetleg a nyitva tartást szabályozhatná? Legyen, szíves írja meg, hogy a fenti problémával hova érdemes fordulni, mi a teendő, illetve milyen jogszabály rendelkezik ebben az esetben a nyitva tartásról. Remélem van ilyen?

Előre is köszönöm!

Andi2 (törölt felhasználó) # 2011.02.19. 12:05

Zénó doki a nyitva tartást az önkormányzat szabályozza, illetve amit megadnak az engedély kérelemben, azt kell betartaniuk. Ettől eltérés esetén lehet az önkormányzatnál panasszal élni, tehát ha az van kiírva hogy 6 óráig van nyitva, de 8 kor még rendszeresen ott dolgozik akkor feljelentést lehet ellene tenni. Az üzletben kint kell lennie egy táblának, hogy mi a felügyeleti szerve, és ki adta ki az engedélyt.

Valamint kérheted a közös képviselőtöket, hogy szabályozzátok a házban működő üzlet nyitva tartási lehetőségét Szmsz-ben.

Andi2 (törölt felhasználó) # 2011.02.19. 12:08

Győr, nekem most van rá egy üveg tokaji aszúm, hogy semmire nem fogod használni a tagságodat, a tagdíjfizetési kötelezettségen kívül, valamint elmehetsz egy "roadshowra" hozzájuk, kapsz majd ingyen pogit, ingyen ásványvizet, és egy rakás reklámanyagot, honnan vegyél szigetelő anyagot, festéket, tűzoltó készüléket, műanyag ablakot...:)

Zénódoki # 2011.02.19. 12:41

Kösz Andi2! Olvasgattam a hozzászólásokat, más témákban is, a tieid nagyon konstruktívak. Köszönöm!

ragyasdezso # 2011.02.19. 14:05

Andi2

Újságot is kapsz! :lol:

ragyasdezso # 2011.02.19. 14:07

Zénódoki

A közgyűlés azt is előírhatja, hogy köteles zajszigetelést felrakni az érintkező falakra.

MajorDomus # 2011.02.19. 19:57

csak legyen aki végre is hallatja velük.
Igen kíváncsi lennek arra hogy a k.gyűlés előírná nekem mit szereljek fel a magántulajdonomban .

MajorDomus # 2011.02.19. 19:58

helyesen ,,hajtatja,,

győr1 # 2011.02.20. 07:34

Optimisták vagytok a társasházi szervezetek dolgában!?
Azért én még optimista vagyok, megnéztem melyik tűnik a legjobbnak. Jogi tanácsadás is jár a tagoknak.

Nem vagytok jó véleménnyel az ilyen szervezetekről. Pedig ti nem is tudjátok azt amit én! De egyenlőre még titokban tartom a negatív élményemet, mert nagyon gáz.
Na jót ködösítettem.:-)))

Andi2 (törölt felhasználó) # 2011.02.20. 08:36

Igen ez az a jogi tanács,ami után majd jól nyisd ki a pénztárcádat, hogy egy joghoz értő helyre hozza, amit a tanács után tettél:):)